Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Endoszkóp kamera készítése

Témaindító: lencse1, idő: Jan 18, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Fényt Kibocsájtó Leddióda hozzászólása Máj 14, 2011 /

Sziasztok!

Nem akartam uj témát nyitni mert engem csak egy dolog érdekel e témával kapcsolatvan.
Tudok e olyan elektronikus biztositék kapcsolási rajzot, amit a számitógép és az usb kábel közé tehetek arra az esetre ha a vizhatlan csomagolásu wevkamerám mégis beázzna s rövidre zárja az usb kábel ereikéből valamelyikeket.
és megvédi a számitógépet hogy ne menjen tönkre.

USB Biztositék lehetne a neve ha még nincs ilyen.

Köszi
(#) Szebence válasza Fényt Kibocsájtó Leddióda hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Nem tudom, szerintem nem készíthető ilyen, mert amint rövidzárat csinálsz pl egy USB-n, a gép egyből kikapcsol. Szerintem a biztosíték sem olvadna ki olyan gyorsan, mint, ahogy a gép lekapcsol. Inkább arról gondoskodj, hogy ha már kiteszed kültérre a webkamerát, az tuti ne ázzon be.
(#) Fényt Kibocsájtó Leddióda válasza Szebence hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Nem olvadó hanem tranzisztoros biztosítékra gondoltam, ami egyszerűen valamekkora áram fölött oldana valahogy
úgy tudom a tranyó nyitási zárási sebessége elég nagy.
Sajnos víz alá kell meríteni, nem is akármilyen mélyre...
(#) Fényt Kibocsájtó Leddióda válasza Fényt Kibocsájtó Leddióda hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Vagy ha a fázishasítás mintájára levágjuk a tul magas jelet.
Mint egy zenner.
Bár itt nem feszültség hanem áramkorlátozásról van szó...
Hogy is van ez?
(#) Medve válasza Fényt Kibocsájtó Leddióda hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Hello, semmit sem kell tenned, csak a szigetelésről kell gondoskodnod. A víz nem okoz zárlatot, csak a kommunikáció állhat le.
(#) Fényt Kibocsájtó Leddióda hozzászólása Máj 14, 2011 /

Úgy érted ha egy usb kábelt elvágok és vizbe lógatok, nem megy tönkre a PC?
(#) Medve válasza Fényt Kibocsájtó Leddióda hozzászólására (») Máj 14, 2011 /

Úgy értem. De azért érdemes lenne utánanézni az USB-s adatvonalak feszültségtűréseinek.
(#) Szebence hozzászólása Okt 19, 2011 /

Sziasztok!

Optikai kábel segítségével lehet készíteni ilyen endoszkóp csövet? Nem feltétlen kamerára gondolok, csak egy olyat, hogy belenézek az egyik végén és látom, hogy mi van a vezeték másik végén. Ha ez lehetséges, akkor milyen lencsék kellenének az optikai kábel végeire?
(#) molnarp hozzászólása Szept 5, 2013 /

Üdv!
Vettem egy 7mm-es endoszkóp kamerát amit sima usb-s kábellel szereltek.
Ezt szeretném kicserélni 4mm-es hattyúnyakasra, de nem találok sehol méteres kiszerelésben,pedig létezik, mert ezeket a ledes usb-s lámpákat mind ezzel gyárják.
2m-es kellene legalább és 4-6mm-es ami vízálló.

Van valakinek ötlete ehhez?
(#) molnarp hozzászólása Szept 6, 2013 /

Senki?
(#) molnarp válasza molnarp hozzászólására (») Szept 8, 2013 /

Találtam egy céget,aki ezzeket gyártyja, ha valakit érdekel a téma.
LEFLEXO
(#) Geza59 hozzászólása Jan 27, 2016 /

molnarp: sikerült 4 mm-es endoszkóp kamerát venni? Én még sehol sem láttam 7 mm-nél kissebb átmérőnél ami nem 2-300 dollárba kerül, azok már profi orvosi eszközök kategóriájában vannak, fül, orr, gége vizsgálatra használják.
(#) petraair hozzászólása Feb 8, 2016 /

Sziasztok. Van olyan kamera, ami sötétben is jól lát, de nem látszik a ledek fényei? A kutya kajáját megeszi valami, szereztem olyan kamerát ami sd kártyára ment, de annak sötétben pirosan világítanak a megvilágító ledjei és olyankor ezt a lopó állat kiszúrja és nem jön. Vagy van olyan usb-s endoszkóp kamera ami windows phone-n is működik, nem csak androidon? Üdvözlet
(#) molnarp válasza Geza59 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Szia!
Nem, elég lett a 7-es. És vettem Lidlbe egy kijelzőset annak 8mm-es a feje, az eddig tökéletesen használható.
(#) molnarp válasza petraair hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

940nm-es infrát használó kamerának nem látszik (embernél legalábbis) a fénye.
De tapasztalatból mondom hogy az állatokat a 840nm-es ledek is inkább vonzák mint elijesztik.
De ha ennyire kényes rá akkor használj hőkamerát, az a tuti.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2016
(#) pherbiehu hozzászólása Nov 18, 2024 /

endoszkóp kamera DIY egyszerűen ESP32-CAM-ot használva

Sziasztok!

A cél: betekinteni egy kb. 30cm átmérőjű 60cm magas tartályba egy 25mm átmérőjű furaton keresztül.

Ötlet: okostelefon kameráját kiszedni és meghosszabbított vezetékkel külső kameraként vissza rákötni. Ezt elvetettem, mert valószínűleg olyan kommunikációs protokollt használ, aminek az átviteli távolsága ehhez nem lenne elég. Bővebben: Link

Terv: ESP32-CAM modul, meghosszabbítva a szalagkábelt
Elvileg lehetséges. Bővebben: Link
Bővebben: Link

Vajon hogyan oldhatták meg a gyári endoszkóp kamerákban az átvitelt? Talán azokban az interfész áramkor a hosszúkás kameraházban van, így lehetséges több méteres kábel végére kötni az usb csatlakozót vagy egy wifi-s modult?

Maga a kamera 9x9mm, az simán belefér a 25mm-es furatba, az egész modul viszont éppen nem: 27mm. Ezért gondoltam a szalagkábeles rész meghosszabbítására.
Bővebben: Link

Valakinek van tapasztalata ezzel a modullal? Az átviteli sebesség (video stream) nem lenne fontos, inkább az élesebb, részletgazdagabb állókép.
(#) KBal76 válasza pherbiehu hozzászólására (») Nov 18, 2024 /

Az a kérdés hogy neked ebbôl mi van meg, mert ha csak a terv, akkor simán vennék egyet készen akár 2500 forintért az eMagról vagy Aliról.
Szerintem itt nincs elektronika a fej végén, USB-leküldi mint webkamera képet az eszköz, a megjelenítés meg OTG okostelefonon vagy PC képernyôn át.
De ha a kihívás miatt csinálnád, akkor vedd tárgytalannak.
(#) pherbiehu válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 18, 2024 /

Amit a képen látsz, az ESP32 modul a kamerával, az van meg.
Kérdés a szalagkábel hosszabítási lehetősége, hogy a pici kamera a microvezérlőtől messzebb legyen. Minimum 10, de inkább 50-60cm távol.

2500-ért ha min. 2Mpixeles az érzékelője, link-nek örülnék (komplett endoszkóp, vagy csak egy szál kamera?)...
Ez pl. itt 7e Ft és nem tűnik 2Mpixelesnek (vagy nagyobb felbontásúnak): Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2024
(#) Gafly válasza pherbiehu hozzászólására (») Nov 18, 2024 /

Ha jól látom, sokeres csavart érpáros toldás illene hozzá. Az viszont lehet "hosszú" is.
De el leszel vele egy darabig.
Azt se felejtsd el, hogy világítás is kell, bár az mehet külön vezetéken.
Ha nem lenne meg már a modul, mondanám hogy lehet kisebb modult is kapni, meg hosszabb szalagkábellel, meg éjjellátósat is, autófokusszal...
(#) pherbiehu válasza Gafly hozzászólására (») Nov 18, 2024 /

Hát ezaz, hétvégére már havat mondanak, tehát nem akarok sok időt tölteni a beüzemelésével....
(Viszont annyire meg érdekel, hogy valami hasonló kameramodullal rendelkező robotautót kértem idén a Mikulástól )

Ez gyorsan olcsón elérhető, de szívesen veszek ötletet, linket jobb verzióra.

Ilyen kábelt láttam a kínai kolléga videójában, 24eres. Ehelyett működhetne valami hengeres kábellel, utp kábelszerűséggel?
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2024
(#) pherbiehu válasza pherbiehu hozzászólására (») Nov 18, 2024 /

Ami a második képen van, gondolom olyan elrendezésre áttervezhető/átalakítható lenne a ESP32-CAM modul is. De ilyen direkt endoszkóp formához illeszkedőt nem találtam egyik boltban sem, ahová beugorhatnék érte (csak rendelésre ill. külföldi oldalakon).

1080p 7mm diameter endoscope camera module
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem