Fórum témák
» Több friss téma |
Én nagyon nagy LEGO rajongó vagyok. Ez már vandalizmus kategória!
De tetszik! Jó ötlet. A gyerek már túl van a LED -sütögetésen. Tisztában van a feszültségekkel, polaritással
Megoldottam. Rendeltem innen a HE-Store-ból kezdőkészletet. Valamint néhány kiegészítőt aminek tudom, hogy örülni fog a fiam. Aztán még az is lehet, hogy építek neki egy kísérletező pultot.
8 éves gyereknek keresek tanuló készletet, gondoltam felébresztem ezt a topicot.
Beleakadtam egy elsőre nagyon szimpatikus kezdeményezésbe: Littlebits Nagyon megtetszett benne maga az alapelv, hogy a gyerekek nagyobb logikai egységekkel dolgozhatnak (úgy mint áramforrás, kapcsoló, led, mikrofon, stb.) és nem kell belemenniük az elektronika mélyebb megértéséhez ahhoz, hogy valami működő dolgot hozzanak létre. Azaz hamarabb éri sikerélmény őket és így nagyobb eséllyel tanulják meg a nehezebb anyagot. Továbbá az is nagyon tetszik, hogy opensource termékről van szó, azaz az összes elem kapcsolási rajza és eagle layout-ja letölthető és házilag utángyártható, módosítható. Hátránya ugyanakkor, hogy az alapkészletek veszett drágák és nagyon kevés elemet tartalmaznak. Azaz ha a gyerek rákap a dologra, akkor ingem-gatyám rámenne az újabb és újabb készletekre. Arra gondoltam, hogy veszek egy alap készletet, hogy a gyerek kezdjen el játszani vele és ha megtetszik neki, akkor - őt is bevonva a munkába - magam gyártok hozzá újabb elemeket. Ez persze csak az elmélet, ezért érdekelne, hogy van-e valakinek gyakorlati tapasztalata a littlebits-el, mennyire jön be a gyerekeknek, illetve mennyire komplikált az elemek otthoni megépítése?
Tiszteletem!
Nekem a 80-as évek közepén volt egy magyar elektronikai kísérletező készletem. Papír alapon voltak alkatrészek, melyeket drótokkal lehetett összekötni. A drótokat rugók tartották meg. Néhány kondenzátor, ellenállás, három nyomógomb, három led és egy 7400-s IC volt az egész. A digitális elektronikába adott betekintést. Volt hozzá egy egész tisztességes útmutató is. Emlékszik valaki erre? Tud valami infót róla? Köszönöm!
Ilyenre gondolsz? Ezt a cseheknél vettem a '80-as évek közepén, ma az unokáim játszanak vele.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2018
Szervusztok Itt sok kitt van és fénykép.
Bővebben: Link
Hú, köszönöm szépen mindkettőtöknek!
Wegg által belinkelt oldalon megtaláltam: "Digitális logikai labor" néven.
Úgy látom, hogy a cseh változat komolyabb volt. 2 db ic, tranzisztorok, diódák, hangszóró, stb.
Hány évesek az unokák? Illetve hány éves kortól játszanak vele?
Az akkor még hét éves unokám már a LED és nyomógombos résszel eljátszott. Sorosan és párhuzamosan kötött nyomógombokat, a LED-ekből 1-2-3 világított. De van rajta szenzor, fényérzékelő, potencióméter, hallgató is. Nagyon sok példa is van a könyvében. Az unokák 1, 5, 9, 10, 11 és 14 évesek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |