Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4014 / 4014
(#) Fats Domino válasza kendre256 hozzászólására (») Hé, 17:00 /

Köszi mindkettőtöknek kendre256, Bakman. üdv
(#) SzilCsong hozzászólása 10:49 /

7 szegmenses led kijelző halvány

Sziasztok
Adott egy kapunyitó vezérlés, ami jól működik, de van egy 2 digites 7szegmenses led-es kijelzője, ami nagyon halvány, alig lehet látni.
Multiplexelve van.
Az 5 volt rendbe van, nincs kondi hiba és ellenállás hiba se.
Mi lehet az oka ennek? Kb 20 éves lehet és nem gondolnám, hogy gyárilag ilyen.
(#) proli007 válasza SzilCsong hozzászólására (») 10:57 /

Hello! Pedig 20 évvel ezelőtt, még nem voltak túl fényesek a Led kijelzők. Ráadásul a kapunyitót nappal kellene látni. A multiplexer vezérlés, is rontja a fényerőt. (Persze növelhető az áram.)
Ha zavar, én kicserélném. De mivel ezt alapvetően nem kell nézegetni, beállítod és csákó.
(#) tki válasza proli007 hozzászólására (») 11:26 /

Az Ariston bojleremen fél év alatt fakultak ki a magas minőségű kék LED-ek... (Ugyanitt bojler eladó.) : -)

Ugyanakkor 35 évig működött egyfolytában egy piros LED-kijelzős hálózati ébresztőórám, viszonylag jól látható maradt, csak aztán végleg félreraktam.
A hozzászólás módosítva: 11:28
(#) mek-elek válasza SzilCsong hozzászólására (») 12:04 /

Csak az én véleményem...
Rendszerváltás után sokan azt hittük, hogy most már minden jobb lesz. Aztán kiderült, hogy a pénz szeretete lett az úr. Szóval a minőség maradt az ablakban. De mért is...Azt a kapunyitó kijelzőt is meglehetett volna csinálni változó fényerősre, meg árnyékolás is kaphatott volna szegény kijelző, meg a felszerelése sem érdekli nagyon a mestereket. Szóval gazdátlan szegény, ami a beüzemelést illeti. Persze, mint mindenben tisztelet a kivételnek. Az üzemidő mindig megmutatja a részletek gondosságát. Egy kijelző csere ez esetben csak egy szervizelési esemény.
(#) SzilCsong válasza proli007 hozzászólására (») 12:05 /

Oké, de mit cseréljek ki?
Azok a szegmensek is halványak, amik amúgy all time nem világítanak.
Tehát nem tudom hibáztatni a kijelzőt.
MM74HC ic vel van meghajtva 2db 7 szegmenses led.
Engem nem zavarna, de ez konkrétan a kiolvashatatlan kategória, esetleg tök sötétbe látszik.
(#) proli007 válasza tki hozzászólására (») 12:05 /

Hello!
Én az új cuccokat nem ismerem. A régiek ugyan nem voltak fényesek, de nem emlékszem hogy idővel halványodtak volna. Még az is lehet, hogy túl vannak hajtva ezek a Led-ek. (Mármint hogy a gyártó túlparaméterezi, hogy kedvezőbb eredmény legyen.)
Én amúgy nem vagyok híve ezeknek a szemkiszúró kék Led-eknek. Mint ahogy ezeket a színváltós világításokat sem szerelnék fel sosem.. A Kínaiak imádják ezeket a csili-csári világításokat.
(#) SzilCsong válasza SzilCsong hozzászólására (») 12:29 /

MM74HC164M a pontos tipusa, csak nagyon nehezen tudtam kiolvasni, 680 ohmos ellenállásokon keresztül hajtja meg a led kijelzőt.
A AI szerint érdemes lehet az IC-t kicserélni.
Idézet:
„1. Az IC öregedhetett, belső degradációval
CMOS IC-knél előfordulhat, hogy a kimeneti MOSFET-ek gyengülnek idővel (pl. hő vagy sok kapcsolás miatt).”

Mert egyébként minden oké körülötte, szépen megkapja az 5V-ot
(#) tki válasza SzilCsong hozzászólására (») 12:47 /

Jogos, nem szabad, hogy a lényegről elterelődjön a figyelem. Viszont fel van adva a lecke. Műszer és némi próbálgatás nélkül, távolról én nem tudom megmondani, mi a baj.
(#) tki válasza mek-elek hozzászólására (») 12:49 /

Van három piros LED-kijelzős háztartási gépem is - évek alatt nem látom, hogy változott volna a fényerejük, pedig a mikrón óra is van, a kukta meg elég sokat áll úgy, hogy van rajta felirat. Ki tudja, mikor mit sikerül kifogni.
(#) Gafly válasza SzilCsong hozzászólására (») 12:58 /

Idézet:
„AI szerint érdemes lehet az IC-t kicserélni.”

Internet szerint meg az összes kondenzátort.

Az igazság ott van, hogy régen minden jobb volt.
(#) bitmixer válasza SzilCsong hozzászólására (») 13:51 /

Ha jól sejtem, a 2 digitet egy-egy IC hajtja a katódok felől (?), és a multiplexálás az anódok felől van megoldva. Ha az összes szegmens egyformán gyenge, ezt az ágat ellenőrizném első lépésként.
Ha ideiglenesen le lehet(ne) állítani a multiplex meghajtást, akkor pedig próbaként egy kiválasztott szegmenst közvetlenül gyújtanék ki 680 ohmon keresztül (táp-test között).
A hozzászólás módosítva: 13:52
(#) SzilCsong válasza Gafly hozzászólására (») 15:02 /

Az 5V-os kondit cseréltem, semmi változás, egyébként az áramkör jól működik.
AZ lled meghajtó áramkörbe nem látok kondit
(#) Skori válasza SzilCsong hozzászólására (») 17:57 /

Az ellenállások is tudnak öregedni, főleg ha olyan széria.
Első körben kikapcsolt állapotban megmérném, hogy mekkora előtét-ellenállások vannak a szegmensekhez bekötve.
Ezután bekapcsolt állapotban megmérném feszültségmérővel, hogy mekkora feszültség marad egy-egy ellenálláson. Nyilván csak azokon az ellenállásokon lesz feszültség, amelyhez tartozó szegmens világít. A multiplexelés miatt pedig, vagy fele akkora feszültséget mér - ha csak az egyik kijelzőn világít az adott szegmens, vagy ha mindkettőn akkor kb. valós értéket.

A mérések alapján a feszültség és az ellenállás alapján meglesz a kijelzők árama is, ebből eldönthető, hogy a kijelző elegendő áramot kap-e, vagy sem.
Ha elegendő áramot kap, de halvány, akkor egyértelmű, hogy kijelző csere a megoldás.
Ha kicsi az áram, azt is megoldhatja kijelző csere, egy jobb típusra, vagy az ellenállások cseréje
,de ez ugye attól függ, hogy mitől kicsi az áram. A jó hír az, hogy ezt sem túl nehéz kinyomozni egy multiméter birtokában.
(#) mek-elek válasza tki hozzászólására (») 18:07 /

Szerintem, nincs napon, és nem éri nagy hőfokváltozás (tél, nyár).
(#) Suba53 válasza SzilCsong hozzászólására (») 19:19 /

Egy lényegi kérdés kimaradt. Ez a vezérlő már így került hozzád, vagy régóta van vele dolgod?
Évekkel ezelőtt azok a szegmensek még rendesen világítottak? És csak mostanában érzed azt, hogy gyengébben világítanak, mint mondjuk öt éve? Vagy simán csak érzetre gondolod hogy gyengék, de mindig ilyenek voltak?

Ugyanis a ledeknek, ha nincsenek radikálisan túlterhelve, nem nagyon csökken látványosan a fényerejük, nem úgy mint mondjuk a vákuum fluorescent kijelzőknek, amik tényleg hajlamosak a pusztulásra. 40-50 éves készülékeimen vannak LED kijelzők, sima ledek, meg 7 szegmenses modulok is. A mai napig azonos a fényerejük, legalább is szemmel nem érzékelhető csökkenés.
Következő: »»   4014 / 4014
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem