Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszi mindkettőtöknek kendre256, Bakman. üdv
7 szegmenses led kijelző halványSziasztokAdott egy kapunyitó vezérlés, ami jól működik, de van egy 2 digites 7szegmenses led-es kijelzője, ami nagyon halvány, alig lehet látni. Multiplexelve van. Az 5 volt rendbe van, nincs kondi hiba és ellenállás hiba se. Mi lehet az oka ennek? Kb 20 éves lehet és nem gondolnám, hogy gyárilag ilyen.
Hello! Pedig 20 évvel ezelőtt, még nem voltak túl fényesek a Led kijelzők. Ráadásul a kapunyitót nappal kellene látni. A multiplexer vezérlés, is rontja a fényerőt. (Persze növelhető az áram.)
Ha zavar, én kicserélném. De mivel ezt alapvetően nem kell nézegetni, beállítod és csákó.
Az Ariston bojleremen fél év alatt fakultak ki a magas minőségű kék LED-ek... (Ugyanitt bojler eladó.) : -)
Ugyanakkor 35 évig működött egyfolytában egy piros LED-kijelzős hálózati ébresztőórám, viszonylag jól látható maradt, csak aztán végleg félreraktam. A hozzászólás módosítva: 11:28
Csak az én véleményem...
Rendszerváltás után sokan azt hittük, hogy most már minden jobb lesz. Aztán kiderült, hogy a pénz szeretete lett az úr. Szóval a minőség maradt az ablakban. De mért is...Azt a kapunyitó kijelzőt is meglehetett volna csinálni változó fényerősre, meg árnyékolás is kaphatott volna szegény kijelző, meg a felszerelése sem érdekli nagyon a mestereket. Szóval gazdátlan szegény, ami a beüzemelést illeti. Persze, mint mindenben tisztelet a kivételnek. Az üzemidő mindig megmutatja a részletek gondosságát. Egy kijelző csere ez esetben csak egy szervizelési esemény.
Oké, de mit cseréljek ki?
Azok a szegmensek is halványak, amik amúgy all time nem világítanak. Tehát nem tudom hibáztatni a kijelzőt. MM74HC ic vel van meghajtva 2db 7 szegmenses led. Engem nem zavarna, de ez konkrétan a kiolvashatatlan kategória, esetleg tök sötétbe látszik.
Hello!
Én az új cuccokat nem ismerem. A régiek ugyan nem voltak fényesek, de nem emlékszem hogy idővel halványodtak volna. Még az is lehet, hogy túl vannak hajtva ezek a Led-ek. (Mármint hogy a gyártó túlparaméterezi, hogy kedvezőbb eredmény legyen.) Én amúgy nem vagyok híve ezeknek a szemkiszúró kék Led-eknek. Mint ahogy ezeket a színváltós világításokat sem szerelnék fel sosem.. A Kínaiak imádják ezeket a csili-csári világításokat.
MM74HC164M a pontos tipusa, csak nagyon nehezen tudtam kiolvasni, 680 ohmos ellenállásokon keresztül hajtja meg a led kijelzőt.
A AI szerint érdemes lehet az IC-t kicserélni. Idézet: „1. Az IC öregedhetett, belső degradációval CMOS IC-knél előfordulhat, hogy a kimeneti MOSFET-ek gyengülnek idővel (pl. hő vagy sok kapcsolás miatt).” Mert egyébként minden oké körülötte, szépen megkapja az 5V-ot
Jogos, nem szabad, hogy a lényegről elterelődjön a figyelem. Viszont fel van adva a lecke. Műszer és némi próbálgatás nélkül, távolról én nem tudom megmondani, mi a baj.
Van három piros LED-kijelzős háztartási gépem is - évek alatt nem látom, hogy változott volna a fényerejük, pedig a mikrón óra is van, a kukta meg elég sokat áll úgy, hogy van rajta felirat. Ki tudja, mikor mit sikerül kifogni.
Idézet: „AI szerint érdemes lehet az IC-t kicserélni.” Internet szerint meg az összes kondenzátort. ![]() Az igazság ott van, hogy régen minden jobb volt. ![]()
Ha jól sejtem, a 2 digitet egy-egy IC hajtja a katódok felől (?), és a multiplexálás az anódok felől van megoldva. Ha az összes szegmens egyformán gyenge, ezt az ágat ellenőrizném első lépésként.
Ha ideiglenesen le lehet(ne) állítani a multiplex meghajtást, akkor pedig próbaként egy kiválasztott szegmenst közvetlenül gyújtanék ki 680 ohmon keresztül (táp-test között). A hozzászólás módosítva: 13:52
Az 5V-os kondit cseréltem, semmi változás, egyébként az áramkör jól működik.
AZ lled meghajtó áramkörbe nem látok kondit
Az ellenállások is tudnak öregedni, főleg ha olyan széria.
Első körben kikapcsolt állapotban megmérném, hogy mekkora előtét-ellenállások vannak a szegmensekhez bekötve. Ezután bekapcsolt állapotban megmérném feszültségmérővel, hogy mekkora feszültség marad egy-egy ellenálláson. Nyilván csak azokon az ellenállásokon lesz feszültség, amelyhez tartozó szegmens világít. A multiplexelés miatt pedig, vagy fele akkora feszültséget mér - ha csak az egyik kijelzőn világít az adott szegmens, vagy ha mindkettőn akkor kb. valós értéket. A mérések alapján a feszültség és az ellenállás alapján meglesz a kijelzők árama is, ebből eldönthető, hogy a kijelző elegendő áramot kap-e, vagy sem. Ha elegendő áramot kap, de halvány, akkor egyértelmű, hogy kijelző csere a megoldás. Ha kicsi az áram, azt is megoldhatja kijelző csere, egy jobb típusra, vagy az ellenállások cseréje ,de ez ugye attól függ, hogy mitől kicsi az áram. A jó hír az, hogy ezt sem túl nehéz kinyomozni egy multiméter birtokában.
Szerintem, nincs napon, és nem éri nagy hőfokváltozás (tél, nyár).
Egy lényegi kérdés kimaradt. Ez a vezérlő már így került hozzád, vagy régóta van vele dolgod?
Évekkel ezelőtt azok a szegmensek még rendesen világítottak? És csak mostanában érzed azt, hogy gyengébben világítanak, mint mondjuk öt éve? Vagy simán csak érzetre gondolod hogy gyengék, de mindig ilyenek voltak? Ugyanis a ledeknek, ha nincsenek radikálisan túlterhelve, nem nagyon csökken látványosan a fényerejük, nem úgy mint mondjuk a vákuum fluorescent kijelzőknek, amik tényleg hajlamosak a pusztulásra. 40-50 éves készülékeimen vannak LED kijelzők, sima ledek, meg 7 szegmenses modulok is. A mai napig azonos a fényerejük, legalább is szemmel nem érzékelhető csökkenés. |
Bejelentkezés
Hirdetés |