Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tranzisztorok helyettesítése
Bocs, én írtam a P13b-t. mert az van a fejemben..
![]() Idézet: „mert az van a fejemben..” Nem akarod valami újabbra cserélni? ![]()
Inkább elfelejteném..
![]() Tudjátok mibe őrült bele az őslakó Ausztrál? Vett egy új bumerángot és elakarta dobni a régit. Na ez is olyan régi, mint a P13b.. A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2025
Transzisztor keresés: KC149, KC148, KU611, GC511T. Nagy tudású Szakemberek ! Egy csodás B100-as Tesla magnóm javításához lenne szükségem a segítségre ! Érdeklődnék ezek a tranyók iránt ? Be lehet e szerezni, hol kinél, vagy pontosan milyen típussal helyettesíthetők ? KC 149, KC148, GC 511, KU 611. Köszönettel: Juhász Béla
E téma fejlécében van kereső, mindre ad ma is elérhető helyettesítőt.
![]()
Itt van ez a stabilizátor rész. A következőket mértem.
1= 5,9V 2= 10,68V 3= 12,49V 4= 0V A kondenzátort kicseréltem! A 47 ohm középen el van sötétedve, de mérve 47 ohm. A dióda és a tranzisztor bázisánál 6,2V van. Ez így megfelelő? BC546 tranzisztor helyettesítése BC107B tranzisztorral. Lehetséges?Üdv mindenkinek!Mint az előbbiekben olvasható, ezt az áramkört szándékozom megépíteni, és mivel a fiókban nincs nekem bc546, így helyettesíteném valami mással, pl.bc107b vagy bc107 tranzisztorral, ha alkalmasak a célra ezek a típusok. Mit kell figyelni ennél a konkrét áramkörnél, ha tranzisztort szeretnék helyettesíteni? Illetve az tiszta, hogy melyik a T2 bázis ellenállása, de a T1 -nek melyik lenne a bázis ellenállása? (a T1 bázis egy "feszosztóra" van kötve, ha jól értelmeztem a kapcsolási rajzot, nem tudom ott mihez "szabad" nyúlni, ha az egész 3-3,3V DC feszültségről üzemelne terveim szerint) Előre is köszönök minden segítséget, infót! ![]()
Hello! Ennél az áramkörnél sok figyelembe venni való dolog nincs. A tranzisztorok a határadataikat nem közelítik meg. (45V*100mA). Áramerősítésben lehetnek különbségek. De ezek vagy válogatva vannak a-b-c kategóriában, vagy ha nincs jelöve akkor szélesebb lehet a szórási tartomány. Esetleg fT frekvenciába lehetne különbség, de itt nincs nagyfreki. Tehát nemigen számít jelenleg a különbségek.
Az egyenáramú munkapont beállításnál, a kondik nem számítanak, úgy kell tekinteni, mint ha ott sem lennének. A T1 tranzisztor bázis-emitter feszültségét egy feszültségosztó állítja be. Ennek alsó tagja az R7, felső ragja az R4+R3+R2 összege. A T1 bázisáram igénye az Ic/Béta adja meg. AzIc maximális értéke, V1/R1=3V/10k=0,3mA. Ha a Béta (h21) csak 100, akkor a bázisáram igény 0,3mA/100=3uA. A T1 akkor nyit ki, ha a bázis-emitter feszültség megközelítően eléri R7-en a 600mV-ot. Így R7 árama 0,6V/10k=60uA. Vagy is az áramigény kb. 63uA. Ez az áram fog átfolyni az osztó felső tagján. UR432=IR432*R432=63uA*(10k+1,5k+0,47k)=63uA*11.97k=0,75V Az osztó feszültségösszege adja a T2 emitterfeszültségét UR5=0,6V+0,75V=1,35V Ez megközelítően a tápfesz fele, tehát jó lesz. A T1 kollektora kb ennél 600mV-al lesz magasabb, de magától be fog állni, mint ahogy a 600mV bázisfeszültség is. Természetesen lehetnek eltérések a paraméter eltérések és a bázis 600mV miatt is, mert az áramfüggő is. De durva eltérés nem lehet. tranzisztor helyetesítésÜdv a csapatnak! A 2sc945 tranzisztor helyetesítőjét keresem. A goggle nem volt a barátom vagy én vagyok láma. előre is köszönöm.
Adatlapja:
Univerzális NPN tranzisztor, BC184, 413, stb fajta tranzisztorokkal szerintem simán tudod helyettesíteni. Nem szokták a megengedhető maximális határadatokig kihasználni általában az ilyen kis jelű tranyókat. A hozzászólás módosítva: Szo, 21:46
Pedig a 2SC945-ből (KSC945) bármiben tucatszám találni. Képcsöves TV-k, monitorok, de még az LCD monitorok táp paneljein is akad néhány. Vagy éppen az utódja.
![]() A hozzászólás módosítva: Vas, 17:59
|
Bejelentkezés
Hirdetés |