Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Lapozás: OK   19 / 82
(#) watt válasza cNobody hozzászólására (») Jan 19, 2010 /

74LS06-al terveztem az eredetit, azzal ment, de többször volt, hogy tönkrement. DC jó volt, de valami miatt hasonló dolgokat művelt, mint nektek. ezért váltottam 7407-re. Ezzel soha nem volt baj.

Én is azt hiszem, hogy a TTL IC a bűnös, csak még nem értem hogyan!
(#) sunyeb hozzászólása Jan 22, 2010 /

Nah szóval. Egy-két tipp. Használni legjobb 74LS07(n) itt az LS nem az alacsony sebességre, hanem a kisebb fogyasztásra (schottky) utal. Ha külön csinálasz adapter nyákot, akkor tervezd full GND-sre (magyarul egy földelő sziget az egész és csak a használt részek vannak kimaratva belőle), vagy kétoldalas NYÁK, az ültetési oldal fullba hagyva és a furatoknál kimélyítve, hogy ne érjen hozzá semmihez. Persze az egész lekötve GND-re. Párhuzamos port összekötő kábel: minél nagyobb keresztmetszet, ha lehet tömör ér (nem lehet, törékeny), árnyékolás nem hülyeség, de CSAK az egyik végét rakd GND-re (szg. oldal, különben jó eséllyel földhurok lesz a vége), UTP kábelnél az érpárok össze vannak csavarva páronként, ha lehet ne össze-vissza a vezetékeket.Adatvezeték párja, ha lehet GND legyen. A kapcsolófesz-eknek mindegy... ICSP kábelnél, ha szalagkábelt használsz jó ha minden második ér GND, ennek mindkét vége beköt. Ha adapter NYÁK-ot használsz GND és táp közé a foglalathoz lehető legközelebb 100nF, ha több foglalat is van a nyákon, akkor minél rövidebb vezetékek, elsőhöz 100nF. A tápra u.i 10uF. Jó minőségű IC foglalat (nem lemezes). Az égetőre fölösleges egy párh. port csatlakozó, csak kehességre hajlamosít, vidd direktbe...Most hirtelen ennyi jut eszembe, de sok szívástól megkímél.
(#) watt válasza sunyeb hozzászólására (») Jan 22, 2010 /

Minden szavad igaz, és megfogadható, csak egy a baj, nekem akkor is működik, ha összelógatom az asztalon, kis túlzással még a víz alatt is! 7407 van most benne, de tehetek 74LS06-ot vagy 7-et, mindegy. Egyszerűen nem értem, hogy azoknak, akiknek nem megy, mitől nem! Csak egyszer kerülne a kezembe egy olyan PC, amin nem működik, valószínű rájönnék az okra(vagy nem...) (az összes kérdés -e cikk alapján - , látom új vagy, gondoltam, hogy képbe légy. )
(#) sunyeb hozzászólása Jan 22, 2010 /

Én régebben néztem szkóppal sokat, mert szívatott, általában az adatjelen összeszedett zavarok voltak a ludasak (pl. régebbi szg. tápja - nem arról volt táplálva, csak szórt, simán ráültetett egy 11KHz körüli zavarjelet), vagy földelési problémák, illetve - tudom ez furcsa lesz - de a "gyári" égető programok is néha olyan ilyesztően sz..r időzítéssel dolgoznak, hogy félelemetes. Érdemes több progit is kipróbálni, ha valami nem megy. Majd elolvasom, amit linkeltél, most csak bekukkantottam...
(#) watt válasza sunyeb hozzászólására (») Jan 22, 2010 /

Idézet:
„- tudom ez furcsa lesz - de a "gyári" égető programok is néha olyan ilyesztően sz..r időzítéssel dolgoznak, hogy félelemetes.”

Nem ijesztő, én is erre jutottam sokszor. Főleg miután az én programommal működött, néhány "gyárival" (azok se "gyáriak"), meg nem. A gond, hogy én csak a 18F-ekre írtam annó, mikor még nem támogatták a programok, így a 16F-ekre nem tudok jobb alternatívát ajánlani, mint a PICKit2-t, ez viszont a 22-es csabdája, miután a megépítéséhez égető kell. Ezért sokan kétszer többet kiadva megveszik. Jól teszik egyébként!

Javaslat: használd a Válasz ikont, hogy tudjuk kinek válaszoltál!
(#) Atielektro válasza watt hozzászólására (») Jan 22, 2010 /

Hello!

Megcsináltam a GND közösítését, de semmi változást nem hozott, mint ahogy az várható is volt.
7407-est nem kaptam sajnos, de kipróbáltam 74ls06-al. A beállításokat csak annyiban módosítottam, hogy minden programban a clock és a be- és kimenő adatvonalat inverzre raktam. Mást nem kell átállítani igaz? A Vpp, Vdd mindegy mire van állítva, mert azt nem a program vezérli, igaz?
Ha jók a beállításaim, akkor a winpicben annyi változás történt, hogy hol felismeri, hol nem a picet. Ha felismerni sikerül is neki, akkor olvasás közben már nem találja azt...
Ez igaz pl az oshonra is. Ott is még bizonytalanabb lett a pic kezelése.
Majd megnézem még másik elektros boltokban is, hátha ott van 7407-es. Ja a drótokat még nem cseréltem ki szalagkábelre. Végső soron megpróbálom majd azt is.
(#) watt válasza Atielektro hozzászólására (») Jan 22, 2010 /

Szomorúan hallom, és remélem azért csak kiderül mi okozza ezt!
Mást nem kell csak az inverzet beállítani, jól látod.
(#) vgyre válasza watt hozzászólására (») Jan 22, 2010 /

Szia!
Régebben egy P16PRO égetőt használtam, ebben a PGD és a test közzé egy 330pF kondi kellett tenni a 7405 PIC felőli oldalán, ahol a PGD és az ACK közös. Ha jól emlékszem az eredeti leírásában ez a kondit csak az 500MHz-nél gyorsabb gépeknél kellett alkalmazni. E nélkül nekem se működött. Egy próbát megér.
Gyula
(#) watt válasza vgyre hozzászólására (») Jan 22, 2010 /

Valóban, egy próbát megér. Lehet benne valami...
(#) dodkii hozzászólása Jan 24, 2010 /

Sziasztok!

Csatoltam egy képet, amelyik az égetőm nyákjának a rajza. A megépített annyiban különbözik. hogy a GND vonalak nincsenek így körbefutva mindenütt a nyákon. A GND utak is csak vékony vonalak. Ez gond lehet? PIC16F628a tökéletesen működik vele, a 16F84a is (ennél hibaüzenet küld az ic-prog, de a pic működik tökéletesen!). A PIC16F877a már nem működik egyáltalán.

üdv.: dodkii

nyák.jpg

(#) domike hozzászólása Feb 4, 2010 /

Sziasztok!
Lehet láma kérdés, de mi a jelentősége annak, hogy a vpp-t mikor kapcsolom rá a PIC-re, illetve jelenthet-e problémát, ha rosszkor, vagy egyszerre a vdd-vel.
A watt féle v4-el ****, egy 16F690-et szeretnék felprogramozni a winpic800-al, a pic-et hol felismeri hol nem, de írni nem tudom, illetve írási hibát jelez.
Szóval, haza lehet vágni a pic-et a vpp eszetlen kapcsolgatásával? Mi lenne a helyes módja az égetésnek?
Még egy kérdés, az LF sorozat (pl. 18LF2550) abban különbözik a "sima" F-től, hogy alacsonyabb tápfeszen _IS_ működik, tehát simán behelyettesíthető?

Feltétlenül csak káromkodással lehet kifejezni az érzelmeket?
Frankye
(#) domike válasza domike hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Nem gondoltam, h. ez káromkodásnak számít, a nejem szerint igazad van, elnézést kérek!
Helyesen a kicsillagozott rész: "nem jutok dűlőre"
(#) kaqkk válasza domike hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Nem lehet hogy a "bekötéssel "van baj ?
épp most találkoztam olyan hibával (univerzális )
programozó feltétnél , hogy a 18 lábú piceket nem ismeri fel a pickit , ez is egy elkötésből adódik ! Az mclr lábra épp a gnd került ,és állandóan hibát írt ki a progizó!
(#) domike válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

A bekötés az tuti jó, többször átnéztem, de ha elkötés lenne benne, egyszer sem ismerte volna fel a pic típusát.
Vagy az a baj, hogy a notebookok printerportja nem megfelelő a feladatra, vagy gyengélkedik a 74ls07, vagy nem kedveli a rendszer a labortápomat, vagy nem tudom.
Fentieket próbálom éppen kiküszöbölni, cserélem a 7407-et, összeütöttem tápot dugasztápból, és asztali gépre fogom feltolni.
Meglátjuk, de vpp ügyben továbbra is homály vagyok, ez lenne az első pic égetésem.
Ja, és a pic-nek csak a vdd, vpp, gnd, pgd, pgc lábait kötöttem be, nincs olyan, hogy más lábakat is gnd-re kellene húzni?
(#) potyo válasza domike hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

A táplábak közé tettél kondenzátort? 100nF kerámia, a lehető legközelebb a pic táplábaihoz.
(#) domike válasza potyo hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Tettem, a táphoz, onnan <15cm a pic.>

Idézet:
„Tettem, a táphoz, onnan <15cm a pic.”

Mit írtam?

Idézet:
„A táplábak közé tettél kondenzátort? 100nF kerámia, a lehető legközelebb a pic táplábaihoz.”
(#) domike válasza potyo hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Ez volt a legközelebb
Tegyem _át_, vagy rakjak a pic lábaihoz _is_?

Rakjál másikat is.
(#) dinokal válasza domike hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Szia!
Ahány ic-t használsz, annyiszor kell mindhez kondenzátor, kerámiából lehet kapni olyant aminek a lábtávolsága megegyezik az ic-k lábtávolságával.
(#) domike válasza dinokal hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Újraépítettem az égetőt (kép), most már minden esetben biztonsággal felismeri a pic-et, de íráskor hibaüzenetet kapok (kép). A pic-en vpp-n és vdd-n is ott vannak a kondik.
Mi lehet a gond?
A winpic800-ban a kód és adat mellett az opciók az mit csinál? Mellékeltem azt is, hogyan áll most.
Köszi előre is, ha megvilágosítjátok elmémet.
(#) watt válasza domike hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Póbálj meg másik programot.
Próbáld ki, hogy az adat és a órajel vezetékbe az ICSP csatihoz forrasztasz a test felé 220pF-eket.
Próbálj meg másik 7407-et(ne ls-t).
Ki tudod próbálni másik PC-n?
(#) domike válasza watt hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Ami programokat felsoroltál a v4 cikkben, úgy láttam csak a winpic ismeri a 16F690-et.
Esetleg tudsz mondani mást is?
A 220p-ket kipróbálom, sima 7407-et vennem kell mert csak ls van másik.
Az asztali gép amin még próbáltam, magát az égetőt sem akarta felismerni, pedig az ACK állapota változott a vdd kapcsolgatására.
De van még itthon több gép is, nem adom fel.
Azt gondolnám, ha már a PIC felismerés rendben megy, akkor mindennek mennie kéne.

Idézet:
„Azt gondolnám, ha már a PIC felismerés rendben megy, akkor mindennek mennie kéne.”

Igen, én is ezt gondolnám! Ebből is látszik, hogy a programok a hibásak, sajnos!

Esetleg próbád meg az IC-prog-ot, mintha az ismerné, de most nem esküszöm...
(#) domike válasza watt hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Sajnos nem ismeri.
De hátha a többi tipped segít, illetve ha tudok vele sütni egy 18F2550-et, akkor összedobok egy pickit klónt, elvileg megvan minden hozzá.
Winpic opciókról (osc, kalibrálás, id) kell tudni valamit?

Idézet:
„Winpic opciókról (osc, kalibrálás, id) kell tudni valamit?”

Elvileg csak a vonalak polaritásait kell jól beállítani, a többi funkció nem okozhatja az égetés folyamatának hibáját.

(#) domike válasza watt hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Idézet:
„Próbáld ki, hogy az adat és a órajel vezetékbe az ICSP csatihoz forrasztasz a test felé 220pF-eket.”

Így fel sem ismeri a 16F690-et.
Idézet:
„Próbálj meg másik 7407-et(ne ls-t).”

Semmi változás.
Idézet:
„Ki tudod próbálni másik PC-n?”

Másik 2 PC-n még a hardver teszt sem fut le, pedig a vonalak működni látszanak. Minden gép XP SP3 ebből kettő friss telepítés egyéb programok nélkül, végigpróbálgattam a vonatkozó BIOS beállításokat (spp, epp, ecp), windows hardver beállításokat (használjon-e megszakítást).
Érdekes, a 18F2550-et nem detektálja a winpic, pedig elvileg ismeri.
Kipróbáltam a winpic utódját, a wxpic-et, de egyelőre nem ismeri fel a hardvert.
Szerintem dobok fel win98-at valamelyik gépre, fórumokon olvasgattam, hogy a port eléréssel voltak gondok a különböző IO service-ek ellenére is.
(#) Atielektro válasza domike hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

A win98 nekem is megfordult már a fejemben, de még addig nem jutottam, hogy fel is tegyem, szóval kíváncsi leszek rá.Amúgy a gépeken, amiken én próbáltam, azokon is xp sp3 volt.
(#) domike válasza Atielektro hozzászólására (») Feb 10, 2010 /

Nem jött be a win98 sem.
Mérgemben összedobtam egy Topi-féle JDM-et, azzal egyből sikerült felprogramozni az összes pic-emet.
De azért kiváncsi lennék a megoldásra, nem hinném, hogy az lpt portok különbözősége lenne a kulcs, 2 notebookon (hp, ibm) és 3 asztali gépen (abit, asus lapok, chieftek, dtk tápok) próbáltam.
Hozok haza majd egy pci lpt kártyát, megnézem azzal is, idegesít, hogy ennyi időt öltem bele...
(#) Atielektro válasza domike hozzászólására (») Feb 10, 2010 /

hello!

Hát én is sajnálom, hogy nem jött be a dolog...
Amúgy milyen tápról járatod? mert én eddig egy adapterről tápláltam és ma kipróbáltam egy sokkal stabilabb táppal és javult a helyzet. Oshonnal beégetett led villogató progit többször visszaolvasva winpiccel és icproggal is megegyezett a kód az eredetivel, azonban amikor összeraktam a kapcsolást, akkor ugyanúgy nem működött sajnos. Pedig még a config word-öt is sikerült mindig hibátlanul visszaolvasnia. Az igaz ugyan, hogy az oshonban a teszt hibát írt ki.
Egyébként kapcsolást ugyanúgy raktam össze, mint amit egy régebbi hozzászólásomban csatoltam.
Engem is zavar, hogy ennyi időt beleöltem, de nagyon érdekel már, hogy mi baja lehet....biztos valami kis apróság. Nagyon remélem, hogy valaki egyszer rájön.
Következő: »»   19 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem