Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Negatív film megvilágítás

Témaindító: chipi, idő: Jan 19, 2012
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) chipi hozzászólása Jan 19, 2012 /

Sziasztok!

Egy régi negatív film nagyítóban egy hagyományos 160w fehér fényt adó izzószálas villanykörte van.
Nos ez már eléggé elavult és energia zabáló.
A negatív nagyítót átalakítottam kicsikét.
Vettem egy 60e ért egy 35mm film szkennert, majd kikaptam belőle a kamerát.
Szóval minőségi képet csinál.
Befókuszáltam fixre és stabil! (Roll filmet fogok digitalizálni majd vele. Hát pár helyen megkérdeztem, hogy digitalizálnak e labor géppel, sok választ kaptam, hogy nem mert nincsen 120mm filmhez adapterül. Meg nincsen pénzem rá, hogy képkockánként 70ft, de a legdrágább 250ft/képkocka volt. (300 tekercs filmem van)
Apa régen csak roll filmre fotózott ezért van itthon ilyen nagyító is amivel elkészítette a papír képet.)

Nos a kis kitérő után a kérdés.

Energia takarékos izzót akarok belerakni olyan 23w körülit. Mekkora kelvinű a javasolt? 2700k -t vettem.
A másik, hogy a hálózati zavarokat hogyan tudom kiküszöbölni, mert a kamerán keresztül enyhén 10%-ban hullámzik a kép.
Valami stabil fényre van szükségem!

Köszi szépen előre is a segítséget!
(#) zolika60 válasza chipi hozzászólására (») Jan 19, 2012 /

Szerintem energiatakarékos izzóval, ami tulajdonképpen fénycső, nem lesz jó a fényed. Ha kicsit kisebb fény is elég mint ami az eredeti volt, javaslom vegyél bele 100W-os halogént.
(#) Zoli_bácsi válasza chipi hozzászólására (») Jan 19, 2012 / 1

Szerintem az energiatakarékos izzó elég szűk fény spektrumú dolog, el fognak veszni a színek a képről. Szerintem maradj a 160W-os hagyományos izzónál, abba elég széles spektrum benne van. A hullámzást (50Hz) meg a kamera beállításánál lehet kiküszöbölni. A képfrissítés és a hálózati frekvencia interferál.
(#) chipi válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 19, 2012 /

És a halogén izzó nem fog hullámozni?
Halogénban létezik e27 -s foglalatú?

A nagyítóban van 2 homorú üveg, és egy egyenes lapos üveg. Az egy átalakított fény, egységes lesz mindenhol.
(#) Zoli_bácsi válasza chipi hozzászólására (») Jan 19, 2012 /

A hullámzás nem függ az izzó típusától. A hullámzás a kamerában van, illetve a képfrissítés miatt látod. Gondolom a kijelzőn nézed a képet, és az azon látott kép hullámzik. Ezt a kamera beállításával lehet kiküszöbölni.

Természetesen van. Bármelyik barkácsáruházban találsz. De kereshetsz is:Bővebben: Link

Pár teszt kép amit készítettem a 2700k izzóval KÉP1 - KÉP2
Az érdekesség amikor a képet lcd monitorral világítottam meg, feltoltam a fényerőt és fehér képernyőt adtam neki, akkor nem volt ilyen hullámzó gond.
(#) Zoli_bácsi válasza chipi hozzászólására (») Jan 19, 2012 /

Igen, a 100Hz-es LCD frissítés miatt. Az nem interferál a kamerával.
(#) chipi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jan 19, 2012 /

És a zavar szűrő nem segít?
Vagy izzó ami nem interferál?

Az izzóval készített képekkel összehasonlítva lehetne látni a különbséget. Így nincs mihez viszonyítani. Ha neked megfelel akkor jó ez is.

Összehasonlítás:

Energia takarékos izzónál. KÉP1 - KÉP2

LCD kijelzővel: KÉP1 - KÉP2
(#) lgyk válasza chipi hozzászólására (») Jan 19, 2012 /

Hi!

A korrelált színhőmérsékletnek csak színes képek esetén van nagyobb jelentősége, fekete-fehér képeknél csak minimális mértékben szólhat bele a kontraszthelyességbe.

Színes képek esetén pedig szűrőkkel lehet korrigálni az esetleges eltérést. A fénycsövek vonalas spektruma ebben az esetben nem okoz nagy bajt, hiszen az eredeti tárgy-fény kölcsönhatás már eleve le van képezve a negatívon, jó esetben pedig a negatív és a pozitív alapanyag (illetve a kamera) spektrális tulajdonságai hasonlók, így legrosszabb esetben nagyításnál pár egyszerű színszűrővel lehet korrigálni az esetleges eltolódásokat, kamerával pedig elég szoftverből digitálisan állítani a színeket. Az izzólámpának legjobban a 2500-3000 K közötti színhőmérséklet felel meg.

A vibrálás elkerüléséhez a legjobb, ha olyan fényforrást választasz, ami egyenfeszültségről megy, vagy esetleg a kompakt fénycső szűrőkondiját nagyobbra lehet cserélni. LCD-vel azért nem vibrál, mert a háttérvilágítás gyakorlatilag folyamatosan világít teljes fényerőn (PWM D=100%). A nagyobb teljesítményű izzólámpák váltóáramról üzemelve sem villognak nagy mértékben.
(#) eSDi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jan 19, 2012 /

Üdv!

Az LCD 100Hz-es frissítése nem a háttérvilágításra vonatkozik. Ezt most felejtsük el...

A kamera képe azért nem vibrál normál izzónál, mert a hálózati 50Hz-el van összeszinkronizálva, tehát halogén izzóval sem lesz ilyen gond. Energiatakarékos izzóval azért problémás, mert az abban lévő kis kapcsoló üzemű fénycsőelőtét párszor 10kHz frekvencián üzemel. Ebből adódóan a fénycsöve is ezen a frekvencián villog, csak ugye azt mi már nem érzékeljük. Az LCD-vel meg azért jó, mert abban valószínűleg nagyobb frekin üzemel az inverter a háttér világításhoz, vagy pedig LED-es háttér világítású.

Meg lehet próbálni nagy teljesítményű LED-el helyettesíteni. Elég sok színhőmérsékletű közül lehet választani és elég nagy fényerővel is bírnak már.
(#) chipi hozzászólása Jan 19, 2012 /

Vettem LED izzót is.
Íme a kép ( bal oldalon az energia takarékos fénycső, jobb oldalon a led izzó van)
KÉP
Csináltam pár képet a nagyítóról.: KÉP1 - KÉP2 - KÉP3
(#) chipi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 19, 2012 /

Íme a Tungsram Largiphot.
De ezzel is az a gond, hogy a kép hullámzik.
(#) Massawa válasza chipi hozzászólására (») Jan 19, 2012 /

A kamera sokkal érzékenyebb mint a film, igy felesleges ilyen nagy izzot használnod.
A hullámzást a hálozati váltoáram okozza, ami a papirképnek nem számit, de a kamera szkenneli a képet (tapogatja) igy az könnyen konfliktusba kerül az 50 Hzel. Nézd meg milyen világitás volt az eredeti scannerben, és vedd azt ki - lehet, hogy elég lesz a roll filmre is, ha nem ugyanolyan alapon csinálj jobbat, erösebbet (kisfeszültségü halogén izzó).
Lehet, hogy elégséges lesz egy fehér LED array is 10x10 LED szürt egyenárrammal hajtva.
(#) chipi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Ha energia takarékos izzót szednék szét és a kondikat kicserélném?
Mert amivel teszteltem az nagyon klassz kép lett, erősek a kontrasztok (számomra).
Mert a gyenge fénynél nem lesz szép.
Könyv lesz a képekből.
(#) zolika60 válasza chipi hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Hiába cserélsz kondikat, a hullámzás megmarad. Próbáld ki a halogént szerintem.
(#) chipi válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Halogénból azt a minit? Mekkora teljesítményűt javasoltok? Olyan 3000k -s lenne jó belőle.
van egy szelén egyenirányítóm, mennyire jó az? Meg gondolom szűrni kell még kondikkal az egyenáramot pluszba még.
(#) zolika60 válasza chipi hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Tegnap már betettem, a 100W-osakat Bővebben: Link
De lehet, hogy kisebb is elég ki kell próbálni. Erős természeteshez hasonló fénye van. Ez így egyértelműbb lehet:Bővebben: Link
(#) forma3 válasza chipi hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Egyszerűen annyira értelmetlen ilyennel bohóckodni, hogy a jót elrontani, mert sokat fogyaszt. Amennyit használod az életbe nem hozza be az energiatakarékos * az árát.

Ha nem írod le, nem kell kicsillagozni !
(#) chipi válasza forma3 hozzászólására (») Jan 20, 2012 /

Nekem a lényeg csak annyi, hogy ne hullámozzon! Vettem halogént ilyet.

Philips 2800k 70w-t felvette teljesítmény 92w-s fényt ad le.
(#) chipi válasza chipi hozzászólására (») Jan 21, 2012 /

Hát a halogén is interferál. ...de gondoltam mert 230 ról működik.

Nos a legjobb megoldás az egyen árammal lehetne szerintem.
Mit javasoltok?
kb 100w-s fény elkéne érnem vele.
(#) chipi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 21, 2012 /

És akkor milyen izzót kapcsoljak hozzá?
Ami fehér fényt ad. És egyenletesen.
(#) enpesta válasza chipi hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Volt itt - (#1144995) Massawa válasza - egy ötlet. Kisfeszültségű halogén (12 V) táplálása - ez meg az enyém - 12 V egyenfeszültségről... (Csak drága lesz, ha tényleg kell a 100 W teljesítményhez tartozó fényerő...)
(#) chipi válasza enpesta hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Hát 100w kell, mert a kevés és gyenge fény nem világítja meg szépen és jól.
A kis lcd képernyő hány lux -s fényt ad le fehér képernyővel?
(#) Pety_ válasza enpesta hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Az autóizzók nem annyira drágák. Aksitöltő+kondik mehet a próba.
(#) chipi válasza Pety_ hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Mennyire forrósodik fel?
Mekkora áramfelvétele van egy ilyen izzónak?
Mekkora a színhőmérséklete?
(#) chipi hozzászólása Jan 23, 2012 /

Mi van akkor ha a 230v-t egyenirányítom és azzal van megtáplálva az energia takarékos izzó?
(#) kadarist válasza chipi hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

A lámpa belsejében egyenirányító és puffer is van, úgyhogy szinte semmi sem fog változni ezzel az egyenirányításos megoldással.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem