Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Megépítettem a képen látható kapcsolást LM317T-el. Az R2 poti segítségével 1,25 és 15,3V között tudom állítani a kimenő feszültséget, amely tökéletes egy ventilátor fordulatszámának szabályozásához.:yes: Hogy magától működjön, a poti "helyére" valamilyen hőmérséklet érzékelőt szeretnék beszerelni, csak sajnos nem találok olyan darabot, aminek 20-30°C-nál 0 Ohm az ellenállása. Például a KTY 81-110 szenzor 20°C-on már kb. 961 Ohm-os, és ráadásul 70°C-on csak 1395 Ohm. Így csak egy szűk tartományban kb 80 és 100% között tudnám állítani a fordulatszámot. A másik probléma, hogy ezek elég kis áramot bírnak, és ahhoz képest elég alacsony az ellenállásuk ebbe a feszültségosztóba (bár ez lehet hogy butaság). Az lenne a kérdésem: hogy valamilyen "előtét-kapcsolás" segítségével be lehetne-e úgy illeszteni egy ilyen érzékelőt R2 helyére, hogy kb. 20°C-on 0 Ohm-nak feleljen meg az ellenállása. Egyébként egy erősítő hűtőbordájának hőmérsékletét vizsgálnám, a vizsgálandó tartomány is 2 részből áll: - kb 35 től 75°C-ig a ventilátor fokozatosan eléri a max fordulatot, - 80, 90 és 100°C-nál pedig (a ventilátor továbbra is maxon forog) + kigyullad 1-1 LED (ezt komparátorokkal oldanám meg) Tehát a másik kérdésem, hogy 1 db ilyen KTY érzékelővel megoldható-e egyszerre a 2 dolog, vagyis az LM317 szabályozása, valamint a feszültségosztóban való alkalmazás a komparátor bemenetéhez? Illetve láttam egy LM35 nevezetű érzékelőt, amely minden 1°C növekedéssel 10mV-al többet ad a kimenetre. Ezt vajon fel lehetne valahogy használni az LM317 állításához? Egyenlőre ennyit szeretnék kérdezni... A segítséget előre is köszönöm!
Hello!
Ha a KT érzékelőt egy hídba kötöd, és egy műveleti erősítővel felerősíted, akkor lehet vele vezérelni az LM IC-t. (Bár akkor egy tranyó is megfelel, mert a stabinak semmi értelme.) Az erősítő kimeneti feszültséget, meg bevezeted a komparátorokba is. üdv! proli007
Szia!
Én úgy látom, hogy alapvető tévedésben vagy. A potméter 0 értékénél a kimenő fesz elvileg végtelen lenne, a poti ellenállásának végtelenhez közelítése adná a minimális kimenő feszt., vagyis az 1,25V referencia feszültséget. Tehát éppen fordítva kell eljárnod: növelni kell a poti- vagy a helyére kötött hőérzékelő ellenállását! Erre a helyre bekötve nyilván egy NTC (negatív termikus koefficiensű) típusú hőérzékelő kell, merthogy a hőmérséklet növekedésével az ellenállásnak csökkennie kell, ahhoz, hogy a kimenő fesz. növekedjék. Nem értem egyébként az egész 0 ohm problémát sem. Ha ventilátort akarsz működtetni, akkor a "0" az a minimális feszültség kell, hogy legyen, amivel a venti még éppen áll. Ezt a minimális feszt. előállító szabályozó ellenállást kell alapul venni, vagyis ekkora legyen a hőérzékelő ellenállása azon a hőmérsékleten, aminél kezdenéd működtetni a ventit. Csatlakoznék proli007 véleményéhez: a feszültégregulátornak ebben a vezérlésben nem sok értelme van, jobb helyette műveleti erősítőt használni, de természetesen ez nem jelenti azt, hogy a kapcsolás ne lenne működőképes. Ebben a fölállásban a hőmérsékletmérés nem oldható meg normálisan. Ventilátor meghajtás és mérés két teljesen ellentétes szempontrendszer! Egy fenékkel nem lehet két lovat megülni! Üdv: Göndör
Szia!
Idézet: „Én úgy látom, hogy alapvető tévedésben vagy.” Ezt benézted, lásd melléklet!
Hello
Szerintem meg ha van lehetőséged akkor építsd meg Attila86 kapcsolását vagy proli007 kollegáét... Azok a kapcsolások direkt hőmérséklet figyelésre vannak kifejlesztve, tehát melegen ajánlom őket Hővédelem hűtőbordára :: Attila86 Ventillátor hőfok-vezérlése :: proli007
Jogos a kritika. Tekintsétek hozzászólásomat megnemtörténtnek!!
Üdv: Göndör
Ha a hő függvényében akarod a fordulatszámot szabályozni, akkor ez tutti hogy működik. Ezt használom az erősítőmben, ahogy melegszik ugy pörög fel a ventillátor.
Üdv.!
A ventilátorok fordulatszámát PWM-ben szokás vezérelni/szabályozni. Ha te a hőmérséklet függvényében szeretnéd változtatni a fordulatszámot, akkor azt javaslom, hogy tégy egy diódát a hűtőbordára, kösd rá áramgenerátorra, és a diódán lévő feszültséget (esetleg némi jelalak-formálás után) vidd egy komparátorra, aminek a másik bemenetére háromszögjelet (vagy fűrészjelet) köss. A komparátor gyakorlatilag modulátorként fog működni és a kimenetén már PWM jelet kapsz, amit rávezethetsz egy fetre, ami pedig a ventilátor áramát kapcsolgatja. Egyébként a készülő félben lévő "Hővédelem II" kapcsolásom szinte ugyan ezt csinálja (majd). Üdv.: Attila
Sziasztok!
A hozzászólásokból úgy látom, hogy az LM317-et el kell felejtenem, és helyette célszerűbb tranzisztort használni. Nézegettem Attila86 és proli007 féle kapcsolásokat, és nagyon szimpatikusnak tűnik ez a "TO-220-as tokozású schottky dióda", mivel ennél jobb hőátadó kapcsolatot nem lehet a bordával létesíteni. Az a tartomány, amin belül figyelnie kellene, kb 20°-110°C., de ami a ventilátort állítja, az csak 40° és 70°C közötti. Csakhogy az MBR10100-on mérhető feszültség a hőmérséklet növekedésével egyre kevesebb. Ezt felerősítve a tranyóra vezetve egyre lassabb lenne a ventilátor, nem? Egyébként multisimbe hol lehet megadni neki, hogy hány fokos éppen a dióda? Köszi
Üdv!
Nagyon tetszik ennek a "Hővédelem II" kapcsolásnak a leírása. És ha jól értelmezem akkor szépen "be lehetne lőni" vele, amit leírtam, hogy 40°C-on induljon 70°C-on lenne teljes fordulaton és ennél magasabb hőmérsékleten pedig a diódára rákötném lm324-et komparátorként, ami bekapcsolna 3 LED-et (80,90,100°C-nál), és ráadásul egy max hőfokon még egy relé is meghúz, amivel tudnám némítani az erősítőt. Sajna ilyen PWM dologgal még nem találkoztam, de ha jól értem, a ventilátorra kötött feszültség vagy 0 vagy maximális lehet, és a be - ki kapcsolgatás sebességének növelésével emelkedik a fordulatszám. Kérdésem: a háromszögjel állandó frekvenciájú és ezt + a diódafeszültséget kell beadni egy komparátorba, és a kimeneten egy állandó feszültségű, de eltérő frekvenciájú négyszögjel szerű valami keletkezik? Nem tudom kb. mikor készül el a "Hővédelem II" kapcsolásod, nincs esetleg valamiféle félkész terved, hogy kb. hogy nézne ki?:heureka: Köszi!
Hello!
Idézet: „Sajna ilyen PWM dologgal még nem találkoztam, de ha jól értem, a ventilátorra kötött feszültség vagy 0 vagy maximális lehet, és a be - ki kapcsolgatás sebességének növelésével emelkedik a fordulatszám.” Nem a sebességének, (mert az a jel fel-lefutásának ideje lenne) hanem a be-ki kapcsolás idejének arányát változtatjuk. Idézet: „a háromszögjel állandó frekvenciájú” Idézet: „kimeneten egy állandó feszültségű, de eltérő frekvenciájú négyszögjel” Ha a bemenetnek állandó a frekvenciája, hogyan lesz a kimenet "eltérő frekvenciájú". Állandó frekvenciájú, de változó kitöltésű lesz a jel. üdv! proli007
Hát, ezt nem tudtam (én csak találgattam)
És ha a be-kikapcsolás aránya 1:1 akkor megy kb. fele fordulaton nem? És mekkora frekijű legyen a háromszögjel, vagy az mindegy és mivel célszerű előállítani
Hello!
Ha a kitöltés 1:1 arányú, akkor a fele munka jut rá. Hogy ettől fel lesz-e a fordulat, azt csak a motor tudja. A háromszögjel azaz a PWM frekvenciája több mindentől függhet. Motor, kapcsoló eszköz sebessége... Próba cseresznye. Keress rá a PWM szóra, és látni fogod a megoldásokat. üdv! proli007
Az oldalon a második a Pulse Width Modulation Thermal controller ami neked kell. Az oldalon van egypár féle kapcsolás ventilátor fordulatszám szabályzásra.
Hát jobban megnézegettem ezt a PWM dolgot, lehet, hogy maradi vagyok, de valahogy a hagyományos "analóg" megoldás mégis jobban tetszik. Arra is gondoltam, hogy mivel elég közel van az erősítőhöz, lehet hogy bezavarná a ventilátor gyorsan "vibráló" tápfeszültsége. Másrészt ez a "Próba cseresznye" találgatás, sem túl bíztató.:no:
Még korábban írtad: "Ha a KT érzékelőt egy hídba kötöd" Ezt én úgy értelmeztem, hogy sorba kötöm egy ellenállással és a 2 együtt fesz.osztót képez (de lehet, hogy tévedek). A mellékelt képen összeállítottam egy teszt áramkört (nem a ventilátorhoz). A bekeretezett rész megfelel a KT érzékelőnek, az 1122 Ohm-os "ellenállással" szimuláltam a venti indulásához szükséges minimum 40°C -ot, és a 70°C hoz tartozó 1392 Ohm felett sem szükséges a mérés. Az érzékelőn mérhető fesz ebben az összeállításban min.: 1,513V max 1,833 V. A gond csak az, ha ezt én felerősítem például 5x-ös re, akkor (7,567V és 9,165V) közötti feszültség lesz. Tehát semmit nem nyerek vele, csak 80-100% -os a szabályozási lehetőség. Az lenne a jó, de ez csak egy példa: ha 1,513 V-ot "ki lehetne valahogy vonni" és ekkor 0 és (1,833-1,513) = 320 mV között lenne a kinyerhető feszültség, így meg is lenne a 0..100%. Megoldható ez valahogy, mert én nem bírok rájönni, hogyan vagy cak a hídba-kötést értettem félre.. Köszi!!
Ha egy műveleti erősítő referenciája 1,513 volt lesz / egyik bemenet.../, akkor megoldottad ezt a részt... a +320 mV meg bőven elég lesz a teljes "kivezérlésnek"...
Hello!
Sokféle megoldás létezik, de ez csak egy példa. Hát egyszerű Wheatstone híd-ra gondoltunk. A híd ki van egyenlítve, ha a kereszt tagok szorzata egyenlő. Így be lehet állítani a kiegyenlítést az egyik tag változtatásával. Persze ez kissé hat az erősítésre is. (A 10kohm-os potit precizebb állítás érdekében egy ellenállás és egy poti soros kapcsolásával lehet finomítani. A műveleti erősítőnek, ha "féltápfeszes", nem szükséges negatív tápfesz. LM358-LM324-CA3140...) Az erősítés mértékét a visszacsatoló ellenállással állíthatod be. Egy egyenes leképezhető. az Y=a*b+c képlettel. Ahol az "a" a független változó, a "b" a meredekség , szorzata azaz az erősítés, és a "c" az eltolás mértéke azaz a nullázás, vagy offset. üdv! proli007
Hello!
Köszi szépen, ez igen nagy ötlet volt, tökéletesen műxik a dolog! LM35 - el is tudom így használni (remélem, a gyakorlatban is működik, nem csak szimuláción
Hát igen, köszönet a feltalálónak is! :yes:
Ha már a téma címe: LM317T hőmérsékletfüggő szabályozása Akkor itt van LM317T - felhasználásával a kapcsolás, hát valahogy így fogom megoldani a dolgot, és LM35DZ típusú érzékelőt fogok használni, mivel pontosabban kiszámítható "hány fok van" Ja, légyszi nézd meg a kapcsolást, van e benn komolyabb hiba, köszi
Mivel a tápfeszej 15-18 V között fog ficeregni a többi terheléstől függően, ezért a műveleti erősítőt is fix feszre kötöm + lm35 -öt meg az ellenállásokat is :yes:
Hát az erősítés még így is mászkál fel, le.. de azért be lehet lőni úgy az értékeket, hogy az nagyjából jó legyen Kösz még1x Üdv! zoka
szevasztok egy olyan kérésem volna hogy egy kapcsirajz kellene lm317 hez fordulatszám szabályzásra az e- mail cimem ****a.j@******.hu elöre is köszi
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2013
Ez egy nyilvános fórum. Nem kuncsorgunk privátot. Az e-mail címednek az adatlapodon a helye. Olvasd el újra a szabályzatot és használd a keresőt!
Sziasztok!
Tesztelésre közkincsé teszem ezt a kis egyszerű fokozatmentes LM317-re épülő kapcsolást. Nem hiszem, hogy különösebb magyarázatra szorulna... Sikeres után építést kívánok.
Az áramköri tervek is elkészülnek lassan... ( EAGLE 4.11-el készült. )
|
Bejelentkezés
Hirdetés |