Fórum témák
» Több friss téma |
Igen. Nagyon állat a négy teljes értékű csatorna mellett van még egy fél csatorna, azaz vezérlést csinál rajta, csak meghajtó fokozat nincs, De a 3-és fél csatornáson kipróbáltam egy saját meghajtó fokozattal és az kasán ment, gondolom itt is menni fog.
Na teljes a siker, szépen megy a két oldal, 450mm-es sebességgel (egy menetesszártól nem is rossz), 500 luk kifúrása után (nem optimalizált, mert különböző méretek 4 különböző állományban) tizedmiliméteres pontossággal (kisebbet nem tudok mérni) visszaállt a 0-ra.
Ezt úgy szoktam ellenőrizni, hogy a 0.8-al a 0,0-ba hozzáérintem a fúrót éppen csak, (nem fúrom át, de így veszem fel a Z 0 pontot) ott hagy egy pici nyomot, és cirka 250 luk után cseréltem a fúrót, visszavittem 0,0-ra, pont ott volt, eltérést szemmel nem láttam, majd jött az 1-esel is vagy 200 luk, utána vissza 0-ra, ott sem volt eltérés, és a végén az 1.5-össel 40 luk, de itt már nem tudtam ellenőrizni, mert ez már keményen elnyomta a 0.8-as nyomát, de látszólag pontos volt.
Én ilyesmin gondolkodom. Vagyis annyira nem is gondolkodom, mert lassan megérkezik (02.08-án rendeltem meg, 23-án postázódott)
Nem tudom mennyire lesz használható jelöléséhez, majd kiderül.
Vettél két fénycsíkot? Annak már rég nálad kéne lenni, tekintve, hogy a fénysebesség 300.000km/mp
Á, ezek kerülnek még egy kisebbet előbb
Hol van ez a LoneWolf?
Kerestem de nem találtam.
Ezt egy másik fórumon LoneWolf írta:
E-mail: * * A felületre nem teszünk ki emilcímet se telefonszámot, főleg nem másét .
A keresett elérhetőséget itt saját maga tette közzé.
De igaz, ez az ő döntése. Az emailt pedig az "E-mail" nyomógombbal írtam, pont így: Email
Sziasztok!
Az alábbi dolog lehet, hogy lerágott csont, de a tapasztaltabbakat kérdezném gyakorlati oldalról: Kinek milyen megmunkálómotor vált be leginkább? - Vagy éppen ellenkezőleg, mert a negatív tapasztalatokat is szeretném megismerni ha lehet. Alapvetően műanyagot kell marnom többet illetve plexit, de a gép tudja akár az alut is. Sokan Kressre próbálnak rábeszélni, fordulatszámés teljesítménytartás, megbízhatóság stb. A Proxxonról - ami a legjobban tetszett volna lebeszéltek, hogy játékszer. Makita egyenescsiszolót, élmarókat néztem, ezek még megfizethető, de drágább kategóriák, majd Metabo, és Milwaukee jött szóba. A gép főorsőja 4:1-es lassítóáttételt is fog tartalmazni. Előre is köszönöm a segítségeket!
Azt kell eldöntened, hogy mekkora szerszámmal akarsz dolgozni. Ha nem akarsz 6-8mm szerszámmal meg centis fogással, akkor teljesen felesleges nagy gépet feltenni, hogy alapjáraton dolgozzon. Ha nyugottan is elég a munka akkor a proxxon teljesen jó.
Mindenképpen ajánlanék egy 3 fázisú motort, frekiváltóval.
Hátránya, hogy általában nagy és drága, előnye, hogy nincs benne kopó alkatrész, így karbantartásmentes.
Köszönöm. Maga a gép max A3-as méretet tud, és jellemzően műanyag előlapok szériamarására használom majd, de jó lenne minél többre felkészülnöm, hiszen maga a CNC ugyanaz - csak a feltét változna. A kisebb marók 3-3,2 lennének inkább jellemzőek, mert nyákpaneleket is szeretnék vele fúrni, marni. Ezt mindenképp tudnia kell, de mivel közel 1cm-es acélból készült, gondolom azért lehetne neki tolni ezt-azt. Akkor sem lenne kevés a mechanika, ha rábiggyeztenék egy Makita egyenescsiszolót és netán fa reliefet támadna kedvem csinálni - de tudom, hogy az már magas fordulat és vastagabb maró igényes. A Proxxonnal csak az a bajom, hogy a nagyobb gép, ami fordulatban és méretben is jó lenne - már egy Kress, Metabo árában van, így óhatatlan, hogy inkább kérdezgetek. Az is megfordult a fejemben, hogy egy minidrill-el kezdem el használni, kitapasztalgatom, mert azt nem sajnálnám akkor sem, ha tönkremegy.
Sziasztok!
Én is elkezdtem építeni egy gépet, szép lassan már kezd alakulni, Köszönet a segítség Lui3-nak
Értem én... Próbálom betartani, néha csak félig sikerül.
Jo lessz ez grat hozzá!Várom hogy egybe lássam a géped.
A fa megmunkálásához se kell gigantikus erő!
A másik oldalon már levezették a forgácsolási erőket. 300W-os géppel is rengeteg mindent meg lehet oldani egy ekkora géppel! Nem kell felesleges monstrumot rátenni. Hidd el, 50-100W-nál jobban úgyse terheled ki.
CNC-t építeni nagyon mókás dolog. Amikor elkezdtem tervezni, még semmim sem volt csak egy lineáris egységem....Azóta járt már nálam 16 db léptetőmotor, két féle vezérlő, és még mindig van mit tervezni tényleg türelemjáték
És géped van már?
nincs
hello mindenkinek
Kéne vmi képlet vagy levezetés ami alapján ki tudnám számolni egy léptető motor nyomatékát. Kar meg suly megoldás nem jo, mert diploma munkába vmi képletet kéne beleirni. Googleval semmire se jutottam... Valaki valamit?
A Klavió kft-nél keresd Tibor Györgyöt. A másik fórumon megtalálod. Ő talán tud ebben segíteni.
Sziasztok! Ma végre elindult a mini CNC-m, de ezáltal a gondjaim is szaporodtak. Kezdőként nem tudom hogyan kell a Mach3-ban pozicionálni, és a méretarányokkal is kínlódok. Arról meg álmodni sem merek, hogy lehet Sprintlayouttal tervezett nyákot fúrni...Szóval köszönettel venném tapasztalt kollégák segítségét.
Érdemes elolvasni a kézikönyvét, mert a mostani 2-3 kérdésed mellett, a jövő heti 15 kérdésedre is megkapod a választ.
Pozicionálás: nyilak, és PgUp-PgDn. Nyomd meg a TAB billentyűt. Méretarány: ki lehet számolni hogy hány lépésre jön ki egy mm. Ezt kell beírni a Config/Motortuning ablakban a "Steps per"-hez. Ha bonyolult a számolás, akkor a Settings fülön az "Axis Calibrationnál is beállítható. Vészgombot szerelj a szerkezetre, mert sokszor segít ha most kezded az ipart!
Piros V-type vezérlő magyar leírása!
Bővebben: Link
Szép leírás, aki nem tud angolul, annak nagyon jól jön. :taps:
Köszönöm a választ, ezeken a kérdéseken már túlléptem. Lehet pontatlanul fogalmaztam, konkrétan az a gondom, hogy az origóhoz nem tudom a beolvasott rajzolatot közelebb hozni ezért induláskor nagyon sokat megy feleslegesen a marófej. A méretaránynál meg nem tudom hogy a 8-as betűkből miért lesz a marásnál több cm.
Láthatunk képeket? Köszönöm! Üdv.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |