Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Keverőpult építése, javítása
Lapozás: OK   40 / 78
(#) pucuka válasza kakuk_marci hozzászólására (») Júl 26, 2012 /
 
A keverőpult bemeneteinek két dolgot kell teljesíteni. A fogadott jelszinttől függően nagy bemeneti impedanciát, és a lehető legnagyobb erősítést kell biztosítani a legnagyobb elérhető jel /zaj biztosítása érdekében. Túlvezérléstől nem nagyon kell tartani műveleti erősítők esetében, az alkalmazott nagy tápfeszültség miatt. Az előerősítőnek nagy erősítésűnek, nagy bemeneti impedanciásnak, és kis zajúnak kell lennie. Ezután jöhetnek a keverő potméterek. A bemeneten követő erősítő alkalmazása nem jó ötlet, csak a jel/zaj viszonyt rontja, és a potméteres keverő hálózat meghajtását a műveleti erősítő párszáz ohmos, vagy egy tranzisztoros erősítő néhány kohmos kimeneti ellenállása bőven biztosítani tudja.
(#) reloop hozzászólása Aug 18, 2012 / 1
 
Némító áramkör lackfisimon kollégának.
(#) lackfisimon válasza reloop hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
Úgy látom, nem küldte el... :W
Szóval az áramkör működésével kapcsolatban akartam kérdezni, hogy ez miért némítja el? Amikor kinyit a tranzisztor, a 2k2-es és a 390es ellenállás egy feszültségosztót alkot, aminek 20 lg(390/(2200+390)), azaz kb. 16dB a csillapítása...
Vagy rosszul értelmezem az egészet?
(#) reloop válasza lackfisimon hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
Ezt egy gyári Omnitronic rajzból ollóztam. A csillapítás mértéke bizonyára módosítható
Ez a kapcsolás azt szemlélteti, hogy egyszerű eszközökkel hogyan lehet elérni az általad óhajtott koppanás mentes némítást.
(#) lackfisimon válasza reloop hozzászólására (») Aug 19, 2012 /
 
Oké, köszi szépen, akkor valami ilyenben gondolkodom tovább
Ha már kész a bemeneti panel, az előerősítés, a hangszín és a hangerőpanel, egy ilyen pofon egyszerű valami nem foghat(ott volna) ki rajtam!
(#) -balint01- hozzászólása Aug 22, 2012 /
 
Heló mindenki!
Nekem egy olyan keverő kell ,ha mondhatjuk annak hogy csak max 3 mikrofont +pár kiegészítőt tudjon vezérelni.
Kellene egy NYÁK terv +kapcsolási rajz
Köszi előre!
Üdv:Bálint :kalap:
(#) Snakemax hozzászólása Szept 18, 2012 /
 
Sziasztok!
Segítenétek e, a következő kérdésben?
Az alábbi kapcsolást 12V-ról szeretném meghajtani, van e rá mód, és miként?
Köszönöm!
(#) reloop válasza Snakemax hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Szia! Mehet 12V-ról különösebb beavatkozás nélkül. A kimenet és következő fokozat közé csatoló kondenzátort kel beiktatni.
(#) Haliapu hozzászólása Szept 22, 2012 /
 
Sziasztok, vásároltam egy 10-csatornás modulos Ágota keverőt. Szépen rendbe tettem 3 potmétert kicseréltem és be is üzemeltem. De sajnos nem mindent értek rajta, ezért kérem a segítségeteket, pl. ha jelet csatlakoztatok a két monó vonal bemenetre (pl. R-L csat.) akkor csak az szólal meg amelyik az elsődleges ha külön-külön csatolom őket akkor szólnak rendesen, de egybe nem tudom keverni őket ( pl. Vagy csak az R, vagy csak az L, keverhető egy mikrofon jelhez). A mikrofonokkal nincs ilyen gond, azt egymás közt lehet keverni. És a hang szín szabályzó sem működik vagy inkább nem tudom bekapcsolni, sajnos se kapcsolási rajzom se leírásom nincs hozzá így nehéz rájönni mi mit csinál. A válaszokat előre is köszönöm.
(#) kohlern hozzászólása Szept 23, 2012 /
 
Sziasztok!

A következő kapcsolásról szeretnék pár dolgot kérdezni: 6 csatornás keverő

A 6-7 ábrán található stereo bemeneti kapcsolásoknál a balance és unbalance számomra nem teljesen tiszta. Pl.: számítógép vagy hangszer (szintetizátor) esetén melyik számomra a megfelelő?

Dinamikus mikrofon esetén a 3-as mikrofon előerősítő kapcsolás esetén nincs szükség kapcsolóra a fantomtáp résznél?

A bemenetekre külön-külön szeretném a 3 sávos EQ-t (gondolom erre megfelelő a 9-es ábrán látható kapcsolás?), ebben az esetben hová kell bekötnöm? A 3 sávos EQ eredeti helyére egy minimum 5 sávos kerülne (master rész)

A TR1 és TR2 trimmerek pontosan mi célt szolgálnak? Mintha olvastam volna hogy érdemes kihagyni...

Master hangerő szabályozást nem látok a kapcsolásban, ezt hogyan tudnám megoldani?

A fejhallgató részre nincs szükségem, ebben az esetben elég az R27 és R30-as ellenállásokról a két elkó felé vezető részt elhagynom?

A keverő kimenetén lévő jelszint elegendő a végfok meghajtására, vagy előerősítő fokozat még szükséges?

Bocsánat az amatőr kérdésekért, de inkább felteszem őket nem csak építeni akarok, hanem érteni is a kapcsolást.

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza kohlern hozzászólására (») Szept 23, 2012 /
 
Hello!
- Az Unbalance aszimmetrikus, a Balance szimmetrikus bementet jelent. Hogy melyik a megfelelő, az attól függ, hogy a jelforrás kimenete szimmetrikus, vagy aszimmetrikus. Szimmetrikus kimenete általában csak profi dolgoknak van, pld mikrofon vagy előerősítő. A PC nem az.
- Dinamikus mikrofonhoz nem kel táp, kivétel ha van beépített előerősítője. A fantom táp az előerősítő táplálására szolgál, pld. egy profi kondenzátor mikrofon esetén.
- Ha csatornánként szeretnél hangszínt is szabályozni, akkor a szabályzónak a bemenőfokozat és a keverő bemenete közt a helye. (Pld. a CH1 és C1 között.)
- A TR1-2 a keverőerősítő erősítésének beállítására szolgál. Ezzel lehet pld. a CHx-ek kimeneti jeléhez állítani az EQ bementi jeléhez.
- Az EQ és az IC3-közé lehet potit tenni. Ekkor viszont a fejhallgató erősítő bemenetét az EQ kimenetére kel kötni, hogy a Master azt ne szabályozza.
- Igen,elhagyhatod a C15/C16-tól jobbra eső részt. De egy normális keverőnél van fejhallgató kimenet, hogy letekert Master-nél is hallgatható legyen a keverés, készülékek beállításkor-csatlakozásakor.
- Tekintve, hogy egy végfok bemenő feszültsége általában 0dBV vagy +6dBV (775mVeff/1,5Veff) elégséges a meghajtására a keverő. (Végül is pont erre készítik..)
üdv! proli006
(#) reloop válasza kohlern hozzászólására (») Szept 23, 2012 /
 
Szia! A balanced szimmetrikus, az unbalanced aszimmetrikus jeltovábbítás. A PC biztosan, a szintetizátor szinte biztosan aszimmetrikus jelet bocsájt ki. A hetes ábrát válaszd. Itt írok róla részletesebben.
Dinamikus mikrofont a fantom táp árama nem zavarja, ha csak passzív dinamikus mikrofont használsz nem kellenek a 6,8k ellenállások.
A 3 sávos EQ-t a channel poti elé kötheted. A masterbe csak nagyon-nagyon indokolt esetben tennék EQ-t.
A trimmerek a csatorna erősítését állítják. Az alkatrész szórás miatt nem hagynám ki.
Master potit az IC3 elé köthetsz be.
A fejhallgató csatornánkénti belehallgatási lehetősége idővel hiányozni fog. Ha biztosan nem kell C15, C16-tól kezdődően teljesen elhagyható.
A keverő kimenő jele egy átlagos, 1,5V-tól nem érzéketlenebb végfokhoz kényelmesen elegendő.
Elkéstem a válasszal.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2012
(#) djadji hozzászólása Okt 8, 2012 /
 
Sziasztok!
Próbáltam körbeolvasni a témában, de nem találtam olyan kapcsolást amit keresnék. Olyan eszközre lenne szükségem, amibe bele tudok csatlakoztatni mondjuk 3 különböző eszköz fülhallgató kimenetét és azt (külön-külön hangerő szabályozás után) egy fülesbe kivezteni. Azt ajánlották, hogy ehhez egy keverő kell nekem.
Három csatornás egyszerű sztereo keverő (igazából a hangerő szabályozás elég, más nemigen kell rá).
Tudna valaki kapcsolást adni?
(#) reloop válasza djadji hozzászólására (») Okt 8, 2012 /
 
Szia! A keverő így nézhetne ki. IC1b -ből lenne a füles meghajtója: Bővebben: Link
Ha a linkelt kapcsolást nem tudod invertáló bemenetűre átrajzolni jelezd.
Tápról van elképzelésed? Egyszeres - szimmetrikus?
(#) proli007 válasza reloop hozzászólására (») Okt 8, 2012 /
 
Hello!
Én összerajzoltam,ha így megfelel..
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2012
(#) Szpisti válasza djadji hozzászólására (») Okt 8, 2012 /
 
Nem igazán értem már magát a kérdésfelvetést sem , miért a fejhallgató (fülhallgatónak az egyoldalas fülbevalókat szokták nevezni) kimenetekről akarsz jelet keverni?
Olyant már láttam, és kereskedelemben kapható is, hogy egy fejhallgató kimenetet szabályozható módon négy kimenetre lehet irányítani. De hogy összekeverni???
Minden épkézláb audio berendezésen, amelyiken van fejhallgató kimenet, kell lennie monitor kimenetnek is. Ennek a jelét szokták összekeverni esetleg egy közös monitor erősítőre, ami lehet akár egy fejhallgató erősítő is. De ott sincs szükség szabályozási lehetőségre, mert az összes eszközön lehet a monitor kimenő szintet szabályozni.
Ha mégis olyan eszközökkel dolgozol, amiken ilyen nincs, akkor még felmerül a kérdés, szükséges-e egyáltalán az egyes eszközök fejhallgató kimenetéről keverve hallgatni a jelet. Avagy elegendő csak behallgatás okán mondjuk az éppen PA.-ra ki nem küldött jelet figyelni, keresni zenerészletet, stb. Mert ha ez elegendő lenne, sokkal olcsóbban megúsznád a dolgot.
Ilymódon elég lenne a 3 eszköz sztereo jeleit bevinni a fejhallgató kimenetekről egy közösítő dobozba, ahol egy jaksley (többállású kapcsoló) segítségével az éppen szükséges csatornára kapcsolnál. Ez csak néhány ellenállás, a fokozatkapcsoló , az aljzatok - és nem több.
Ha viszont egy aktív eszközt szeretnél, erősen megemeli a költségeket és a ráfordított időt. A költsége közel ott lenne , mintha vennél egy egyszerű Behri mini mixert.
Persze van ilyen készen is, bár ez sem kimondottan fejhallgatóhoz készült. Link
De ha az építés a cél, akkor csapj bele!
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2012
(#) djadji válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 8, 2012 /
 
Hát, az építés nagy öröm, de az erősítő, keverő téma nagyon-nagyon messze áll tőlem.
A következő lenne a feladata az eszköznek.
A munkám abból (is) áll, hogy hallgatok, nézek, szőrözök, ellenőrzök PC-n. Füles a fejemen, ez elég unalmas tud lenni. Jó lenne egy kis zenét (háttérben, megfelelően alacsony hangerővel) belekeverni a fülesbe, mondjuk a laptopról (PCről nem lehet). De mivel gyakran hívogatnak telefonon, annak a kimenetét is érdemes lenne rákötni UGYANARRA a fülesre. Akkor akár egy rádiót is rá lehetne dugni (vagy a telefon rádióját...). STB...
Szóval ezért szeretnék mondjuk 3 eszközt egyszerre hallgatni.
DE mondjuk vagyonokat nem költenék rá (célzok itt a linkre. Szép, szép.... de ennyim nincs rá...)
(#) reloop válasza djadji hozzászólására (») Okt 8, 2012 /
 
Szia! Még várom a választ, hogy miről tudnád táplálni. Van valami 12V körüli adaptered?
Jó lenne tudni a fejhallgatód hány ohm-os, hogy illeszkedjen hozzá a keverő kimenete.
(#) djadji válasza reloop hozzászólására (») Okt 8, 2012 /
 
Nos én valami elemes táplálást terveztem, esetleg 5V-t, akkor azt lehetne USB-ről is levenni. Persze 10-12Vos adapterem van ha szükséges.
A felhallgató őszintén szólva változatos, mert bár van amit rendszeresen használok, ezek nem tartanak sokáig. A hangminőség (esetemben) elhanyagolható. Mivel pl telefonról hallgatok rádiót, MP3-t, itt azt hiszem nincs értelme minőségről beszélni.
(#) reloop válasza djadji hozzászólására (») Okt 8, 2012 /
 
Az adapter lenne az előnyös megoldás. Proli007 rajza kíváló! Egy próba-NYÁK-on össze lehetne kötözgetni. Ajánlott az IC-t foglaltba ültetni. Nekem a TL072 a legszimpatikusabb erre a feladatra.
(#) djadji válasza reloop hozzászólására (») Okt 9, 2012 /
 
Világos, ez tetszik.
Szeretnék segítséget kérni, mert nem mindent értek a rajzon.
A VG1,2,3 jelöléssel még nem találkoztam, mi az? És a [Füles 33, VM1, V(karika)+] részt sem egészen értem mi micsoda...
Köszönöm PROLInak is!
(#) reloop válasza djadji hozzászólására (») Okt 9, 2012 /
 
A VG, VM, Füles csak szimbólumok az áramkör-szimulátorban. Egy kis elméleti alapozás nem ártana mielőtt építésbe fogsz.
Mindenki volt kezdő, aztán olvasott, tanult és belejött
(#) proli007 válasza djadji hozzászólására (») Okt 9, 2012 /
 
Hello!
Hátha így jobban érted..
- A VG1..3 (Voltage Generator) azok az eszközök aminek fülhallgató kimenetét össze szeretnéd keverni. Vagy is ezeket modellezi, ide kell kötni a "valamik" kimenetét.
- A "Füles 33" a Te fejhallgatódat modellező terhelés amit itt 33ohmnak vettem. Ez helyett kapcsolod rá a hallgatódat. (A "V" egy feszültségmérő műszer jele, amin a szimuláció eredménye látható)
üdv! proli007
(#) djadji válasza proli007 hozzászólására (») Okt 9, 2012 /
 
Köszönöm szépen. Erre tippeltem én is, bár a mérő műszert csak segítséggel találtam ki.
Ha jól értelemezem, akkor ez gyakorlatilag három mono csatorna. Vagy 1 sztereo
és egy mono. Ugye?
(#) proli007 válasza djadji hozzászólására (») Okt 9, 2012 /
 
Hello!
Egy erősítő, egy csatorna, tehát mono. Vagy is kettő ilyen fokozatot kell készíteni, sztereó potikkal. Ha "monosítani" akarod a sztereót, az is megoldható így, csak sztereó poti mind két közepéről egy-egy 22kohm-ot vinni. De úgy is lehet mondani ahogy írod, hogy egy sztereó és egy mono. De semmi akadálya, hogy három sztereó-ról mono legyen, csak értelme nincs. Potiti sztereót kel venni, ha nem csak a "baloldalt akarod hallgatni", még egy erősítő fokozat, meg filléres dolog.
A "sima összeadás" (mert a keverés ez) kioltja az ellen fázisú sztereó jeleket. Mivel a basszus mindig középen van, tehát azonos fázisú, azt viszi tovább. Vagy is "mélyíti" a hangot.
üdv! proli007
(#) Benji1992 hozzászólása Okt 12, 2012 /
 
Sziasztok!
A csatolt kapcsoláshoz terveztem egy nyákot amit mellékeltem. Átnézné valaki ha nem gond hogy talál e benne hibát? Én már átnéztem többször de gondoltam több szem többet lát alapon érdemes még egyszer. Előre is köszi.
Üdv Benji
(#) reloop válasza Benji1992 hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Szia! Itt a keverőpultosban elég rossz helyen van a kérdés. Akár a RIAA-sban, de főleg a NYÁK-rajz ellenőrzésben jobb lenne.
Láthatóan kevés rutinnal rendelkezel. A műveleti erősítő egy-egy oldalán helyezed el a visszacsatolás alkatrészeit, minél szimmetrikusabb formában! Ne tégy vezető sávot ilyen egyszerű kapcsolásnál a szomszédos IC lábak közé. A bemenetek feszültségosztójának megrajzolásával kezdtél, ez mint farok csóválja a kutyát. Ha az IC lábsorai között viszed a +/- tápot onnan ki tudod hozni könnyű szerrel. Javaslom dolgozd át.
(#) Benji1992 válasza reloop hozzászólására (») Okt 14, 2012 /
 
Szia!
Elsősorban az érdekelt volna hogy működő képes e a nyákterv. Azért köszi szépen a tanácsot nekifutok még egyszer. Még viszont lenne egy olyan kérdésem, hogy a csatolt keverőpultot szeretném megépíteni de a P1-P6 potméterek 22k-ak én viszont csak 50k-at vagy 10k-at találtam. Sima tekerős sztereóba még van de a ch1 illetve ch2 level-hez és a crossfaderhez mindenképpen tolót szeretnék használni. Van valami ötleted hogy kellene kicserélni az ellenállásokat hogy vagy 10 vagy 50k-s potmétert tudjak használni?
Az alkatrészek értékei a következők:
Idézet:
„P1,P2,P4,P5____22K Dual gang Log Potentiometers
P3_____________22K Dual gang Linear Potentiometer
P6_____________22K Log Potentiometer

R1 to R10______30K 1/4W 1% or 2% tolerance Resistors
R11_____________1K 1/4W Resistor

C1___________2200µF 25V Electrolytic Capacitor

D1_____________3mm. or 6mm. red LED

J1 to J10______RCA audio input sockets
J11____________6mm. or 3.5mm. Stereo Jack socket
J12____________6mm. or 3.5mm. Mono Jack socket
J13____________Mini DC Power Socket

SW1,SW2________DPDT toggle or slide Switches
SW3____________2 poles 3 ways Rotary Switch
SW4____________SPST toggle or slide Switch”

Előre is köszi!
Üdv Benji
(#) Benji1992 hozzászólása Okt 14, 2012 /
 
A kapcsolás lemaradt az előző hozzászólásból. Csatolom

DJMix.GIF
    
(#) djadji válasza proli007 hozzászólására (») Okt 17, 2012 /
 
Nem szeretnék hülyébbnek tűnni, mint amilyen feltétlenül szükséges, de.... most írnám össze mit is kell vennem, és megakadtam.
A rajzon nem tudom mi a C6 és C5. A rajz alapján azt mondanám, hogy egy-egy elkó kondi, de a 2,2m és a 1m -t nem értem.
Kisegítenél?
Következő: »»   40 / 78
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem