Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tina
Helló.
Tinában csináltam egy áramkört és nem tudom elmenteni,a mentésgomb szürke(nem lehet rákattintani)miért és hogy mentsek. ![]()
Valószínű, hogy csak valami demo verziód van, emiatt nem enged menteni. Esetleg keress neten gyógyítást hozzá.
Üdv.
Megtalálható e a Tina-ban az LM 339. ic, ha nem hozzá lehet e adni. Köszönettel
Üdv!
Az lenne a kérdésem hogy tinába összeszeretnék rakni egy futófény 4017-es ic-vel csak az a baj hogy nincs meg minden lába pl a GND és a VCC ... ezeket hogy kell előcsalni? (A mellékletben van az ic) TINA 8-at használok "teljes verzió"
Szia!
Nem kell a GND éc VCC-vel foglalkozni, Csak legyen az áramkörben digitális GND és VCC táp, nem kell bekötni, a Tina automatikusan úgy fogja venni mintha be lenn kötve! Néz meg egy digitális alkalmazási példát.
Hello!
Olyan problémám van, hogy megvan a tina7-es verziója. A Laptopomon Win7 van és nem működik rajta a tina. Van erre valami megoldás? Esetleg a tina olyan verziója ami működik Win7-en? Segítséget előre is köszi.
Ha crack-elt akkor az is okozhatja. De ha demo vagy netán megvetted akkor az egér jobb gombjával kattolj rá majd a properties-ben a compatibility fülön állítsd be neki a win xp-t és ok. Azthiszem hogy ezzel működnie kellene.
Köszi így működik.(Bár kicsit fura az hogy WIN7-en fusson be kell neki állítani hogy XP...xd)
Kár hogy nem tudok pontot adni.
Sziasztok.Rgy kérdésem lenne.Mi lehet az oka hogy nem tudom hozzárendelni a TSc fajlokat a gépemen a Tinához.Mikor letölteném a képet Más alkalmazás... jelenik meg kikeresem a tina 6 angol parancs ikonját klik
de letöltés után nem nyit meg semmit ![]()
Hali.
Lehet hogy újabb vagy öregebb tinával tervezték és épp ezért nem tudja megnyitni. De lehet hogy úgy kéne megpróbálnod hogy letöltöd a fájlt az asztalra például és ráhúzod a tina ikonjára vagy a tinából megpróbálod megnyitni. Ha ezekkel nem sikerülne és ha nem ismeri fel a tina azt a fájlt akkor telepíts egy újabb verziójú tinát vagy installáld újra a meglévőt. Remélem sikerülni fog. Üdv. edison14
Sziasztok.
Van itt egy kapcsolás az a kérdésem hogy tudnám megnézni hogy jól működik e? Próbáltam órajelet tenni, de nem megy az indikátoroknak menni kéne a frekit is változtattam, de nem hiába nyomom a dc módot. Hogy tudnám kipróbálni a kapcsolást? (Elvileg egy Johnson számlálónak kéne lennie.)
Sziasztok!
A mellékletben szereplő kapcsolást szeretném leszimulálni tinába. Ez egy végfok bemenetén levő szimmetrikus-asszimetrikus átalakító. Sajnos mindig az operating point not found üzenetet kapom. Mit csinálok rosszul? Amit tudni szeretnék az igazából az, hogy magának a fokozatnak van e valamekkora erősítése, vagy csak szimm-asszim átalakítást végzi.
Szervusz!
Miért nem tetted fel a TINA szimulációs fájlt is? Egyébként meg a föld pontod a semmiben lóg a táphoz képest, ez a valóságban sem működik, de a TINA végképp megzavarodik tőle, illetve erre utal a hibaüzeneted! Használj szimmetrikus tápot és annak a közepe legyen a földpont. Az erősítése 2,7 szeresnek tűnik így hirtelen...
Próbáltam úgyis, hogy földelem a táp negatívját, de úgyis hiba van. Namind1 végülis a lényeget elarultad. EZ érdekelt hogy 775mV szimmetrikus bemenet esetén mekkora lesz az asszimetrikus kimenet. Felszorozva 2V jön ki.
Hello
Leszedtem a Tina-t. Hol találok hozzá magyar leírást? Nem tudom hogy kell használni, viszont sok jót hallottam már róla.
Hallasz majd rosszat is. A 7-hez van magyar manual 11MB pdf.
Sziasztok.
Lenne egy kérdésem mégpedig az, hogy a kapcsolásoknál van két cikk hőkapcsoló áramkörökről. Az egyikben Attila86 (Hővédelem hűtőbordára) írásában az első oldal alján kitett egy táblázatot az mbr10100-as diódán mérhető feszültségről a hőmérséklet függvényéban. Azt a szimulációt hogy lehet megcsinálni? (Azt látom, hogy a Tina kell hozzá, de hogy néz ki a szimulációs áramkör? Egy feszmérő és a schottky diódáig eljutottam, de mi kell még az áramkörhöz ill milyen szimulációt kell elindítani?)
Szia proli007.
Sajnos a még egyvalamire nem kaptam választ és bízok benne ebben még kiokosítasz. Mondjuk abban a kapcsolásban amit feltettem a másik topicba v. akár a tiédbe hogy szimálod le, hogy jön ki a táblázat? Mert ahogy mondtad az attiláé az nem jó, de mi a jó? Hogy jön ki az a szimulációs áramkör ami kiadja azt a táblázatot amiről beszélek vagy legalább egy példakapcsolásét h lehet megcsinálni?
Hello!
Szerintem folyamatosan félre értjük egymást. Attila táblázata azért nem jó az én áramkörömhöz, mert az egy nyitóirányú karakterisztika hőfokfüggésére vonatkozik, az én áramköröm meg a záróirányú áram által létrehozott feszültségeséssel működik. A nyitóirányú szimulációt lerajzoltam. Táblázat sehogyan nem jön ki, azt a markerek segítségével tudod leolvasni a görbéről, és azt táblázatba foglalhatod. De mire szeretnél példakapcsolást? üdv! proli007
Helló.
Akkor az a nyitóirányú szimuláció amit lerajzoltál az jó a te kapcsolásodhoz, hogy meghatározzam a kapcsolási hőfokot? Vagy annak a kapcsolásnak a hőfokához jó amit feltettem. Annak hogy határozzam meg a kapcsolási hőfokát? (Arra is érvényes az a markeres leolvasás vagy ott más értékek vannak és ha más értékek vannak azok hogy jönnek ki?)
Hello B.Ú.É.K!
A kapcsolás ami a ventilátort és a relét működteti, maga nem alkalmas az eszközök kapcsolására és egyben a hőfok megállapítására is, pont a záróirányú áram hőfok karakterisztikája miatt. Ezért kell elhelyezni a bordán egy másik plusz hőérzékelő diódát is, aminek nyitóirányú feszültségváltozásának mérése alapján meghatározzuk a borda hőmérsékletét. Tehát megállapítani az áramkör működést, a véleményem szerint a következő szerint érdemes.: (Már amennyiben erre vagy kíváncsi, mert az végül is még nem derült ki.) - Feltételezve, hogy a ventilátor és relé működtető áramkör ki van építve a hűtőbordán, felszerelünk egy plusz diódát a bordára, amit nyitóirányban a 12V-ról megtáplálunk egy pld. 10kohm-os ellenállással. - A nyitóirányú diódán megmérjük a feszültséget szoba hőmérsékleten. Kicsit várunk, hogy a termikus egyensúly beálljon, hiszen a nyitóirányú áram is fűteni fogja a diódát. (Egyszerűség kedvéért, kerek számokat fogok írni) 25°C hőmérsékleten mondjuk 400mV feszültséget mérünk. A mért értéket feljegyezzük. Ha nő a hőmérséklet, akkor a feszültség, egy fokonként, kb. 2mV-al csökkenni fog. - Növeljük a borda hőmérsékletét. Ezt akár a rászerelt egyéb félvezetőkel, vagy akár egy hőlégfúvóval (hajszárítóval) is megtehetjük. Amikor a ventilátor el kezd forogni, megmérjük a segéddióda feszültségét. Ebből levonjuk a 25 fokon mért feszültséget, így megkapjuk a feszültségcsökkenés, avagy a hőmérséklet emelkedését, ha a kiszámított értéket elosztjuk a 2mV-al. Tehát ha a feszültség mondjuk 330mV-ra csökkent, akkor a csökkenés 400mV-330mV=70mV lett. Ezt elosztva a 2mV-al, 35°C növekedést kapunk. Tekintve, hogy a kiindulási alap 25°C volt, most a borda hőmérséklete 25+35=60°C. - A továbbiakban ugyan így járunk el, mikor a ventilátor elérte maximális fordulatát (a ventin a feszültség elérte a 12V-ot), valamint amikor a relé meghúz. Így hozzájutunk a működés hőmérsékleti határértékeihez. Ha ennél pontosabban szeretnénk megtudni a működési értékeket, akkor mérni kell a borda hőmérsékletét hőmérővel, vagy meg kell állapítani a diódánk tényleges hőmérsékleti együtthatóját. Pld. Meg mérjük a dióda nyitóirányú feszültségét és a környezeti (szoba) hőmérsékletet. Majd a diódát forrásban lévő desztillált vízbe mártjuk, és a hőegyensúly beállása után, ismét megmérjük a dióda feszültségét és a víz hőfokát. A két feszültség értéket kivonva egymásból, és az így kapott mV feszültségkülönbséget elosztva a hőmérséklet különbségével, megkapjuk az 1°C-ra eső feszültségváltozást, avagy a hőegyütthatót. Ezzel már számolhatunk a továbbiakban. (Csapvizet nem igazán érdemes használni, mert annak sótartalma csökkenti a forráspontot, ráadásul vezet is. Ha nem tudjuk a forrásban lévő víz hőfokát mérni egyéb eszközzel, akkor kb. 96°C-al számolhatunk. De ezt az értéket, a tengerszint feletti magasság és így a légnyomás is befolyásolhatja. De egy hűtőborda hőmérsékletével egyébként sem lőnek nyulat..) üdv! proli007
Helló.
B.Ú.É.K! Kösz, na erre voltam kíváncsi. ![]()
Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni! A mellékletben szereplő kapcsolást szeretném szimulálni. Annyit kellene csinálnia hogy villogtatja felváltva a ledeket. AVR Studioval leforditom a c kódot, legenerálom a hex, lst fájlokat, betöltöm, de az áramkör csak nem csinál semmit. Transient módban futtatom, mert ugye van benne ellenálás meg led is. Tápokat tudtommal nemkell bekötni. Nem tudom mit csinálok rosszul. ![]() Köszi előre is a válaszokat. ![]()
Szervusz!
A HEX fájlt is betöltötted az LST mellet? Debug módban is indítottad? Továbbá a Tina szimulációhoz az időzítéseket fel kell (jelentősen) gyorsítani, hogy itt például a LED villogjon, mert elég lassan futtatja, bár lehet én nem állítok be jól valami...
Igen betöltöttem. Ha nincs betöltve rögtön síránkozik hogy valamelyik hiányzik. A debuggert futtattam, de egy idő után megáll. Kimentettem ami a debuggerben van, csatoltam. Egyebkent a kapcsolás és a progi is a 8 lábbal AVR I. részböl van. Ledes villogó. Első próbálkozás.
![]()
Igen de hol állt meg? Arról kellett volna pl. képernyőkép. (lehet egy ciklusban, csak nem volt türelmed kivárni)
A Tina lapból elég lassan szimulál MCU-val, mint már írtam. Ezért: 1; vagy a programban az időzítéseket kell csökkenteni átmenetileg a szimuláció idejére. 2. vagy a Tinát kell gyorsabb szimulációra bírni az Interaktive/Options menüben! (pl az animation time unit alapból 1 s amivel igen lassú...)
Hát megpróbáltam mindent de nincs siker. A debuggerben elnéztem, nem áll meg, csak sokáig fut, de akkor sem világitanak a ledek. Te az LST és HEX fájlokat hogy állítod elő? Nekem az a gyanus.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |