Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1514 / 3959
(#) bensepeter válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Persze! Semmi gond ! :yes:
(#) erdgab válasza akosnagy hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Csak egy tipp,szerintem,gond van a tápellátással,mérjél rá működés közben,meg kell lenni az 5 voltnak,nem minden TTL IC megy el 4,5V feszültségről,ráadásul,elég nagy is az áramfelvétel üzemszerűen,80mA.Egy 4,5V telep sem igazán alkalmas a tápellátásra,hamar csökken a kimeneti feszültsége 4,5V alá és már nem is működik az a 7400 IC,megakad valamilyen helyzetben.Hat volt meg már sok neki,sajnos,kell valami megfelelő,lehetőleg 5V stabil táp kb. 200mA terhelhetőséggel.Akkor talán működni fog,sajnos,ezek a TTL icék érzékenyek a tápellátásra.
(#) akosnagy válasza erdgab hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Mértem tápot, 4,5 volt alatt volt kicsit. 3db AA elemről megy, szóval nincs 5 volt alapból

Köszönöm, ma is tanultam valamit.
(#) qvasz2 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
És azt az epromot ki fogja olvasni? Az oszcillátor vagy a számláló?
(#) proli007 válasza gmatyas hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Hello!
Ha a hét karakter fix betűkből áll, ("amit 88 db. LEDből formázok meg" mert ezen írásod alapján ezt értem) akkor ez az áramkör pont ezt teszi, mit szeretnél.
üdv! proli007
(#) Shul hozzászólása Dec 8, 2011 /
 
Lüktető áram simitásakor mi határozza meg mekkora kondit kell használni? vagy minél nagyobb annál jobb, és csak a használható legkisebbet szokás megadni?

Illetve olvastam itt hogy a gyök2-szeresére változik a feszültség a puffereléstől, de volt aki azt írta az egyenirányítástól, akkor ez most hogyan van?
(#) pucuka válasza Shul hozzászólására (») Dec 8, 2011 / 1
 
Egyenirányításkor üresjáratban a pufferkondi a váltakozó feszültség csúcsértékére töltődik fel, ami a színuszos feszültség effektív értékének a gyök kettőszöröse (1.41)
Terheléskor a feszültség leesik, mert a trafónak, az egyenirányító diódának van belső ellenállása, és az ezeken eső feszültség levonódik. Elvileg minél nagyobb puffer kondenzátor lenne jó, de az egyenirányító eszköz áramtűrése korlátozza. Bekapcsoláskor, amikor a pufferkondenzátor még üres, akkor az rövidzárként viselkedik, és az átfolyó áramot csak a trafó egyenáramú ellenállása korlátozza. És egy jó hálózati trafónak igen kicsi az ellenállása.
(#) zsolti900 hozzászólása Dec 8, 2011 /
 
Sziasztok! Az miért van, hogy elkészítettem ezt Bővebben: Link a több feszültségű tápegységet, és amikor megszeretnék hajtani vele egy kismotort vagy egy izzót a piros,sárga vezetéket rákötve akkor egyből leáll a tápegység.
(#) David.zsombor válasza zsolti900 hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
A piros +5V A sárga +12. Nem hiszem hogy ezt szereti... Az újabb tápok lehet hogy rövidzárvédettek. Ami nekem van azzal semmi baj. A fekete-piros párral próbáld meg.
(#) Shul hozzászólása Dec 8, 2011 /
 
az AA elemek nagyobb terhelhetőségűek az AAA elemeknél?
(#) Flatlander válasza ujfalusi hozzászólására (») Dec 9, 2011 /
 
Köszi.
(#) zolika60 válasza Shul hozzászólására (») Dec 9, 2011 /
 
Igen.
(#) kaqkk válasza gmatyas hozzászólására (») Dec 9, 2011 /
 
Ez megoldható egy 555-és egy 4017 "kombóval" és egy pár
tranzisztorral, nézz át valamelyik futófény témába , ha ott nem találsz megfelelő kapcsolást akkor segítek a megtervezésben, de a cerkaelemeket elfelejtheted,túl gyengék erre a projektre.
(#) proli007 válasza Rudyka hozzászólására (») Dec 9, 2011 /
 
Hello üdv a fórumon!
Remélem még nem késő. Válaszoltam volna, de elfelejtettem..
- A legkézenfekvőbb megoldás, egy XOR kapu használata.
- AZ XOR, egy kizáró VAGY kapu. Azaz bármely bemenetén magas a jelszint, a kiment is magas, kivétel, ha mind két bemenet jelszintje magas.
- Az XOR rajzra rárajzoltam a kapu igazság tábláját. Itt látható a működése. Csak akkor van "Y" kimeneten magas szint, ha az "A" és "B" bemeneten a logikai szint eltérő, vagy is nem azonos.
- Ha az egyik bementet közvetlenül, a másikat pedig egy integráló RC tagon keresztül hajtjuk meg, a kérésed teljesül is. Hiszen a késleltető tag, a bemenet változásait késleltetve követi, és eddig az ideig a két bemenet között, eltérő logikai szint lesz.
- Az időzítés hosszát, hozzávetőlegesen az RC tag időállandója adja meg. T=R*C

Nem tudom mire kell az áramkör. De ha pld. egy relét szeretnél a bementi jellel vezérelni, ki és bekapcsoláskor kb. 1s. ideig, akkor megfelelő lehet a hangszóró védelmeknél bevált kis bemeneti kapcsolás.
- Ere példa a másik tranzisztorral kivitelezett kapcsolás. Itt is az időzítéshez RC tagot használunk, csak nem integrátorként, hanem differenciáló módban.
- Amíg a C1 kondenzátor feltöltődik R2 ellenálláson keresztül, addig Q1 tranzisztor vezet, és meghúzza a relét.
- Amikor a nyomógombot elengeded, a kondi kisül Q2-D1-R1 útvonalon, és addig a Q2 vezet, ami kinyitja Q3 tranyót is és a relé ismét meghúz. (D1 dióda azért szükséges, hogy a kondi töltése és kisütése azonos nagyságú ellenálláson keresztül történjen, mer különben a be és kikapcsoláskor az idő nem lenne azonos értékű.)
üdv! proli007
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 9, 2011 /
 
Na, közben addig tökörésztem, míg az idő lejárt, így az XOR kimaradt..
(#) yoman917 hozzászólása Dec 9, 2011 /
 
Sziasztok
Építettem egy akkumulátortöltőt. Tettem bele egy áramerősségmérőt is (Kimenet + -ra még rákötöttem egy 0,1 ohm 5W-os ellenállást, aminek a két vége közti feszültségesést erősítem műveleti erősítövel, majd egy Ohm törvénnyel Avr-el kiküldöm kijelzőre ). Viszont ez sokat csal a multiméteremhez képest. Kérdésem, melyikben bízzak inkább, az AVR-es mérésben, vagy a multiméterben?
(#) qvasz2 válasza yoman917 hozzászólására (») Dec 9, 2011 /
 
A kontrollerek elég pontatlanok tudnak lenni. Trükközéssel lehet javítani a helyzeten. És az sem tesz jót a pontosságnak, ha a sönt melegszik!
(#) zlanczky hozzászólása Dec 9, 2011 /
 
Segítséget kérek, egy linket, dokumentumot az interneten, akár angolul is, amely kezdők számára lépés-sorozatot ad kicsit bonyolultabb kapcs rajzok helyességének ellenőrzésére.
Pl ez az ellenállás nem jó, itt túláram várható vagy ez a kimenet nem hajt meg valamit, ez a tranzisztor nem megfelelő stb.
(#) yoman917 hozzászólása Dec 9, 2011 /
 
Sziasztok
Egy Ledlámpát akarok készíteni, és arra vagyok kíváncsi, hogy egy Ledet hány V-al tápláljak, hogy rendes fénye legyen?
(#) pucuka válasza yoman917 hozzászólására (») Dec 9, 2011 /
 
Szerencsére van a LED -nek adatlapja. Ha jól megnézed, nem találsz rajta olyan adatot, hogy hány volttal kell táplálni. Ez azért van, mert nincs ilyen adat. Az viszont rajta van, hogy mekkora árammal kell táplálni, és az is, hogy ennek mekkora a maximális csúcsértéke.
Bővebben: Link
(#) Doktor1 hozzászólása Dec 9, 2011 /
 
Sziasztok!Valamikor, valahol olvastam, hogy ha a neon csőre alufolia csíkot ragasztok, akkor megszűnik a vibrálás. Vagy valami ilyesmi, hallott valaki róla?
(#) Dániel X válasza Akashi hozzászólására (») Dec 9, 2011 /
 
Üdv!
Bizti foglalatot találtam, ellenállást leméreteztem de diódahidat nem találtam. Valakinek ötlete még mit lehetne még feltenni rá?
(#) Tarbur hozzászólása Dec 9, 2011 /
 
Sziasztok!
Ha egy relére azt írják, hogy bistabil, akkor az azt jelenti, hogy mindaddig zárva marad az áramkör amíg újra feszültséget nem kap a relé? Azaz mintha egy kapcsolót átbillentenék? A monostabil pedig csak addig tartja zárva az áramkört amíg feszültség alatt van? Vagyis mint egy záró, vagy nyitó nyomógomb?
(#) nedudgi válasza Tarbur hozzászólására (») Dec 9, 2011 /
 
A bistabil azt jelenti, hogy két stabil állapota van. Csak állapotváltáshoz szükséges tekercsére feszültséget kapcsolni.
Két fajta létezik, az egyik az áram irányától függően vált valamelyik állapotba, a másik ezt két külön tekerccsel valósítja meg.
(#) ghostwolf2 hozzászólása Dec 9, 2011 /
 
sziasztok!
tud valaki segíteni egy baxi luna 310fi kazán szervizelésében? a hibajelenség nem indul el apszolut csak az 50 foknál villog a lámpa de a gáz be se kapcsol. köszi előre is
(#) Mikee91 hozzászólása Dec 10, 2011 /
 
Sziasztok!
Építettem egy egyenirányított pufferelt tápot +-50V-ra, melynek van +-15V-os kivezetése is. Ez utóbbi 15Vos zenerrel van megoldva. Az 1,3W-os zener 1k2/2W-os ellenálláson keresztül csatlakozik a pufferelt 50V-ra.
A táp rendesen működik csak a 2 ellenállás és zener nagyon melegszik. Fél perc alatt 70 fokra felmelegedett, utána kikapcsoltam. Mérés/számolás alapján az ellenálláson ~1W a diódán ~0.5W diszipálódik ha nincs terhelve a kimenet.
Ez normális hogy ennyire melegszik, vagy talán hűtenem kellene valamivel? de ekkora kis alkatrészeket mivel hűtsem?
Ha valaki tudna valami tanácsot adni megköszönném.
(#) alexride hozzászólása Dec 10, 2011 /
 
Üdv!
Van egy 5.1-es LG házimozim. Plusz mély kiegészítés céljából tennék hozzá egy sztereó erősítőt és mivel nincs keverőm ezért egy sima Jack elosztót használok. A problémám az lenne, hogy a házimozi valószínűleg az 5.1 dekódolás miatt késik, bár ebben nem vagyok biztos. Tehát nem szól együtt a sztereó erősítőmmel, de egyébként a sima fejhallgatóval sem. A házimozinak az AUX bemenetét használom. Ez a probléma megoldható valamilyen módon?
(#) Kislugo hozzászólása Dec 10, 2011 /
 
Tiszteletem!

szeretnék építeni egy labortápegységet, itthoni szereléshez. Kérdésem a következő lenne : melyiket ajánlanátok inkább a 3 alternatíva közül ?
személy szerint a legfrissebbe látom a legtöbb fantáziát, mit gondoltok?

mivel építettem már kisebb kapcsolásokat is innen, és nem működtek rendesen, többszöri ellenőrzésre sem, bár valószínűleg ez az én hibám.
(#) wtc hozzászólása Dec 10, 2011 /
 
Sziasztok!
Lenne egykét alap kérdésem.
Szóval most már tanulom is az elektronikát, nemcsak hobbiból csinálom,eddig csak kapcsolásokat rakosgattam össze, de nem foglalkoztam vele hogy működnek. És értek is mindent, minden számolást, mérést, csak a célját nem értem a különböző dolgoknak.
Például, kiszámolok egy feszültségosztót, meghatározom pl az egyik ellenállásra eső feszültséget, de, most a gyakorlatban, mi a haszna ha pl egy ellenállásra x fesz. esik? Mert ilyenkor az ellenállást nem használhatjuk generátorként mondjuk egy x voltot igényelő hálózathoz, mivel akkor máris párhuzamosan kapcsoltunk még egy ellenállást, és így terhelt osztó lesz, illetve ha a hálózat teljesítménye túl nagy az ellenállás elfüstöl. Szóval mi a célja a feszültségosztónak igazából? Tudtok egy egyszerű konkrét áramkört, ami "csinál is valamit" (tehát látható, hallható, érezhető hatása van) nekem mutatni ami a feszültségosztót hasznosítja?
vagy esetleg a Thevenin, Norton átalakításra egy gyakorlati példát?
Vagy mért van az hogyha egy relével nem kötök párhuzamosan egy záró irányú diódát, képes megrázni a 12V?
Köszi előre is!
(#) kadarist válasza wtc hozzászólására (») Dec 10, 2011 / 1
 
Szia!
Egy feszültségosztó hallható hatását egy zsebrádió tekerős hangerőszebályozójával is megismerheted, mert a potenciométer is egy feszültségosztó. Egy fix értékű osztónál természetesen bele kell kalkulálni a terhelés ellenállását is és így alakul ki a végleges osztásarány.
A második kérdésre: igen képes megrázmi, mert amikor a mégneses tér összomlik, akkor feszültség indukálódik a tekercsben, ami bizony nagy feszültséget is elérhet.
Következő: »»   1514 / 3959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem