Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Üdv!
A HEStore-n kapni olyan pákát ami ehhez a kapcsoláshoz jó!? Ha igen akkor belinkelné valaki meg ha több van akkor melyiket érdemes venni!? Üdv!
,,Kék nyelű" pákát vetettem nővéremmel szülinapomra, de ismerősöm pl ,,sárga nyelűt" használ(régebbi kiadás)
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek, mivel nem igazán vagyok jártas az elektronikának ezen részében! Szóval ezt a forrasztóállomást szeretném megépíteni, csak annyi különbséggel, hogy 7szegmenses led kijelző helyett 7szegmenses lcd kijelzőt tennék bele, és nem ICL7107-et, hanem ennek az lcd-hez való társát az ICL7106-ot szeretném használni, amint láttam lábkiosztás ugyan az, de a kapcsolás picit eltér a ledestől! Tudna valaki feltenni olyan rajzot, ami használható ehhez az ic-hez? Előre is köszönöm a segítséget!
Sziasztok! Megépítettem ezt a kapcsolást, de furat szerelt alkatrészekkel. A problémám az, hogy túl lassan "kapcsolgat kb fél percenkén felvillan a led kb 5-8mp-re. Ez még annyira nem is olyan rosz de a hőelemen minimum 6.5mv-ot mértem ha maxonvan akkor 18mv körül. Kék pákám van nem tudom, hogy jó-e azt úgy néztem hogy csak 310 C -ig megy, de nem tudtam megmérni mert nincs hőmérős multim.
Én is ezt építettem meg, szintén furat szerelt alkatrészekkel, nálam kb 11 másodpercenkét kapcsol a fűtés kb 2 másodpercre. Nekem is kék pákám van. A 310 azt kevesellem. Az R4-R5 érték az ami a rajzon van? Nálam annyi változás van, hogy a C4 4,7u helyett 2,2u van beépítve (bipoláris kondi), valamint a 6-os láb és a test között egy 330n-os kondival van kiegészítve (Stroboszkópot játszott a led a fűtés alkalmával)
A 18 mV nagyjából 450°C + hidegpont hőmérséklete, a 6.5 mV pedig kb. 160 + hidegpont hőmérséklete.
Bővebben: Link
Ha lesz gyakszi akkor beviszem és megmérem a hőmérsékletét. igen nekem minden "gyári" alkatrészek vannak benne annyi változtatással hogy az opto, led előtét csak 51 ohm-os mert ez volt itthon. Amikr megmértem a hőelemen a feszültségeket akkor ezt a táblázatot használtam.
El_Pinyo: én a fenti táblázatot néztem . De ezek az értékek amit te írtál sokkal jobbak Szerk.: Nekem a C4 bipoláris, de az 1u (C2) az unipoláris
Én ezt a táblázatot használtam, korábban közzé is tettem ebben a topicban.
Sziasztok
Van 1 hakko 911-es pákám amihez vezérlést próbálok "barkácsolni". Itt van a leírása:http://www.dancap.co.uk/Discontinued/941.pdf A következő a problémám. Nem tudok rájönni hogy termisztor van e benne vagy hőelem. Csak a hegyen tudok ellenállás mérni, a "hőelemnél" a hegy melegítésének hatására szépen folyamatosan 1mVról emelkedik 2 mV-ra. A pákát 12 voltról szeretném használni. Tudtok e valami tanácsot adni? Már kipróbáltam hozzá 2 kapcsolást is de mindkettőnél ugyanaz történ. A páka baromira felmelegszik úgy hogy gyufát lehet róla gyújtani akárhogy is állítgatom a potikat. Ha sorba kötök vele 1 autós izzót akkor már nem annyira melegszik fel de még így is jóval melegebb a kelletnél és ugyanúgy nem reagál a potméterek átállítására. Az utolsó kapcsolás amit megépítettem hozzá az ez volt: http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/b6/b6870ea406dfb77785d0b...da.gif Váltó 12V-ról üzemeltetném. Esetleg valakinek valami ötlet hogy mit tehetnék vele? Már arra is gondoltam hogy 555-ből megépítem hozzá ezt: http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/75/753548e7ab25f09f8294f...7f.gif de sajnálnám hogy nem hőelem vezérli. Előre is köszönöm a segítséget.
Azt mondod ellenállást mérsz, de mV-okat írsz, most akkó?
Mert ha termisztoros, akkor ellenallast tud merni, nyilvan ez nem sikerult, de az is lehet, hogy egy szabalyozatlan felfutes soran megdoglott valami.
Mi nem sikerülhet egy ellenállásmérésen? Természetesen feszültségmentes pákán. 0 és végtelen között csak mért valamit . Ja és a műszerzsinórok megfordításával is kell mérni, mert ha hőelem akkor nem u.a. értéket méri mindkét irányban
Ezesetben ha ellenallast keresek, akkor merek, a feltetelezes jellegebol adodoan varok egy ellenallas erteket. Ha 0 ohm, akkor nincs ellenallas, vagyis nem a vart (0<) erteket kapom. Ellenlast kerestem, de nem sikerult talalnom. Erre gondoltam. >
Rosszul fogalmaztam akkor Úgy értettem hogy végtelen nagy az ellenállása. Amikor kimértem a pákát akkor először ellenállást kerestem és amikor csak a fűtőbetét ellenállásra kaptam mérhető értéket, akkor kezdtem el rajta egyenfeszültséget mérni.
Ebben a pákában sorba van kötve a hőelem a fűtőbetéttel. (Szerintem nagyon ötletes megoldás.)
Ebből jön a probléma... Fűtés közben nem tudod mérni a hőmérsékletet. Minden mérésnél le kell kapcsolni a fűtést, majd az eredmény függvényében visszakapcsolni. Analóg áramkörrel nem igazán megoldható. Kell valami mikrokontroller hozzá, azzal nem olyan vészes. Másik gond, hogy a thermoelem bemenetén és az erősítésnél sem használhatsz RC szűrőt. Ezért nehezebb korrekt feszültséget kinyerni a hőelemből. Emiatt többet kell átlagolni, szoftveresen szűrni.
Hát ezt most már így tudva biztos hogy még jó sokáig harcolhattam volna a vezérlésemmel
Egyszerűen le is tudod tesztelni...
Tekerj a hegyére egy kis ónt, majd kapcsolj rá feszültséget addig, amíg meg nem olvad az ón. Ekkor vedd le feszt, és ugyanott mérjél feszültséget mV állásban. Ahogy hűl, folyamatosan csökken a feszültség. (Ha felcseréled a polaritást akkor - feszültséget kapsz.)
Kifogom mindenképpen. Ha előre jutsz a projectbe vagy valamiféle segítség kell benne akkor szólj majd ha nem gond. A pákával kapcsolatban eszembe jutot hogy 1 ismerősömnek van 1, de neki sztem a fiókban pihen vezérlés hiányában. Majd rákérdezek nála.
Sziasztok!
Van egy "sárga nyelű" pákám, amihez szabályzót szeretnék készíteni. A hőelem hidegpont kompenzálását szeretném megoldani valahogy úgy, hogy a 4 ér (eredeti vezeték) elég legyen. Van ötletetek?
Van...
1: GND 2: Fűtés+ 3: Hőelem jel 4: Hőmérő jel
Szia köszi a választ!
Ez sajnos nem jön be elsőre. Azzal a váltóval szeretném fűteni, amiből a szabályzó kapja az egyenfeszültséget. Azt gondolom, hogy nem lenne okos dolog összekötni a táp AC jelét ("Fűtés-") és a GND-t. Azt még végiggondolom, hogy mit kell változtatni ahhoz, hogy "DC"-ről tudjon menni. A triak nem biztos, hogy fogja szeretni. Tudom, hogy greatz után még menne triak (csináltam már ilyet), de nekem van bekötve utána kondi (kell a táphoz), és nem vagyok biztos, hogy a triak kialudna. Esetleg más ötlet van?
Van ezen kapcsolasnak (vzolee fele) olyan verzioja is amit nem TRIAK kapcsol, hanem FET! Ott a taplalas is DC-rol megy, a kepek kozott szerintem ratalalhatsz.
A triak a DC-tol "beakad", s nem fog leoldani.
Egyszerű... a mérés idejére lekapcsolod a fűtést, és nincs semmi zavar. Gondolom nem analóg módon akarod szabályozni, ha már hideg-pont kompenzációt is akarsz bele tervezni.
Igen, és is Power FET-ben gondolkodtam az egyenáram miatt. De N csatornásat nem használhatok (GND kapcsolás), mert a GND-re szükségem van. A P-s meg drágább, nagyobb ellenállású és jobban fűt, nehezebb kapcsolni. Persze, cserébe nem zavarná a mérésemet, de legalább nincs is itthon. Ja és ekkor egyenárammal kell fűtenem. Bár egyenirányítva van a táp, de a mért feszültség az ~36VDC (1,4x24V) terhelés nélkül. Szabad ezt rákapcsolni a pákára?
PIC-re gondoltam.
A problémám a "csúnya" kialakítású táp, amin nem szeretnék változtatni. Ha az AC-t és a GND-t összekötöm, akkor egyrészt olyan lesz, mintha a greatz helyén csak 1 dióda lenne (csak félhullám ami nem jó a felső tápnak), másrészt a 7805 sem lenne boldog, mert váltót kapna. Nem látom nagyon egyszerűnek, de lehet, hogy neked van jobb ötleted
4 vezetéken pedig csak így tudod megoldani.
Vagy... Veszel valami kis ellenállású termisztort, sorba kötöd a hőelemmel. A feszültség mérést nem befolyásolja a termisztor, ha nem képez feszültségosztót. A termisztor mérésénél pedig szoftveresen kikompenzálod a hőelem feszültségét.
Én elsőre ilyenen gondolkodtam. Sorbakötni valamit a hőelemmel, amin pont annyi feszültség esik (nő???), mint a hőelemen lenne, ha nem változna a hidegpont hőmérséklete.
De ezt már megfogalmazni is nehezen tudom, nem kiszámolni. Pl nehezen tudom megmondani azt is, mekkora áramot fog fogyasztani mintavételezés közben az A/D, ezáltal mekkora fesz fog esni a sorba kötött ellenálláson, ráadásul ennek pont annyinak kell lennie, mint amit a hőelem termelne, ha egy fix hőmérsékletű ponthoz képest néznénk. Valaki számolt már ilyet?
Megépítettem a Forrasztóállomás II. -t és olyan kérdésem lenne, hogy én nem a forrasztó pákát akarom hozzá használni hanem weller DSX80as ónszippantós pákához. A kérdésem az, hogy mit kell a hőérzékelős résznél kicserélni, hogy jól mérje ennek a pákának a hőfokát. mert jelenleg olyan 100C-os foknál 350-400fokot jelez ki a kijelző. A másik kérdésem pedig, hogy amikor az élesztést csinálom a kijelzőt nem tudom kinullázni, hanem a legkissebb érték a 10 amire letudom vinni.
Sziasztok!
Az előttem íróhoz hasonlóan,én is ugyanazt a forrasztóállomást építettem meg. Az a gondom vele, hogy az ICL7107 által vezérelt LED kijelzők közül az első erősen világít ( a százas ), a másik kettő halványabban.Nem tudom eldönteni, hogy melyik a jó. Mi okozhat ilyen hibát? Előre is köszönöm a segítséget Üdv: Csupasz
Sziasztok megépítettem a forrasztó állomást de folyamatosan fűt. Triak nem zárlatos hőelem jól van bekötve. További ötlet?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |