Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Lapozás: OK   76 / 195
(#) Geri86 válasza demcar hozzászólására (») Aug 13, 2011 /
 
Hali én most ezt építem.: Link
(#) demcar válasza demcar hozzászólására (») Aug 13, 2011 /
 
Még egyszer visszatértem a proli007 által készitett hangszóróvédelemhez, ami egyben tartalmazza a hővédelmet is.Bővebben: Link
És azt szeretném kérdezni, hogy ezt már valaki megépitette és működik?
Mert én is akkor megszeretném.
(#) szamóca válasza demcar hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Ott a védjegy hogy proli007 tervezte, és megépítette. Ennél nagyobb biztosítást mit szeretnél még?
(#) demcar válasza szamóca hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Oké köszi a segitséget, akkor szerintem meg is épitem.
(#) rolitechno hozzászólása Aug 14, 2011 /
 
Heló!
Van egy 30W os 2*13.5V os toroid trafóm. (78/79-12 vel lenne) Ehhez találtam egy hangszóróvédő,koppanásgátló kapcsolást. Annyit szeretnék majd változtatni,hogy 4*7A ipari Finder reléhez csinálok neki nyákot. A relé előtt BD139 van, így gondolom nem okoz majd gondot a nagyobb relé és az ellenállás különbség. Gondolom én,de érdekelne egy okosabb gondolat is
(#) rolitechno hozzászólása Aug 14, 2011 /
 
Bővebben: Link
Jaj bocsi
(#) didyman válasza rolitechno hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
De mi a kérdésed? A relé üzemi paraméterei nélkül mi is csak "gondoljuk" .
(#) jakusv hozzászólása Aug 20, 2011 /
 
Sziasztok!
Egy kicsit hosszú lesz, ezért bocs, de így érthetőbb:
Elég sok okosság elhangzik a témában de esetemben felvetődött egy kérdés, amivel kapcsolatban tisztán szeretnék látni. Ezek a megoldások elég jól beváltak, az alacsonyabb, 50-60 voltos táptartományig. de mi van olyankor, amikor a táp 70 Volt környékén, esetleg felette van. Egy bevált KIT-et (hangszóróvédő) akartam vásárolni, de amikor elmondtam, hogy +-80Volt feletti lesz a táp elmondták (megjegyzem igen korrektül), hogy az alkalmazott relék, nagyobb terhelés esetén ívet fognak húzni ezen a feszültségen (és tartani is fogják az ívet, mert igen magas egyenfeszkóról van szó) és a pogácsák a több másodperc alatt szét-és összeégnek. Vagyis, pont, amikor a féltáp a hangszóróra kerülne, és a relének védenie kellene, nem tudja megcsinálni. Na ekkor kezdem el böngészni a relé adatlapokat, és tényleg. AC240 Volt, 10Amper, de DC-ben csak 24 volt a kapcsolható feszkó, ja, és más a kapcsolási áram és más a megszakítási áram. Töredéke a kapcsolhatónak a megszakítható. Ha jól értelmeztem. Tehát nagyobb teljesítményeknél ezek a jól bevált kapcsolások nem alkalmazhatók, csak kiegészítéssel.
Még sosem használtam tirisztort. Mi volna, ha egy-egy tirisztort a tápágba fűznénk, és a tápot megszakítanánk hiba esetén, természetesen a hangszóróvédő használatával. Ennek az lenne az előnye, hogy megkímélnénk a relé pogácsáit, ugyanis, mondjuk féltáp van, és lekapcsol a relé, elindul az ív, hogy tönkrevágja relénket, de ugyanekkor lekapcsoljuk a tápot a tririsztorokkal, tehát megszakad az ív. Ebben az esetben viszont nem szabadna visszakapcsolnia a védelemnek. Mi a véleményetek erről a megoldás kiegészítésről a magasabb feszültség tartományban?
(#) DJanosi hozzászólása Aug 20, 2011 /
 
Üdv megépítettem a stereo hidalt TDA 7294 es erősítőmet és hangszóróvédelmet szeretnek alkalmazni hozza ! Akinek van egy odaillő kapcsolása az mellékelje ! Üdv: Levente
(#) reloop válasza jakusv hozzászólására (») Aug 20, 2011 /
 
Szia! A tirisztorral sajnos nem lehet az egyenáramot megszakítani, nem úgy működik a tirisztor.
Magas tápfeszültségnél olyan hangszóró védelmet láttam, ahol DC hiba esetén egy triac zárja rövidre a kimenetet, és olvadó biztosíték szakítja meg a tápot.
(#) reloop válasza DJanosi hozzászólására (») Aug 20, 2011 /
 
Üdv! Ezt építettem meg egy DC érzékelővel sima sztereó TDA7294-hez. Nagyon jó lett. A nyáktervet és a kész panelt megtalálod a képek között.
Most építek egy sztereó hidat, annak lesz ez a védelme.
(#) jakusv válasza reloop hozzászólására (») Aug 21, 2011 /
 
Szia! Ha jól emlékszem ey kb 30 évvel ezelőtti cikkre, akkor ez a megoldás a Quad405-ben volt? Magyarul elvetélt az ötletem? A nagyon profi erőlködőkben ezt hogyan oldják meg?
(#) DJanosi válasza reloop hozzászólására (») Aug 21, 2011 /
 
Megkell beszeljuk qaz alkatrészeket benne mert meg ilyennel nem foglakoztam
Az L/A L/B R/A R/B azok a kimenetet az erősítőtől ugye? A feszültséget pedig nem értem ! Ott van 40 V meg 29 és a test az honnan a kimenetből vagy az is a táptól? és akkor a mit kell kötni illetve hogyan az elektronikus kapcsolóra?
(#) reloop válasza jakusv hozzászólására (») Aug 21, 2011 /
 
Ebben van az említett megoldás.
(#) reloop válasza DJanosi hozzászólására (») Aug 21, 2011 /
 
A "/A" és a "/B" a híd két oldala. A 40V az erősítő pozitív tápja, a 29VAC a transzformátor szekunder tekercséről érkezik. Ez figyeli a feszültségkimaradást. A test természetesen a tápegység test pontja.
A relé dupla érintkező páros (két morzés). Csatornánként elég egy hangszóróra menő vezetéket megszakítani velük.
48V -os relét építek bele, az már 36V-tól tud kapcsolni.
Nemsokára elkészítem ennek is a nyáktervét, és felteszem ide.
(#) DJanosi válasza reloop hozzászólására (») Aug 21, 2011 /
 
De vajon van nekem is a trafómon 29 V? Meregettem de olyan 20 körüli értékeket kaptam!
(#) reloop válasza DJanosi hozzászólására (») Aug 21, 2011 /
 
A védelem nem a konkrét feszültséget figyeli, hanem a szekunder és az ebből egyenirányított, pufferelt táp arányát.
A 20VAC körüli érték gyanús, mert mint írtad több mint +/-40V a tápod, ahhoz pedig 29-30VAC kell. (ha jól emlékszem az erősítődre)
(#) DJanosi hozzászólása Aug 21, 2011 /
 
Megmertem és tényleg igazad van 30 V jön ki !
(#) Gránátalma válasza Lacko12 hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Esetleg magát a .lay file-t ha megosztanád velünk és az alkatrész listát..hogy ki lehessen nyomni nyákra
(#) poros válasza Gránátalma hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Régebben Bassmester tette fel ezt a rajzot.ímeBővebben: Link Bocs majd egy hozzászólása feljebb lesz a layl
(#) Bassmester válasza poros hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Már nem ajánlom én sem ezt a kapcsolást, annak ellenére hogy eddig hiba nélkül ment. Építsetek inkább olyat, ami teljesen függetlenül figyeli a hidalt végfok kimeneteit.
EZ jó lehet. Még nem próbáltam, de ami késik nem múlik.
(#) reloop válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Üdv! Kicsit faragtam Steel tervén. A híd azonos oldalait közös figyelőre kötöttem. Megeshet, hogy a híd átlósan zárlatos lesz, azt lehet így figyeltetni.
(#) Bassmester válasza reloop hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Kiváncsi lennék, hogy egy 70 kHz-es kapcsolótáphoz mit szólna az AC figyelő... szerinted jó lenne?
(#) reloop válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Ez a figyelő szinusz jelalakra van méretezve, a 220k és az 56k ellenállásokkal enyhén negatív feszültségre tölti a 680+470nF kondikat. Az 56k helyett potit alkalmazva biztos beállítható a kapcsitáp jelalakjához a 0~-1V feszültség. Csak elméleti okoskodás: a kondenzártor kapacitás az ezred része is lehet (1nF), de a gyakorlatban azért nem kell ennyire lemenni.
(#) Ge Lee válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 23, 2011 /
 
A relé ki-be kapcsolásához én pl. sosem használtam AC-t, egy mezei lágyindító elektronika is jó, az is bontja néhány tized s alatt a relét.
(#) reloop válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 23, 2011 /
 
Helló! Milyen áramkörre gondolsz, vagy milyet használsz? A lágyindítóból nem jövök rá. Csak arra tudok gondolni, hogy a védelemnek külön tápja van minimális pufferrel.
(#) Sword hozzászólása Aug 26, 2011 /
 
Sziasztok!

Már sokadszorra van problémám az Alkotó-Májki féle védelemmel. Amikor legutóbb nem működött nem keresgéltem tovább a hibát, építettem egy újat, ami tökéletesen működött, bekapcs, protect led világít 5-6 sec eltelt, relé meghúz, led elalszik. Igaz nem kapcsoltam rá a végfokot, mert akkor még épülőben volt.
Most dobozoltam a végfokot, összekötöttem a védelemmel és a hangfal csatikkal és a relé nem húz meg. Protect led világít folyamatosan. Relé lábánál persze nincsen fesz, ahogy a C2-es elkónál sem tudok már mérni.
Természetesen a tápfesz. sorkapcsoknál még megvan mind a 4 táp (UT+, UT-, GND, U~), Ez +/-22V-ot jelent, korábban is ezzel a táppal volt tesztelve.
(#) proli007 válasza Sword hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Hello!
Bocs! De ezt már egyszer végig küzdöttük. Nem lenne értelemszerűbb visszaolvasni és újból megmérni - megérteni a dolgokat? Szerintem én már szinte mindent leírtam ennek működéséről. Ha abból nem lehet kiindulni, akkor semmiből..
Ha a C2-ben nincs fesz, már is van kiindulási pontod.. Ha két Greatz van az egyenirányítódban, azt is leírtam már mi a teendő.
üdv! proli007
(#) Sword válasza proli007 hozzászólására (») Aug 27, 2011 /
 
Tudom, tudom :no:
Ezért is idegesít a helyzet. De kerestem a topicban "C2 meg 470uF" keresőszavakkal, de nem hozott értelmes találatot.
Részben a működését is megértettem hibakeresés közben, de mégsem tudom, hol kéne folytatni. Pl T1 C-E lábánál megvan a tápfesz, tehát elvileg zárva van, hisz, ekkor tud csak a protect led-et hajtó T2 felé áram folyni.
T4-en nincs fesz, hisz már a C2-n sincsen, így nincs is, ami kinyitná a T1-et. T3-nál szintén nincs. Ennek a bázisa viszont a trafó szekunderéről kapja a feszt.
De lehet telejsen hibás a gondolatmenetem, visszaolvasok és próbálkozok.
(#) Sword hozzászólása Aug 27, 2011 /
 
Hát biztos sügér vagyok, sok hsz-t elolvastam már, azokat is, amiket még az első kérdéseimre írtál anno, csak akkor más volt a gond, így visszaolvasva.
Nézegetem jó ideje a kapcsolást, mérek.
Ugye a C2 kondi az R7-en keresztül töltődik?
Csak mert az ellenállás C2 felőli oldalán GND-hez képest nincs potenciálkülönbség. V+hoz képet pedig tápfesznyi (22V) fesz. különbség van.
Következő: »»   76 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem