Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LPT port nem a megszokott címen!
Lapozás: OK   1 / 1
(#) horcsab hozzászólása Jan 4, 2008 /

Üdv!

A következő problémával szerintem lassan mindenki találkozni fog előbb vagy utóbb.
Adott egy új számítógép, melyről már természetesen lespórólták az LPT portot. Vettem bele egy PCI illesztős LPT kártyát, de a port címe nem a szabványos 378h vagy a többi hanem BC00h értéknél kezdődik. Adott egy régi program ami csak a standard port címet isemri és nem lehet átírni. Wndows XP alatt fut. Tud-e valaki olyan programot ami a 378h portot át tudja irányítani a nekem megfelelő portra? (sokat kerestem a neten, de eddig még nem találtam)
(#) kobold válasza horcsab hozzászólására (») Jan 4, 2008 /

Nem tudod az eszközkezelőben átírni, ha letiltod az automatikus konfigurálást?
Vagy már eleve a BIOS-ban állítani valamit?
(#) horcsab válasza kobold hozzászólására (») Jan 4, 2008 /

Semmit nem lehet rajta beállítani, a manuális konfig ki van tiltva. BIOSból szintén nem lehet.
(#) kobold válasza kobold hozzászólására (») Jan 4, 2008 /

Néztem pár kártyát a neten, nem tudom, a tiéd milyen, de ezeknél vagy jumper volt a kártyán a címkiválasztáshoz, vagy telepítés közben rákérdezett, vagy pedig imán át lehetett írni a sajátgép eszközkezelőjében, aztán reboot és kész. Ja, XP alatt admin jogsi kell.
Tudsz típust mondani?

A dobozára az van írva: FG-PIO9805-P-01-BC01.
MosChip a vezérlő gyártója.
XP alatt csak a LPT sorszámát lehet állítani, meg az IRQ-t használja vagy ne.

Ha egy LPT van rajta, akkor ez valószínűleg az MCS9805-ös kártya. Ebben az esetben van egy rossz hírem: DOS-tól WIN98-ig vissza lehet írni a régi címet, WIN2000 és afölött már nem. Max. a megszakítást lehet még változtatni, másik PCI aljzatba dugva, de ez alaplap-függő.
Itt találtam egy FAQ-t, a 15. pontban olvastam a fentieket.
A kártya azokat az erőforrásokat használja, amiket a PCI-os alrendszer kioszt neki. Segédprogit én sem találtam, valószínűleg driver-t kellene írni a megoldáshoz...

Igen az van rajta , közben én is megtaláltam a FAQ-t és elolvastam. Hát nem sok jó néz ki a dologból. Van egy laptopm is és abban meg PCMCI az LPT kártya de annál sem lehet átállítani, igaz az más gyártmányú. Kezdem nagyon utálni az XP-t.
Valami, segédprogramot nem tudsz esetleg XP alá ami port átirányítást tesz lehetővé?

Szerintem halott ügy Keresgéltem mindenféle címszóval, de totál nulla az eredmény. Ha jól tudom, a két eszköz (PCI, LPT) külön memóriaterületen van, de végül is mindegy, mert olyan rezidensprogi kellene neki, ami figyeli a PCI-t, és átkonvertálja az adatokat LPT-re (hülye kifejezés, de valahogy így kellene), meg visszafelé is. Hát ilyet aztán végképp nem láttam sehol. Vérprofik egy DDK-val talán tudnak ilyen célszoftvert írni, de ennek még nyomát se találtam.
Nincs meg az alkalmazásod forráskódja? Buta módon írták, ha direktben lekódolták a portcímet (mi van, ha sima port, de mégis más a báziscím?). Szerintem az egyetlen lehetőség a forráskód megszerzése a mostani kártyával, vagy pedig venni egy másik eszközt, de előtte el kell olvasni az adatlapját...

Sajna a forrás nincs meg és nem is tudom megszerezni. A portcím a szokásos 378, 278, 3bc báziscímek közül lehet választani. De hát ez nekem nem jó. Nézegettem PCIs kártyákat de nem találtam olyat amin a címet lehetne jumperral beállítani, vagy progival, mind PnP. Szívás a win port kezelése hogy mindent csak sorszámmal lehet elérni majd ő elintézi a többit portszinten.

ISA-busz van a gépedben?
(#) kobold válasza kobold hozzászólására (») Jan 4, 2008 /

Mert ha igen, itt egy link egy ISA-s kártyához. Ezeknél az a jó, hogy jumperrel te állíthatod a memóriacímet meg a megszakítást, kedved szerint. Nem a Win kezeli a kiosztást, ő már csak tudomásul veszi

Nincs benne ISA. Ráadásul ISA-s kártyából van vagy 5 a polcon.

...sszameg...
Hát, nincs több ötletem. Kutatni még lehet a neten, de sok esélyt nem látok a sikerre.
Egyébként az említett progi mit csinál? Ha nem túl vészes, esetleg segíthetek újraírni, és akkor mindegy neki, hol van konkrétan a port.

(azok az említett ISA-s kártyák párhuzamos bővítők, vagy mik? Lehet, érdekelne, ha neked nem használható...)
(#) horcsab válasza kobold hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Ez agy spec adatgyűjtő. Sajna van neki hardver kulcsa is. Valszeg felrakok a gépre egy win98-at és majd azzal járatom.

A kártyák nem eladók.(CNC gépek és ipari vezérlések javításával foglalkozom és évente 2-3 db mindig kell)
(#) kobold válasza horcsab hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Wizcon helyett, de az ő kulcsával, már írtam alkalmazást, de valószínűleg egyszerűbb a '98.
Mellesleg, az általunk használt dongle setup-ja megengedi, hogy más, nem szabványos címet adjak meg neki, de ugyanúgy LPT1-nek hívja, átnevezésre már nem hajlandó. Érdekes
(#) Kera_Will válasza kobold hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Portreplikátorok (dokkolók) párhuzamos portja milyen címen ülhet ?

De lehet az is PCI buszon és PNP módjára kap vmit vhonnan ...
(#) kobold válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 5, 2008 /

Fogalmam sincs... De hétfőn jön főnök dolgozni, rádugja a laptopját a dokkolóra, és meglesem
(#) horcsab válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

Hello!

Szerintem az is PCMCI-n keresztül csatlakozik, és annál is valami hasonló cím lesz. Nekem a laptophoz való PCMCI-s lpt kártyámnak BCF0h címen van a báziscíme. Igaz 2 lpt tud de csak az egyiket használom, a másiknak így most fejből nem tudom a címét.

Az adatgyűjtő, megoldva win98 alatt megy, de továbbra is bas..... a fantáziámat hogy lehetne megoldani a hasonló kártya problémát.

(#) kobold válasza kobold hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Megnéztem, de mintha semmi nem változott volna, LPT1 a 0x378-as címen van. Természetesen a laptop portja nem él, helyette a dokkoló megy. Nincs viszont az erőforrások között listázva az interrupt, ami dokkoló nélkül az IRQ7 volt.
(#) Seszo hozzászólása Feb 19, 2008 /

Sziasztok.
Hasonlo problemam lenne mint korabban a koleganak. Van egy PCI-os LPT portom, es fogalmam sincs hogy tudnek ra hivatkozni (irni/olvasni). A sima alaplapit tudom vezerelni IO.DLL-el. De ha erre kuldok ki adatot akor egyszeruen ujraindul. Esetleg API-n keresztul nem tudjatok , hogy lehetne ra hivatkozni. Delphi ala kene a megoldas.

Elore is koszi.
(#) horcsab válasza Seszo hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Szeva!
Igaz még nem használtam az io.dll-t, de le van irva a doksiba hogyan kell és milyen hívások vannak benne.
A kártya címét az eszközkezelőn keresztül ki tudod deríteni, az erőforrásokban benne kell hogy legyen a címe.
(#) Seszo válasza horcsab hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Az io.dll-el mukodik nekem, csak a PCIost nem tudom vele cimezni, de ugy nez ki az felejtos lesz. valoszinuleg alaplapival muszajmajd megoldanom. Mindenesetre koszi a tippet.
(#) p.attila hozzászólása Máj 4, 2011 /

Sziasztok!

Lenne egy nagyobb problémám. Vásároltam egy express cardos lpt kártyát notebookba. Egy DAC-hoz szeretném használni, és valami miatt nem igazán akar menni vele. Elvileg win7 kompatibilis, azzal is használom, de nem tudom mi lehet a gond. A rendszer felismeri, fel is telepíti viszont ami érdekes hogy usb nyomtatóportnak látja. Elképzelhető, hogy ezzel nem is fog menni? Válaszaitokat és az ötleteket előre is köszönöm!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem