Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Köszönöm!
Igazából az IRF540-re azért gondoltam, mert az pont van itthon, és jó kicsi a csatornaellenállása. Csak nem szeretnék belebukni a nagy frekvenciába, tehát nem első sorban spórolás végett akartam volna lejebb vinni a frekvenciát.
Amúgy IRF540 vagy IRF540N? a síma IRF540-nek a gate töltése kisebb, de a diódája nagyon rossz.
Én azt tudom javasolni, hogy brámyilen építésnél ne arra hagyatkozzunk, ami otthon van, ne ahhoz tervezzük a dolgokat, hanem tervezzük meg mit szeretnék (figyelembe véve, mit mennyibe kerül), és ahhoz vegyük meg a dolgokat. Az IRF540Z TME-nél (A TME terméket Baji Elektronikánál valamint a HR elektronikánál is lehet rendelni, küldési díjat sprólni) 5db-tól 155 Ft nettó. Ezért a plusz 20ft-ért bőven megéri beszerezni, hiszen gate töltése, Rdsonja is sokkal kisebb, a dióda töltése pedig tizede az előzőknek, így lazán használható 200kHz felett!
Lenne egy olyan kérdésem hogy nem-e tudna segíteni nekem valaki egy 300w-os végerősítő építésében vagy csak egy nyáktervvel esetleg alkatrész listával .Egy olyan dolog van csak amit nem szeretnék átlépni a 4000 forintot. segítségeteket előre is köszönöm .
A cikkben lévő kapcsolással 300W 4 Ohmba könnyedén elérhető, van ott nyákterv, valamint egy-két oldallal visszább itt a fórumban töltöttem fel alkatrésztlistát is. Ha szerencséd van bőven 4.000 ft alatt megúszod, de amíg nem érted a működését, nincs megfelelő műszer, nem vagy elég körültekintő, akkor könnyen durrogtathatod az alkatrészeket.
kösz a választ de nekem 8Ωos hangszóróim vannak a hoz jó ?
Igen, IRF640N olcsó fetekkel realis a 300W 8 Ohmba
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy ha megépítem ezt a panelt, és sikerül működésre bírni, akkor kell-e még hozzá valami a kimenetre. Esetleg valami szűrő, vagy a panelról kimenő jel mehet közvetlenül a hangszórókra, mint a normál fetes erősítőknél.
Ajánlott hozzá relés hangszóróvédő, tekintve hogy nagy teljesítméynekről van szó.
Amúgy mivel a panelen van az LC kimeneti szűrő, így további szűrés felesleges. Ha nagyon háklis vagy a kimenő nagyfrekvenciás zajára, akkor csakis a visszacsatolás után, de beiktathatsz még egy LC tagot, de ez szerintem több hátránnyal járna, mint előnnyel. (lecsökkenne a damping factor, a stabilitás, megjelennének a küszöbfrekvencia körüli kiemelések...) Szívesen vennék amúgy a megépítés soráni tapasztalataidat, egy-két fényképet, amit a cikkbe is beleraknék (a készülő túláramvédelemmel együtt).
Persze, majd csinálok fényképet, de azt nem várjátok, hogy szólni is fog, még nem volt dolgom PWM-el igaz, ezt a képről nem látni Egyébként milyen tekercs kell a kimenetre?
Ha a kapcsoláson szereplő tekercset (indutivitást) beraktad, akkor egyéb tekercs nem kell.
Az induktivitás elkészítéséről elég sokat írtam, így azt a cikkben megtalálod. Ha nagyon nagy gond van a beszerzésével, akkor privátban tudok egyéb infót adni.
Ahogy írtad a cikkben, ennek olyasmi a feladata, mint a passzív sub szűrőnek a mélynyomó előtt? Kiszűri a magas frekiket. Ez gondolom hatással van az egész erősítő hangzására...
Aluláteresztő szűrő, szóval etekintetben olyan. De a kapcsolófrekvencia kompensét szűri ki. Ennek küszöbfrenvenciája 30kHz a cikben írt értékek esetén.
Mivel a visszacsatolás utána van, így ennek hibáit is korrigálja. (amennyiben a a visszacsatolás a tekercs előtt van, úgy például egy porvasmag esetén annak folyamatos szaturációja torzításként jelentkezik, valamint a küszöbfrekvencia környékén kiemelések és tompítások vannak) Ezek alapján elmondható, hogy a hangzásra így lényeges hatása nincsen. (UcD feltalálójának a tervezésénél a kiindulási szempontjai között volt ez). De javasolnám, hogy próbáld megérteni a működését az egésznek, amennyiben a cikkben valami zavaros, ilyen téren visszacsatolásokat szívesen veszek.
Nagyából megvan, de úgyis merülnek majd fel problémák az építés során. Van bontott magom kapcsolóüzemű trafóból, képcsöves monitorban volt, nagyobb egy kicsit, mint a számítógép tápból bontottak. Ilyen alkalmas lehet erre a célra?
Jó lenne tudni az anyagát, a régebbi, olcsó ferrit magok nem bírják 100kHz felett, valamint légrés kell bele.
Anyagáról sajnos nem tudok semmit, de van két E alakú elem, és ezek vannak egymással szembe fordítva becsúsztatva a csévetestbe. Igaz, már volt törve is, megragasztottam, de inkább akkor veszek rendeset.
Szia!
Több fórumon is olvastam, hogy ezek az ICk (IRS2092, IR2110) nem szokták szeretni a stabkockákat. (ennek talán az oka az lehet, hogy abban a tápágban nagyfrekvenciával szaggatva marha nagy áramimpulzusokat szed fel aaz IC) Amennyiben mégis stabkockát szeretnél használni, elé sokkal több kerámia (+tantál kondi) ajánlott abba tápágba
Oké, köszi
Akkor kihagyom a stabkockát, marad az eredeti terv.
Egy (PA) bandpass szubládába szeretnék beépíteni egy ilyen UCD-t, egy egyszerű rezonáns táppal.
Itt ugye nem kell nagy sávszélesség mert a szubszűrő 150 Hz alatt vág, viszont a 400W -os teljesítmény kívánatos lenne 8 Ohm-ra. Szerinted érdemes belevágni?
Huhh, hát 400W 8 Ohmba az inkább teljes-hidat kíván. A sávszélesség lényegtelen, a kapcsolási frekvenciát nem nagyon érdemes lejjebb vinni, mert akkor marha nagy lesz a szűrő.
Lehet belefér még a 200V-os FETbe, de az is lehet hogy 250V-osra lesz szükség, mondjuk IRFB4229-re.
Akkor úgy volna lehetséges, hogy két db ucd modul hídba (kb +/- 50V-ról), bemeneti fázisfordítóval?
Majd ha megszólal valahogy az IRF 740-nel, akkor olyan fetet rendelek amilyen a legjobb hozzá Jó volna UCD-vel megcsinálni, mert ládán belül nem lenne szerencsés egy AB-osztályú fűtőtest.
Persze, hogyan máshogy különben?
IRFB4229-el, félhídban, kisebb frekin meg lehet csinálni simán. Vagy csinálhatsz teljes hidat nagyon olssszó fetekből, de ahoz kell egy költséghatékony meghajtás is. (Lehet talán lesz kedvem rajzolgatni most egy kicsit...) ui: Most látom, hogy már válaszoltak közben...
Á látom, te is itt kötöttél ki Én most kezdem majd el a kísérletezést vele, ma tekertem egy trafót több megcsapolásúra, a kívánt tápfeszek előállítására. 300-400 watt körüli, pont jó kísérletezni
Hali!
Én éppen ma terveztem nyákot hozzá, a meglévő alkatrészeimhez, lesz benne smd és normál cucc is, rajta lesz a tekercs és a pufferek is. Remélem megszólal majd. Eléggé szkeptikus vagyok ezzel az UCD dologgal szemben, mert még nem csináltam ilyet, mindig csak halogattam Én +/- 40V-os rezonáns táppal fogom majd kipróbálni.
Kíváncsian várom a fejleményeket
A téma mestereitől kérdezném, hogy ránézésre milyen lehet a mellékelt végfok
Ez egy 150W-os Infiniti bassline szubnak a végfoka.
Szub célokra biztosan jó, meg ez kis teljesítményű. Egyébként, elég nagy fojtók kellenek a kimenetre, gondolom, nem is lehet túl nagy a kapcsolási frekvencia, mert a FET-ek meghajtása elég gyatra. Eleve, ezek a szinteltolók nem lehetnek elég gyorsak. A szabályozást az első opamp látja el, ez egy integrátor, a komparálást a Q2,Q3 látja el. Nem túl szép megoldás, meg nem is elég pontos, de itt még elmegy.
A fő baja inkább az, hogy a kimeneti feszültségről nincs visszavezetés, tehát nem mindegy, hogy milyen a hangszóró impedanciája. Ebből eredően a csillapítási tényezője is nagyon gyenge lehet. De azért meg van benne csillogtatva az, hogy P és N csatornás FET-ekkel milyen szellemes áramköröket lehet(ne) építeni. Az IC1B-nek mi a funkciója?
Köszi. Az elektrotanyán böngészve találtam a kapcsolást, nem tudom hogy mi lehet a funkciója az IC1b-nek :nemtudom:
Ismeri valaki ezt a vasat? Találtam belőle néhányat a fiókban. Jó lenne fojtónak vagy ez a freki már sok neki?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |