Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   613 / 1271
(#) HA5AWS hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Sziasztok!
Az ember mivel szív a legjobban ha nem a sajátjával! A lényeg: Videoton 6354 TXT OSD készülék. Hibája: készülék időnként kikapcsol, újra indul, majd megint leáll és akkor már nem indul újra. A leállások ideje teljesen változó. Van amikor 5 perc múlva áll le de van amikor két napig normálisan működik utána adja meg magát. Teljes leálláskor mind a két LED az előlapon kialszik, ilyenkor nem is indul újra. Hálózati kapcsolós újraindítással megint minden rendben, időnként pár percig, van amikor néhány órát is megy. Amit eddig csináltam: Tápegységben a kondenzátorok cserélve (ESR mérővel ellenőriztem a kivett alkatrészeket de nem volt kritikusan rossz közöttük) TEA 2029F cserélve készenléti táp trafó cserélve, 503KHz rezonátor cserélve. TR 74 cserélve (régebben volt vele gond) Forrasztások tápban sorkimenő körül átforrasztva. Ennyi mókolás után a helyzet változatlan. Van-e valakinek még ötlete mit ellenőrizzek le vagy cseréljek. A tápfeszültségeket működés közben ellenőriztem, mindegyik rendben.
Köszönöm segítségetek: Gábor
(#) kadam válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 9, 2012 / 1
 
Megmértem, a kollektoron 150 V, emitteren és bázison 0 V. Valamint mértem a Q402-nél is. Ez a tranzisztor kapcsolgatná a sortranzisztor bázisát. Ennek kollektorán 14 V van, a többi kivezetésén 0 V. Valamint egy kattogó hang hallható a panel közepén az IC301 környékén. Olyan mint egy óra másodpercmutatója. Eddig ezt a hangot nem fedeztem fel.
(#) kadarist válasza kadam hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Ez a kattogás a tápegység terheletlen üzemmódja miatti szakaszos működés hangja.Azt próbáld ki, hogy a erre a 150V-ra kapcsolj egy izzót és úgy indítsd a tévét. Persze a sortranyó most is legyen bekötve. Ha kialszik a lámpa az indításkor, akkor túlterhelés van, például zárlatos sortrafó- Az izzó ne legyen 40W-nál nagyobb teljesítményű. Ha egyáltalán nem változik a fényereje, akkor nem kap vezérlést a sortranzisztor.
(#) kadam válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
A délután folyamán kipróbálom. Köszönöm a segítséget! Kellemes húsvéti ünnepeket! Már ami még maradt belőle.
(#) BarnaPili válasza HA5AWS hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Hasonló hibával szívtam én is anno.Akkor az LP20-as kistrafó cseréje oldottam meg.Ez a trafó viszi a tápegység vezérlőjelét a szekunderről a primerre.Továbbá nézd át a földpontok forrasztásait a processzor körül.
(#) kadam válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Na kérem, megvan az izzós próba. Az izzó egyáltalán nem világít, továbbá a TV-ben a LED sem. Az összes eddig mért feszültséget megmértem így is, mindegyik eltűnik. 40 W-os izzóval próbáltam, ennél kisebb nincs itthon. A sortranzisztor kollektora és a GND közé volt kötve az égő. Ha az égőt kicsavarom a foglalatból, akkor minden visszaáll az eredeti állapotba. Úgy sejtem gyengébb villanykörte szükségeltetik.
(#) karaszbandi válasza kadam hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Én meg úgy sejtem, hogy azt a tápot inkább meg kéne csinálni! Egy tátot símán tudni kell terhelni 60-100W-al! Sőt, a 40W-os izzód akkora feszültségen közel sem 40W!

Tehát, nem kisebb izzó kell, hanem javítás.
(#) kadam válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Remek, megint nem haladtam semmit. Kezdtem tápban hibát keresni, mondták, hogy az jó, ne tegyem. Most megint ott tartok, hogy a táp rossz. Kezdem azt hinni, hogy túl nagy falat ez nekem. Az előző oldalon írtam, hogy a service manual-ban volt egy ábra no power címmel. Azon végigmentem és megmértem amiket ír. Aszerint IC201 jelű ezerlábú csoda a rossz. Ötlet? Kicsit már belekeveredtem a dolgokba.
(#) karaszbandi válasza kadam hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
A táp nem bírja a terhelést. Ez lehet szabályzó köri hiba, meg kondi hiba, megakár dióda hiba is. terhelésre a primer pufferból nem fogy el a villany? A primer oldalon a diódák nem vezetnek visszafelé? Ugyan ez a kérdés a szekunder oldalon is. A szekunder diódákkal párhuzamosan ha vannak kerámia kondik, azok nem szivárognak?

Ha terheletlenül megy, akkor valami ilyesmi baja kell, hogy legyen. Opto? TL-431 ha van?
(#) BarnaPili válasza kadam hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szerinted mi hogyan javítjuk a TV-ket? Első dolog,hogy meg kell állapítani,melyik fokozat a hibás.Ezzel az égős teszttel kiderült,hogy nem terhelhető a tápod.
(#) kadam válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
A primer puffer kondin 300 V körüli feszültség van állandóan, az égővel is. Az összes diódát átnéztem diódavizsgáló állásban, csak a megengedett irányban vezetnek, nyitófesz 0,4 - 0,6 V között. Most jönnek a kerámia kondik. Az optoja PC123 Bővebben: Link . Azt néztem nála, hogy a LED-je jó. Mérhető nyitófeszültsége van a megengedett irányban.
(#) HA5AWS válasza BarnaPili hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szia!
Köszönöm a választ, sajnos a probléma nálam nem oldódott meg. A jelenség a csere után is fenn áll. Kezdem nagyon butának érezni magam. A processzor környékén átforrasztottam a lábakat az árnyékoló lemez alatt is de nem történt változás. Kb. 15 perc után ugyanúgy leállt. Volt két újraindítási próbálkozása, aztán végleg kikapcsolt. Kézzel végigtapogatva az alkatrészeket sehol nem tapasztalok elmelegedő alkatrészt. Gyanítom valamelyik kis tranzisztor sz***kodik velem, megpróbálom szisztematikusan kicserélgetni.
Üdv: Gábor
(#) kadarist válasza kadam hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Tehát kiderült nagy nehezen, hogy a táp ugyan terheletlenül leadja a feszültségeket, de terhelve megrokkan. Ilyenkor szoktam egy próba erejéig beépíteni egy új táp-IC-t. Persze érdemes kiméregetni a primer oldali alkatrészeket is.
(#) kadam válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Mindkét oldal minden diódáját és kerámia kondenzátorát kimértem. Ahol valami furcsát tapasztaltam, ott kiforrasztottam az alkatrészt és úgy is megmértem. Minden jó. Az elkokat kicseréltem, 90 % új bolti. Egy két darab volt csak használt, de nem hibás. A táp IC bajos, olyanom nincs itthon. Még nem is találkoztam ilyennel. Egy tokozásba van építve a vezérlő cucc és a kapcsoló FET. Esetleg még valami, amit megnézhetnék? Ha nincs más akkor hanyagolom egy időre, előveszem a másik TV-t. Persze az sem működik.
(#) karaszbandi válasza kadam hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
A 300V körül az nem biztos, hogy jó. 320V környéke a jó érték. Lehet, hogy egyszerűen csak a puffer adta meg magát.
(#) kadarist válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Igazad van, 230V-os hálózatnál a 300V kevés!
(#) karaszbandi válasza kadam hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Ha minden jó, akkor annak mennie kell. Tényleg olyan IC van benne, amiben a FET is benne van? Ez érdekes. Azért nem vagy nagyon toppon a témában.
A másikban is segítsünk?
(#) kadarist válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
(#) kadam válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Tényleg nem vagyok, soha nem is állítottam, hogy igen. A tápban a primer oldalon: Bővebben: Link Itt a belső felépítésnél oda van írva, hogy SFET. A másik marad a jövő hétvégére. Tanulni is kéne valamikor.

Most látom, hogy a puffernál is lehet gond. Olyanom van, igaz, hogy bontott, de próbálkozni lehet.
(#) karaszbandi válasza kadam hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
A próbálkozások helyett inkább mérj!
(#) karaszbandi válasza kadam hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Mondjuk, ebben a tápban én nem biztos, hogy az IC cserével kezdenék, főként, hogy terheletlenül dolgozik. Egy kapcsolóüzemű tápnak a vizsgálatához vannak bevált trükkök, csak ahoz ismerni kell a működésüket kellő képp.
Mondjuk a visszacsatoló kört is ki lehet iktatni és egy potival helyettesíteni kellő átalakítás után. Kiderül, merre tovább.
(#) robika75 hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Sziasztok!
Segítséget kérnék tőletek. Van egy LG42lg 5000-tip
tv-ém és a következő hibát produkálta. Egyik napról a másikra a képernyő jobb feléből kb egy 20cm-es csík fűgőlegesen elsőtétedett a többi részen volt normálisan kép egy ideg.
Utána a már meglévő széles fekete csik mellé a képernyő maradék jobb oldalán vizszintes vékony csíkok jelentkeztek a bal oldalon továbra is volt kép.
Ezután lekepcsoltam és vártam egy kicsit felkapcsolás után ujra rendesen működött kb 2órát és kezdötek a híbák előröl. Ha valaki látott már ijen hibát és tudja mi a teendő a segitségét megköszöném.
(#) Signal válasza HA5AWS hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
A tápfeszültséget szabályzó trimmert mozgasd meg imbuszkulccsal, lehetőleg üzem közben, mert így rögtön észre lehet venni, ha túl érzékenyen reagál, vagyis kontakthibás. Előfordulhat, hogy a piszkálástól rögtön ki is kapcsol, akkor lehet örülni.

Szerencsére nem károkozó hiba, vagyis nem vág agyon semmit, csak kikapcsol.

Ebben az esetben jól megtekergeted párszor, középállásban bekapcsolod és a hiba megszűnik. Tápfeszt be kell utána állítani.
(#) Signal válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Módfelett érdekes történet, rutinos szakember ilyenkor kicseréli a tápban a 33 mikrós kondit és ennyi volt. Nem zárom ki, hogy szétszívatod magad, vagyis már belevittél közben valami műhibát. De biztos megérte, hogy nem hívtál inkább egy hozzáértőt.
(#) karaszbandi válasza robika75 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Készülj fel a kukázásra!
Fólia kábel hiba lesz és nem igen javítható.
(#) robika75 hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Szia Karaszbandi!
Mit értesz a kukázáson és mejik foliakábelre gondolsz még kezdő vagyok a témában.
Válasz előre is köszi!
(#) karaszbandi válasza robika75 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Ami a kijelzőt vezérli. A kuka pedig a fájó megválást jelenti a drága készüléktől!
(#) kadam válasza Signal hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Mindenféle piszkálás nélkül az első dolog volt, hogy kicseréltették velem a 33 µF-os kondit. Megtettem, nem változott semmi sem. Ez egy olyan TV, amit tudunk nélkülözni. Engem érdekel minden ilyen holmi, ezért kezdtem el foglalkozni vele, ezért nem kerestünk hozzáértőt. Pontosabban kerestem, itt a fórumon és találtam is. Meglehetősen sok segítséget kaptam. Annak ellenére, hogy nem jártam sikerrel megérte szétszívatni magam. Tanultam közben és méginkább kíváncsi lettem.
(#) robika75 válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Csatolnék két képet ha megtenéd hogy ránézel. Most ijet csinált és miután megnyomtam káva jobb oldalát minden visszaáltt normálisra!
(#) lali73 hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Sziasztok remélem tud valaki segíteni
Vettem 3 hónapja egy egyszerű orion led -es kis képernyős tv -t amivel eddig meg is voltam de tegnap óta nem lehet bekapcsolni. villog a visszajelző bekapcs fénye ( ledje ) aztán a 7- 8 után folyamatosan világít mint amikor jó volt és bekapcsolódott de most csak a sötét képernyőt látom .Nem kapcsol be a tv gondolom. Ha valaki tudna infót adni mi lehet ez megköszönném
Következő: »»   613 / 1271
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem