Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   851 / 851
(#) kobold333 válasza pipi hozzászólására (») Csü, 23:43 /

Köszönöm a választ.. Lásd a "HeZ"-nél írt hozzászólásnál a pontosítást...
A hozzászólás módosítva: Csü, 23:47
(#) kobold333 válasza pipi hozzászólására (») Pé, 0:02 /

Köszönöm a választ. Látom, gyorsabb voltál, mint én a pontosabb leírással...
A putty-t megnéztem. Na jó, ránéztem. Aha. Hirtelen "rögtönhalál" volt nekem , de átböngészem majd. Nem tudom, miként kell elindítani, beállítani, de majd rájövök. Már a gépemen volt ez a program.. Az okos otthon ismerkedésénél használtam. Mivel megszűnt a munkahely, így hanyagoltam, és a gépen maradt. Hm. Most akkor jól jön, hajrá.
A VT100 talán helyettesíti a billentyűmet? Ezt majd utána nézem át, talán ez sokat tud...
(#) sargarigo válasza kobold333 hozzászólására (») Pé, 18:07 /

Lehet hogy én vagyok túl egyszerű, de még mindig nem vagyok biztos benne. Szóval azt szeretnéd hogy egyszer kiküldöd a terminálra a teljes képernyőnyi anyagot, aztán már csak a mért értékeket küldenéd ki neki alkalmanként? Arduino->PC amúgy?

Mert a fenti válaszok nem ebbe az irányba mutatnak. A szokásos módszer az, hogy a vezérlőddel összeszeded mindazt amit meg szeretnél mutatni, és ha készen vagy akkor kiküldöd a képernyőre (terminálra nyomtatóra akármire). Ha az a cél, hogy minél kevesebb adatforgalom legyen a soros vonalon (mondjuk időkritikus az alkalmazásod), akkor vagy célhardverre dolgozol (vannak spec képernyők amik fogadnak mindenféle parancsot), vagy saját magad építesz egy kis terminált egy másik vezérlővel, aminek csak annyi a dolga hogy gyűjtse az adatokat, és előállítsa a képet. Pontosítsd az óhajodat, biztosan találunk megoldást!
A hozzászólás módosítva: Pé, 18:13
(#) elektromos hozzászólása Pé, 18:57 /

Arduino IDE probléma

Sziasztok!
A legujabb Arduino IDE-t használom, de sokszor ezt írja ki : Downloading index:library_index.tar.bz2
s akár egy óráig is töltöget. Hol tudnám ezt kikapcsolni? Idegesít, hogy sokszor nem tudok dolgozni ameddig be nem fejezi.
(#) moltam válasza elektromos hozzászólására (») Pé, 19:14 /

A legfosabb IDE az arduino ide, érdemes áttérni másra ha komolyabban belefolyik a dolgokba az ember. Pl Vscode+platformio. Kisebb dolgokra persze jó de hamar idegesítővé és korlátozóvá válik. Legalábbis én ezt tapasztaltam.
(#) elektromos válasza moltam hozzászólására (») Pé, 19:28 /

Köszönöm, de nekem ez is megfelel, az én tudásomnak ez is sok
(#) proli007 válasza sargarigo hozzászólására (») Pé, 19:33 /

Hello! Nem volna esetleg ésszerűbb Visual Basic-et használni, és az adatokat a soroson átkiabálni?
(#) kobold333 válasza sargarigo hozzászólására (») Pé, 20:53 /

Köszönöm. Igen, akkor végre sikerült megfogalmaznom amit szeretnék...
Például. Egyszerűbb nekem, mint matekolni az értékeken az elején, a beállításnál. Ez amolyan bemérés, avagy teszt funkció lenne, amit a végén nem használok.. Kezdésként minden szöveg a képernyőre kerül. Pl. Növelem a feszültséget a mérendő helyen. Az Arduino megméri, és a helyére írja a monitoron. Én meg ellenőrzöm, hogy jól írja, vagy változtatni kell az számokon... Közben az áramot is mérem a műszerrel, és ehhez igazítom azt az értéket. Vagyis, kiderül, hogy a két használt végpont között van e a méréskor eltérés, amit esetleg programból kell javítani. Persze, van ilyen, itt-ott az alkatrészek ellopnak kicsi ezt-azt, vagy az egészet újra kell gondolni, mert nagyon csal... A sebesség nem kritikus, hiszen beállítás folyik, én biztos lassabb vagyok a soros vonalnál is.
A rendszernek van egy 4x20-as kijelzője, bár nem azt szeretném használni, hiszen ott a program futását mutatja és az esetleges hibákat. Tízen éve itt kérdeztem valakit, aki mosolyogva fejből vágta a választ. De akkor még nem kellett. Most meg....
(#) usane válasza kobold333 hozzászólására (») Pé, 21:37 /

Olyan serial monitor kell amiben van "overwrite" mod. Sajnos nem tudom mely programok tudjak ezt.

edit: Nem tudom putty tudja e, de azt hiszem Tera Term, Realterm tudja kezelni az Ansi escape karaktereket.
A hozzászólás módosítva: Pé, 21:41
(#) kobold333 válasza usane hozzászólására (») Pé, 22:21 /

Köszönöm a választ. Holnap ránézek a második kettőre... Ma már kidőltem. Lehet, mégis a processinghez kell valahogy eljutnom. Nagyon nem akaródzik beleásni magam, lehet maradok a gagyi szempörgetős módnál. Holnap frissebb leszek.
(#) cua válasza kobold333 hozzászólására (») Pé, 22:55 /

Mar tobben javasoltak az ANSI-t, azzal (is) oda es ugy irsz a kepernyore (terminal-ra), ahogy akarsz. Mar otven eve is mukodott
ANSI escape code
(#) Kera_Will válasza kobold333 hozzászólására (») 14:00 /

Neked a Lapdobas form feed ascii 12 kod szukseges amit kuldened kell .
Osszerakod a kijelzendo sorokat (serialprint ) majd a vegul kiadod a form feed ascii 12 kodot ... onnantol kepernyot torol es ujra irja oda ahol volt es nincs folyamatosan futo CR NL carrige return , newline, tiltani se kell a monitor progikkal
... persze ascii /ansi kompatible kell legyen a soros monitor program .

Bővebben: Link ascii vezerlok elso 30
(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») 19:19 /

Folyt. köv. mintával együtt .

Magyarázat:
Változók definiálása : Itt néhány példaváltozót állítasz be.

- `analogRead(A0)': Beolvassa az `A0` analóg bemenet értékét, amely 0 és 1023 között változik.

- Skálázás : Az értéket 5V-ra skálázzuk, így a kapott értékek 0V és 5V között lesznek. Ha más feszültségforrást használsz, módosíthatod az értéket a megfelelő mértékben.

**setup()**: A soros kommunikációt inicializáljuk 9600 baud sebességgel.

**loop()**: Ez a végtelen ciklus, amely folyamatosan kiírja a változók értékeit.
- A `Serial.print()` és `Serial.println()` parancsokkal kiíratjuk az értékeket.

- A `Serial.write(12);` parancs a lapdobást (ASCII 12) küldi. Neked ez hiányzott a legjobban.

- Az `Serial.println();` parancs sortörést generál.
- A `delay(2000);` parancs 2 másodperces késleltetést ad a következő mérés előtt.

1. // Változók definiálása
  2. float Aram1, Feszultseg1, Aram2, Feszultseg2;
  3.  
  4. void setup() {
  5.   // Soros kommunikáció inicializálása
  6.   Serial.begin(9600);
  7. }
  8.  
  9. void loop() {
  10.   // Értékek beolvasása az analóg portokról
  11.   Aram1 = analogRead(A0) * (5.0 / 1023.0); // Példa: 5V-ra skálázva
  12.   Feszultseg1 = analogRead(A1) * (5.0 / 1023.0); // Példa: 5V-ra skálázva
  13.   Aram2 = analogRead(A2) * (5.0 / 1023.0); // Példa: 5V-ra skálázva
  14.   Feszultseg2 = analogRead(A3) * (5.0 / 1023.0); // Példa: 5V-ra skálázva
  15.  
  16.   // Kiíratás a soros monitorra
  17.   Serial.print("Áram1: ");
  18.   Serial.println(Aram1);
  19.   Serial.print("Feszültség1: ");
  20.   Serial.println(Feszultseg1);
  21.   Serial.print("Áram2: ");
  22.   Serial.println(Aram2);
  23.   Serial.print("Feszültség2: ");
  24.   Serial.println(Feszultseg2);
  25.  
  26.   // Lapdobás (ASCII 12)
  27.   Serial.write(12);
  28.  
  29.   // Sortörés
  30.   Serial.println();
  31.  
  32.   // Késleltetés a következő mérésig (például 2 másodperc)
  33.   delay(2000);
  34. }

Remélem segítettem !

Aztán a serialprint és serialprintln sorokkal úgy "zónázod" és "tabulálod" az értékeket ahogy akarod!

serial.print(" szóközök ");

("valahány space a naptárban" zónázhatod a kiírandó adatok közötti térközöket ha már fentebb idéztek sokféle ascii és ansi alapokon nyugvó vezénylő szekvenciákat is, de szerintem ennyi is elég lesz neked . )

Ezek most a pédában egymás alá írnak mindent ... esetleg jobb átláthatóság érdekében több üres serialprintln üres sor avagy új sor utasítást fűzhetsz hozzájuk.
A hozzászólás módosítva: 19:27
(#) asch válasza Kera_Will hozzászólására (») 19:35 /

Szép! Annyit tennék hozzá, hogy 9600-nál többnyire sokkal nagyobb baud rate-et is beállíthatunk, és ez az az eset ahol számít. Nagyobb baud-dal gyorsabban megtörténik az újrarajzolás, kevésbé lesz zavaró a villanás két frissítés között.
(#) Kera_Will válasza asch hozzászólására (») 19:45 /

Igen! Köszönöm a kiegészítést!
(Az ardu IDE-ben ez a default 9600 bps de akár 115kbs is lehet de párszor 10kbs -el már kényelmesen olvasható lesz )
Persze mindezt össze kell "szinkronizálni" a futás előtt , forrás kódban és a monitor programban is.
(#) denon888 hozzászólása 20:04 /

Arduino fordítási hiba

Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék. Valaki meg szak értené, miért nem akar lefordulni a program. DS3231 amivel menne, de hibára áll. Átírva DS1307 rtc-re, amit felajánl, hiba nélkül lefut. Nekem nekem viszont DS3231-re kellene. Az eredeti program leírásban is ezzel kellene működnie.
Köszönöm!
Következő: »»   851 / 851
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem