Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma beszerelése, fűtés-hűtés házilag
Lapozás: OK   107 / 107
(#) klimas 56 válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 12, 2024 / 1
 
Általánosságban 10 perc, az adot kialakításnál.
Az én gyakorlati tapasztalatom, ha a szivattyú szortyogása megszűnik csak a tompa brummogás hallatszik, a rendszer vákumon van. Egyszer (szezon végén) kíváncsiságból rátettem a 150mm-s átmérőjű 120mBar-s manométeremet a cuccra és nem mozdult az alsó határról. Ezt a manométert egyébként nagy rendszernél használjuk, hogy van-e még nedvesség a csövekben? Ha van, akkor szépen elindul felfelé, ha áll, akkor száraz és ez a lényeg!!!!!
A szokásos manométernek elég kicsi a mérési tartománya a skálán, ezért inkább "időre " szoktam csinálni, kb. amig a villanyt összerakom. Büszkeség? Nagy arc? Nagyképűség? Az elmúlt 35 év alatt, pár ezer gép telepítése után egyetlen egy gép sem jött vissza leégett, elsavasodott kompresszorral, ami a vákumozás hiánya avagy elégtelensége miatt történt volna. Sőt az elektromos kötés miatt sem akadt gondom..... bár nem használok érvéghüvelyt. Tudom most jópáran felszisszennek....
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2024
(#) KBal76 válasza klimas 56 hozzászólására (») Szept 12, 2024 /
 
Köszi a választ.
(#) klimas 56 válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 14, 2024 /
 
Szívesen, ha van valami gondod ( Bp-n) nyugodtan keress. Szóval a gépeid ha gari időben tönkre mennek az nem a vákum rövidsége miatt lesz.
(#) Andralin hozzászólása Szept 15, 2024 /
 
Sziasztok!
Szeretném a véleményeteket kérni, szerintetek az teljesen normális, hogy egy klíma hűtés módban szép egyenletesen működik folyamatosan, míg fűtés módban ki-be kapcsolgatja a légfúvást, leáll, elindul szakaszosan.

Egy Syen Bora Plusz (SOH09BO) típusú 2,5 kW-os klímánk van. Nyáron hűtés módban teljesen meg voltunk elégedve vele. Beállítottuk a hőmérsékletet és a ventilátor sebességét és a beállított értékeket tartva folyamatosan működött, éjjel is, nem állt le soha magától addig, amíg kézzel ki nem kapcsoltuk.

Fűtéskor viszont nagyon zavaró a működése. Hiába van beállítva fixen mondjuk egy alacsony vagy közepes ventilátor sebesség, a beltéri ventilátora szakaszosan üzemel csak. Folyamatosan kikapcsol hosszabb-rövidebb időkre, majd újraindul, fúj egy darabig és ismét leállt. Az éjszakai alvást nagyon zavarja ez a szakaszos ki-be kapcsolgatás. Ha megszokja az ember, hogy működik folyamatosan, akkor nincs gond, lehet mellete rendesen aludni, de a folyamatos kapcsolgatás rendkívűl kellemetlen és zavaró.

Szerintetek ez így rendben van, fűtés üzemmódban minden klíma ugyanígy kapcsolgat ki-be, a többi típus is? Nincs ezeknek egy hűtéshez hasonló üzemmódjuk, amikor nem kapcsol ki a beltéri, hanem megy folyamatosan? Vagy ez nem általános és csak ennek a típusnak lenne ez az elbaltázott sajátossága, hogy nem képes egy nyugodt, folyamatos működésre fűtéskor, ami mellett aludni is lehetne esetleg éjszaka?
(#) KBal76 válasza Andralin hozzászólására (») Szept 15, 2024 /
 
Azért áll lem mert eljegesedik a kültéri, és leolvaszt, ilyenkor inkább nem fúj a beltéri, mint hogy hideget fujjon. Meg kell nézni mi a legalacsonyabb kinti hőfok amikor még fűteni tud. Mostaniak -15 -20 fokig tudnak fűteni, régebbi/avultabb klímák 0- -5 foknál megállnak.
(#) Andralin válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 15, 2024 /
 
Jelenleg kint 10-11 fok van kint, ilyen külső hőmérkséklet esetén is valós, hogy jegesedik a kültéri?
Most kimentem és körbenbéztem a kültérit, de jégnek a nyomát sem látom rajta sehol.
(#) KBal76 válasza Andralin hozzászólására (») Szept 15, 2024 / 1
 
A működésükből adódik (ha kintről ha behoz meleget, akkor a kinti egység lehűl) hogy alacsony hőfokon párakicsapódás van, és jegesedhet.
Mint írod éjjel van ez, amikor még a kocsi tetején is megfigyelheted ahogy kicsapódik a pára. Képzeld el ezt a klímád hőcserélőjén, miközben még hőt is von el innen, egyenesen a beltéridbe cipelve.
De lehet hogy csak a programja diktálja neki ezt a viselkedést, nincs is benne szenzor (pára és hő szenzor kéne, meg ez), a legrosszabb esetre programozva (és nincs is valójában jegesedés). Ilyenkor megfigyelheted ahogy folyik a kültéri közepéből a kondenzvíz rendesen.
(#) klimas 56 válasza Andralin hozzászólására (») Szept 15, 2024 / 1
 
A ki-be kapcsolgatás a beltéri hőcserélő hőmérsékletétől függ. Ha nem elég meleg, akkor leállítja a ventillátort vagy kisebbb fokozatrat kapcsol. A Syen nem egyrégi típus a Gree egyik alváltozata, hasonló a vezérlője, ez is tele van mindenféle szenzorral.
A kültéri jegesedése a jelenlegi időjárásban szinte kizárt, még éjszaka is , szerintem érdemes lenne a gáztöltetet ellenőrizni-ellenőriztetni......
(#) Andralin válasza KBal76 hozzászólására (») Szept 15, 2024 /
 
Köszi a részletesebb magyarázatot. Ha jól értelek, akkor az én készülékem fapadosabb kivitel, amiben nincs elég szenzor, hogy érzékelje, van-e éppen jegesedés? És emiatt szoftveresen úgy oldották meg, hogy mindig úgy működik, mintha már jegesedne, ad időtintervallumokat az esetleges leolvadásra, ha már annyira hideg lennne kint, biztos, ami biztos?
Mert akkor ez elég gagyi megoldás, ha erről tudtam volna, biztos nem ilyen buta készüléket veszek.
(#) Andralin válasza klimas 56 hozzászólására (») Szept 15, 2024 /
 
Ez már bíztatóan hangzik! Októberben esedékes lesz a kötelező féléves karbantartás, akkor mondjam a szerelőnek ezt a hibát és hogy ellenőrizze a gáznyomást, hogy megfelelő-e? Talán az megoldja majd a gondot?
(#) klimas 56 válasza Andralin hozzászólására (») Szept 16, 2024 / 1
 
A kérdésekre a válasz : Nem!! Nem fapados, van benne "bőven" szenzor. Még a tényleg régi 407-s gépek is /az első hűtő-fűtő gépek / szenzoros vezérléssel olvasztottak, nem időre .. Ez meg már azért sokkal fejlettebbb, mégha nem is a márkapaletta csúcsáról van!!!!
(#) klimas 56 válasza Andralin hozzászólására (») Szept 17, 2024 / 1
 
Még egy eszembe jutott! Ha a beállított értéket eléri a helység hőmérséklete, a beltéri ventillátor majdnem megáll, csak nagyon-nagyon alacson fordulaton jár , hogy a hőmérő szond akörül legyen egy minimális mesterséges légáramlás! Ez teljesen normális fűtés üzemmódban.
(#) Macsek71 válasza Andralin hozzászólására (») Szept 17, 2024 / 1
 
Idős ismerős ragaszkodott a "távirányítón mért hőfokra szabályzáshoz". Nála ha eléri a hőfokot - fűtéskor - a klíma teljesen leáll, még a "száját" is becsukja, csak a kijelzőn világít a fűtés szimbólum + a hőfok ...
Először volt pánik - elromlott a berendezés ...
(#) Andralin válasza klimas 56 hozzászólására (») Szept 19, 2024 /
 
Így van, megnéztem zseblámpával, tényleg nem áll meg teljesen a mókuskerék, hanem egy nagyon alacsony fordulaton jár.
Akkor ez ilyen, ezzel nem lehet mit tenni? Számomra elég zavaró, amikor éjszaka rendszeresen felpörög.
(#) KBal76 válasza Andralin hozzászólására (») Szept 19, 2024 /
 
Esetleg eleve alacsonyabb fordulatra állítod a befúvást, 20% vagy 40%-ra?
(#) klimas 56 válasza Andralin hozzászólására (») Szept 20, 2024 /
 
Próbáld ki a "sleep" funkciót, ez 1-2 óránként változtatja a set értékét.
Következő: »»   107 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem