Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello!
Az Ic nem melegedhet a tranyótól, mert annak bázisában egy soros 4,7kohm van. Csak akkor melegedhet, ha fordítva tatted bele a foglalatba, vagy maximum gerjed a kapcsolás.. De sajnos a nyákod el van rontva, de az elvi rajz is szerintem. - A 270kohm nálad a tápra megy nem az invertáló (-) bemenetre. - Viszont a rajzoló is elszúrta, mert a műveleti erősítő invertáló-neminvertáló bemenetei fel vannak cserélve. Gyanítom, hogy a 270kohm-nak pozitív visszacsatolást kellene megvalósítani, (hogy ne kapkodjon a relé határértéken) ekkor viszont a neminvertáló bemenetre kellene mennie az ellenállásnak a kimenetről.. Most negatív visszacsatolást csinál. Alapvetően így is működne, csak pld. akkor húz a relé, mikor világos van. üdv! proli007
Szia proli007!
Le tudnád nekem rajzolni amit itt leirtál, mert eléggé kezdő vagyok. Nagyon meg köszönném!
Hello!
Na "átkarmoltam", persze csak a paint-ban. üdv! proli007
Szia!
Köszi, hogy megrajzoltad! Még egy kérdés a relé jól van bekötve?
Hello!
Hát.. Az elvi rajzon számomra kissé furcsán, a relén az NO-C van zárva. Én ábrázolni mindig úgy szoktam a relét, amikor el van ejtve. (Deenergized) - Nos ez egy relénél, ha a relé nincs meghúzva akkor bontva van, ha meg meghúz akkor zárva van. - Tekintve hogy nálad most majd sötétben lesz meghúzva a relé, tehát ezt a két érintkezőt kell használni. (A rajzon meg trükkösen mind három érintkezőt kivezették. Ez alapból nem baj, mert az áramkört tetszés szerint lehet másra is használni.) - A relé adatlapjáról, nézd meg (vagy mérd ki), hogy ezt a két érintkezőt használtad-e. üdv! proli007
Köszi szépen a segítséget!
Sziasztok
Olyan kérdésem lenne ,hogy ugye a vezetékes telefonvezetékbe 2 kábel fut:1 piros és 1 zöld. Ha jól tudom egyen áram fut benne bár nem vagyok benne biztos.Meg ha egyen áram akkor melyik a pozitív és melyik a negatív? Vagy ha váltó áram akkor melyik nulla és melyik a fázis.Válaszotokat előre is köszönöm.
Üdv mindenkinek!
Az lenne a kérdésem, hogy hangkimeneteknél mekkora szokott lenni a kimeneti feszültség( nincs lehetőségem mérésre, gondolok itt az mp3 lejátszókra, rádiókra, számítógépekben a hangkártyánál...) Válaszokat előre is köszönöm!
Szia!
Még annyit, hogy persze a hangerőszabályzó (ha van) erősen befolyásolja ezen feszültségszinteket.
A telefonvonalon általában egyenfeszültség van. A polaritását úgy tudhatod meg, ha megméred egy műszerrel. Legközelebb (vagy egy másik telefonvonalon) nem biztos, hogy ugyanúgy lesz. A telefonnak mindegy, hogy melyik pontján melyik polaritást kapja.
A telefonvonalon csengetéskor van váltakozó áram, de ott nem különböztetnek meg nullát és fázist, mert nincs összekötve egyik vezeték sem a földdel. (Az erősáramú hálózatban az a vezeték a nulla, amit sok-sok helyen leföldelnek.)
Köszi Szépen a gyors választ kendre256
Hi Mesterek
Lenne egy gyors kérdésem, van nekem egy elta mini hifi. A hangszórója meghalt ami 8 Ohm és 3w -os, itthon csak 4 ohm-os hasonló hangszóró van . A kérdésem az lenne hogy ha egy 4ohm-os ellenállást beleraknék úgy jó lenne, ha van ilyen egyáltalán 4 ohm-os.
Szia!
Jó lesz a 4 ohm-os, csak a hangerőt ne tekerd felénél feljebb.
Egy negyedwattos ellenállásnak már az is sok lehet. igazán 4 ohm 5W-os lenne a megfelelő.
Köszönöm a választ, megyek nézek ellenállást hátha van itthon valami amiből bontani lehet
Szasztok!
Abszolút kezdő vagyok,az szeretném mgtudni hogy egy teleszkópantennás FM táskarádióba hogy lehet egy dipólantennát(szalagkábeles) bekötni.Mifelénk elég gyenge a térerő. üdv.:István.
Szia!
Nincs neki véletlenül egy lik hátul, ami antennacsatlakozó? Csak azért, mert a régebbi rádiókon előfordult ilyesmi. Ha nincs, akkor ki kell nyitni. A teleszkópantennát általában egy kis tekercsen át szokták a vevőbemenetre vezetni, azt le kell kötni. Ha egyszerűen akarod megoldani, akkor a szalagkábel egyik erét a bemenetre, a másikat a földre kötöd. Nem lesz egy nagy szám, de elvileg jobb lesz, mint a sima teleszkóp. Ha egy kicsit jobban akarod megoldani, akkor a dipólt egy ún. balun trafón (balanced-unbalanced transformator) át kell a vevőre kötni. Vélhetően a bemenet 400 ohm körüli impedanciára van méretezve (a teleszkópantennát véve alapul). A szalagdipólé nem tudom mennyi, mondjuk ha 240 ohm, akkor már nem vagy olyan messze az illesztéstől. Tehát egy olyan balun kell, ami az antennád 240 ohmos talpát illeszti a vevőd 400 ohmjához, 100 MHz üzemi frekin. Ilyet most hirtelen nem tudok mondani, de majd a tájékozottabb kollégák segítenek...
Találtam kétféle Nokia telefontöltőt (230-ról mennek). A típusaik ACP-7E (3.7V 350mA vastagabb csatlakozó) és AC-3E (5V 350mA vékonyabb csatlakozó).
Próbáltam a nokia oldalon műszaki leírást találni hozzájuk, hogy milyen átmérőjű a csatlakozójuk, mert itthon nincs tolómércém rámérni, de ilyen infó nincs fent az oldalukon / én nem találtam meg. Esetleg ha ezek szabványos méretűek, valaki tudna erről infót adni? Köszönöm.
Hello!
Kiegészítve Ballage tanácsát. Ilyen balun trafót adtak régen szinte mindegyik TV-hez. Aki központiról üzemelteti megszerezheted tőle, mer neki nem szükséges. Vagy a régi központi antenna tulajdonosnak is adtak egy kábelt, amin egy doboz fityegett. Az is jó lehet hozzá, mert az is balun és ugyan azt tette, csak visszafelé. - Ez egy kis szürke doboz, rövid farkincával, végén egy koax csatlakozóval. 300Ohm-ról 75ohm-ra illeszti az antennát, és közben a szimmetrikus dipólból aszimmetrikus jellé alakítja. - Célszerű ezt a trafót közvetlenül az antenna fejnél felszerelni, és a rádióba már koax kábellel lejönni. Akkor a kábel már nem szed össze más jelet vagy zavarokat. - A doboznak két szimmetrikus bemenete van, az antennádat a VHF jelűbe kell csatlakoztatni. - A rádiónál a testre kell kötni a koax árnyékoló harisnyáját, a belső eret, pedig a teleszkópos antenna helyére. - Sajnos az impedancia illesztésről is gondoskodni kellene, hogy a rádió bemenet is 75ohm-os legyen. Ez gondolom meghaladja a tudásodat. De megpróbálhatod a tekercset kikötni, amivel az antenna tulajdonképpen "meg van hosszabbítva". - Minden esetre ha van a rádión térerő mérő, akkor láthatod, hogy jó irányba haladsz vagy sem. üdv! proli007
Ezt én is kipróbáltam.
Az a baj, hogy amint belenyomtam a szeszt rögtön magába szívta és lángra kapott.
Hello!
Kis gyakorlattal, egy szál gyufával is meg lehet pucolni.. Meggyújtod a gyufát, de úgy, hogy azonnal a huzalvégnél legyen, mikor beindul. De közben fújod is. Így csak a foszfor égésideje alatt működik. Utána, egy kis késsel megkapirgálod a szálakat, körbeforgatva a vezetéket az asztalon. üdv! proli007
Most próbáltam a szeszes módszert gázégővel, a negyedik próbálkozásra egész jó lett.
Kipróbálom a gyufát is!
Sziasztok.
Mitől lehet az, hogy egy kerámiakondi a forrasztás után olyan mint ha izzadt lenne? 20-30 éves négyzetalakú és teljesen új is ugyanezt csinálja. Más alkatrészeknél nem tapasztaltam ilyent.
Kicsit viaszos, és az megolvadt rajta. Majd lehűl, és újra "matt" lesz.
Köszönöm a választ.
köbzoli: Sajna nem hőfokszabályzós a pákám, ezért vagy még nem olvasztja az ónt, vagy megégeti a kezem
Egy gyors mozdulat és kész( bár ehhez valahova fixen kéne rögzíteni, hogy egyik kezedben lehessen a páka, másikban az ón).
Sziasztok!
Hangerőt szeretnék szabályozni, egyszerre a 4 bejövő csatornáét. 2.1-es erősítőben szeretném a külön beérkező mély és a két szatellit sugárzó jeleit egy tekeréssel, vagy gombok nyomkodásával szabályozni. Erre keresek valami egyszerű és olcsó megoldást. Néztem már, olyan potikat lehet kapni ami egyszerre szabályoz négy csatornát, de nagyon drágállom. Hátha van valami okos megoldás. Köszönöm!
Köszönöm a gyors választ! Eddig úgy próbáltam hogy ahová a botantenna csatlakozik oda forrasztottam a szalagkábel egyik végét (a másik a levegőben lóg).Igy is jobb lett csak a botantennát irányba kell állítani.Azt hiszem az egyszerűbb javaslatod próbálom ki a másik nekem túl bonyolult.
üdv.: István. |
Bejelentkezés
Hirdetés |