Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egytranzisztoros erősítők (Zen)
Lapozás: OK   19 / 33
(#) Mayan válasza dangermind1 hozzászólására (») Okt 22, 2010 /
 
Meg lehet de hát az a osztály nagyon sokat fogyaszt feleslegesen. Ezért is hagytam fel ezzel az iránnyal. Inkább az avatáromban látható cuccot ajánlom, a végfok pont jó is szimpla 12V-ról, az eléőfokot meg át kell alakítani szimpla táposra. Ez nekem jobb hangot az mint az a-osztályú cuccaim.
(#) bencikusz hozzászólása Nov 2, 2010 /
 
Érdekes ez a kapcsolás
Bővebben: Link
(#) Doncso válasza bencikusz hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Mi olyan érdekes benne számodra?
(#) bencikusz válasza Doncso hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Szerintem ez Mayan rajza, másrészt szerintem fordítva áll az egyik bemeneti kondi

veg.gif
    
(#) Mayan válasza bencikusz hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
A bemenő kondik jól vannak... úgy kell elképzelni mintha a bemenet földelve lenne, tehát mindkét kondi bemenő lába legyen a - pólus. ( régebben ezt nem tudtam... ) Amúgy nem annyira az enyém, inkább egy tankönyvi alapkapcsolás. Én csak próbáltam népszerűsíteni, nem sok sikerrel. Írtam most hozzá egy kis szöveget, cikk helyett, íme:
(#) bencikusz válasza Mayan hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Érdekes.
Én direkt úgy csináltam hogy az egyik kondi pont fordítva áll. De megfordítom
(#) petemazi válasza Mayan hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Egyre inkább izgatja a fantáziámat a cucc.. Csúnya pofáraesés lenne ha elkalapálná a conductoromat, de majd ki fogom próbálni..
(#) Mayan válasza bencikusz hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Igen, mert régebben azt hittem hogy szépen bekötöm őket a tápfesznek megfelelően, +-+- és kész. De valaki felvilágosított hogy a jelforrás véges bemeneti impedanciája miatt mindkét kondi bemenő lába olyan mintha földelve lenne, megmértem és tényleg, a feszültségek úgy vannak a kondikon... mindíg tanul az ember...
(#) Mayan válasza petemazi hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
A teljesítménybeli korlátain belül, egy kellően jó műveleti erősítővel meghajtva, szerintem méltó ellenfele a conductornak is. Én a supramplival összehasonlítva is ezt érzem/hallom jobbnak. Pedig az is nem-visszacsatolt... Ennek ugyan nincs akkora felbontása mint a komoly végfokoknak, viszont nagyon feltűnő a jelenlétérzet amit produkál. Érdekes módon a single ended a-osztályú emitterkövető nem volt ilyen. Ezt a mai napig sem tudom hogy lehet. Csak a push-pull mód tudja ezt. A szimpla emitterkövető hangja sima, visszahúzódó, jellegtelen, unalmas.
(#) petemazi válasza Mayan hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Opának őrzök egy OPA606-ot, viszont egyébként semmi alkatrészem nincs hozzá, maximum az 1n4148 és a 4k7
(#) lamalas válasza Mayan hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Udv,

Erdemes lenne a kimeneti fokozatot is szimmetrikus tapfeszultsegrol hajtani es akkor kikerulne a kapcsolasbol a kicsatolo kondi ami teljesen feleslegesen van a hangutban.
(#) Mayan válasza lamalas hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Van egy ilyen példányom is, a munkahelyemen ezt hallgatom, talán egy leheletnyivel jobb is mint a szimpla tápos, de így nincs dc-védve a hangsugárzó, így nem 100% biztonságos mint a kimenő kondis változat. Ezért egy fokkal praktikusabbnak tartom a kimenő kondisat. De egyébként maximálisan igazad van. +- tápos buffernél az is jó hogy azonos tápról mehet a meghajtó ic-vel.
(#) lamalas válasza Mayan hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Ennel a kapcsolasnal pedig a kozbenso nem invertalo buffer fokozatot tartom feleslegesnek ...
(#) lamalas válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Ilyen "aprosagokat" mar direkt eszre sem veszek ha ezt a topikot olvasom
(#) Doncso válasza Mayan hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Látom már van neve a gyereknek. Mayan Gold.
(#) bgsf válasza lamalas hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Ha az IC-ben lévő tranyókat is számolom.... Hát... ez már elég bonyolult erősítő... ahoz képest hogy "csak" 2(!) tranyó van benne!
(#) Mayan válasza bgsf hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Ha már ilyen kis okosak vagytok, tervezhetnétek nekem 1 vagy 2 tranyóval egy meghajtót ami csekély torzítás mellett tud +-15V-os kimenő jelet, az ic helyett... a tápfesz lehet bármekkora, dupla v. szimpla is.
(#) CHZ válasza Mayan hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Egy darab csővel megoldható , visszacsatolva sem lenne .
(#) Mayan válasza CHZ hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Mutatsz rajzot ? A kimenő áram elegendő lenne a végtranyók meghajtására ?
(#) Mayan válasza Doncso hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Doncso, neked van rajzod arról ahogy meghajtottad csővel a buffert ?
(#) lamalas válasza Mayan hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
ITT van pl. egyetlen kettos triodaval megvalositott SRPP kapcsolas. Egy probat meger az IC helyere...
A torzitasa biztos nem lesz kisebb mint az ICs valtozatnak, de a hangja mas lesz
(#) Doncso válasza Mayan hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Nincsen, mert annyira egyszerű, de az A-osztályos topicban leírtam töviről hegyire a dolgot. Bár annyira nem jó az enyém, hangilag csak csak, de CHZ Zoli hivta fel a figyelmemet, hogy fázist fordít.
(#) CHZ válasza Mayan hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
lamalas által mutatott kapcsolás is használható lenne , csak kicsit javítani kellene a buffer kivitelezésén .
Kapcsolás kb. 18 V eff. kimeneti szintet produkál , de a félvezetős fokozatod terhelését nem fogja szeretni ...
(#) Mayan válasza CHZ hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Sejtettem... ezért szeretnék tranzisztorosat...
(#) lamalas válasza Mayan hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Attol, hogy tranzisztoros fokozatot szeretnel a bemeneten nem valtozik a helyzet a terhelest illetoen. Maskepp megfogalmazva: tranzisztoros bemeno fokozatot is le lehet terhelni a jelenleg hasznalt kimeno bufferrel, tehat ez a dolog nem attol fugg, hogy csoves v. tranzisztoros a bemeneted. Ha nem megfelelo a tranyos bemeno fokozat akkor az sem lesz jobb a csoves SRPP-nel.

Egyebkent a belinkelt csoves SRPP-hez keszithetsz darlington veget is, maris jobb lesz a helyzet.

De lehet h. az lenne a legjobb ha nyitnal egy masik topikot mert ha jol ertelmezem mar nem egytranzisztoros erositokrol folyik itt a diskurzus.

Szerk.: ne is masik topikot nyissal mert annyi erositos topik van mar. Inkabb egy meglevobe kellene ezt a szálat folytatni.
(#) CHZ válasza Mayan hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Rosszul sejted , mert csak arra a kapcsolásra igaz amit írtam .[OFF]
(#) terabyte hozzászólása Nov 3, 2010 /
 
Mayan nekem tetszenek a kapcsolásaid megis épitetem majdnem mindegyiket de a végfok tápjára nem kéne szürés? Iletve az elöfok tápját stabilizálni nem árt szerintem.
(#) Mallar hozzászólása Dec 17, 2010 /
 
Ahogy olvasgattam a témát láttam hogy akik az erősítőt lemérték azok a négyszögjelet leszámítva elég csúnya jeleket láttak. Csak kóstolgatom az elektronikát szeretek minél többet tanulni róla és biztos ezzel az erősítővel is fogok fejlődni minden téren. Emikor elsőnek összeraktam nekem tetszett fülre a hangja egy 1W-os TDA-hoz képest, de nyílván nem überel egy komolyabb erősítőt. Mindenesetre szerintem megéri azt, hogy elkészítsem sztereóban és igényesen bedobozoljam. Veszteni nem vesztek vele, csak egy amúgyis itt kallódó fel nem használt trafót meg max egy hűtőbordát. Második bedobozolt munkámnak ideális választás úgyvélem Megtaláltam a kommentekben a hangkártya-oszcilloszkópot, majd én is fogok rajta méréseket végezni rutinszerzés célból.
Mindenkinek jó építgetést és kellemes ünnepeket
(#) Mallar hozzászólása Dec 22, 2010 /
 
Elkészültem a fa dobozzal amibe az erősítő fog menni. Nem egy asztalos munka de szerintem korrekt lett. Dekorativitásból 10pontból 7,5öt adnék neki. Mindegy, a lényeg, az elektronika. A mayan féle leegyszerűsített Zen ment volna bele. De az izzó mint fojtótekercs nem akar szépen üzemelni. Tettem bele 10W-tól 50W ig midnenféle 12 voltosat, de az ellenállásuk kb 0,1-0,5ohm. Elég csúnyán szóltak tőle. A legszebben 22ohmos 30W-os huzal ellenállással szólt. Viszont pár perc után nagyon átforrósodott az ellenállás és nem akarom így beépíteni. Végül úgy döntöttem hogy az eredeti zenhez visszanyúlva tranyókkal oldom meg a tekercs dolgát. Mellékeltem egy kapcsolási rajzot ami az eredeti zen tápegység nélküli része, ott is így oldották meg. Bár én az irfp140 helyett a mayan féle irf540est fogom beletenni és irfp9240 helyett pedig irf5210-et (olcsóbb és barátibb tokozás ) Remélem hangra nemlesz rossz. Két ünnep közt fogok beszerezni egy oszcit, lesz legalább mit méricskélni.
ui.: Sajnos elég csúnyácska pufferkondikat szereztem(csatornánként 2*10.000µF sima kék elkó) Szóval azokat nem tehetem ki a tetejére, így jelentősen romlik majd az összkép.

image130.gif
    
(#) Abukodonozo hozzászólása Dec 26, 2010 /
 
Mayannak írom, erre a hozzászólására!

Olvasgattam ezt a témát, mindenféleképpen veszek két mosfetet és elkezdek kísérletezgetni. Egy annyit mondj még, kérlek, hogy érdemes inkább kapcsolóüzemű táppal megépíteni? Hagyományos EI trafóval igencsak nagy szűrés kéne neki, nem? Tudom, hogy a fojtósnál ez nem probléma, de az égős verziónál lehet, hogy lennének brumm-gondok...
Következő: »»   19 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem