Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   35 / 81
(#) Qeeman hozzászólása Aug 12, 2012 /

Sziasztok.
Sajnos kivonták a forgalomból azt az anyagot,amit én arra haználtam hogy a forrasztóón végigfusson az anyagon amit forasztani akarok.Tudtok-e nekem ajánlani valamimást?Amit egyszerüen lehet használni,nehezen forasztható anyagokhoz.
(#) kadarist válasza Qeeman hozzászólására (») Aug 12, 2012 /

Szia!
Használj rozsdamarót. Forrasztás után le kell mosni a felületet! Bővebben: Link
(#) ODU válasza kadarist hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

A rozsdamaróval és egyéb vegyszerekkel az a baj, hogy nagy általánosságba nem lehet maradéktalanul leszedni így ha nem is másnap de hónapok vagy évek elteltével sokkal hajlamosabb a korrózióra az adott felület.
Én először is a fizikai érdesítést, így a csiszolást és polírozást ajánlom (oxidok eltüntetése). Majd ez után valamilyen gyanta alapú folyaszószerrel könnyen lehet forrasztani a felületet. Fontos a gyanta alapúság mert ha van benne egyéb savasító vagy korrózió serkentő vegyület (a forrasztózsírok többségében), akkor megint csak évekkel később oxidálódik a forrasztott felület.
(#) trudnai válasza Qeeman hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Vegyel gyantat a zenemu boltban, amit a hegedu vono gyantazasahoz hasznalnak. Az teljesen jo szokott lenni (mar ha igazi gyanta es nem valami szintetikus ize). En olyat vettem ami fem dobozkaban van, az nagyon jo forrasztasokhoz.
(#) Frankye válasza trudnai hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Ha pedig denaturált szeszben, aromás hígítóban, stb. feloldod a gyantát, akkor kenhető folyasztószert kapsz, amelyet pl. ecsettel felhordhatsz a forrasztandó felületre, és nem korrodatív.
(#) janikukac válasza Szpisti hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

A forrasztásra tudok egyszerűbb módszert is:
Legyen oxidmentes, legyen legyantázva. A sarkakt a pozicionálás után fixáld le, majd jó, bő ónnal futtasd be. Ezután ónszívó szalaggal szedd le a felesleg. Aztán a maradék gyantát mosd le!
Üdv!
(#) emmzolee válasza janikukac hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Ez szerintem nem jó módszer. Így nem marad a lábaknál elég kötőanyag. aztán később hőre rezgésre elpattan. Beteszek egy videot. A végén mutatják hogy kell a dolognak kinéznie.

Bővebben: Link
(#) Zoli_bácsi válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Egy házilag készült nyákot szerintem sokkal nehezebb beforrasztani, mint a gyári lötstopos, fluxos panelt. A videóban látott panelt szinte gyerekjáték megcsinálni. A házi nyáknál viszont nem mindig van lötstop, és flux. Bár ez a módszer véleményem szerint itt is alkalmazható, csak jó minőségű flux és némi kézügyesség kell hozzá.
(#) fobq hozzászólása Aug 22, 2012 /

Sziasztok!
FP60/VDE 230V 60W-os forrasztópákám van. Nem tudom hány fokos lehet. Alkalmas tranzisztorok, IC-k forrasztására, amiknek 150 fok forrasztási hőmérséklet van megadva?
(#) speed008 válasza fobq hozzászólására (») Aug 22, 2012 / 2

Üdv!
A 150fok szerintem a hőtűrése.
A 60w os pákával azért vigyázzál. Nekem is van egy ilyenem én vastag kábeleket forrasztok vele, meg ezzel forrasztok ki alkatrészeket.
A hőfoka viszonylag magas, ezért a forrasztócsúcsot gyakran kell tisztítani!
Forrasztáskor vigyázzál, hogy ne melegítsed túl az alkatrészt. Kényesek erre a ketyerék!

Precíz munkához inkább valami hőfokszabályzós páka ajánlatosabb.
(#) jani1987 hozzászólása Aug 30, 2012 /

Ha jól gondolom, akkor itt feltehetek egy kérést. Tudna valaki egy olyan cikket, ahol a különböző csatlakozók forrasztását mutatnák be úgy, hogy az esztétikus is legyen, meg a zárlat se legyen benne? Én csak ritkán csinálok ilyet, de vagy a vezeték törik el, vagy a forrasztás enged el. Ja és ronda az egész.
(#) proba válasza Mur hozzászólására (») Aug 30, 2012 /

75W pillanatpáka ,esetleg a "hegye" jó széles legyen .Jó sok cin,hogy az összes lábat tudja melegíteni a páka egyszerre.Ez után addig melegíteni ,amíg könnyedén elválik a paneltől a fólia.Ez után viszont valami finomabb pákával szépen megtisztítani a csatlakozót/fóliát ízlés szerint,attól függően melyik kell.
(#) ODU válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 31, 2012 /

Cikket nem tudok neked mutatni. Én azt ajánlom, hogy nézz szét youtube-on. Ott elég sok forrasztással kapcsolatos videót találsz. Kettő alapvetően fontos dolgot kell megjegyezni.
1. Jól kell megválasztani a páka hőmérsékletét (Ha nagyon alacsony akkor nem folyik az ón. Ha nagyon magas akkor az ónba lévő folyasztószert szétfröcsköli és utána olyan mintha benne se lett volna)
2. Nagyon fontos a megfelelő ón kiválasztása. Mindenképp olyannal forrassz amiben van folyasztószer. Ha nincs benne akkor csak egy semmihez sem tapadó oxidos massza lesz belőle. Ha esetleg mégis folyasztószer mentessel állnál neki a forrasztáshoz, akkor is ott a lehetőség külső folyasztószer (flux) hozzáadására. Ez csodákat képes tenni és a jelenlegi problémádat is korrigálhatod vele.
Egy kedvcsináló videó
(#) Mur válasza proba hozzászólására (») Aug 31, 2012 /

Köszszépen a segítséget.
Időközben vettem a bátorságot és hőlégfúvóval óvatosan sikerült leszedni. Biztos v.mi hőálló Kapton anyagból lehet a szalagcsati, mert alig látszott rajta valami.

Mur
(#) Pakito hozzászólása Szept 7, 2012 /

Hi.

Van nálam egy alaplap amiből nem tudom kiforrasztani az előzö ajzatott mert beletörték és túl kicsi, pont akkor mint az alaplap vastagsága. Valaki tudna segiteni miként tudnám kiszedni vagy beforasztani az uj csatlakozot?
(#) vzoole válasza Pakito hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

Ónszippantóval ki szokott jönni.
Esetleg képet rakhatsz fel róla.
(#) mps válasza Pakito hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

Ha pedig nem elég a szippantó, mikor már meleg, kitolod egy tűvel vagy fogpiszkálóval.
(#) zolika60 válasza mps hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

Így van. Csak ne melengesse túl sokat, mert feljön a fólia.

köszönöm a tippeket. egyszerüen nem tudtam kitolni vagyis nem mertem túl sokáig melegiteni mert félek baja lesz a lapnak. egypár kép. megprobálom tovább melegiteni.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2012

IMAG0414.jpg

(#) mps válasza Pakito hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

Tegyél rá elég ónt, akkor gyorsabban fel tudod melengetni.
(#) kadarist válasza Pakito hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

Áraszd el ónnal az egészet és egyszerre melegítsd. Használj folyasztószert is!
(#) Moderátor hozzászólása Pakito hozzászólására (») Szept 7, 2012

És használd légy szíves a nagybetű-váltót is a mondatok kezdetén!
(#) ODU válasza Pakito hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

Azért nem tudod egyszerűen áttolni, mert a csatlakozó lábai át vannak dugva a lyukakon és utána el is vannak fordítva. Először azokat vissza kell fordítani, utána lehet átnyomni, de a bő ónozás az jó ötlet.

Köszönöm. A bő ónozásos modszer bevált!
(#) Zsora válasza Pakito hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

Megoldási lehetőségek:
1.) Két páka (alulról és felülről) + kiforrasztó harisnya.
2.) Páka és kiforrasztó harisnya felülről, hőlégfúvó alulról.
(Nem árt hozzájuk két ember...)
3.) Páka és kiforrasztó harisnya felülről, infrás (vagy más) előmelegítő alulról. (Kártya befogókeretben, így elég egy ember hozzá.)
4.) Megkérsz valakit, akinek van hozzá felszerelése és tapasztalata e téren.
(#) kameleon2 válasza Pakito hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Ha nem kár a csatlakozóért, akkor láb elcsíp, vékony hegyű csipesz a rossz hővezetés miatt - maradék lábak kiszed, majd teli tüdőből a forró ón kifúj a panel lyukaiból.... A leggyorsabb és a szád mindig kéznél van, hogy képzavarral éljek... A legjobb megoldás. Csak már széttrancsírozott, rossz minőségű lyukgalvánnál nem működik, de annak már úgyis mindegy... Az fontos, hogy a kifújás előtt legyen ón a lyukban, mert akkor biztosan kirepül egyben. Persze használhatsz sűrített levegőt is, de az hideg levegő - igaz gyorsabban áramlik - viszont pénzbe kerül. A Szemedbe ne fröccsenjen - arra vigyázz!!!
(#) Qeeman válasza kadarist hozzászólására (») Szept 14, 2012 /

Szia.
Ez jó erős szer szerintem megfog felelni az elvárásaimnak.Kifogom próbálni.
Köszi.
(#) Qeeman válasza trudnai hozzászólására (») Szept 14, 2012 /

Szia.
Biztos jó a gyanta is,a műszaki cikkek forrasztására.Én viszont szoktam más fém tárgyakat is forrasztani.Gyantás forrasztó ónt használok mindig.Azért köszi neked is.
(#) Qeeman hozzászólása Szept 14, 2012 /

Sziasztok.
Sajnos én is a szokásaim rabja vagyok,mint oly sokan mások.Létezik olyan maró anyag,ami por állagú és hő hatására elpárolog?Ha valaki tud ilyet legyen szíves írja meg nekem.Előre is köszönöm.
(#) sastas01 válasza Qeeman hozzászólására (») Szept 14, 2012 /

Ha por állagú elvileg nem lehet maró hatású, amíg nem érintkezik nedvességgel. Ha viszont "nedves lett" már elpárologhat.
Következő: »»   35 / 81
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem