Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Két párhuzamos port közösítése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) neogeo2 hozzászólása Márc 28, 2007 /
 
Van egy problémám amiben a segítségeteket szeretném kérni.

Munkahelyen 2 számítógépen is használunk felváltva egy programot. A programhoz tartozik 1 LPT-re kapcsolódó hárdverkulcs. Jelenleg állandóan dugdossuk ide-oda a két gép között.

Hogyan lehetne egy Y kábel félével megoldani ezt a problémát?

Régebben láttam egy ilyenhez hasonló gyári megoldást. ott két gépről lehetett egy nyomtatóra felváltva nyomtatni.

Nyilván nem megoldás az hogy "1-az-1"-ben összekötöm a két gép össztartozó vezetékeit, mert az esetleg valamelyik károsodásához vezethet. Gondoltam arra, hogy optocsatolókkal megoldva galvanikusan leválasztva megépíteni valami kis egyszerű kapcsolást. Szerintetek ez így egy működőképes megoldás lehetne?

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) vizor hozzászólása Márc 28, 2007 /
 
Van ilyen átkapcsoló gyárilag. Van az elektronikus ami oda-vissza kapcsolgat a két gép között, de ezt nemhogy a hardverkulcs, de sok nyomtató se szereti. Van viszont a mechanikus amin egy nagy váltókapcsolóval lehet kiválasztani, hogy a közös nyomtatóport kimenete melyik géphez legyen kapcsolva. Van 2 és 4 géphez való változat, az ára 1-2-3 ezer forint körül lehet. Egyszer szétszedtem a cégnél egy ilyet, nem láttam benne semmilyen elektronikát (vagy csak jól el volt rejtve )
(#) neogeo2 válasza vizor hozzászólására (») Márc 28, 2007 /
 
Tetszene a megoldásod de van egy kis bajom vele:
Az a probléma, hogy szerintem ilyen dolgokat már nem lehet beszerezni. Pedig ez volna a legegyszerűbb változat. depo.hu-n kerestem, de nem találtam ilyet. Most délután elmegyek a pcbontóba hátha nekik van. Bár én inkább valami autómata megoldásra gondoltam(ne kelljen kapcsolgatni).
(#) Norberto válasza neogeo2 hozzászólására (») Márc 28, 2007 /
 
(#) vizor válasza neogeo2 hozzászólására (») Márc 28, 2007 /
 
Megtaláltam mind a hármat a szekrényben (a 2 és a 4 gépes mechanikust és a 2 gépes elektronikust). A két mechanikust szétszedtem és gyakorlatilag nincs benne elektronika, csak egy nagy mechanikus váltókapcsoló. A portok összes kábele be van kötve valahova.

Az elektronikust nem akartam szétszedni, de ha jól emlékszem, 0.5 másodpercenként kapcsol egyik vagy másik gépre. Lehetséges, hogy a hardverkulcsod azt nagyon nem fogja szeretni, hogy fél másodpercenként elveszti a kapcsolatot (van olyan hardverkulcs is ami akkor se nagyon műxik, ha nincs bekapcsolt nyomtató a végén, bár ezek elég régiek voltak). Gyakorlatilag az elektronikussal azok a nyomtatók se működtek, amik nem voltak felkészítve a hálózati használatra, ezért kellett venni mechanikust. Szépen felraktam az asztalra ahonnan mindenki elérte

Norberto linkjeiből kitűnik, hogy még beszerezhető. Csak mindeképp ki kell próbálni, hogy működik-e a hardverkulcsod bármelyikkel is...
(#) potyo válasza neogeo2 hozzászólására (») Márc 28, 2007 /
 
Ha akarsz építeni ilyen kézzel kapcsolható "elosztót", akkor kapcsolóelemnek célszerű analóg multiplexert használni. Két gép esetén asszem elég lesz 4 darab 74HC4053 chip. Az összes engedélyező lábat össze kell kötni, és amikor logikai 1-et kapnak a chipek az engedélyező lábakra, akkor az egyik géppel lesz kapcsolatban a hardverkulsz, ha logikai nullát, akkor a másikkal. Így egyetlen kapcsolóval tudsz választani.
(#) neogeo2 válasza Norberto hozzászólására (») Márc 29, 2007 /
 
Norberto: igazad van, csak nem igazán tudtam mi a neve a cuccnak, igy keresve valóban van sokfele.

vizor: köszönöm a fáradozásaidat! Lehet h. jó az elektronikus is, mert a proginak nem kell folyamatosan a hárdverkulcs. Ahogy néztem a dolgokat, csak indításkor ill. új állomány megnyitásakor keresi. Ha nincs meg akkor feldob 1 hibaablakot, ha ekkor rádugom és leOKzom megy minden gond nélkül tovább. Mindenesetre megpróbálok szerezni 1 elektronikust és ha nem megy akkor 1 mechát.

potyo: én a mellékletben levőhöz hasonló megoldásban gondolkodtam. Ez csak 1 vezetékről szól, a szükséges vezetékekhez mindhez külön 1-1 ilyet gondoltam. Vagy ez eleve halott ötlet. Ezzel kapcsolatban várom mások véleményét is!


gondolat.PDF
    
(#) potyo válasza neogeo2 hozzászólására (») Márc 29, 2007 /
 
Nekem ez nem tűnik működőképesnek.
(#) Slope válasza potyo hozzászólására (») Márc 29, 2007 /
 
Ez nekem sem tűnik működőképesnek... mondjuk a tied sem
Inkább 3state kapukkal (pl. 74LS244) lenne értelme.
(#) neogeo2 válasza Slope hozzászólására (») Márc 29, 2007 /
 
Na én nem igazán értm h. mit csinál a 74ls244. Kérlek írd le hogy mire való!

Itt az adatlapja:

datasheet.pdf
    
(#) pbalazs hozzászólása Márc 29, 2007 /
 
Azt lehet tudni, hogy a printer port lábai közül melyiket használja bemenetnek és melyiket kimenetnek?
Csak mert enélkül elég nehéz lenne busz meghajtóval megcsinálni. Tudom, hogy van 2 irányú meghajtó, na de mi vált irányt?

Legegyszerűbb egy sokpólusú kapcsolóval, vagy ha nagyon kell bele IC, akkor analóg multiplexer.

Nem lehet a kulcsot lemásolni? Mi van benne?
(#) neogeo2 válasza pbalazs hozzászólására (») Márc 29, 2007 /
 
Ami a kucsban van: két ic (14 és 18 láb), 17 dioda, pár darab ellenállás és kondi. Mindez SMD. Ja és az ic-k tipusa le van csiszolva a tokozásról. Gondoltak a másolás megnehezitésére.
A másolást esetleg úgy lehetne megoldani h. figyelnénk azt adatforgalmat, és valamilyen mikrovezérlővel emulálnánk a hárdver működését. Szerintem lemásolni nehezebb volna, mint elosztani.
(#) pbalazs válasza neogeo2 hozzászólására (») Márc 29, 2007 /
 
Jaja, másolás kilőve. Szerintem kapcsoló.
(#) potyo válasza Slope hozzászólására (») Márc 29, 2007 /
 
Mert?

A 3state kapuknak szükségük van ellenpárhuzamos párra, és vezérlőjelre, hogy melyik irányba vezessenek. A CMOS kapcsolóknál csupán annyi kell, hogy melyik legyen bekapcsolva.
(#) vizor válasza neogeo2 hozzászólására (») Márc 30, 2007 / 4
 
Szóval ha nem találja a kulcsot akkor csak OK és megy tovább ? Akkor jó lehet az elektronikus, legfeljebb többször kell okézni ha épp nem arra "figyel" a váltó.

Szétszedtem a 2 gépes elektronikust. A tartalma egy speciális 40 lábú IC, AX5214B, az adatlapja szerint ez egy speciálisan printerport váltó cucc A végén lévő betű jelzi, hogy 2 vagy 4 portos. Van még mellette egy HD74HC32P quad 2 input OR gate, 2 tranyó (A1015), pár ellenállás, kondenzátor, dióda, 2 led meg a 3 printercsatlakozó. Ha érdekel, majd lefényképezem a panelt. Áramot magából a portból vesz.

A mechanikus váltó túl nehézkes lenne ? Mondjuk érthető, ha túl messze vannak a gépek egymástól.

Üdv
(#) neogeo2 válasza vizor hozzászólására (») Márc 30, 2007 /
 
OK gomb és megy tovább...persze csak ha megvan a kulcs

Azt hiszem, hogy ha lehet készen venni ilyen átkapcsolót, akkor felesleges volna utánépíteni. Úgy sem volna olcsóbb semmivel sem. És még egy csomó idő is rámenne.

A terv a következő: megpróbálok valahonnan szerezni kölcsönbe egy elektronikus váltót. Kipróbálom. Ha jó akkor veszek 1et. Ha nem akkor marad a mechanikus és kiabálunk egymásnak ha át kell kapcsolni...

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat és hogy foglalkozott a probélmámmal! Különösen vizor segítségét köszönöm, aki megérdemelte az 50 pontot (bár nem tudom hogy mire lesz jó neki )!
(#) vizor válasza neogeo2 hozzászólására (») Márc 30, 2007 /
 
Köszi !

Igazándiból tényleg nem tudom mire jó a pont

Azért, hogy kerek legyen a téma, majd lefényképezem vagy bescannelem a panel 2 oldalát, hátha valaki akar majd foglalkozni vele.

Üdv
(#) vizor válasza vizor hozzászólására (») Ápr 2, 2007 /
 
Az elektromos printerosztó...
(#) vizor válasza vizor hozzászólására (») Ápr 2, 2007 /
 
A mechanikus printerosztó...
(#) lelkes amatőr hozzászólása Ápr 17, 2007 /
 
Itt meg van egy 4 to 1 variáció, kézi meg automata váltással, és kétirányú.
(#) mspike válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Ápr 17, 2007 /
 
pár látom már lecsengett a téma azért ide firkantok... a printer port jelzi, hogy melyik irányba működik éppen, és egy byte-nyi I/O van rajta. D0-D7... a jelszint TTL... tehát akármilyen TTL-es kapcsolást lehetett volna rá fabrikálni.... nem igazán értek a hardware kulcsokhoz, de ezt elég könnyűnek hangzik másolni.... nem ? Pl. softwaresen is meglehetne oldani.... szentem.... de persze sokkal több munka... és ha már van megoldás akkor minek ugyi
(#) attila2010 hozzászólása Feb 10, 2011 /
 
Epitetem mar printer portra (azaz LTP) ledeket , kijelzot stb. es szeretnem ha meg lehetne oldani hogy a portot eloszam hogy ket dolgot tudjak hasznalni egyszere (1 kep),de a szamitogep ket kulon kimenetkent ismerje fel. Tovabba szeretnem ha meg lehetne oldani a port kabel nelkuli jel atvitelet (2 kep).Ha lehet ne keljen programozni mert nem tudok. Kutatam sokfele, de nem talaltam valaszt a forumokban es ezert nyitotam uj temat.

2.JPG

1.JPG
   
(#) Hp41C válasza attila2010 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Szia!
- Az első kérdesre a bővítő LPT kártya beépítése a legegyszerűbb megoldás: kapható ISA, PCI buszos kivitelben is.
- A második kérdésre:
-- USB - LPT konveter - 5-6 m távolságig,
-- COM - IrDa infravörös átvitel, IrDa kompatibilis eszközökhöz,
-- USB - BlueTooth rádiós átvitel BlueTooth eszközökhöz, modulhoz. Ha modult használsz, a kezelendő rendszer soros porttal kapcsolódhat.
-- Egyéb vezeték nélküli kapcsolathoz programozni kell.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem