Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   277 / 277
(#) pucuka válasza sirbedevir hozzászólására (») Ápr 5, 2025 /

Látom a hirdetésben, hogy fémkeresőhöz szeretnél antennát.
Amiket készítenek ferritrudakat antenna céljára, az csak vételre jó, adásra nem a viszonylag alacsony frekvenciája, és viszonylag nagy vesztesége miatt.
Az ilyen helyekre légmagos tekercseket használnak antenna gyanánt, akár hangolt, akár aperiodikus formában.
(#) tnl válasza sirbedevir hozzászólására (») Ápr 6, 2025 /

https://www.instructables.com/Make-your-own-Ferrite-to-improve-magn...ields/

Itt próbálkoznak vele, de alacsonyabb frekvenciákhoz, indukciós melegítőhöz.
(#) sirbedevir válasza tnl hozzászólására (») Ápr 7, 2025 /

A hozzászólásokban olvasható az INSTRUCTABLES-en, hogy az ilyen módon legyártott ferrit rúd az eredeti 200uH hez képest csak 18uH adott tekercsen...
(#) sirbedevir válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 7, 2025 /

Egy pinpointert készítek, ahhoz szükséges egy ferrit antenne rúd. 10mm×200mm szabvány rúdra már megcsináltam, működik, de szeretnék egy nagyobbat.
(#) pucuka válasza sirbedevir hozzászólására (») Ápr 8, 2025 /

Mit jelent nálad az, hogy nagyobbat? Mire gondolsz, miben lenne jobb egy nagyobb ferrit?
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2025
(#) tnl válasza sirbedevir hozzászólására (») Ápr 8, 2025 /

Ez nem jó, de mi lenne, ha alkalmas anyagú ferritet
porrá zúznánk, majd azt ragasztanánk össze a vízüveg
ragasztóval? Bár lehet nem éri meg a sok munkát.

Én arra is gondoltam, a laser nyomtatóból kijövő,
leszedett festéket, amit összegyűjt, azzal próbálkozom,
de nem tettem meg. Az is vas tartalmú. A mágnes vonzotta
is, de nem tudom mit ért volna, inkább csak érdekes ötlet
(#) tnl válasza tnl hozzászólására (») Ápr 8, 2025 /

Ezek inkább csak kísérletezésre való dolgok,
nem hiszem, hogy komolyan használhatóak
lennének.
(#) mex válasza tnl hozzászólására (») Ápr 8, 2025 /

Van az a mondás, miszerint: a tett halála az okoskodás..

A porrá tört ferrit működhet, alkalmas módon összeragasztva, akár vízüveget használva is. Nyilván messze nem gyári minőségre kell számítani, de maga a kisérletezés is nagyszerű elfoglaltság lehet.
Nekem is van pár kiló törött, vagy csak fel nem használt ferritmagom, sok HAGY fazék, meg E-ferrit, ezeket porítva lehet formába önteni. De ugyanígy használható lehet a sok számítógépből mentett tápok transzformátoranyaga.
(#) sirbedevir válasza mex hozzászólására (») Ápr 9, 2025 /

Megragadtad a lényeget: a kísérletezés nagyszerű elfoglaltság! Nekem az elektronika tényleg csak kikapcsolódás, és szeretek lehetetlennek vagy értelmetlennek tűnő dolgokkal megpróbálni megvalósítani. Köszi az ötleteket!
(#) sirbedevir válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 9, 2025 /

A pinpointerek amiket árulnak, érméző fémkeresőkhöz valók, néhány centiről jeleznek csak. A néha több méter átmérőjű mélykereső fejek használatakor azonban gyakori hogy melléás az ember, jó lenne egy giga-pinpointer, ami fél méterről is jelezne amikor bemászok egy méteres gödör oldalfalait vizsgálni mert nem találom a céltárgyat a gödörben. 1 cm átmérőjű ferrites pinpointerem már szuperul működik, de szeretném fokozni a képességeit, ezért akarok tesztelni a nagyobb ferriteket is.
(#) ferci válasza sirbedevir hozzászólására (») Ápr 9, 2025 /

Szia!
Sziszifuszi meló, de kellene pár tesztet csinálnod: 3 hasonló ferritrudat összefogva ( tekercs keresztmetszet növelés ) és hasonló uH-re megtekerve, ugyanazt a mintát vizsgálva, a két érzékenység mit mutat. Pár cm rúdhossz különbség nem érdekes, csak a vizsgáló vég legyen egy síkban.
Ugyanezen a "magon" a tekercset elcsúsztatni, nem kell teljesen végigtekerni.
Aztán jöhetne a rövid, pár cm hosszú és nagy keresztmetszetű verzió, szintén hasonló uH-re készítve.
Végül egy nagy, fél fazékvas formájú tekercset összehozni, ami már jobban irányított is.
A gödörfalat először át kell pásztázni egy érzéketlenebb összeállítással, aztán jöhet a pontosítás.
Anyag van mindenhez, csak idő és meló kérdése.
(#) Kera_Will válasza ferci hozzászólására (») Ápr 9, 2025 /

Akár fél fazék maggal is jó lehet erre a célra.
Klasszik HAGY magok
(#) Kera_Will válasza sirbedevir hozzászólására (») Ápr 9, 2025 /

Ilyenek a fazék ferrit magok :

ilyesmiket is kereshetsz
1 készlet 2 félből áll .
Tudsz velük kisérletezni, màs menetszám, huzal átmérő.
Több féle átmérőben és anyag minőségben gyártják. A link csak minta miket keressèl .
Nem egészen "fazék alakú" ferrit testeket is fogsz találni.
(#) sirbedevir válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 9, 2025 /

Hello! Le is teszteltem egy 60mm átmérőjű fazékmaggal, amit 700uH-re tekertem fel, mint a 10mm×200mm rudat. Hát elég gyászos eredmény: a fazék egy sörösdobozra 7cm-ről jelez, a rúd 30 cm -jéhez képest.
(#) szendi001 válasza sirbedevir hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

Sima vasmag nelkuli tekercsben nem gondolkodtal? A fazek mag eleve zart ami a fluxust illeti.
(#) tki válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

Úgy is, hogy csak az egyik fele van felhasználva a két szembefordított fél helyett, és ilyen értelemben nem zárt? Mert ezen én is gondolkodtam egy kicsit. : -)
(#) rectamas válasza sirbedevir hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

Így nem jó, rakj egymás után 10-20db. fél fazékmagot, középen műanyag csavarral fogd össze és a külsejére, mint egy hosszú vastag ferritre tekerd a tekercset.
(#) mex válasza rectamas hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

Akkor már rakhatja párban is a fazékmagokat...
(#) rectamas válasza mex hozzászólására (») Ápr 10, 2025 /

Szerintem teljesen (majdnem) mindegy, hogy rakja.
A nem csiszolt felületeket (alsó, felső feliratos rész) egy üveglapon finom smirglivel ajánlatos lenne kissé megcsiszolni, de ha szép, egyenes felületű, a felirat nem türemkedik ki, akkor elhagyható.
(#) sirbedevir válasza rectamas hozzászólására (») Ápr 14, 2025 / 1

Köszönöm a kreativitást! Végül az ali-n sikerült fellelnem egy 32mm átmérőjű mangán-cink antennának való ferritet!
Következő: »»   277 / 277
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem