Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
Rájöttem a hibára: nem 3,9R hanem 3,9K ellenállást küldtek ahonnan rendeltem
Ezzel 1/1000-ed része volt az áramfelvétele. Még jó, hogy nem fordítva történt, nem kisebbet küldtek, mert akkor oda lennének a ledjeid.
Hát én meg azt hittem hogy a ledeket öltem meg ezért vettem újakat szóval van most 3 plusz ledem. Köszi a segítséged
Sziasztok! Segítsetek nekem is van ilyen power ledem LZP-00CW00 és ehhez kellene valamilyen áramgenerátor. Mit tudtok ajánlani. Köszönöm előre is.
Tudnátok segíteni, hogy telo akksiról(3.6-4.3Volt) hogyan tudnék állandó (3V ) feszültséget levenni?
Előre is kössz
LDO regulátorral, vagy kapcsitáp IC-vel, de jobb lenne áramgenerátorban gondolkodni, ha tényleg power LED a cél!
Az LZP-00CW00: Link adatlapja szerint 700mA-ra célszerű beállítani a nyitóáramot.
Szerintem az LM317T-vel ( vagy LM338T-vel ) jó áramgenerátort lehetne építeni. Én a TO-3-as tokozásút ajánlanám. De elvileg a TO-220-as tokozás is jó. Mindenképp célszerű az IC-t hűtőfelületre szerelni! Itt egy segédprogram az áramgenerátor kiszámításához: LM317T kalkulátor: Link Próbánál ellenőrizd le, hogy a LED-modul meggyire melegszik. Nehogy hőmegfutással tönkremenjen.
Köszönöm a segítséget. Bocsánat, hogy csak most válaszolok. Az ellenállást csatornánként tegyem be vagy egy darab is elég neki az egészre közösítve ?
Ha csak világítani szeretnél vele és a tápfeszültség is rendelkezésedre áll, akkor célszerű egy összes csatornát sorba kötni. Úgy csak egy áramkorlátozó "ellenállás"-t kell beépíteni.
A válaszodra a válasz: Igen. Párhuzamos kapcsolásnál, minden LED-sornál érdemes külön áramkorlátozót alkalmazni: Link.
Szerinted ez az áramkör működne? A bekarikázott rész a LZP-00CW00 Power LED . A potival a fényerőt tudnám állítani az áramkör első részénél. A második rész az áramot állítaná be. Igen világítani szeretnék, két darab zselés akkuról kellene működtetni. (búvár lámpa lenne belőle)
Jelenleg lm2576-ADJ köré épített áramkörről működik
ahol szépen betudom állítani a kívánt feszt, az áramkör egy univerzális laptop töltőről megy. Töltőt beállítom 24Vra majd lm2576-ADJ-vel leszabályzom 21V-ra csak így az áram nagyon felugrik ~2.5A-ra ami ártalmas. Töltőt beállítom 18V-ra leszabályzom 16-17V-ra akkor szépen beáll 500-600mA -ra csak gyenge a fénye. (Elő fordul, hogy be -be villog ilyenkor gyorsan lekapcsolnom nehogy baj legyen)
Szia!
Ledeket én is LM2576 meghajtóval működtetem csak áramgenerátoros módban.Csatolmányban találod a kapcsolást. üdv
Sziasztok!
Szeretném valaki hozzáértő véleményét kikérni. Adott egy:tápegység: DC 36V, 11A. és egy 100W-os PowerLed 32-36V, 3.2A Amit szeretnék: Rákötni a tápra egymástól függetlenül(!) 4db 100W-os led-et. A Volt megfelelő, de a 11amper túl sok a LED számára. Mi az az eszköz amit olcsón meg tudok venni (itthon vagy kint lsd. ebay) és a 11A-ből (vagy a 3.2A-nél nagyobb A számból) fix 3.2A-t enged csak tovább? Elnézést a konyha nyelvért nagyon nem értek a témához. Kapcsolási rajzzal se megyek sokra. Készen szeretnék ilyet venni. Előre is köszönöm a segítséget.
Áramgenerátor a kulcsszó. De ahhoz, hogy megfelelően működni tudjon a bejövő feszültségnek nagyobbnak kell lennie, mint a LED nyitófeszültsége, ami itt pont nem teljesül. Másrészt erre a tápra max 3 db 100W-os LED-et köthetsz csak, mivel a negyedikkel már túlterhelnéd!
Amit szeretnél, ahhoz kb. 40V / 15A-es tápegység kell, és a LED-ek elé egy-egy áramgenerátor. Vagy inkább egy olyan kapcsoló üzemű LED meghajtó, ami 230V-ról üzemel, és nem DC kisfeszről.
Sokféle power LED létezik ám. Amire te gondolsz, abban benne van a meghajtás is, de a tiéd szerintem pont nem ilyen! Akkor pedig igaza van karaszbandi kollégának, és a LED feszültsége beáll arra az értékre, ahová szeretne, ha egy áramgenerátorral biztosítod a helyes áramot.
Köszönöm a korrekt válaszod. Úgy néz ki megtaláltam a nekem megfelelő áramgenerátort. Épphogy, de el is éri a LED-em nyitó-feszültségét is. Köszönöm még1x. További szép napot!
Sziasztok!
Ebből az akkuból szeretnék 8db-ot sorba kötni: ITT Az egyik kérdésem az lenne, hogy lehet-e őket sorba kötve tölteni ? (Mert nem szeretném egyesével tölteni őket). A töltésüket hogyan lehetne megoldani egyszerre, mivel? 7db sorba kapcsolt LED-hez használnám, 21,7V és 1A kellene maximum. Az akkukból ha 3,7V nyerhető, az 29,6V, tehát ez a 8db akku elég lenne, hogy meghajtson egy kapcsolóüzemű áramgenerátort, hogy 21,7V legyen a kimeneten a lemerülésig? Köszönöm! zoka.
Szia!
Lehet sorbakötni őket, de balanszer töltő kell hozzá. Mivel a cellák tartalmaznak védőáramkört, használhatod őket lemerülésig, csak az élettartamuk lesz rövidebb. A lítium akkumulátorok jobban szeretik, ha nincsenek teljesen lemerítve/feltöltve. A feszültség 4.2V-tól lefelé csökken, 2.75 a minimum. Elég lesz ez az akkupakk az általad tervezett felhasználásra.
Szia! Köszi.
Én úgy gondoltam, hogy összesen 2 vezetéken +/- tudom tölteni a sorba kötött cellákat. Ezt a balanszer töltőt hogy kell elképzelnem, például minden akkutól külön kivezetés kell ? Lehet ilyet építeni? Egyébként még lehet, hogy hozzáteszek 1 vagy 2 akkut. Inkább beteszek egy elemfigyelőt, ami jelez, ha mondjuk 3V-ig lemerült az akku. Egy 8-10db akkuval már 22W teljesítmény felvétel esetén is kibírna talán 2 órát. De természetesen gyengébb fokozatokon többet is, mert a több, mint 2000 lumen 8° szögben nem feltétlenül kell mindig
Akkor elég a két vezeték, ha a cellák párhuzamosan vannak kötve. Soros kapcsolás esetén az akkupakk leggyengébb tagja határozza meg a kivehető teljesítményt, a többi nem tud telje kapacitással dolgozni. De ez itt már nagyon off.
Azért valamennyire ide kapcsolódik a tápellátás is. Még a képre ránéznél, hogy a töltést így kellene megoldani ?
Hello! Segítséget szeretnék kérni LED-meghajtás ügyben. (Egy zseblámpa épül, ahhoz kellene vezérlő.)
A tápellátásnak min. 8db, max. 9db 18650-est gondoltam, amik teljesen feltöltve maximum 9 x 4,2V = 37,8V-ot adnak. Az akkukat már beszereztem. A LED-eknek 100% fényerőn 1A kell és kb. 21,7V. A Chipcad > Monolithic Power Systems > Teljesítmény LED meghajtóknál találtam többféle alkatrészt, ezek közül például az MP4688DN-LF lehet, hogy megfelelne nekem. Tudom, hogy lépésekben kell eljutnom idáig, de leírom konkrétan a működési logikát.(Egy képet csatoltam, hogy szemléltesse). Van egy főkapcsoló, ami a sorba kapcsolt akkuk pozitív kivezetését szakítja meg. Ha bekapcsolom, egy LED visszajelez, illetve az akku töltöttség látható. Továbbá előre beállítható a fényerő 2 nyomógomb segítségével 6 fokozatban: 100-50-25-10-5-1 %, fel vagy le. Mindez visszajelzéssel, LED sorral. A 2 határértéknél tovább léptetve ne billenjen át 100%-ról 1% vagy 1%-ról 100%-ra. A LED-et egy nyomógomb kapcsolja be vagy ki. - hogy lehet beállítani 1A-re az áramot? - órákig bírja tartani az 1A-t, nem sok neki? - hogyan tudnám 6 fokozatban állítani a fényerőt. (A nyomógomboktól, visszajelzéstől most tekintsünk el, egyenlőre sima kapcsolókkal) - ez az IC megfelelne nekem, vagy mást ajánlotok, figyelembe véve a feszültségeket, amit írtam. Köszönöm! zoka. Idézet: „hogy lehet beállítani 1A-re az áramot?” 0,2 ohm-mal. Idézet: „órákig bírja tartani az 1A-t, nem sok neki?” Nem lesz boldog, hiszen az 1A a max, amit kibír. Idézet: „hogyan tudnám 6 fokozatban állítani a fényerőt” Figyelembe véve, hogy PWM-el kell az IC-t vezérelned, és hogy nyomógombokban gondolkozol, csak mikrokontroller jöhet szóba. Ha jó lenne egy potis megoldás is (vagy fokozatkapcsolós), akkor egy 555 is bőven elég lenne erre.
Szia! Akkor nem is olyan jó ez az IC, mert nekem az 1A tartósan kellene. Megnézem a többi IC-t is.
Mikrokontrollerhez meg egyáltalán nem értek. Az 555+poti kombináció alkalmas a 0 és 100% közötti fényerő állításra? (Persze, fokozatkapcsoló is jó). De ha 555 kell, akkor ahhoz minek ilyen IC, nem elég valami tranzisztoros megoldás? Köszönöm!
Az a tartósan, az elég relatív, mivel jó, ha kb. 1,5 órát ki fog bírni az akkud.
Az 555 csak a PWM előállításra kell, a LED meghajtó IC-t nem pótolja. A 0-100 % biztosan nem lesz meg, de nincs is értelme.
Nagyon alábecsülöd ezt az akkucsomagot.
A 4 LED-el a 1,5 órát 16db NiMh AA akkuval tudta, folyamatosan, és ott LM317-el volt a tápellátás, tehát 20W fogyasztás simán megvolt. A 7db LED ami most lenne egy kapcsolóüzemű meghajtással szintén beérné 20W körüli fogyasztással, és garantáltan tudni fog 2-3 órát. A meghajtó IC pótolható FET-el szerintem. A 100% elvárható, a 0 felesleges, de 1% már hasznos lenne.
És az eredeti tervemet meg tudná valaki tervezni itt a fórumon szerinted? Úgy értem, hogy a 6 fokozatú fényerő állítás nyomógombokkal, visszajelzéssel stb...
Még találtam egy kész nyákot, ami jó lehet:
led meghajtó panel Kérdés, hogy tud-e a kimenetén kb 21V-ot. Ha nem kap PWM jelet, mi történik? |
Bejelentkezés
Hirdetés |