Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC programozás

Témaindító: G-Lex, idő: Okt 24, 2005
Lapozás: OK   39 / 66
(#) potyo válasza zenetom hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

Elindul, ha szerencséd van és épp nincs semmi a közelben, ami felhúzná az MCLR potenciálját 8-9V fölé.

Arra.
(#) Hp41C válasza potyo hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

Szia!

Ilyen alapon a PIC10F200T-I/OT 87 Ft + Áfa) helyett használjak PIC18F23K20-I/SS (330 Ft + Áfa), mert egyszerűbb, kényelmesebb a programozása? A 10F200 is megoldja a problémát. Minkettőben van belső oszcilátor is. Ha 5V -os típust választottam volna, az ár arány még rosszabb lenne...
(#) potyo válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

Nem, ellenkezőleg, én is inkább a legkisebbe próbálom mindig belepréselni, abban van kihívás. Én csak arra válaszoltam, hogy az ugrótáblázat kezelés 18F-en másként oldható meg, mint a 16F és kisebbeken, és hogy ebből a szempontból nem hátrányosabb a 18F. C-ben meg tökmindegy, a fordító megoldja, nekem csak meg kell adnom a tömböt.
(#) trudnai válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

Hat igen, egy ilyet probaljon meg valaki 18F-el csinalni

(Igen, az a kis fekete valami a kozepen a 10F202)
(#) icserny hozzászólása Jún 4, 2011 /

Kicsit félresiklott a vita,mert nem az a lényeg, hogy mit miért gyártanak, vagy mit mivel gazdaságos megoldani (az iparban!), csupán arról volt szó, hogy a PIC18 vagy PIC24 esetleg könnyebben tanulható egy kezdőnek, kevesebb vele az értelmetlen szívás a lapozással meg a konzisztens gyári C fordító hiányával.

Külön bosszantó ugyanis, amit a szoftverfejlesztők művelnek: Tegnap pl. a Hi Tech fordítóval szenvedtem egy sort, s véletlenül sem sikerült lefordítani egy korábbi változatához írt programot, mert a regiszterek neveit teljesen értelmetlenül átnevezgették a gyári header állományokban. Emiatt a közeljövőben nem fogok bele olyan projektbe, ami a HiTech-re alapozna.
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

igen, errol mar volt szo korabban / mostanaban. Azt hiszem nem tett nekik jot, hogy a Microchip felvasarolta oket... Amugy nem neztem meg, de vajon C18 regiszter elnevezeseit / konvencioit probaljak raeroltetni?
(#) Hp41C válasza icserny hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

Igen félresiklott...

A válaszom erre irányult:
Idézet:
„Balagemann, ha rám hallgatsz, akkor a 16-os sorozat helyett a 18-ast választod. Árban nincs nagy különbség de a tudása, szolgáltatása, programozása sokkal jobb. Kezdve azzal,hogy van benne oszcillator, tehat elvileg egy db ellenállással mar elindul.”

Az indok nem jó! Hogyan is lehetne egy 6 lábú kontrollert használni, ha nem lenne belső oszcillátora (1 táp, 1 föld, 2 quartz: ez már 4 láb - akkor csak 2 marad... Ha még a MCLR is dedikált láb lenne, egy maradna - UNIIO még szóbajöhetne ...)

Tudom, hogy 18F programozása kényelmesebb...

Kezdőknek azt ajánlanám inkább, hogy egy családot ismerjen meg - mindegy melyiket - lehetőleg alaposan... Egyszerre több család megtanulása nehézkes, mert nem egyformán működnek sem a hardware sem az utasítások (decf, incf, rrf , rlf stb - utasítások statuszbit állításai). Elég sok idő telt el, amig kezdőként kinőttem a 2K page határt. Pont azoknak írtam meg a cikket, akik eljutottak idáig. Sok-sok 16F futtat néhány 10 .. néhány 100 soros programot...

@potyo: Én is szeretem a kihívásokat - egyetértek, hogy ki lehet hozni a maximumot egy kis kontrollerből is.
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

Idézet:
„Amugy nem neztem meg, de vajon C18 regiszter elnevezeseit / konvencioit probaljak raeroltetni?”
Nem tudom, én a PIC12/16-os verziót néztem, s ilyenekbe botlottam: OPTION helyett OPTION_reg, GODONE helyett GO_DONE. Mire ezeken túljutottam, jött 10 másik hiba, s akkor sürgősen abbahagytam.
(#) icserny válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

Idézet:
„Kezdőknek azt ajánlanám inkább, hogy egy családot ismerjen meg...”
Ezzel maximálisan egyetértek.
(#) Hp41C válasza icserny hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

Ehhez hasonlók vannak assembly include állományokban is - főleg a konfigurációs biteknél, de akad máshol is.

16F628(A): T0IE, T0IF - 16F88: TMR0IE, TMR0IF
16F628(A): _MCLRE_OFF - 16F88: _MCLR_OFF
16F628(A), 16F88 _BODEN_ON - 16F690: _BOR_ON

Mindig az adatlaphoz próbálják meg igazítani - néha nem sikerül: ld. "Readme for MPASM Assembler.htm" "Repairs and Enhancements Made Since v5.30" bekezdését. Megmosolyogtató dolgokat lehet olvasni:
Idézet:
„( MPASM-302) For 18F1320 Family, DDRC/TRISC, DDRD/TRISD and DDRE/TRISE do not exist for theses parts and should be removed.”
(#) zenetom hozzászólása Jún 7, 2011 /

Sziasztok!
Kb. egy év után megint érdeklődök a 18F-es szériánál lévő "Táblaművelet" iránt (TBLRD*).
Már nagyjábból minden világos, csak magának az adatnak a letárolása nem.
Ebben a hozzászólásban a
  1. PROGRAM_ADAT
  2.         DB d'3', d'6', d'9', d'12'

részre lennék pontosabban kíváncsi... mert nem teljesen látom át, az MPLAB Disassembly ablakát se.

A csatolt képen lévő kódban csak úgy beírkáltam értékeket, és nem értem hogy minek vannak ott azok a NOP-ok, meg miért csak 1010-ig tart a kód, amikor 18byte adatot foglaltam le?
Szerk.: ja és egy sorban nem fér el sok adat, szóval mondjuk ha 250 byteot akarok beírni, akkor hogy kell több sorban leírni? Minden sor elé rakok egy "DB"-t, és utána mehetnek a byte-ok?
(#) potyo válasza zenetom hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Valójában 1000-tól 1011-ig tart a kód, mert a következő cím, amit kiírna ott balról, az az 1012. Így viszont pontosan 18 bájt van.

Ami engem jobban zavar, hogy hová lett a 0xFC? Gyanús, hogy nemjó ablakot nézel, mert ezek ugye nem utasítások, viszont a Disassembly listing megpróbálja annak értelmezni. Ezért inkább a View->Program Memory ablakban keresd az adataidat.

Illetve nekem úgy rémlik, hogy a programmemóriában DT-vel kellene az adatokat elhelyezni, nem DB-vel. De lehet, hogy tévedek, mindenesetre egy próbát megér, ha valami úgy tűnik, hogy nem stimmel.
(#) zenetom válasza potyo hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Kicsit utánanéztem az MPLAB helpjében, és a DT-t a 12/16F-es PIC-eknél szokták használni (a képen is látható, ez a RETLW-s módszer..)
Ír a DB-ről is, de persze azt úgy hogy ne értse meg egykönnyen az ember, de megpróbálom értelmezni.
(Lehet hogy ezt a DB-s részt a disassembly nem tudja máshogy megjeleníteni?!...)
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Megvan!
Csak sikerült rájönni.
A DB-nél azért írta ki a NOP-okat, mivel a 2. oszlopban az utasítást írja ki hexa kódban (vagyis a címét..), illetve az operandus értékét "csapja hozzá".
A kép elárul mindent.

Sajnos csak egy pár számmal működik, aztán gondol egyet és valami mégse jó.
Ez nekem magas.

Vagyis csak akkor van baj, ha több, mint 30byte-ot szeretnék beírni.
(#) foxi63 válasza zenetom hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Hali!
Fontos, hogy az adatok ne lépjenek át laphatárt!
azaz az összes adat 0x00 és 0xff területen legyen, vagy
0x100 és 0x1ff területen. Ha laphatárt átlépi az adat, akkor nem lesz jó a beolvasás.
(#) zenetom válasza foxi63 hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Ezt azthiszem írja az MPLAB helpje, de köszi hogy írtad!
Viszont! Ha egy többsoros kódrészletet másolok és beillesztek, akkor meghülyül, de ha csak egy sort, akkor meg jó. Eddig ez a legmegmagyarázhatatlanabb dolog, amit tapasztaltam az MPLAB-ban. Így jár az, aki mindent tudni akar.
(#) Hp41C válasza zenetom hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Szia!

MpLab + 18F assembly adatmegadásnál ügyelni:
- minden sorban kizárólag páros számú byte -ot megadni - ha páratlan számút adsz meg, kiegészül egy 0x00 -van (nop) ...
- a sorban ne legyen láthatatlan karakter (TAB lehet)... A több soros beillesztésnél lehet, hogy ez a hiba.
(#) zenetom válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Akkor már érthető miért bolondult meg, nem tetszett neki a delphis sortörés...
(#) zenetom válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Az Enter kódja egymás után a 13, 10 kódok (decimálisban), és én a delphis programban csak a 13-at írattam ki, de most hogy a 10-et is beszúrom, elfogadja az MPLAB.
(#) Hp41C válasza zenetom hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Szia!

Akkor volt promlémám, amikor egy web lapról unikódos szöveget másoltam be...
(#) watt válasza zenetom hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

Idézet:
„Az Enter kódja egymás után a 13, 10”

Ebből az ENTER csak a 13. A 10 a CL (soremelés, kocsivissza)
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

Pontosítok:

13 - kocsi vissza (CR, Carriage Return) Bővebben: Link
10 - soremelés (LF, Line Feed) Bővebben: Link

Az MS-DOS és ennek nyomán a Windows a CR+LF karakterkombinációt használja a sorvége jelzésére. Máshol ez nem így van. Pl. Unix/Linux esetében csak 10-es kód áll a sorok végén (ami ott NL, azaz Newline karakter). Macintosh gépek használóitólkapott fájlokban pedig csak 13-as kódot találunk a sorok végén.

Enter kód szerintem nincs, csak Enter billentyű!
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

Amugy a Macintosh-ra sem igaz mostmar ez a CR dolog. Ugyanis a MacOs X mar BSD (Unix) alapu, igy mar ott is az LF a sorvegjel. Amugy a Macintosh elott az Apple mar alkalmazta a CR-t mint sorveg jelet az Apple I-tol kezdve, ami ugye vegig vonult a II-es sorozat es utana a III-as es a Lisa modellekben is. A valasztas logikusnak is tunt, mivel egy irogepen is a 'kocsi vissza' jelenti az uj sort. Csakhat mivel a Unix teret hoditott (ugye az okos telefonjainkban is Unix fut), az abban alkalmazott LF jobban elfogadott manapsag.

Amugy ezek miatt eleg nagy kavarodasok szoktak lenni. Pl mail szervereken rendszeresen latni meglehetosen fura sorveg jelzeseket, es azokat csak eleg bonyolult modon lehet kiszedni. Pl a level jon egy Windows kutyubol, az ugye belerak CR+LF-et, es utana egy Linux-os MTA racsap LF-eket. ugyanezt lattam mar forditva is. Es akkor dontse el az ember 1 vagy ket sorelvalasztasnak kell ott lennie (ami neha nem mindegy, mivel a fejlec es a level torzse ket vagy tobb sorelvalasztas valasztja el egymastol -- vegulis egy ures sor).
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

Jaj, köszi! Fordítva írtam!
Idézet:
„Enter kód szerintem nincs, csak Enter billentyű!”

Hát, ez filozófia. Enter billentyű ASCII kódja a 13...
(#) zenetom válasza icserny hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

Idézet:
„Enter kód szerintem nincs, csak Enter billentyű!”

Így a legegyszerűbb leírni. Mármint hogy "Enter kód".
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

Idézet:
„Hát, ez filozófia.”
Az bizony! Mert amit Enter gomnak gondol a mezei halandó, az valójában a Return key, az Enter gomb pedig a numerikus billentyűzet adatbeviteli gombja (jobb alsó sarok).

Volt már szerencsém(?) olyan alkalmazáshoz, ami funkcionálisan különbséget tett közöttük, tehát nem volt mindegy, hogy melyiket nyomtam.
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

És még ilyen vonatkozásban abszolút igazad is van!
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

Ehhez a filozofalgatashoz meg azt is hozza tehetnenk, hogy ugye van a TAB billentyu, ami egy "--->|" jel, ugyanazon a billentyun egy "|<---" jel is lathato. Joggal feltetelezhetjuk, hogy ez a back-TAB. Namost a TAB karaktert megtalaltam az ASCII tablaban, de a back-TAB-ot sehogy sem...
Következő: »»   39 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem