Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Peltier cella

Témaindító: Bigya, idő: Dec 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 25
(#) Tomi_Bp válasza pucuka hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Áhh, nem kell nekem okosítani a hűtőládát, mert a 23 éves Mitsubishi Colt-om gyárilag csak gyújtás ráadása esetén ad fesz.-t a szivargyújtó aljzatra. Ugyan van direktbe kötőt szivargyújtó aljzatom is, de nem szerencsés a ~170W fogyasztás álló motornál. Köszi a figyelmeztetést azért!
(#) pucuka válasza NBalage hozzászólására (») Jún 16, 2010 /

Miért kellene a vezérlést hőfokra megoldani? Pláne PWM -el. Nem mindegy a sörnek, hogy 7, vagy 8 fokos?
Én még nem láttam olyan hűtőtáskát ami ennél hidegebb lett volna, azt is úgy, hogy állandóan ment.

Tomi_Bp: csak gondoltam, ha már belenyúlsz érdemes ezt az akkuvédő funkciót beleépíteni
(#) Nonick hozzászólása Jún 24, 2010 /

Sziasztok

Ez a tesco-s hűtőtáska ára elég csábító.Feltéve, hogy hidegen szeretem a sört, szerintetek csalódnék?
(#) Nonick hozzászólása Júl 1, 2010 /

Üdv.
Van valakinek összehasonlítási alapja egyéb hűtőtáskákkal kapcsolatban? csak mert ez a tesco féle elég lagymatagul hűt. 1 óra üzem alatt 6 fokot csökken a belső hőmérséklet.Hozzáteszem üresen... és a ventillátor is elég hangos.
(#) NBalage válasza Nonick hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

Időbe telik neki mindenképpen....
meg mondjuk mivel egy db peltiert tartalmaz, és annak a hűtési teljesítménye (48Wattosnak) olyan 50-10W-ig terjed, hűtötten inkább 10 ... ebből meg hogy 10wattal vonsz el hőt...hát inkább hidegen tartó táskának lehetne elnevezni. (de arra nagyon jó!)
(#) Nonick válasza NBalage hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

Ez annyit jelent, ha a peltier két oldala között nagyobb a hőmérséklet különbség, akkor nagyobb a hasznos teljesítménye? Esetleg pl a meleg oldal jobb hűtése mennyivel csökkentené a hideg oldal hőmérsékletét?

itt valami más probléma lesz. 20 fokig szépen lemegy és ennyi... pedig 27 fok van a szobában a kifújt levegő 32 °C
(#) NBalage válasza Nonick hozzászólására (») Júl 2, 2010 /

Hát igen erről van szó....
hát ha a meleg oldalt csökkented pl 5fokkal akkor a hideg is jó eséllyel ennyit fog hűlni, bár a hővezetés miatt kicsit kevesebbet.

Illetve akkor megint két mondat ennek a kütyünek a működéséről:
Szóval átmegy rajta az áram->joule hő fele a hideg oldalra megy ki
áram miatt->peltier effektus a hideg oldalról hőt von el
hideg meleg oldali különbség->pechünkre még hővezetés is van ami ugyan úgy "hőt termel" a hideg oldalon.

Mi is történik?..... a (-)hőt von el de a másik kettő visszatermeli azért rendesen, értem itt a jozle hőt és hővezetést. És még az akvárium hővezetéséről még szó sem volt. Ezért is áll meg 20foknál... Szerintem amúgy az már nem rossz hőfok.
(#) Nonick válasza NBalage hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

Tudod a baj inkább az, hogy az embert lépten-nyomon félrevezetik. jelen esetben 25 fokos különbséget mertek ráírni a dobozra persze a külső hőmérséklethez képest. De ahogy nézem jó ha van 7°C
Nem is tudom érdemes -e elvinni kempingezni... még jégakkuval sem tudom használni, mert a hűtőbordák radiátorként működnek, pillanatok alatt felmelegszik az egész.... redig olyan szép..
Annak, hogy egész nap megy és 20 °C tud előállítani, -persze ezt sem tábori körülmények között mértem- szerintem semmi értelme.
(#) Tomi_Bp válasza Nonick hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

Szia! Nézd vissza, hogy én hogyan alakítottam át a Tesco-sat egy másik cellával... Én nekem jól megy... Most jöttem vissza 3 nap Balatonozásból és ugyan oda út kb 3 óra volt, de utána max napi 1-2 órát kirándulgattam és csak akkor hűtött rá, mikor ment a kocsi és végig benne volt és iható hőmérsékletű volt a Coca Cola benne... (fektetve elfér benne 3 cola, meg 1-2 víz... Nem nyitogattam és egy pokróccal le volt takarva, mikor nem ment, hogy ne veszítsen a hűvösségéből, de ismétlem, én meg voltam vele elégedve.
(#) Tomi_Bp hozzászólása Júl 3, 2010 /

Amúgy arra gondoltam, hogyha 2 cellát tennén egymásra, akkor nem "50°C"-nak kéne lenni a különbségnek? Mint említettem, van egy belső borda, aztán egy alu kocka, a cella és végül a külső borda... Mi lenne, ha belső borda, cella, alu kocka, cella, külső borda? Az eredmény az addigi 180W elektromos teljesítmény után már 360W lenne és talán 2X annyi a hűtés, nem? Rosszabb lenne még egy alu kocka és mellé duplázni, ugye?

cella.JPG

(#) Nonick válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Júl 3, 2010 /

Hali! Olvastam az átalakításod, de amikor írtad, hogy a cucc csatlakozója szétégett,.. hát hogy is mondjam egy kicsit megszeppentem amúgy én azt a változatot vettem, amelyihez van egy tápegység mert én 230 ról akarom üzemeltetni. az az 5 ampert meg szerintem nem lenne elég a nagyobb peltiernek

hőmérsékleti adataid nincsenek?
(#) NBalage válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Lehet 50fok igen. Illetve lesz is, csak semmit nem érsz vele.

Illetve ahogy én látom az utóbbi pár hozzászólásból, itt egy kicsit más dologra hegyezitek ki a témát mint amire kéne.
Mindenkit az érdekel hogy hogy lehet a legnagyobb különbségi hőmérsékletet létrehozni. Meg ugye itt pl az a két peltieres megoldás. Ez egyébként tökéletes ötlet, ha TÉNYLEG a legnagyobb hőmérséklet különbséget akarja elérni az ember. De Nektek most ez kicsit másra kell. Ti a legnagyobb HŰTÉSI teljesítményt akarjátok kivenni ebből a kütyüből. (valamilyen hidegebb hőmérsékleten)
Két cella egymásra pakolásával meglesz az az 50fok. Csak ~1-5Wattot tud majd elvonni a hideg oldalról. Az pedig sajnos édes kevés egy hűtőtáskához, hűteni meg főleg...
Így én mindenképp a két egymás mellé rakott cellán részesíteném előnyben.

Nonick-nek:
Lehet az 25fok persze.
De hamar összejön egyébként
Gondolj csak bele: 27fokos levegő-> 32fokos levegő -> 34fokos borda-> 35fokos átmenet->36fokos peltier meleg oldal ->17fokos peltier hideg oldal- >18fokos bordarész-> itt is van a 20 fokos túloldal.
Jah illetve 5 amper nem rossz azért, ha mást nem mérni jó lesz Mert kb.: 5-7volt lesz akkor a peltieren.
én csak 12-14Wattal mértem annó
(#) Nonick válasza NBalage hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Szerinteg a tápegyság miatt nincs rendes hűtési teljesítmény? Az a baj, hogy ha be van dugva nem tudom megmérni a fesz-t, mert annyira zárt a csatlakozó. Amúgy az van ráírva (azon kívül. hogy kínai ) hogy 12 V 5 A. Autóban nem tudom kipróbálni... Elég drága a benzin... esetleg szerdán akkor olcsul
(#) NBalage válasza Nonick hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Hát ha 25-30Wattot kap a peltier az sem rossz.
De azért édemes lenne megmérni
Az áramot és a feszültséget is, mert eléggé tud változni az ellenállása ennek a kütyünek
(#) Nonick válasza NBalage hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Rászántam magam. Áramot nem tudok mérni, de a feszültséget pontosan tartja a 12 V ot.
(#) Nonick hozzászólása Júl 6, 2010 /

Miután elküldtem a levelet a forgalmazó cégnek elkezdtem gondolkozni, és arra jutottam, hogy teljesen rossz megközelítésből vágtam neki a dolognak. Ugyebár ez egy hűtőtáska és nem pedig egy hűtőszekrény. A hűtőtáskát pedig úgy használjuk, hogy lehűtött dolgokat rakunk bele, és az a feladata, hogy hidegen tartsa azokat. Mivel a hideg oldalon rendes párakicsapódás figyelhető meg, talán van még remény Most már csak azt lenne jó tudni, hogy ez hány foknál van?
Valamint a tesztet teljesen új alapokra kell helyeznem..
De hogy a fórum ne csak az én vesszőfutásomról szóljon -valamint gondolom másokat is érdekel- sztem a hozzáértők szíves bevonásával kivesézhetnénk eme kis kütyük adatlapját, valamint a méretezésüket.
(#) dudzsi válasza Nonick hozzászólására (») Júl 7, 2010 /

Szia!
Párakicspódás harmatponton van. Ez függ attol hogy mekkora az adott hely páratartalma. Én ilyennel párátlanitót csináltam
(#) adorjan81 hozzászólása Júl 15, 2010 /

Hali!

Én is gondolkodom a hűtőtáskám átalakítását! Ha kicserélném a 49W elememet egy 100W vagy 150W-osra, akkor elérném az a célomat, hogy jóval hidegebb legyen a táskában? Esetleg érdemesebb 2db 49W-sat beépíteni?
A másik kérdésem, hogy a 6A05 WEJ dióda mi célt szolgál, esetleg ezt is ki kellene cserélnem?
Nincs esetleg egy kis kapcsolásotok, hogy hálózati (240V) is tudjam üzemeltetni?

Üdv
(#) adorjan81 hozzászólása Júl 16, 2010 /

Valaki?
(#) Nonick válasza adorjan81 hozzászólására (») Júl 17, 2010 /

Neked milyen típusú van?
(#) adorjan81 válasza Nonick hozzászólására (») Júl 17, 2010 /

TEC1-12705A
(#) Nonick válasza adorjan81 hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Én a típust a hűtőtáskára értettem. De ha nem Tesco-s , akkor úgy tűnik, hogy egyik sem valami eget rengetően hűt. Én a peltier cseréjének buktatóját abban látom, hogy a hideg-meleg oldali hűtést is a peltier teljesítményéhez méretezték. Tehát ha te kicseréled egy 2-3 szor akkora teljesítményűre, akkor szerintem a hűtőborda lesz kicsi.
(#) NBalage válasza adorjan81 hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Üdv
Szerintem is a bordát mindenképp érdemes arányosan növelni , főleg a meleg oldalit!!
Illetve hogy 230ról hogy lehet valami kis kapcsolást csinálni 5-10voltra hát... Az annyira nem kicsi falat illetve nekem nem:$
Talán valamelyik kapcsoló üzemű tápos topikban lesznek ilyen kapcsolások vagy hasonló.
Legegyszerűbb: 120-150Wattos trafó 12voltra aztán diódahíd után direktben kösd rá a peltierre. Effektívben valahol 12volt fele lesz, meg még itt ott lejjebb mászik a fesz kicsit. Az sztem tökéletes
(#) Nonick válasza NBalage hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

lehet, hogy jobban jársz, ha megveszed valamelyik gyári cucc tápegységét. Az biztos nem füstöl el, költségben meg a házilag gyártott sem biztos,hogy olcsóbb.
(#) NBalage válasza Nonick hozzászólására (») Júl 25, 2010 /

Igen
ezzel egyetértek én is. pár ezerért lehet már tápegységet venni jobb esetben
(#) Nonick hozzászólása Aug 7, 2010 /

A keletkező kondenzvíz elvezetése, hogy történik a drágább hűtőtáskáknál? Mert az enyémnél ez nem megoldott, pedik termelődik rendesen. Szerintem még a hűtési teljesítményt is jelentősen visszafogja, mert az egész hideg oldali hűtőborda vízben úszik. Mást meg nem láttam, hogy a vizet öntözte volna ki a hűtőtáska tetejéből.
(#) INOX 4 EVER hozzászólása Aug 15, 2010 /

Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni,hogy szerintetek 4db 150W-os Peltier mennyire tudna intenzíven hűteni kb 1,5 liter vizet?
Úgyértem egy 1 l-es jól elszigetelt tartályt hűtene,de keringetéssel.Hány fokon tudná tartani a keringetett vizet,ha a tartályon kívül eső radiátor kb2-3dl vizet tartalmaz?(plusz ami a csőben van azaz összesen max 1,5 liter)
Tudna valaki erre legalább egy saccolt adatot írni?
Előre is köszi
(#) stampedlipityu hozzászólása Aug 31, 2010 /

Peltier cella melegítésével lehet valahogy áramot termelni? Persze a másik oldal hűtése megoldható.
(#) dudzsi válasza stampedlipityu hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Szia!
Lehet. A youtubon van egy csomo video.
(#) bbalazs_ válasza stampedlipityu hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Persze, hogy lehet. Csak a hatasfoka nagyon rossz, par szazalek.
A hideg es melegoldal kulonbsegenek elmelesevel lehet javitani, ennek gatat szab a gyartastechnologia, (talan ugy max 150 fok lehet a melegoldal).
Következő: »»   11 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem