Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hőmérsékleten tartás Peltier-elemmel
Lapozás: OK   1 / 1
(#) gojoka hozzászólása Szept 19, 2008 /
 
adott egy dióda, amit 25 C fokon kellene tartani, +/-2 C még belefér. Ha hideg: fűteni, ha meleg: hűteni is kelle. Én 1 hőfokszabályzóra gondoltam, meg peltier elemre. De sehol nem találok ien kapcsot. Tudtok segíteni?

(#) _ampervadasz_ válasza gojoka hozzászólására (») Szept 19, 2008 /
 
Miért lenne, ennyire fontos, 25C fokon tartani azt a diódát?
Hol, milyen körülmények között üzemel?
Miért Peltier elemmel?

üdv.
(#) gojoka válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Szept 19, 2008 /
 
Mert ezt a hőfokot szereti nagyon, és 1 pormentes környezetbe kell helyezni a diódát, amit ha meghajtok baromira tud melegedni...
(#) deguss válasza gojoka hozzászólására (») Szept 19, 2008 /
 
Nem egyszerűbb ha folyamatosan csak fűteni kéne pl. 40°C-ra? Így a kapcsolás is jóval egyszerűbb. De egy diódát...
Szerintem is felesleges, ha az átfolyó áram miatt melegszik túlzottan, akkor válassz nagyobbat, köss párhuzamosan kettőt, vagy csavard hűtőbordára...
De kérdem, miért kell fűteni egy diódát? Baj az, ha hidegebb? Eddig csak kvarcokat láttam temperált tokozásban, de ott érthető miért... Mit csinál ez a dióda?
(#) gojoka válasza deguss hozzászólására (») Szept 24, 2008 /
 
azért kell 25-30 körül tartani, mert elmászik a hullámhossza, ami nem jó. Fűteni azért kell, mert ha hidegbe van a kütyü és 1 darabig nem megy csak pl. 10%on a dióda(standby), akkor fűteni kell. Az a legfontosabb, h ne menjen el a hullámhossz. Nem szigszallagot vagy papírt égetni tudó lézert szeretnék összerakni, ahol ez mind1. pl. a nagyobb tejjesítményű DPSS diódák ilyen megoldást használnak... Ennek a diódának télen/nyáron, fagyban/forróságban 1 adott hullámhosszt és teljesítményt kellene tudnia produkálni huzamos ideig...
(#) Norberto hozzászólása Szept 24, 2008 /
 
Sejtettem én már az elejétől fogva, hogy lézerdiódáról lesz itt szó... csak azt nem értem, miért nem lehetett így, nyíltan, konkrétan leírni ezt már az első hsz-ban is?
(#) deguss válasza gojoka hozzászólására (») Szept 24, 2008 /
 
Adattovábbítás házilag?
(#) Tarbur hozzászólása Jan 1, 2012 /
 
Sziasztok!
Keresgéltem inzulintároló alkalmatosságokat amik fix hőmérsékleten tartják a gyógyszert, de nem találtam semmit.
Arra gondoltam hátha peltier-elemekkel megoldható lenne a dolog.
A segítségeteket szeretném ebben kérni, mert maga a tároló egység, illetve az egyéb szerkezeti/mechanikai elemek legyártása nem gond, de az elektronika részét maximálisan profikra bíznám.
Az elvárások a kapcsolással szemben:
- szabályozható hőmérséklet ( 2-20 °C)
- precíz hőfokon tartás
- akkumulátoros üzem
- alacsony (ill. aktuális) feszültség kijelzés
- hálózati adapter csatlakozás (akkukímélés)

A tárolót természetesen a lehető legjobban szigetelném, a felhasználás alatt lévő inzulinadagot lehetőség szerint 10°C körül szeretném tartani.

Nagyon megköszönnék egy kapcsolást amit alkalmasnak véltek erre a feladatra, a kivitelezéssel kapcsolatban is szívesen fogadom az ötleteket, de még jobban örülnék ha lenne erre kitalálva valami bevált gyári tárolóeszköz.
(#) jigawatt hozzászólása Dec 23, 2012 /
 
Engem is nagyon érdekelne egy ilyen megoldás. CPU GPU hűtésre. A fő probléma az, hogy ha túlságosan lehül a CPU, akkor kondenzálódik rajta a levegő páratartalma.
(#) ktamas66 hozzászólása Okt 9, 2016 /
 
Sziasztok!
Egy lézerdiódát kellene adott hőmérsékleten tartanom. A modulba be van építve a peltieres hűtés és egy PT100 hőmérő. Arra gondoltam, hogy PID szabályozással vezérelném a peltier feszültségét, csak azt nem tudom milyen eljárással tudnám meghatározni a PID paramétereit úgy, hogy nem fűthetem túl a lézert.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem