Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy végfok elejére egy ojan előfokot ami full digitális... ill. a vezérlése.. ugy kéne kinézzern hogy a doboz elején egy lcd egy végtelen poti ezzel lehet +- érteket változtatni és a poti mint az auto rádiokon ha meg nyomom akkor ugrik a menüben egyet a menüben meg ami kéne az a volume,bass,treeble,balance, és esetleg egy Loodnes tápfesz max. 14,4vdc. sime kis sztereo cucc kéne.. gondolom pic az minimum az lcd miatt+menu. meg esetleg valami hangszin szabályzo ic amit a pic hajt. ötletek? rajzok? tudtok segiteni vagy ez nagy feladat?
Van a philipsnek I2C vagy SPI buszos Tone Control IC-i. Itt digitálisan tudod egy regiszterbe írva beállítani az értékeket. Ám ez eléggé nehezen beszerezhető, és veszett drága. Noh meg csak QFN tokos
Van egy jobb megoldás szerintem: Ezt a DC szabályzott stereo hangszínszabályzót egybe kellene ötvözni egy ismét SPI vagy I2C buszos digitális potméterrel. Digit potméterben én Microchip IC-it használtam, és nagyon jók. MCPxxxx. Az ilyen digitális poti IC-knél max pár mA folyhat, de a fentebb linkelt hangszínszabályzónál ennek a töredéke folydogál, mivel a DC szabályzásnak pont az a lényege, hogy magán a potméteren nincs rajta a hang freki. Én ebben az irányban mennék tovább... SOIC és PDIP tokozásúakat lehet belőlük kapni, házi használatra jobbak...
Szia Topi!
Elolvastam a hangszinszabályzó leírást és kérdeznék ezzel kapcsolatban valamit. Azt írod a cikk bevezetőjében, hogy az LM1036-ban van automatikus hangerő kiegyenlítő. Ez olyan, ha nagyobb vagy éppen kisseb jel megy a bemenetre akkor ő automatikusan változtatja a hangerőt? Mert ha igen az tuti jó lenne, néha olyan rossz este, ha filmet nézek, hogy valamit nem lehet hallani, valamit meg nagyon is. Ez orvosolná a gondot... Néztem a kapcsolást és ott egy loudnes kapcsoló van, az lenne a hangerő kiegyenlítő?
Nagy dinamikákat kivágja egyszerűen... Nem teljesen auto gain hanem csak az átlag hangerőtől nagyon eltérőeket halkítja le. Pl.: robbanáshang
Na az pont jó! Egy esti csendes filmézésnél borzasztó tud lenni pont egy robbanás vagy hasonló...
Viszont nem tudod, vajon lehet e a gaint valami külső taggal befolyásolni illetve az érzékenységét állítani??
Hali!
Valami hasonlóban már én is gondolkodtam autóba. (Sajna azóta is mellékvágányon van) Szóval én TDA7318-ra gondoltam, I2C-s, ld.adatlap, lehet PIC-el vezérelni. A RET-nél 2254 Ft Szóval TDA7313 +PIC +LCD, meg a 3 nyomógomb, némi programozás és kész. Sajna nekem mostanában nem sok időm van a témára, de ha születik valami konkrét terv, az engem is érdekel. Üdv
NEHOGY A RET-TŐL VEGYÉTEK MEG!!!
HQ-Videonál fele áron kapható ez az IC!!!
Köszi az infót.
Megnéztem, most látom, hogy náluk még a TDA7313-as is van, az meg 747Ft. Még jó, hogy van ez az oldal.
Ja mint a BA akárhányas kis stereo rádió adó IC... 2-3E forint körül kapni mindenhol, HQVideóban 320Ft...
hali én is hasonlo képp gondoltam..de a pichez sajna nem nagyon értek.. programozni nem tudom nincs is mivel. arra gondoltam elkezdem ezt az ötletet meg csinálni de mivel pic gondot okozna abban tudnál segiteni?
hali!
esetleg egy rajzot vagy leirást is tudnál mellékelni? milyen alkatrész igénye van?
na senki nem tud rajzal kisegiteni? nagy leckét adtam volna fel?
Hali!
Sajna még csak én is most tanulgatom a PIC-et. Részben emiatt van parkolópályán, másrészt.... Szóval összekötni az alkatrészeket, nem nagy dolog, a gond inkább a progival lesz. De sajna anyagiak miatt most nem tudom beszerezni az alk.részeket, így a programírás sem megoldható(egyelőre) Azért ne add fel! Nálam is csak pihen az ügy.
köszi hogy segitetek szerintem ezzell fogok probálkozni...ha valaki tudna segiteni ezt a tda ic-t hogyan lehetne vezérelni azért még külön hálás lennék... pic-esek előnyben...
Hi
Az alábbi linken lehet látni egy erősítőt, amit ezzel a chippel, egy AT89S52 AVR kontrollerrel vezérelve, 2x16-os LCD-vel, és egy TDA 7294-es végfokkal építettek meg. http://audiomania.info/forum/printview.php?t=931&start=0 Máshol olvastam még hogy elég magas az IC zajszintje és a mélyátvitele se a legjobb. 100Hz alá nem nagyon enged... üdv
CSÁ kar hogy nem fojtassátok a temat pedig érdekkelne hogy lehet megcsinalni én is 4.1-es DIGITAL AUDIO PROCESSORT szeretnék kocsiba
PIC+LCD-vel !!!!!!!!!!!!!
Szeretnék építeni egy digitális előfokot, csak ennek olyan lenne a működése, hogy bemegy 1 analóg jel, és 4-5 fele ossza szét. Ez még nem is lenne nehéz, csak most jön a neheze. Ezeket a jeleket külön kellene ki-be kapcsolni, hangerőt állítani, mindezt távirányítóval és az elején kezelőgombokkal, rota encoderrel. Első sorba alkatrészekkel nem tudok elindulni, hogy milyenek kellenének. Digitális poti ic-kel gondoltam ki (de sajna típusokat nem nagyon ismerek, tehát szívesen fogadom a típusjavaslatokat), meg valami AVR (ide is kellene valami típus, ami jó erre a célra. Ha jó hozzá a sima ATMEGA8, az lenne a tökéletes). Meg valami illesztés is, hogy a kimenetek ne terheljék a forrást nagyon.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |