Fórum témák
» Több friss téma |
Áhh, nem kell nekem okosítani a hűtőládát, mert a 23 éves Mitsubishi Colt-om gyárilag csak gyújtás ráadása esetén ad fesz.-t a szivargyújtó aljzatra. Ugyan van direktbe kötőt szivargyújtó aljzatom is, de nem szerencsés a ~170W fogyasztás álló motornál. Köszi a figyelmeztetést azért!
Miért kellene a vezérlést hőfokra megoldani? Pláne PWM -el. Nem mindegy a sörnek, hogy 7, vagy 8 fokos?
Én még nem láttam olyan hűtőtáskát ami ennél hidegebb lett volna, azt is úgy, hogy állandóan ment. Tomi_Bp: csak gondoltam, ha már belenyúlsz érdemes ezt az akkuvédő funkciót beleépíteni
Sziasztok
Ez a tesco-s hűtőtáska ára elég csábító.Feltéve, hogy hidegen szeretem a sört, szerintetek csalódnék?
Üdv.
Van valakinek összehasonlítási alapja egyéb hűtőtáskákkal kapcsolatban? csak mert ez a tesco féle elég lagymatagul hűt. 1 óra üzem alatt 6 fokot csökken a belső hőmérséklet.Hozzáteszem üresen... és a ventillátor is elég hangos.
Időbe telik neki mindenképpen....
meg mondjuk mivel egy db peltiert tartalmaz, és annak a hűtési teljesítménye (48Wattosnak) olyan 50-10W-ig terjed, hűtötten inkább 10 ... ebből meg hogy 10wattal vonsz el hőt...hát inkább hidegen tartó táskának lehetne elnevezni. (de arra nagyon jó!)
Ez annyit jelent, ha a peltier két oldala között nagyobb a hőmérséklet különbség, akkor nagyobb a hasznos teljesítménye? Esetleg pl a meleg oldal jobb hűtése mennyivel csökkentené a hideg oldal hőmérsékletét?
itt valami más probléma lesz. 20 fokig szépen lemegy és ennyi... pedig 27 fok van a szobában a kifújt levegő 32 °C
Hát igen erről van szó....
hát ha a meleg oldalt csökkented pl 5fokkal akkor a hideg is jó eséllyel ennyit fog hűlni, bár a hővezetés miatt kicsit kevesebbet. Illetve akkor megint két mondat ennek a kütyünek a működéséről: Szóval átmegy rajta az áram->joule hő fele a hideg oldalra megy ki áram miatt->peltier effektus a hideg oldalról hőt von el hideg meleg oldali különbség->pechünkre még hővezetés is van ami ugyan úgy "hőt termel" a hideg oldalon. Mi is történik?..... a (-)hőt von el de a másik kettő visszatermeli azért rendesen, értem itt a jozle hőt és hővezetést. És még az akvárium hővezetéséről még szó sem volt. Ezért is áll meg 20foknál... Szerintem amúgy az már nem rossz hőfok.
Tudod a baj inkább az, hogy az embert lépten-nyomon félrevezetik. jelen esetben 25 fokos különbséget mertek ráírni a dobozra persze a külső hőmérséklethez képest. De ahogy nézem jó ha van 7°C
Nem is tudom érdemes -e elvinni kempingezni... még jégakkuval sem tudom használni, mert a hűtőbordák radiátorként működnek, pillanatok alatt felmelegszik az egész.... redig olyan szép.. Annak, hogy egész nap megy és 20 °C tud előállítani, -persze ezt sem tábori körülmények között mértem- szerintem semmi értelme.
Szia! Nézd vissza, hogy én hogyan alakítottam át a Tesco-sat egy másik cellával... Én nekem jól megy... Most jöttem vissza 3 nap Balatonozásból és ugyan oda út kb 3 óra volt, de utána max napi 1-2 órát kirándulgattam és csak akkor hűtött rá, mikor ment a kocsi és végig benne volt és iható hőmérsékletű volt a Coca Cola benne... (fektetve elfér benne 3 cola, meg 1-2 víz... Nem nyitogattam és egy pokróccal le volt takarva, mikor nem ment, hogy ne veszítsen a hűvösségéből, de ismétlem, én meg voltam vele elégedve.
Amúgy arra gondoltam, hogyha 2 cellát tennén egymásra, akkor nem "50°C"-nak kéne lenni a különbségnek? Mint említettem, van egy belső borda, aztán egy alu kocka, a cella és végül a külső borda... Mi lenne, ha belső borda, cella, alu kocka, cella, külső borda? Az eredmény az addigi 180W elektromos teljesítmény után már 360W lenne és talán 2X annyi a hűtés, nem? Rosszabb lenne még egy alu kocka és mellé duplázni, ugye?
Hali! Olvastam az átalakításod, de amikor írtad, hogy a cucc csatlakozója szétégett,.. hát hogy is mondjam egy kicsit megszeppentem amúgy én azt a változatot vettem, amelyihez van egy tápegység mert én 230 ról akarom üzemeltetni. az az 5 ampert meg szerintem nem lenne elég a nagyobb peltiernek
hőmérsékleti adataid nincsenek?
Lehet 50fok igen. Illetve lesz is, csak semmit nem érsz vele.
Illetve ahogy én látom az utóbbi pár hozzászólásból, itt egy kicsit más dologra hegyezitek ki a témát mint amire kéne. Mindenkit az érdekel hogy hogy lehet a legnagyobb különbségi hőmérsékletet létrehozni. Meg ugye itt pl az a két peltieres megoldás. Ez egyébként tökéletes ötlet, ha TÉNYLEG a legnagyobb hőmérséklet különbséget akarja elérni az ember. De Nektek most ez kicsit másra kell. Ti a legnagyobb HŰTÉSI teljesítményt akarjátok kivenni ebből a kütyüből. (valamilyen hidegebb hőmérsékleten) Két cella egymásra pakolásával meglesz az az 50fok. Csak ~1-5Wattot tud majd elvonni a hideg oldalról. Az pedig sajnos édes kevés egy hűtőtáskához, hűteni meg főleg... Így én mindenképp a két egymás mellé rakott cellán részesíteném előnyben. Nonick-nek: Lehet az 25fok persze. De hamar összejön egyébként Gondolj csak bele: 27fokos levegő-> 32fokos levegő -> 34fokos borda-> 35fokos átmenet->36fokos peltier meleg oldal ->17fokos peltier hideg oldal- >18fokos bordarész-> itt is van a 20 fokos túloldal. Jah illetve 5 amper nem rossz azért, ha mást nem mérni jó lesz Mert kb.: 5-7volt lesz akkor a peltieren. én csak 12-14Wattal mértem annó
Szerinteg a tápegyság miatt nincs rendes hűtési teljesítmény? Az a baj, hogy ha be van dugva nem tudom megmérni a fesz-t, mert annyira zárt a csatlakozó. Amúgy az van ráírva (azon kívül. hogy kínai ) hogy 12 V 5 A. Autóban nem tudom kipróbálni... Elég drága a benzin... esetleg szerdán akkor olcsul
Hát ha 25-30Wattot kap a peltier az sem rossz.
De azért édemes lenne megmérni Az áramot és a feszültséget is, mert eléggé tud változni az ellenállása ennek a kütyünek
Rászántam magam. Áramot nem tudok mérni, de a feszültséget pontosan tartja a 12 V ot.
Miután elküldtem a levelet a forgalmazó cégnek elkezdtem gondolkozni, és arra jutottam, hogy teljesen rossz megközelítésből vágtam neki a dolognak. Ugyebár ez egy hűtőtáska és nem pedig egy hűtőszekrény. A hűtőtáskát pedig úgy használjuk, hogy lehűtött dolgokat rakunk bele, és az a feladata, hogy hidegen tartsa azokat. Mivel a hideg oldalon rendes párakicsapódás figyelhető meg, talán van még remény Most már csak azt lenne jó tudni, hogy ez hány foknál van?
Valamint a tesztet teljesen új alapokra kell helyeznem.. De hogy a fórum ne csak az én vesszőfutásomról szóljon -valamint gondolom másokat is érdekel- sztem a hozzáértők szíves bevonásával kivesézhetnénk eme kis kütyük adatlapját, valamint a méretezésüket.
Szia!
Párakicspódás harmatponton van. Ez függ attol hogy mekkora az adott hely páratartalma. Én ilyennel párátlanitót csináltam
Hali!
Én is gondolkodom a hűtőtáskám átalakítását! Ha kicserélném a 49W elememet egy 100W vagy 150W-osra, akkor elérném az a célomat, hogy jóval hidegebb legyen a táskában? Esetleg érdemesebb 2db 49W-sat beépíteni? A másik kérdésem, hogy a 6A05 WEJ dióda mi célt szolgál, esetleg ezt is ki kellene cserélnem? Nincs esetleg egy kis kapcsolásotok, hogy hálózati (240V) is tudjam üzemeltetni? Üdv
Én a típust a hűtőtáskára értettem. De ha nem Tesco-s , akkor úgy tűnik, hogy egyik sem valami eget rengetően hűt. Én a peltier cseréjének buktatóját abban látom, hogy a hideg-meleg oldali hűtést is a peltier teljesítményéhez méretezték. Tehát ha te kicseréled egy 2-3 szor akkora teljesítményűre, akkor szerintem a hűtőborda lesz kicsi.
Üdv
Szerintem is a bordát mindenképp érdemes arányosan növelni , főleg a meleg oldalit!! Illetve hogy 230ról hogy lehet valami kis kapcsolást csinálni 5-10voltra hát... Az annyira nem kicsi falat illetve nekem nem:$ Talán valamelyik kapcsoló üzemű tápos topikban lesznek ilyen kapcsolások vagy hasonló. Legegyszerűbb: 120-150Wattos trafó 12voltra aztán diódahíd után direktben kösd rá a peltierre. Effektívben valahol 12volt fele lesz, meg még itt ott lejjebb mászik a fesz kicsit. Az sztem tökéletes
lehet, hogy jobban jársz, ha megveszed valamelyik gyári cucc tápegységét. Az biztos nem füstöl el, költségben meg a házilag gyártott sem biztos,hogy olcsóbb.
Igen
ezzel egyetértek én is. pár ezerért lehet már tápegységet venni jobb esetben
A keletkező kondenzvíz elvezetése, hogy történik a drágább hűtőtáskáknál? Mert az enyémnél ez nem megoldott, pedik termelődik rendesen. Szerintem még a hűtési teljesítményt is jelentősen visszafogja, mert az egész hideg oldali hűtőborda vízben úszik. Mást meg nem láttam, hogy a vizet öntözte volna ki a hűtőtáska tetejéből.
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni,hogy szerintetek 4db 150W-os Peltier mennyire tudna intenzíven hűteni kb 1,5 liter vizet? Úgyértem egy 1 l-es jól elszigetelt tartályt hűtene,de keringetéssel.Hány fokon tudná tartani a keringetett vizet,ha a tartályon kívül eső radiátor kb2-3dl vizet tartalmaz?(plusz ami a csőben van azaz összesen max 1,5 liter) Tudna valaki erre legalább egy saccolt adatot írni? Előre is köszi
Peltier cella melegítésével lehet valahogy áramot termelni? Persze a másik oldal hűtése megoldható.
Szia!
Lehet. A youtubon van egy csomo video.
Persze, hogy lehet. Csak a hatasfoka nagyon rossz, par szazalek.
A hideg es melegoldal kulonbsegenek elmelesevel lehet javitani, ennek gatat szab a gyartastechnologia, (talan ugy max 150 fok lehet a melegoldal). |
Bejelentkezés
Hirdetés |