Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tranzisztorok helyettesítése
Őszintén szólva; ha már felújítok, probléma, ha mindent cserélek egy mozdulattal?
![]() Köszönöm nagyon a tippet (oldalt) amit linkeltél, azonban sajnos a 2SA970-nél megakadtam, ugyanis nem találtam hestoreben fellelhető helyettesítőt számára; bc212-t gondoljátok oda ti is helyesnek?
A BC212 nem jó helyette. Legalább 120V-os max. CE feszültségű típus kell. Érdemes az adatlapot is megnézni helyettesítéskor. Itt van eredeti. Egyébként jó tranzisztort feleslegesen nem szoktunk kidobni, hanem érdemes lenne megkeresni a rosszat, ha egyáltalán tranzisztorhiba okozza a munkapontelmászást. De persze ha nincs gyakorlatod a hibakeresésben, akkor ez a teljes csere is üdvözítő lehet. Másik is van: Bővebben: Link
Láttam az adatlapukat; azonban az erősítő +- 40Von működik, és a 2SC1815-nél is csak 50Vos a CE. Természetesen az biztos, hogy nem értek hozzá, de hülye lennék, ha a józan paraszti eszem azt súgja hogy nem kell oda a 120Vos CE?
Ennek az erősítőnek van rajza is? Mert akkor többet lehetne mondani a feszültségek eloszlásáról.
Sajnos nincsen, nem találtam. Pro.2 V-30 a neve, amúgy elég gyakran láttam ilyesmit az itthoni iskolákban. Gondolkozok viszont rajta, hogy talán érdemes lenne berajzolni, végülis nem áll halálsok alkatrészből.
Szia, a tranzisztoraid mind kapható a HQvideoban. Nem kell helyettesíteni. Másfelől, rendbe van, hogy ez meg az a helyettesítője, nade a 1815-ös helyett a 182-es lábkiosztása is stimmel? Nem ugye? Szóval csak odafigyelve a csereberével. Ha mindenképp felújítani szeretnél, akkor az elektrolit kondenzátorokat cseréld, azok száradnak ki, a tranzisztorok nem. Skori oldalát megkeresed, ott leírja miként kell kimérni egy tranzisztort hagyományos multiméterrel. Sőt, sokminden mást is leír, hogy hogyan lehet kimérni.
Csak a HQvideóval vigyázni illik, sok a hamis tr. náluk.
Hol nem manapság?
TME, Farnell.
Ezért szeretnék mindent cserélni.
Az ok, h nem stimmel a lábkiosztás, erre odafigyeltem.
Ja , hogy úgy. Szóval már a fele ki lett cserélve. Akkor bezony a másik felét is cserélni kell. De ahogy fentebb írtad a tranyók ára nem tétel, én akkor már vennék bele olyan tipust, ami oda való, és akkor megúszom a láb át kötözgetős-gányolást is. Na, meg azért azt tudjuk, hogy pl végfok tranzisztoroknál is, lehet helyettesíteni a 2SA-SC-ket BD-vel de annak nem lesz olyan hangja, akkor ez már egy másik erősítő.
Egyébként kicsit a témába vág, hogy nem olyan régen javítottam egy reflex rx800-at, persze BD tranyókkal, cserélni kellett elég sokat közülük, namost jó is lett az erősítő, el is vitte a srác, nagy volt az örömködés. nagyjából fél órát döngetett vele a haver, majd megadta magát az erősítő. Ma hozza vissza, gyanítom ez pont a hamis BD-k számlájára lesz írható. Nade akkor mit tegyek bele? Ha ismét beleteszek hamis BD-ket, akkor újra ez lesz. Ötlet?
Mennyi annak a tápfesze? Mert a 400W-hoz már nem biztos, hogy elég a +-40V.
Nem ismerem az RX 800-zat. Milyen BD-k kellenek bele, és hány darab. Ha megint ez a hiba talán tudok segíteni.
Nem emlékszem hirtelen mennyi, de biztos, hogy több mint 400w, elég hülye kapcsolása van, nem hagyományos kapcsolás, szóval, hogy simán komplementer párokból van 3-4 pár, hanem valahogy máshogy van, mintha sorba is lenne kötve két NPN és két PNP tranyó, na de nem akarok butaságot mondani, ma érkezik, és megnézem. Az RX500-as topicba megírom hogy van, nem akarok itt OFF-olni.
Szia, BD249-250, konkrétat holnap tudok írni, akkor állok neki. Örülnék ha lenne eladó eredeti tranyód.
Van pár darab rejtett kincsem. Attól függ hány darab kell, és hány voltosak. Ezek eredeti Texas gyártásúak. kb 30 éve vettem
Hellósztok.
Egy hőfokszabályzót építek, amiben a hőérzékelő egy germánium tranzisztor záróriányban előfeszített C-B diódája. A tipusa AC125. Sehol nem találok ilyet, van ötletetek mivel helyettesítő? Ez elég felületes megoldásnak tűnhet de jól működik és olcsó viszont nem tudom mivel helyettesíthetem.
Próbáld meg AC 128-al. Valakinél láttam a vaterán
Köszönöm. Ezek ellenére szeretnék találni egy helyettesítő alkatrészt AC 125 germánium tranzisztorra.
Akkor nézd meg a CONRAD-nál én is onnan vettem,hasonlit egy 1N4148-asra.
Még nem, Eddig csak arany árában tudnék hozzájutni.
Régi japán germániumtranyóim vannak. Gyakorlatilag ugyanaz, mint az AC. De AC-kat is lelhetek.
Múltkor dobtam ki egy marék új Germánium tranzisztort.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |