Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tina
 
Témaindító: Ferix_, idő: Márc 29, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 49
(#) papcsi95 hozzászólása Júl 6, 2010 /
 
Helló.
Tinában csináltam egy áramkört és nem tudom elmenteni,a mentésgomb szürke(nem lehet rákattintani)miért és hogy mentsek.
(#) El_Pinyo válasza papcsi95 hozzászólására (») Júl 6, 2010 /
 
Valószínű, hogy csak valami demo verziód van, emiatt nem enged menteni. Esetleg keress neten gyógyítást hozzá.
(#) Sendi hozzászólása Szept 9, 2010 /
 
Üdv.
Megtalálható e a Tina-ban az LM 339. ic, ha nem hozzá lehet e adni.
Köszönettel
(#) rammeradrian hozzászólása Szept 18, 2010 /
 
Üdv!
Az lenne a kérdésem hogy tinába összeszeretnék rakni egy futófény 4017-es ic-vel csak az a baj hogy nincs meg minden lába pl a GND és a VCC ...
ezeket hogy kell előcsalni? (A mellékletben van az ic)
TINA 8-at használok "teljes verzió"

4017.TSC
    
(#) p_istvan válasza rammeradrian hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Szia!
Nem kell a GND éc VCC-vel foglalkozni, Csak legyen az áramkörben digitális GND és VCC táp, nem kell bekötni, a Tina automatikusan úgy fogja venni mintha be lenn kötve!
Néz meg egy digitális alkalmazási példát.
(#) borvendeg hozzászólása Okt 10, 2010 /
 
Hello!
Olyan problémám van, hogy megvan a tina7-es verziója. A Laptopomon Win7 van és nem működik rajta a tina. Van erre valami megoldás? Esetleg a tina olyan verziója ami működik Win7-en?
Segítséget előre is köszi.
(#) edison14 válasza borvendeg hozzászólására (») Okt 10, 2010 / 6
 
Ha crack-elt akkor az is okozhatja. De ha demo vagy netán megvetted akkor az egér jobb gombjával kattolj rá majd a properties-ben a compatibility fülön állítsd be neki a win xp-t és ok. Azthiszem hogy ezzel működnie kellene.
(#) borvendeg válasza edison14 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Köszi így működik.(Bár kicsit fura az hogy WIN7-en fusson be kell neki állítani hogy XP...xd)
Kár hogy nem tudok pontot adni.
(#) Moderátor hozzászólása borvendeg hozzászólására (») Okt 10, 2010
 
De én igen. :yes:
(#) borvendeg válasza (») Okt 10, 2010 /
 
Köszi!
(#) Frankye válasza borvendeg hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Igazán nincs mit. :pirul:
(#) Lac364 hozzászólása Nov 13, 2010 /
 
Sziasztok.Rgy kérdésem lenne.Mi lehet az oka hogy nem tudom hozzárendelni a TSc fajlokat a gépemen a Tinához.Mikor letölteném a képet Más alkalmazás... jelenik meg kikeresem a tina 6 angol parancs ikonját klik
de letöltés után nem nyit meg semmit
(#) edison14 válasza Lac364 hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Hali.

Lehet hogy újabb vagy öregebb tinával tervezték és épp ezért nem tudja megnyitni. De lehet hogy úgy kéne megpróbálnod hogy letöltöd a fájlt az asztalra például és ráhúzod a tina ikonjára vagy a tinából megpróbálod megnyitni. Ha ezekkel nem sikerülne és ha nem ismeri fel a tina azt a fájlt akkor telepíts egy újabb verziójú tinát vagy installáld újra a meglévőt. Remélem sikerülni fog.
Üdv. edison14
(#) c27 hozzászólása Nov 17, 2010 /
 
Sziasztok.
Van itt egy kapcsolás az a kérdésem hogy tudnám megnézni hogy jól működik e?
Próbáltam órajelet tenni, de nem megy az indikátoroknak menni kéne a frekit is változtattam, de nem hiába nyomom a dc módot. Hogy tudnám kipróbálni a kapcsolást? (Elvileg egy Johnson számlálónak kéne lennie.)

proba.JPG
    
(#) cruisher hozzászólása Nov 21, 2010 /
 
Sziasztok!

A mellékletben szereplő kapcsolást szeretném leszimulálni tinába. Ez egy végfok bemenetén levő szimmetrikus-asszimetrikus átalakító. Sajnos mindig az operating point not found üzenetet kapom. Mit csinálok rosszul?
Amit tudni szeretnék az igazából az, hogy magának a fokozatnak van e valamekkora erősítése, vagy csak szimm-asszim átalakítást végzi.

hec45.JPG
    
(#) p_istvan válasza cruisher hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
Szervusz!
Miért nem tetted fel a TINA szimulációs fájlt is?
Egyébként meg a föld pontod a semmiben lóg a táphoz képest, ez a valóságban sem működik, de a TINA végképp megzavarodik tőle, illetve erre utal a hibaüzeneted!
Használj szimmetrikus tápot és annak a közepe legyen a földpont.
Az erősítése 2,7 szeresnek tűnik így hirtelen...
(#) cruisher válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
Próbáltam úgyis, hogy földelem a táp negatívját, de úgyis hiba van. Namind1 végülis a lényeget elarultad. EZ érdekelt hogy 775mV szimmetrikus bemenet esetén mekkora lesz az asszimetrikus kimenet. Felszorozva 2V jön ki.
(#) emmzolee hozzászólása Dec 11, 2010 /
 
Hello

Leszedtem a Tina-t. Hol találok hozzá magyar leírást? Nem tudom hogy kell használni, viszont sok jót hallottam már róla.
(#) Ge Lee válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 11, 2010 /
 
Hallasz majd rosszat is. A 7-hez van magyar manual 11MB pdf.
(#) c27 hozzászólása Dec 29, 2010 /
 
Sziasztok.
Lenne egy kérdésem mégpedig az, hogy a kapcsolásoknál van két cikk hőkapcsoló áramkörökről. Az egyikben Attila86 (Hővédelem hűtőbordára) írásában az első oldal alján kitett egy táblázatot az mbr10100-as diódán mérhető feszültségről a hőmérséklet függvényéban. Azt a szimulációt hogy lehet megcsinálni? (Azt látom, hogy a Tina kell hozzá, de hogy néz ki a szimulációs áramkör? Egy feszmérő és a schottky diódáig eljutottam, de mi kell még az áramkörhöz ill milyen szimulációt kell elindítani?)
(#) c27 hozzászólása Dec 31, 2010 /
 
Szia proli007.
Sajnos a még egyvalamire nem kaptam választ és bízok benne ebben még kiokosítasz. Mondjuk abban a kapcsolásban amit feltettem a másik topicba v. akár a tiédbe hogy szimálod le, hogy jön ki a táblázat? Mert ahogy mondtad az attiláé az nem jó, de mi a jó? Hogy jön ki az a szimulációs áramkör ami kiadja azt a táblázatot amiről beszélek vagy legalább egy példakapcsolásét h lehet megcsinálni?
(#) proli007 válasza c27 hozzászólására (») Dec 31, 2010 /
 
Hello!
Szerintem folyamatosan félre értjük egymást.
Attila táblázata azért nem jó az én áramkörömhöz, mert az egy nyitóirányú karakterisztika hőfokfüggésére vonatkozik, az én áramköröm meg a záróirányú áram által létrehozott feszültségeséssel működik.
A nyitóirányú szimulációt lerajzoltam. Táblázat sehogyan nem jön ki, azt a markerek segítségével tudod leolvasni a görbéről, és azt táblázatba foglalhatod.
De mire szeretnél példakapcsolást?
üdv! proli007
(#) c27 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Helló.
Akkor az a nyitóirányú szimuláció amit lerajzoltál az jó a te kapcsolásodhoz, hogy meghatározzam a kapcsolási hőfokot? Vagy annak a kapcsolásnak a hőfokához jó amit feltettem. Annak hogy határozzam meg a kapcsolási hőfokát? (Arra is érvényes az a markeres leolvasás vagy ott más értékek vannak és ha más értékek vannak azok hogy jönnek ki?)
(#) proli007 válasza c27 hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Hello B.Ú.É.K!
A kapcsolás ami a ventilátort és a relét működteti, maga nem alkalmas az eszközök kapcsolására és egyben a hőfok megállapítására is, pont a záróirányú áram hőfok karakterisztikája miatt.
Ezért kell elhelyezni a bordán egy másik plusz hőérzékelő diódát is, aminek nyitóirányú feszültségváltozásának mérése alapján meghatározzuk a borda hőmérsékletét.

Tehát megállapítani az áramkör működést, a véleményem szerint a következő szerint érdemes.: (Már amennyiben erre vagy kíváncsi, mert az végül is még nem derült ki.)
- Feltételezve, hogy a ventilátor és relé működtető áramkör ki van építve a hűtőbordán, felszerelünk egy plusz diódát a bordára, amit nyitóirányban a 12V-ról megtáplálunk egy pld. 10kohm-os ellenállással.
- A nyitóirányú diódán megmérjük a feszültséget szoba hőmérsékleten. Kicsit várunk, hogy a termikus egyensúly beálljon, hiszen a nyitóirányú áram is fűteni fogja a diódát. (Egyszerűség kedvéért, kerek számokat fogok írni) 25°C hőmérsékleten mondjuk 400mV feszültséget mérünk. A mért értéket feljegyezzük. Ha nő a hőmérséklet, akkor a feszültség, egy fokonként, kb. 2mV-al csökkenni fog.
- Növeljük a borda hőmérsékletét. Ezt akár a rászerelt egyéb félvezetőkel, vagy akár egy hőlégfúvóval (hajszárítóval) is megtehetjük. Amikor a ventilátor el kezd forogni, megmérjük a segéddióda feszültségét. Ebből levonjuk a 25 fokon mért feszültséget, így megkapjuk a feszültségcsökkenés, avagy a hőmérséklet emelkedését, ha a kiszámított értéket elosztjuk a 2mV-al. Tehát ha a feszültség mondjuk 330mV-ra csökkent, akkor a csökkenés 400mV-330mV=70mV lett. Ezt elosztva a 2mV-al, 35°C növekedést kapunk. Tekintve, hogy a kiindulási alap 25°C volt, most a borda hőmérséklete 25+35=60°C.
- A továbbiakban ugyan így járunk el, mikor a ventilátor elérte maximális fordulatát (a ventin a feszültség elérte a 12V-ot), valamint amikor a relé meghúz. Így hozzájutunk a működés hőmérsékleti határértékeihez.

Ha ennél pontosabban szeretnénk megtudni a működési értékeket, akkor mérni kell a borda hőmérsékletét hőmérővel, vagy meg kell állapítani a diódánk tényleges hőmérsékleti együtthatóját.
Pld. Meg mérjük a dióda nyitóirányú feszültségét és a környezeti (szoba) hőmérsékletet. Majd a diódát forrásban lévő desztillált vízbe mártjuk, és a hőegyensúly beállása után, ismét megmérjük a dióda feszültségét és a víz hőfokát. A két feszültség értéket kivonva egymásból, és az így kapott mV feszültségkülönbséget elosztva a hőmérséklet különbségével, megkapjuk az 1°C-ra eső feszültségváltozást, avagy a hőegyütthatót. Ezzel már számolhatunk a továbbiakban.
(Csapvizet nem igazán érdemes használni, mert annak sótartalma csökkenti a forráspontot, ráadásul vezet is. Ha nem tudjuk a forrásban lévő víz hőfokát mérni egyéb eszközzel, akkor kb. 96°C-al számolhatunk. De ezt az értéket, a tengerszint feletti magasság és így a légnyomás is befolyásolhatja. De egy hűtőborda hőmérsékletével egyébként sem lőnek nyulat..)
üdv! proli007
(#) c27 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Helló.
B.Ú.É.K!
Kösz, na erre voltam kíváncsi.
(#) fefelektonikus hozzászólása Jan 11, 2011 /
 
Sziasztok!

Segitséget szeretnék kérni!
A mellékletben szereplő kapcsolást szeretném szimulálni. Annyit kellene csinálnia hogy villogtatja felváltva a ledeket. AVR Studioval leforditom a c kódot, legenerálom a hex, lst fájlokat, betöltöm, de az áramkör csak nem csinál semmit. Transient módban futtatom, mert ugye van benne ellenálás meg led is. Tápokat tudtommal nemkell bekötni. Nem tudom mit csinálok rosszul.
Köszi előre is a válaszokat.

led.jpg
    
(#) p_istvan válasza fefelektonikus hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Szervusz!
A HEX fájlt is betöltötted az LST mellet?
Debug módban is indítottad?

Továbbá a Tina szimulációhoz az időzítéseket fel kell (jelentősen) gyorsítani, hogy itt például a LED villogjon, mert elég lassan futtatja, bár lehet én nem állítok be jól valami...
(#) fefelektonikus válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Igen betöltöttem. Ha nincs betöltve rögtön síránkozik hogy valamelyik hiányzik. A debuggert futtattam, de egy idő után megáll. Kimentettem ami a debuggerben van, csatoltam. Egyebkent a kapcsolás és a progi is a 8 lábbal AVR I. részböl van. Ledes villogó. Első próbálkozás.

led.asm
    
(#) p_istvan válasza fefelektonikus hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Igen de hol állt meg? Arról kellett volna pl. képernyőkép. (lehet egy ciklusban, csak nem volt türelmed kivárni)
A Tina lapból elég lassan szimulál MCU-val, mint már írtam.
Ezért:
1; vagy a programban az időzítéseket kell csökkenteni átmenetileg a szimuláció idejére.
2. vagy a Tinát kell gyorsabb szimulációra bírni az Interaktive/Options menüben! (pl az animation time unit alapból 1 s amivel igen lassú...)

tina_mcu.png
    
(#) fefelektonikus válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
Hát megpróbáltam mindent de nincs siker. A debuggerben elnéztem, nem áll meg, csak sokáig fut, de akkor sem világitanak a ledek. Te az LST és HEX fájlokat hogy állítod elő? Nekem az a gyanus.
Következő: »»   12 / 49
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem