Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   114 / 370
(#) bihari laci válasza djvalentino90 hozzászólására (») Jún 20, 2011 /
 
SZia ha meg van a trafonak a primer oldala , akkor már a szekunder oldal már nem nehéz,egyszer csak a trafobol valto fesszt kapsz,utánna a diodákkal egyen irányitod őket.És utánna kiválasztod szekunderek közzűl , azt a feszűlcséget amejkre szűkséged van.
(#) gyengeagep válasza dobo hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Köszönöm szépen, így gondoltam a megoldást
(#) ludus hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Sziasztok!
Sajnos tönkrement a fúrógéptöltőmben a trafó. Elég spec méret nehéz lenne ugyanilyet találni készíttetni meg szerintem nem éri meg. Gyakorlatilag szakadt a primer, ami a jó hír hogy osztott csévetesten van a primer és a szekunder így viszonylag egyszerűen újra lehet(ne) tekerni. Ami a gond hogy szépen össze van lakkozva a trafó (EI magos) nem tudom hogyan álljak neki a szétdszedésnek.
Köszönöm hogy segítetek!
(#) c27 hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Sziasztok.
Valaki tudna segíteni nekem abban hogy milyen típusú vasmagom lehet? Egy primitív képen rajta vannak az adatok ez csak egy fél, de összesen 4db van csak az egyik ilyen fél nagyon beteg és kéne egy új pár mivel párba vannak köszörülve. Ha tudnám a típusát a vasmagnak könnyebben tudnék szerezni, de nem találom egyik katalógusban sem ezt a vasmagot, pedig nagyon jó lenne. Kiváltani éppen ki lehetne ha lenne ilyen kicsi méretű és hasonló teljesítményű trafó nem túl drágán, de viszonylag kis méretével és kb 250VA-es vasmagteljesítményével nem találok ilyen méretű másik hipersilt. (Annyit lehet tudni róla hogy orosz trafó volt 70mm magas 80mm széles és 50mm mély, a maga 12cm^2 vasmagkeresztmetszetéhez képest nagyon jó).

(Ludus nincs a közeledbe egy olyan szervíz ahol ezt megcsinálják? Vagy valami motortekercselő hátha megcsinálja, mert házilag ezt szétszedni elég gyötrelmes, ha jól át van lakkozva akkor nagyon esélytelen, azt a lakkot már nem hiszem hogy bármi is feloldja újra. Próbálkozni lehet ugyan, de talán még annyit megpróbálhatsz, hogy leszeded a tekercs szigetelését hátha látsz valamit, esetleg a külső vezeték tört el és akkor még vissza tudsz tekerni 1-2 menetet így nem kell szétszedni a magot.)

vasmag.JPG
    
(#) ludus válasza c27 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Az a baj hogy a csévetestre rá van pattintva egy külső védő így nem tudom visszatekerni meg hát félő hogy sérülne is a zománcszigetelés a huzalon... Mindegy ha lessz egy kis időm megpróbálom szétütni valahogy hátha sikerül (végülis az sem baj ha a két legfelső lemez sérül, max nem rakom vissza még az se gond ha zúgni fog egy kcisit csak működjön!
(#) szendi001 válasza ludus hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Állj, állj! Szerintem a primeren lévő hőelem olvadt el. Fejtsd le a polimer héjat a búbos oldalon a primernél, és kötsd össze. Ha megjavul akkor be kell tenni egy névleges biztosítékot és voálá.
(#) ludus válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Hú tényleg erre nem is gondoltam! A töltő házán van biztosíték jelölés de belül nem találtam valószínű az lehet az! Holnap megnézem és referálok!
Kössz az ötletet!
(#) _JANI_ válasza c27 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Ha mégis tekercselni kellene, akkor ezekből a táblázatokból ( Amit a téma képei között találhatók! )
_SM_és_2xSM_+_geometriai_mérretek_, _SU_, _SG_és_2xSG_, _SE_és_2xSE_, _SM_-_SE_-_SU_Számítási_érték_, ki kell keresni a te vasmagod adatait. A vasmag ismeretében a szükséges tekercsadatok is meghatározhatók...
Csak kérdéses, hogy sikerül-e sérülésmentesen szétbontani a vasmagokat. Ha széthullanak a lemezek, akkor romlik a vasmag hatásfoka.
(#) c27 válasza _JANI_ hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Helló.
Megnéztem a táblázatokat, de nincs benne a vasmag. Pont az volt a gond hogy tekercselni kellett, de nem lehetett az egyik párt szétszedni a másik össze volt csak téve emez meg ragasztva így az egyik pár vasmag tönkrement. Így van egy fél trafó a tönkrement vasmagpárt szeretném pótolni, de nem találom a vasmag típusát.
Talán az 2xSE84b hasonlít a legjobban rá.
(#) mayky hozzászólása Jún 23, 2011 /
 
Az SM65 transzformátor méreteit megtalálod ebben a táblázatban

csak szedd ki a szóközt a " felkiáltó jel " után mert valamiért tiltva van az a 3 karakter.

Bővebben: Link
(#) ludus válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Sajna nem igazán találok benne hőelemet, marad a bontás :no:
(#) szendi001 válasza ludus hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Tegyél fel a két cséve oldaláról egy képet légyszi!
(#) ludus válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
A primer egyik oldalán tuti nincs semmi, a másik oldal gyanús volt de a prespán lebontása után csak a tekercsvégek kerültek elő (két kivezetett vég illetve egy közép megcsapolás gondolom hogy európán kívüli is használni lehessen)... Azért majd vasárnap este teszek fel képeket hátha!
(#) Grindi hozzászólása Jún 24, 2011 /
 
Üdv.
Szeretnék mindent megtudni a ferritmagokról és a tekercselésükről.
Valaki segít?
(#) Balaa16 hozzászólása Jún 26, 2011 /
 
Sziasztok!
Hangváltóban a tekercsnek kell vasmag?
Üdv!
(#) pucuka válasza Balaa16 hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Általában légmagosak, a linearitás miatt. A vasmag a nagy áramok miatt nem lineáris torzításokat vihet a rendszerbe.
(#) Balaa16 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Tehát nem kell vasmag. Köszönöm a válaszodat!
(#) gabe76 hozzászólása Jún 27, 2011 /
 
A vasmag kiszedéséhez szinte sosem kell a csévetesthez, ill. a tekercshez nyúlni. Az biztos hogy nem egyszerű,de szét lehet szedni.
Különben én foglalkozok trafó, ill. motor tekercseléssel, bár motort elég ritkán szoktam, azt is bevállalom. Ha kell vkinek trafó, igyekszem hamar megcsinálni (esetleg akad pont olyan ami kell). Vannak vasmagjaim is, körülnézek, hátha találok olyat, ami a korábbi képen is van.
Mostanában 1re többször felnézek ide, próbálom fejleszteni a tudásomat mindenféle téren (főleg elektronika).
Nemsoká a honlapomon is lesznek fönt cuccok, ahogy lesz időm rá.
(#) gerikeh96 hozzászólása Jún 28, 2011 /
 
Sziasztok!

Az a baj nem igazán konyítok a transzformátor működéséhez,de nagyon szeretném megérteni.

Tehát ha van egy 600 menetes primer tekercs és egy
2400 menetes szekunder tekercs és a primer tekercsbe
12v-ot belevezetek akkor az feltranszformálódik 48V-ra?

Remélem tudtok segíteni
(#) Jackass hozzászólása Jún 28, 2011 /
 
Üdv!

Csöves erősítőhöz készülök trafót tekerni. Tekertem már kisebb feszültségűt. A számolásokkal nincs is baj. Az a kérdés hogy itt is szigetelni kell minden sor között? Ha igen akkor mivel érdemes ami nem túl vastag. Olvastam korábbi hozzászólásban hogy lehet kapni ilyen célra készített szigetelőt. Ilyet hol lehet beszerezni és mennyi? Miért kell amúgy minden sor között szigetelni? Szomorú de nem tudom
(#) dobo válasza Jackass hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Azért jó ha szigeteled mert gondolj bele :
Ha menetet menet mellé tekercselsz az egymás mellett lévő huzalok között csak 1 menetfeszültségnyi fesz mérhető (max 1-2 volt) ez a zománc szigetelést nem tudja átütni soha !
De ha a sorokat nem szigeteled akkor a huzal felett vagy alatt lévő menet nél sokkal több feszültség mérhető ami nagyobb eséllyel üti át a szigetelést.

Sorszigetelésre prespán a legjobb de sokféle papír létezik.
A szakoktatóm annak idején zsírpapírt használt .
(#) dobo hozzászólása Jún 28, 2011 /
 
Sziasztok eléggé komoly témában kérnék tanácsot.
Szeretnék 3 fázisú trafót tekercselni de nem tudom hogyan lehetne a menetszámokat meghatározni.
1 fázisú trafókat csináltam már de a 3 f az kicsit sem könnyű mert a neten nincs róla semmi segítség.
Esetleg egy mintapélda ha lenne valamelyikőtöknek az jó lenne.
Kiindulási adatok:
Up=400V
Usz=24V
Vas keresztmetszet 35cm2
(#) erbe válasza dobo hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
3f trafót pontosan ugyanúgy kell kiszámolni, mint az egyfázisút. Legelőször el kell döntened, melyik oldalt hogyan kötöd, csillagba, vagy deltába. Onnan a tekercsfeszültségek meghatározása után pontosan ugyanúgy megy a számítás, mint 1f(2f)-nél.
(#) dobo válasza erbe hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Tehát a trafó Yy kapcsolású vagyis hiába 3 f a trafó a tekercsfeszültség 230V.
Mennyire gerjeszthetem a vasat?
Elég jó minőségű a sziliciumlemezem.
Ja és co hegesztő lessz a trafó
(#) erbe válasza dobo hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
1,2 T-ig nyugodtan felmehetsz, de tehetsz fokozatot efölé is. CO2 hegesztőnél csak addig kap terhelést a mag, amíg hegesztesz. Ha nem veri le bekapcsolásnál az automatát, akkor mehet. Nem fog túlmelegedni a vas, mert a legerősebb fokozatot csak ritkán használják és akkor sem sokáig.
(#) Jackass válasza dobo hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Én is zsírpapírt használtam. Azért okoz fejtörést a dolog mert a vasra amire tekerni akarok 1200menetet kell tekernem a 200V-hoz. Gondolom jó pár sor lesz. Találkoztam olyan trafóval (folytó) aminél nem volt szigetelés de nagyon sok volt a menet. Milyen vastag lehet a zsírpapír? A másik kérdés az impregnálás. Volt olyan hogy toroid trafó adatlapon olvastam hogy 3szorosan impregnálva. Az impregnálás az nem felületkezelés féle? A csévetestet szokták impregnálni ha jól tudom. Lehet hogy tévedek?
(#) ujfalusi válasza Jackass hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Amilyen vastag elfér. Otthon impregnálni nem tudsz. Ha plusz szigetelést akarsz, a tekercset mártsd izzólámpa , vagy nitró lakkba.
(#) _JANI_ válasza Jackass hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
:google: _impregnál_
(#) _JANI_ válasza Jackass hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Idézet:
„Miért kell amúgy minden sor között szigetelni?”

Sorszigetelés alkalmazásával jobban ( szebben ) el lehet helyezni a következő sor meneteit. Növeli a sorok közötti átütési szilárdságot. Vagyis impregnálás nélküli tekercs is jó szigetelési tulajdonsággal fog rendelkezni. Sajnos a hátránya az, hogy a hasznos huzalkeresztmetszetet a sorszigetelés anyaga csökkenti. Ezért kell a (rendszerint primer tekercs) soraihoz a legvékonyabb szigetelőanyagot használni. Alkalmazását mérlegelni kell. ( Természetesen a hálózati és törpefeszültségű (vagy szekunder) tekercseket gondosan el kell szigetelni egymástól!)
Kis transzformátoroknál (rendszerint) csak alap és fedő szigetelést alkalmaznak a nagy menetszám és vékony huzalkeresztmetszet miatt. Ezeket a transzformátorokat gyárilag impregnálják. ( Lakkba mártják. )
(#) pucuka válasza _JANI_ hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
A transzformátorok impregnálásához édeskevés a belemártás. Ezt hőre keményedő műanyaglakkal, és vákum kamrában, hőkezeléssel kell csinálni, különben nem ér semmit. Jól írta ujfalusi, otthon nem nagyon lehet.
Következő: »»   114 / 370
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem