Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   69 / 1319
(#) potyo válasza Skip hozzászólására (») Szept 1, 2007 /

minden láb 100ms időközönként állapotot vált.

Untitled.HEX

(#) krajnyak_dani hozzászólása Szept 3, 2007 /

Ehez az égetőhöz a IC progban milyen hardwar-t válasszak?A pro pic 2 jó lesz?

égető.jpg

(#) watt válasza krajnyak_dani hozzászólására (») Szept 3, 2007 /

Több eltérés is akadhat, de szerintem ezt Te is meg tudod nézni, ha a két rajzot összehasonlítod.
Meg lehet vele oldani, csak tudni kell mit hova kötsz az LPT porton.

schema.pdf

(#) Mikidal hozzászólása Szept 4, 2007 /

Sziasztok,

Egy PIC 18F4455 os tesztpanelem van, szeretnem C ben programozni, es kellene nekem az MPLAB hoz egy segedprogi amely leforditja a C kodot.
Milyen beallitasokat kell meg eszkozolni az MPLAB ban hogy C ben tudjak potyogni??

Koszonom elore is a segitseget!
(#) potyo válasza Mikidal hozzászólására (») Szept 4, 2007 /

Felteszed a C18 fordítót
(#) Skip válasza potyo hozzászólására (») Szept 4, 2007 /

ohh nagyon köszi ki fogom próbálni
(#) tom hozzászólása Szept 6, 2007 /

Helló!

Kezdő vagyok.

http://plc.mechatronika.hu/egeto/ekrajz.htm
http://plc.mechatronika.hu/egeto/egeto_alkatresz.pdf

Szeretném megépíteni.
Az alkatrészjegyzékrő megvettem mindent.

A kérdéseim:
Mik ezek az IC2A ; IC2D ; IC2F ; IC2B ; IC2...?
mi az amire ez van írva: VI(N) és 14 7415 7
2 es nyáksorkapocs? De abból csak egy kellet.

Jó tudom ez nagyon alap. Szeretnék tanulni.
Köszönöm előre is annak aki segít.
(#) Stadi válasza tom hozzászólására (») Szept 6, 2007 /

Huhh...

Először sztem kapcs. rajzot tanulj meg olvasni.

IC2A..IC2F azt jelöli, hogy IC2, mint fizikai tok, több kaput tartalmaz, és ahelyett, hogy a tok bekötését rajzolták volna fel, a kapukat magukban ábrázolták. Keress egy adatlapot a 7405-ös IC-hez, rögtön érteni fogod.

Ugyanígy a 7405 fent a két lábával ábrázolva azt jelzi, hogy ott kap tápot az IC. A 7-es lába a föld, a 14-es a táp.

VIN vagy hasonló olvashatatlan szöveg a kapcs. rajzon G1-től balra az AC (váltóáramú) bemenetet jelöli a tápegység számára.

A nyáksorkapocs olyan, mint a "csoki", amit a villanyszerelők használnak a vezetékek összekötéséhez, de ennek csak az egyik fele csavaros, a másik NYÁK-ba ültethető forrcsúcs.
(#) gulasoft válasza tom hozzászólására (») Szept 6, 2007 /

Ez az égető a konthában megkapható egy zacskóban 850Ft-ért nyákkal, amire a beültetési rajz is fel van rajzolva. Az icd2 meg a többi az ic-k belső kapuit jelölik. amivel persze nem fogsz tudni mit kezdeni, csak ha megvan az ic leírása, ráadásul nyákot is kéne tervezned, szóval jobban jársz ha elballagsz a konthába (Üllői út valahány klinikák és a Ferenc körút között (klinikáktól indulj el, és jobb oldalon a 2. sarok azthiszem), és megveszed 850 Ft-ért
(#) Stadi válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 6, 2007 /

Idézet:
„Az icd2 meg a többi az ic-k belső kapuit jelölik. amivel persze nem fogsz tudni mit kezdeni”

Meg vannak adva a lábszámok minden kapunál, tehát adatlap nélkül is be tudja kötni.

Idézet:
„ráadásul nyákot is kéne tervezned”

Miért, próbapanelon összehuzalozva nem fog működni?

Egyébként 850 Ft-ért tényleg megérné megvenni.

Köszönöm a segítséget.
Nem annyira az égető megléte miatt szeretném építeni hamen tanulás céljábol. Viszont érdekel a PIC porgramozása ezért akarom ezt építeni. Így gondóltam összekötöm a kettőt. Nem tudnátok ajánlani valami egyszerűbb kapcsolást? PIC 16F87A elég ha ezt tudja programozni.

szerk:
Jó lenne ha ezekből az alkatrészekből kijönne.
(#) potyo válasza tom hozzászólására (») Szept 6, 2007 /

Ha egy ilyen áramkör megépítése még problémát okoz számodra, akkor egyelőre mondj le a pic programozásáról. Egyszerűbb, de megbízható égetőt nem fogsz találni. De ha nem várnád a sültgalambot a szádba, akkor elolvastad volna a témát az elejétől a végéig, és akkor te is tudnád. A tanulás az olvasással kezdődik!

oké oké lehet igazad van.
fölösleges lenne vitatkozni.
Köszönöm annak aki értelmeset szólt hozzá.
(#) watt válasza tom hozzászólására (») Szept 6, 2007 /

Biztosíthatlak, hogy tökéletesen igaza van, és nem hogy nem érdemes, de főleg nem okos ilyenkor vitatkozni, nem hogy még ilyen megjegyzést tenni!
Ha meg azt nézem, hogy számodra melyik hozzászólás volt értelmes, akkor csak potyo-nak kell köszönetet mondanod, mert a többit nem valószínű, hogy értetted, vagy ha még is, nem lesz hasznodra egyelőre!

Javaslom, hogy foglalkozz kicsit az alapokkal, és utána kezdj kapcsolásokat építeni! Sok fórumban van full kezdőknek topic, ott nem fog senki kiakadni láma kérdéseiden! A PIC nem programozási felület elsősorban, sokkal inkább elektromos áramkör! Nem javaslom, hogy ezzel kezd!
(egyébként én meg atomreaktort szeretnék építeni! Csak azt kérdezném mi az az urán és hogyan kell finomítani?)
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Szept 6, 2007 /

Nem muszály finomítani, a CANDU reaktor "megeszi" a természetes összetételű uránt is...
(#) tom válasza watt hozzászólására (») Szept 6, 2007 /

Jó legyen így.
Akkor még 1 kérdés.
Mekkora feszültségre van szüksége?
12V?
http://plc.mechatronika.hu/egeto/p16pro.gif
Előre köszi
(#) potyo válasza tom hozzászólására (») Szept 6, 2007 /

Nézd végig a kapcsolási rajzot! A 7808 közös lába rá van kötve a 7805 kimenetére, vagyis a 7808-ból 8+5=13V-nak kellene kicsorognia. Tehát sehogy sem elég a bemenetre 12V, 15V-kell minimum.

Annak van valami oka, hogy nem árakörön belül akarod a piceket programozni?
(#) tom válasza potyo hozzászólására (») Szept 6, 2007 /

Köszöm.
Ezt a rajzot találtam.
Kezdő vagyok még, talán ha több tapasztalatom lenne tudék válaszolni.Ténleg köszönöm a segítséget. Most el kell mennem így nemtudom kipróbálni.
(#) watt válasza tom hozzászólására (») Szept 6, 2007 /

Nos az tetszik, hogy kitartó vagy, és benyelted ami járt!
Próbálj rákeresni itt a fórumon az ICSP-re, valamint a www.microchip.com-on kered meg az ICSP-vel foglalkozó pdf-eket.
Azt fogod látni, hogy az ICSP nem csodafegyver, valamint azt, hogy "benne" van minden égetőben, csak ki kell vezetni. Ez egy 5 csatlakozós port, amin keresztül a PIC-eket fel lehet programozni. Mindegyiket! Nem kell foglalat, nem kell adapter, csak az 5 lábat kell kivezetni és megfelelő kábellel(pl. 20cm-es szalag) összekötni a PIC megfelelő lábait. (Vdd, GND, Vpp, PGD, PGC) Adatlapokon(bármelyiken) megtalálod a lábak funkcióit(van ahol ICSPDAT, meg hasonló szerepel a PGD helyett, ez ne tévesszen meg!). Érdemes a PIC-ek programozásával(égetésével) foglakozó pdf-eket is átnézni. Ezek is mind ingyen letölthetőek!
Ne akard egy nap alatt megérteni, lehetetlen. Ha megértetted, még mindig előtted áll majd az elektronikai rész megismerése(tápellátás, szűrés, illesztések, terhelhetőségek, impulzus viselkedések stb.), majd a PIC belső perifériáinak megismerése, bekonfigurálása, de ha jól sejtem időd az még van!
(#) pixels válasza potyo hozzászólására (») Szept 11, 2007 /

Hali! Nekem 12V-os a dugasztápom, de arról elmegy, mert ütresjáratbanben van rajta vagy 16-17V. Szóval meg lehet próbálni dugasztáppal is, mert egy ilyen égetőnek alig van fogyasztása, és nem fog nagyon esni a tápon a feszültség.
(#) Topi válasza pixels hozzászólására (») Szept 11, 2007 /

Óvatosan azért a stabilizálatlan nem kapcsolóüzemű dugasztápokkal.. Kegyetlen gyilkosok.
Amúgy terheletlenül persze hogy felszalad a feszültség, de amint leterheled egy kicsit, azért vissza szokott esni a 12V-ra.
(#) kovacstibor79 válasza tom hozzászólására (») Szept 13, 2007 /

Helló!

Az álltalad említett égető helyett tudom ajánlani neked a következőt: http://plc.mechatronika.hu/icd2/icd2.htm
Ez azért jobb mert ezzel közvetlenül, már beépítve is tudod égetni a kontrollert.
(#) potyo válasza kovacstibor79 hozzászólására (») Szept 13, 2007 /

Mindegyik égetővel lehet áramkörön belül égetni!

Másrészt hamár ICD2-t épít, akkor érdemes az usb-s változatot építeni.
(#) watt válasza kovacstibor79 hozzászólására (») Szept 13, 2007 /

Már kezd fárasztani, hogy annyiszor el kell mondani: első égetőnek olyan égetőt ajánlani amiben PIC van(azaz égető kell a megépítéséhez), botorság!

A másik! Ennyire nem nyílvánvaló, hogy mi az az áramkörön belüli égetés(ICSP)? Teljesen el vagyok keseredve! No mindegy, biztosan bennem van a hiba!
(#) pixels válasza Topi hozzászólására (») Szept 13, 2007 /

Idézet:
„Óvatosan azért a stabilizálatlan nem kapcsolóüzemű dugasztápokkal.. Kegyetlen gyilkosok.”
Mi a gond a dugasztáppal? Nekem eddig nem volt vele gondom, pedig nem kapcsolóüzemű.
(#) Topi válasza pixels hozzászólására (») Szept 13, 2007 /

Aki ért hozzá, és tudja stabilizálni, tudja a paramétereit, annak nem gyilkol.
De a terhelés nélkül, vagy nagyon kis terhelésnél megszaladó nem stabilizált feszültség gyilkol sűrűn.
(#) watt válasza Topi hozzászólására (») Szept 14, 2007 /

Igen. Még annyit ehhez, hogy a gond ott kezdődik, amikor a laikus ránéz a feliratra, vagy az állítható feszültségű példányoknál az állító kapcsoló felirataira és kiválasztja a pl. 12V-ot, aztán bedugja és nyekk!
Ennek egyetlen oka van, hogy pl. a mellettem lévő 9V-os tápból 15V jön ki terheletlenül és még 0,5A terhelésen is 12! Ne kérdezze senki, miért! Nekem is ez egy agyrém!

Természetesen az aki erről tud, nem fog ilyen tápot előzetes mérés nélkül beledugni a drága készülékeibe!
(#) Topi válasza watt hozzászólására (») Szept 14, 2007 /

Jólvan... Ez megnyugtat, hogy más is utálja
(#) watt válasza Topi hozzászólására (») Szept 14, 2007 /

Már előre is bocsoff, de nem őrület? A wattokkal dobálóznak, minél nagyobbat ráírni,annál jobb a vevőnek, a voltokkal meg fordítva? Az ingyen van, had vigyék? És ezeket igazi mérnökök tervezték!
(#) Frankye válasza Topi hozzászólására (») Szept 14, 2007 /

Igen! Más is utálja! :yes:
Következő: »»   69 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem