Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítása akkutöltőnek
Lapozás: OK   5 / 16
(#) DonJoker hozzászólása Dec 9, 2010 /

Sziasztok!
A #159513 hozzászólásban van egy cseh pc táp átalakítás. Nincs véletlenül valakinek fordítása róla?
Legalább egy angol verzió?
THX!
(#) proli007 válasza DonJoker hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Hello!
Fordításom nincs, de ezek a hozzászólások körül olvasgassál. Lehet ez is elégséges lesz.
üdv! proli007
(#) dave500 hozzászólása Jan 5, 2011 /

Sziasztok! Van nekem egy 350W-os Codegen P4-es tápom.(16A-ad le 12V-on) Ezt szeretném akkutőltőnek használni. Tudom, hogy leírtátok mit kell csinálni, de hát ez nem AT-táp Elmondaná nekem valaki, hogy ezen mit kell átalakítani? Előre is köszönöm szépen
(#) dave500 válasza dave500 hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Kérle kszépen válaszoljatok!
(#) philips100 válasza DonJoker hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Szia!

A fordítás folyamatban van.Ha kész van közzé teszem.
(#) logoutz hozzászólása Jan 13, 2011 /

KA7500 aka TL494 van benne a kockámban.
Kipróbált emberek mondják meg, mekkorára cseréljem ki a feedback ellenállásokat kb. 14-14.5V-hoz.
(#) logoutz hozzászólása Jan 13, 2011 /

Itt egy lehetséges szabályozókör.
Megépítette valaki? Elsősorban az áramhatároló érdekel.

Bővebben: Link
(#) uli hozzászólása Jan 13, 2011 /

Sziasztok!
Átalakítottam a PC tápomat, az előző oldalakon leírtak szerint.
A feszültségosztó tagjai egy 20k-s poti és egy 7,8k-s ellenállás.
Amit szerettem volna megvalósítani:
12 és 6 V-os akksikat tölteni, a táp 12 és 5 V-os ágaiból.
Amit sikerült: a 12 V-os ág feszültségét 14,5 V fölé tekerve a táp elkezd cincogni (terhelés nélkül). (ment már tönkre tápom úgy, hogy ezt a cincogást hallatta)
Az 5V-os ágra átkapcsolva a feszltséget ha 6,8 V fölé tekerem ismételten elkezd cincogni. Ekkor ráakasztottam az akksit egy 12V/27W izzóval sorban, de nem javult. Kb 100mA folyt eközben.

Egyéb infó: a -12V és föld közt 470 Ohm volt, megnöveltem 1,2k-val. A -5 és a GND közt nem emléxem, de 240 Mohmos ellenállás van talán.
Az 5V-gnd, 12V-gnd közt nem talátam ellenállást.

Ami érdekelne: Miért cincog, mennyire káros, hogy szüntethetem meg?
Ha 6 Vos akksit töltenék, akkor is a 12 Vos ágat figyeli. Át lehet-e kötni úgy, hogy akksitól függően 12/5 v-os ágat figyelje a táp, és ugyanavval a potival lehessen szabályozni a feszültséget?
Kössz:
uli
(#) uli válasza uli hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Amire jutottam, a ciripelés a kábelek miatt van, valami zavart összeszed összerakott állapotban, ha lent van a teteje, nem csinálja.

A figyeléssel kapcsolatban: Ha a potit fullra feltekerem, 18 V jön ki a tápból. Azaz az IC 1-es lábára 5V jut.
Kiszámolgattam, mi van ha max 9V jön ki a tápból, és így megkaptam, hogy a másik ág fesz.osztójának alsó tagja 25k.
A bekötést ábra szemlélteti. Szerintetek ez így használható?
Ha mondjuk beállítom az 5V-os ág feszültségét 7,2 Vra, és leterhelem, a másik ág feszültsége nem fog nagyon megnőni?
Kössz:
uli
(#) logoutz válasza uli hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

ilyen a tápod?

Bővebben: Link
(#) uli válasza logoutz hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Szia!
Hasonló. A feedback ellenállások értéke más, az 5V-os ágban nincs műterhelés. Ennyit vettem észre eddig.
uli
(#) logoutz hozzászólása Jan 14, 2011 /

5V ellenállását megnöveltem, erre nem indul el a táp.
12V körben már 100k-nál tartok de még mindig csak 12.8 V a fesz.
(#) uli válasza logoutz hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Szerintem próbálkozz azzal, ami a téma elején olvasható. Krisz és én beszélgettünk egy jót, akkor még értetlen voltam. Ott van a jó megoldás. Az 5V os ágból átkötöd a figyelést a 12 V os ágra, és a feedback ellenállást 47k potira cseréled és kész is vagy. Ezek után kell még egy kondit cserélni megy vagy két ellenállást.
d
(#) logoutz válasza uli hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

ennek nem nagyon látom értelmét, tekintve mivel az 5V és a 12V figyelés is az 1-es lábra fut be, értelemszerűen a 12V körben van a nagyobb értékű ellenállás...valahogy át kell verni a kütyüt
(#) hanzo02 hozzászólása Jan 24, 2011 /

Sziasztok

Szeretnék Pc tápot notebook hálózati töltésére használni.
Persze nem tudom ,hogy ez lehetséges e egyáltalán vagy
felejtős.
Ami van egy 230w-os Pc táp
Ami kellene a noti töltéséhez az 230W 19,5V 11,8A
Mivel ez 1 nagy teljesítményű asztali notebook ezért a hordozhatóság nem érdekel.
Jó lenne ha valaki aki ért hozzá megírná egyáltalán
lehetséges e ez.
Kösz
(#) DonJoker válasza logoutz hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Hello!
Ezért nem jó a 100K, mert csökkentened kell az ellenállást, hogy növekedjen a feszültséged.
(Én is így szúrtam el! Egyfolytában csak növeltem, de nem lett több a fesz )
Az 5 V-os ágból kiveszed az ellenállást a 12 V-os ágba meg teszel egy 24K-t akkor kereken 16 V-ot kapsz a kimeneten.
(#) szilva válasza hanzo02 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Lehet ilyet csinálni, bár a 12A a 19V-on elég necces. Ehhez lehet, hogy legalább 300, vagy inkább 350W-osnak kellene lennie eredetileg a tápnak, még akkor is, ha a többi ágon nem lesz teljesítményfelvétel. A tápban lévő trafón a tekercselés nem úgy van méretezve, hogy az egész leadott teljesítményt a 12V-ról le tudd venni huzamosabb ideig.

Az egyik társtopicban, itt írtam le épp, hogy nemrég egy PC tápot hogyan alakítottam át pont ilyen célra, bár nekem csak 4A kell 19V-on.
(#) logoutz válasza DonJoker hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Hello
Nem indul el a táp, ha az 5V-os részből kiveszem az ellenállást. Lehet bármennyi a 12Vnál, betettem egy potit hiába.
(#) philips100 hozzászólása Feb 12, 2011 /

Sziasztok!

Elkészültem a PC táp átalakítással.A csatolmányban szereplő kapcsolást építettem meg.A táp egy Codegen model:200XA volt.Egy 16Ah-ás akksival próbáltam ki.A töltőáram 7,5A-ig állítható.
(#) mofesa válasza philips100 hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Üdv.Én próbáltam megcsinálni,de nem sikerült.
El tudnád mondani,hogy mit vettél ki a tápból és mit hova kötöttél?A szlovák szövegbe kicsit belebonyolódtam.A segítséget előre is köszi.Amúgy nagyon korrekt.
(#) philips100 válasza mofesa hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Szia!

A hétvégén kérek egy fényképezőt és készítek képet a tápegység pcb-jéről.Azon lehet majd látni,hogy melyik alkatrészek kerültek kiszerelésre.
üdv.
(#) mofesa válasza philips100 hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Köszi szépen előre is.
(#) philips100 válasza mofesa hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Szia,

Elkészültek a képek.Láthatod rajtuk mely alkatrészek lettek eltávolítva.
(#) philips100 válasza philips100 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

a többi kép
(#) mofesa válasza philips100 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Üdv.Köszi szépen.Remélem most már menni fog.
(#) san398 válasza philips100 hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Szia. Érdeklődnék hogy a cseh pc táp átalakításáról szóló leírás fordítása kb. mikor készül el?
(#) DonJoker válasza san398 hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Sziasztok!
A fordítást én is várnám...
Megcsináltam a kapcsolást, de nekem nem igazán működik.
(#) tony68 válasza san398 hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Szasztok. Megpróbálkoznék a cseh táp szabályzóval (eredetiben itt). Érdekelt engem is a szöveg, magyarra én sem fordítom, de angolra a gugli-fordító ügyesen lefordítja, és ha valaki bírja az angolt (nagyobb az esély mint a cseh nyelvhez) elég jól érthető.
A cz pdf-ből a szöveg kiexportálása kissé körülményes (a pdf sajátos kódolása miatt), akit érdekel mellékeltem.
A magyarra fordítás nehezebb dió a gugli számára, nem annyira ajánlom.
megjegyzem :
- a pin számokat a szöveg-exportálás rosszul kezeli;
- van benne egy szó amit a gugli nem ismer: vypájení, úgy tűnik desolder-t jelent.

Szóval, az L1-et ki kell venni ill. esetleg egy 1k ellenállást tenni helyére, az itteni javaslat szerint. egyébként az 5V tekercs kivételét láttam másnál is.
És ne felejtsük el proli007 javaslatát (köszönjük) a 4,7V-os zéner diódát a TL védelmére.
Feltenném még a fordított polaritás védelmet és a tápfesz hiány esetén történő akku leválasztást (köszönjük Sarok Adrián). Plusz esetleg a kondi csere nagyobb fesz.re.
üdv., Tony68

szovegcz.doc

(#) Mazsika hozzászólása Márc 4, 2011 /

Sziasztok,

Az a nagy helyzet, hogy a PC táp eléggé alkalmatlan gépjárműindító savas ólomakkumulátorok töltésre.

Az ólomakkumulátorok az általános híreszteléssel ellentétben eléggé kényes jószágok, és a PC tápegység a PC alaplapjának, processzorának és perifériájának hajtására lett kitalálva - szép, finom egyenes szűrt simított feszültséggel.

A savas ólomakkumulátornak sokkal jobb egy pulzáló, egyszerű egyenirányítással ellátott transzformátor, vagy ha mindenáron PC táp, akkor azzal hajtsunk egy computeres töltőt, és azt állítsuk be ólom akkumulátor töltési üzemmódra,

Computeres töltő

és nyomjuk meg a START gombot.
A kijelzőn figyelhetjük a feszültséget, az áramerősséget, a betöltött kapacitás mennyiséget és az eltelt időt.

A computeres töltő az ólom akkumulátornak szükséges jelleggörbével fogja a töltést végigvezetni.

(mellékesen pár tájékoztató adat:

névleges cellafeszültség 2 V
elektrolit sűrűség 1.28 kg/dm3 (32 Bé °)
cella üresjárási feszültség: 2.13 V
(cella feltöltve)
6 cellás (12V) akkumulátor esetén, töltés után 4 órával, pihentetett állapotban a kapocsfeszültség 12.78 V

kimerült akkumulátor:
a kisütést 1.99 V / cell feszültségnél haladéktalanul be kell fejezni, ( 6 cell: 11.94 V) és meg kell kezdeni a töltést.
A teljesen kisütött akkumulátorban az elektrolit sűrűség 1.13 kg/dm3, 18Bé°.

A töltést 1/10 C árammal kell megkezdeni, és a töltés második szakaszában 1/20 C-vel kell folytatni.
A töltés során a második szakaszban a cellafeszültség eléri, el kell érnie a 2.4 V/cell értéket, 6 cella esetén az akkumulátor kapocsfeszültsége 14.4 V-ra emelkedik. Ekkor meg kell indulnia a gázfejlődésnek. Az elektrolit pezseg, az elektrolízis során durranógáz fejlődik. (H, O)
Az ólomszulfát vegyület a lemezeken elbomlik, szürkés színű színolómmá , illetve barnás színű ólom-oxiddá alakul, az elektrolit sűrűsége nő.

A töltés alatt a cellák elérhetik a 2.7V feszültséget, ilyenkor csökkenteni kell a töltőáramot úgy, hogy a 2.4 V-ot tartsuk.
(Természetesen ezt a folyamatot a computeres töltők átmenet nélkül kezelik, folyamatos, "const U" jelleggörbe szabályozással.

A töltés sikerességéről a feszültség és az elektrolit sűrűségének egyidejű mérése ad megbízható tájékoztatást.

Egyes gondozásmentes akkumulátoroknál is létezik csavaros cellazáró, ami a ragasztós fólia alatt van. A fóliát eltávolítva hozzáférünk a csavarokhoz, csavarjuk ki és ellenőrizzük az elektrolit szintet. Szükség esetén mérjünk üvegcsővel elektrolit szintet és a hiányt ioncserélt vízzel pótoljuk.

Megfelelhet hosszabb, gépjárművön kívüli tárolás esetén egy egyszerűbb transzformátoros, egyenirányítós töltőbe épített, kiegészítő feszültségfigyelő kapcsolóelektronika, amely egy bekalibrált referencia Umin alatt egy relével bekapcsolja a töltést, ugyanakkor egy bekalibrált Umax elérésekor a töltést ugyanazzal a relével megszakítja.
(#) mugab válasza Mazsika hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Az a kimerült akkumulátoros rész szerintem nyomdahibás...
Általában a szakkönyvek és leírások 10.8 illetve 10.5 voltot adnak meg kisütési határnak hat cella esetén C/20 kisütésnél. Indításkor meg alapból mélyebbre megy ...
Következő: »»   5 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem