Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - USB - PC projekt

Témaindító: JohnyBravo, idő: Szept 26, 2006
Lapozás: OK   40 / 55
(#) icserny válasza Simon Kornél hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Idézet:
„Megnéztem azokat is amiket írtál (USB Tools\USB CDC Serial DEMO\INF), de ott csak egy MCHPCDC progit találtam, amit futtattam is.”
Nem megnézni és nem futtatni kell (nem program!), hanem új hardver felismertetésénél "telepítő lemez" gyanánt ezt a könyvtárak kell bemutatni.

Csatlakoztatásnál pedig nem a csilingelés a lényeg, hanem az, hogy az Eszközkezelőben jelenjen meg egy új soros port. Természetesen, amikor a CDC kapcsolatot akarod használni, akkor bekapcsoláskor nem szabad nyomni a Boot gombot (RB4), mert akkor a HID bootloader indul el, ami csak programletöltésre való.
(#) Pepebá válasza Simon Kornél hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Hali!
A képek alapján egyértelmű hogy nincs virtuális comm port a gépeden, a terminálnak nincs mihet csatlakozni.
Csak azt nem értem hogy amikor a PIC-re rátöltöd a HidBootloader progival a .hex állományt akkor ott hogyan lehet. Jó lenne tudni akkor az eszközkezelő milyen portot ismer fel.
Milyen op. rendszert használsz, nem lehet hogy a win7 tréfálkozik Veled ?
Üdv.
(#) icserny válasza Pepebá hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Idézet:
„Csak azt nem értem hogy amikor a PIC-re rátöltöd a HidBootloader progival a .hex állományt akkor ott hogyan lehet.”
A nevében is benne van: akkor HID eszközként kapcsolódik a PIC. Ahhoz nem kell külön driver.
(#) Pepebá válasza icserny hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Hali!
Én itt arra gondoltam ha a HidBootloader kapcsolódik a PIC-hez akkor hardver szempontjából az eszköz rendben van, és jó .hex file-vel a kapcsolódni kellene a terminálnak is. Viszont a csatolt képek alapján nincs virtuális soros port.
Üdv.
(#) Simon Kornél válasza Pepebá hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Sziasztok!
Igen, Windows 7-em van. Én sem értem azt, hogy miért nem megy, pedig a LEDflash programot az USB-n keresztül töltöttem a PIC-be miután a Bootloadert egy PICkit-tel beégettem. Így én is azt gondolom, hogy az USB kapcsolatom megfelelő.
Megpróbáltam a WINDOWS 7-ben megkeresni, hogy új hardvert hol tudok hozzáadni vagy felismertetni. De meglepetésemre nem találtam semmi hasonló dolgot. A régebbi WINDOWS-okban volt ilyen legalább. De ez a 7-es úgy látom nem adja könnyen magát.
Várom a tippeket, hogy mit rontottam el vagy mit kellene kipróbálnom, hogy működjön az USB eszközöm.
Köszönöm előre is a segítségeteket.
(#) icserny válasza Simon Kornél hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

1. Megpróbálhatod átdugni egy másik USB csatlakozóra.
2. Töltsd fel az általad fordított HEX állományt!
3. Próbáld ki ezeket (HID bootloaderrel töltsd fel)!

a hello-poll egy karaktert vár a CDC-termináltól, addig nem küld a PC-re semmit. A CDC-terminált addig ne indítsd, amíg az eszközök között nem jeleneik meg az új soros port!
(#) Simon Kornél válasza icserny hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

A LEDflash.h programot már sikeresen futtattam a PIC-en és USB keresztül töltöttem fel...
De kipróbálom őket még egyszer.
(#) Simon Kornél válasza icserny hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

A hello-poll-4550.hex nem fut a többi program fut. Pontosabban lehet, hogy fut a program csak az én gépem nem hajlandó dolgozni.
(#) Simon Kornél hozzászólása Nov 22, 2011 /

Csináltam egy COM7 nevű soros portot hardvere hozzáadással és az általad javasolt információs állománnyal. De sárga felkiáltó jel van mellete.

4.png

(#) Simon Kornél hozzászólása Nov 22, 2011 /

Még egy képet küldök, a COM7 port tulajdonságát.

5.png

(#) watt válasza Simon Kornél hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

A CDC windows driverét feltelepítetted, az rendben volt?
(#) icserny válasza Simon Kornél hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

1. Csatlakoztasd a PIC áramkört, vagy reseteld! (Ekkor csak LED1 villog)
2. A sárga kérdőjeles COM port ikonra jobb gombbal kattintva válaszd ki az Illesztőprogram frissítése menüpontot!
3. Választ azt, hogy Illesztőprogram keresése a számítógépen!
4. A Tallózás gombra kattintva keresd meg az INF könyvtárat, majd kattints a Tovább gombra.

Ekkor a sárga kérdőjel eltűnik és a PIC "megnyugszik" (LED1 és LED2 felváltva villog, a HID bootloaderhez hasonlóan, de valamivel lassabb ütemben).

Van egy rossz hírem: Nálam Windows7 alatt nem működik a CDC Terminal program! S valószínűleg nálad sem, ha fekete az ablaka.

Viszont a Microchip honlapjáról letölthető Microchip Application Library USB Device - CDC Basic Demo könyvtárában van egy Dynamic CDC Demo.exe nevű program, az működik (nincs rajta csatlakoztatás gomb, automatikusan csatlakozik).
(#) Pepebá válasza icserny hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Hali!
Ezért vetettem fel az esetleges Windows7/CDC USB kezelési hiba lehetőségét, mert tapasztaltam eltérő működést e-téren a két op. rendszer között.
A Dynamic CDC demo progi gondolom akkor le is zárja a kapcsolatot mint ahogy 'automatice' megnyitja.
Üdv.
(#) icserny válasza Pepebá hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Idézet:
„A Dynamic CDC demo progi gondolom akkor le is zárja a kapcsolatot mint ahogy 'automatice' megnyitja.”
Abszolút profi módon csinálja: automatikusan lezárja és újra megnyitja ha pl. resetelem a PIC mikrovezérlőt.
(#) Pepebá válasza icserny hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Köszi, jó tudni. Egyenlőre nálam nem aktuális, maradok a XP-nél, remélem Kornél is boldogul.
(#) Simon Kornél válasza icserny hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Szia Icserny!
Végigmentem a leírt pontokon, de már az első pontnál megbuktam. A reset gomb megnyomására az egyes LED nem villog. A második pont sem sikerült, a sárga felkiáltójel nem tűnt el és a LED-ek nem kezdtek el felváltva villogni.
(#) Simon Kornél válasza Pepebá hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Egy másik kérdés.
Letöltöttem a microchip oldalról USB-vel kapcsolatos tömörített állományt, de nem találtam az állományok között a Dynamic CDC Demo.exe-t. Esetleg ha át tudnád nekem küldeni vagy megmondani, hogy honnan lehet letölteni.
Pontosabban találtam egy Csharp progit találtam és azt futtattam, de nem ment.

Idézet:
„A reset gomb megnyomására az egyes LED nem villog.”
Feltételezem, hogy a honlapomon található kapcsolást építetted meg, tehát a D port 0,1,2,3-as bitjein van egy-egy LED.

Ha nem villog a LED, akkor az Eszközkezelőben a sárga felkiáltójeles bejegyzésre jobbklikk, majd Eltávolítás. A felbukkanó ablakban rakj pipát a "Törölje le az eszköz illesztőprogramját" elé! Utána a helyét sóval behinteni...

A fenti műveletsor térj rá a reggel leírtakra. Reset után villognia kell az első LED-nek!

A biztonság kedvéért (ha még nem tetted meg) töltsd be a ma reggel küldött HEX-et (hello-poll). Azt reggel fordítottam, nálam ki van próbálva, megy rendesen Win7 alatt.
(#) Iceman válasza Simon Kornél hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Ha minden igaz, akkor itt megtalálod: C:\Program Files (x86)\Microchip\APPLIB\USB\Device - CDC - Basic Demo\PC Dynamic Software Example.

Idézet:
„nem találtam az állományok között a Dynamic CDC Demo.exe-t”

A http://www.microchip.com/MAL címről szeptemberben töltöttem le a MAL telepítő csomagot, valószínűleg az azóta archívumba került Microchip Application Libraries v2011-07-14 Windows kiadás volt akkor a legfrissebb. Abban az USB Device - CDC Basic Demo mappában van a Dynamic CDC Demo.exe.

Sajnos semmi. Nem villog a LED és nem is csinál semmit. Pedig s COM7 port helyét besóztam. A LEDflash programok futnak, de ez az USB-s nem akar. Van egy jó hírem a programot megtaláltam és letöltöttem.
Van még valami varázslat a tarsolyodban, hogy ezt a problémát megoldjuk?
A kapcsolásommal lehet a probléma? De az USB-n keresztül töltöttem be a LEDflash progikat és azok futnak.
Mitévő legyek???
(#) Simon Kornél válasza Simon Kornél hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Ja igen, a te kapcsolásodat építettem meg és nem módosítottam rajta.
Minden USB lukamba bedugtam az eszközt, de semmi.

Ha van Bluetooth a gépben, akkor távolítsd el a Bluetooth eszközkezelőjéből a BT eszközöket és a gép Bluetooth adapterét kapcsold ki! Nekem okozott már soros porti ütközést egy Sony-Ericsson telefonnal kipróbált Bluetooth kapcsolat.

Ha így sem megy, akkor keress egy másik gépet!

Megnéztem, hogy van-e bármilyen Bluetooth eszközöm az asztali gépemen. De nincs. Menet közben egy laptopra is feldugtam, de nem érzékelte a gép...???

Idézet:
„Menet közben egy laptopra is feldugtam, de nem érzékelte a gép...???”

Ilyen nincs. Ellenőrizd újra, hogy még mindig működik a HID bootloader, és még mindig futnak a betöltött ledvillogtató programok! Utána töltsd be újra a hello-poll.hex-et és olvasd vissza, hogy lássuk, egyezik-e!

Az általad használt HID bootloader hex állományát is becsatolhatnád, hogy ellenőrizhessem.
(#) Pepebá válasza Simon Kornél hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Hali!
Én tanácsolnám a PIC teljes törlését és a BootLoader újbóli rátöltését. Voltak olyan próbálkozásaim amikor nem működött megfelelően a letöltött program és egy teljes frissítés megoldotta a problémát. 'Próba cseresznye'
Üdv.

Megcsináltam amit mondtál, újra feltöltöttem a programokat. Minden működik a LED-ek villognak, de a hello-poll nem megy.
Kiolvastam a PIC-ben lévő programokat, amit csatolok neked.
Kipróbáltam, hogy a PIC-ből kiolvasott programokat visszatöltöm. A LED-es progik futnak még így is.

A hello-poll-4550_kiolvas.hex köszönőviszonyban sincs azzal a programmal, amit küldtem neked!
(#) icserny válasza icserny hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Az lesz a probléma, hogy tegnap nem a legutoljára küldött (általam kipróbált) változatot töltötted be, hanem egy korábbi fordítást. Azt is én küldtem (ellenőrizetlenül - mea culpa!), de az valószínűleg nem jó a HID bootloaderhez, tehát nem csoda, ha nem működött!

Azt próbáld ki, légy szíves, amit itt küldtem t a képernyőképpel együtt! És elnézést, hogy akaratlanul kitoltam veled! Én tegnap abban a hiszemben voltam, hogy a friss változattal kísérletezel.
(#) Simon Kornél válasza icserny hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Szia Icserny!
Sikerült megoldanom a problémát, de most már egy dolog érdekel. Mit rontottam el? Csak a hibáimból tudok tanulni.
Megnéztem visszamenőleg a levelezésünket és két különböző méretű .hex file-t küldtél nekem (#1105778 és #1105865 üzenetben). A második üzenetedhez csatolt file-val jól működött a PIC. Felismerte a WINDOWS és tudtam futtatni a programot.
Most néztem meg én is, hogy amit visszaküldtem neked file-ok jóval nagyobb méretűek voltak. A PIC-re feltött progikat a HID Bootloaderrel olvastam ki és azt küldtem vissza neked. Úgy gondolom, hogy a PIC boot részét is kiolvastam a PIC-ből. Az volt az érdekes, hogy a LED-es progikat amit letöltöttem és utánna vissza azok futottak.
Remélem nem fárasztottalak le nagyon a kérdéseimmel és a válaszaimmal.
Még egyszer köszönöm a segítséget. Köszönöm!

6.png

Következő: »»   40 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem