Fórum témák
» Több friss téma |
A tekercs hangolása (ugye még mindig légmagos tekercsről van szó) széthúzással (L csökken)- összenyomással lehetséges. De sztem ahol légmagos tekercsek kellenek (többnyire kb. 20-30MHztől) ott a kondik is kicsik szoktak lenni, márpedig akkor oda én inkább trimmert raknék fix tekercs mellett, mert a légmagos tekercs - készüljön bármilyen vastag huzalból is - megváltoztatja az értékét (pl. oxidáció+skin hatás, mechanikai szilárdság stb.), hacsak nincs kiöntve valamivel - amitől megintcsak megváltozik az értéke, és kondis utánhangolásra van szükség.
(#17264)-es hozzászólásban Báddzsó belinkelt egy nagyon jónak tűnő LC mérőt.Valaki eltudná nekem küldeni a PIC-be égethető Hex file-t.Az oldalról sajnos nem tudom letölteni.Előre is köszönöm
Találtam egy hangártyás mérőt, még nem próbáltam ki, de egyszerű és akár működhet is.Bővebben: Link
csatoltam (hex végéről töröld a txt-t)
Remélem ez az...
Sziasztok.
Nekem is nagy segitség lenne,egy ijen mérö,de kezdő révén még csak nyák tervet se tudok csinálni a tervböl. Ha valaki közölne egy tervet az nagy segitség lenne.
Szia !
En korabban terveztem nyakot ->>ehhez<<- a kapcsolashoz. Meg is epitettem jol mukodik.JOvo heten tudom elkuldeni a nyaktervet ha kell.
Köszi persze érdekel.
Bár szerintem mást is érdekel. És kb menyiböl jött ki neked?
ÜDV!
A qtk által felhozott kapcsoláshoz nekem is van kész nyáktervem. Eagle nyáktervezővel tudod megnyitni a .brd fájlt de lementettem jpg-ben is.
Induktivitás méréséhez a legegyszerűbb - bár nem a legpontosabb - módszer a definíciója szerinti. A tekercs váltóáramú ellenállását osztani kell a körfrekvenciával, vagyis 2*pi*f-fel.
Pontosabb mérést egy egyszerű rezgőkör építésével (összköltség kb. 24 Ft), amelyben ismert a kondenzátor kapacitása és oszcilloszkóppal lehet.
Este megprobalom belinkelni,ha veletlen elfelejtenem kerlek jelezz priviben.
Nem tudom megmondani pontosan hogy mennyibol jott ki; nezd az alkatreszlistat es szamolj utanna.
Itt a beigert nyak-terv.(DipTrace)
Annyiban ter el a kapcsolastol,hogy ha elemrol hasznaljuk kikapcsolja az LCD hattervilagitast.Taprol valo hasznalat eseten is ha szukseges egy jumper-el ki lehet kapcsolni a hattervilagitast.
Köszönöm.
Hát számomra még bonyolultnak látszik,de azért majd neki álok megcsinálni. Az lcd mindegy mijen vagy van valami pontos meghatározása? Ha jól számoltam 16 érintkezős igy mar elég kérni a boltban?
HD44780 kompatibilis LCD kijelzo kell (karakteres kijelzok nagyresze ilyen); 1X16 karakteres pontosan jo.
Az LCD-t en tobberes kabellal kottem be.Vigyazat! beultetes oldalrol nezve pontosan forditva van az LCD labkiosztasa.Ha be akarod ultetni a panelba,akkor a forrasztas oldalra tedd.
Szevasztok!! Tud valaki egy egyszerű, de viszonylag pontos eljárást az induktivitás mérésére??? (pl. szkóppal hogy lehetne, vagy fesz és áramból kiszámítani)
Kipróbáltam a PC-s induktivitás mérőt (R,L,C mérő) és jól működik... és fiók alkatrészekből gyorsan összedobható,
Ellenállásokkal és kondikkal leteszteltem, pontos értékeket ad (máramennyire pontosak azok is) így valószínű induktivitásoknál is hasonló pontossággal mér.
Én már megcsináltam régebben is, meg most is (azért mert neked működött), de nekem valamiért nem működik... 100kOhmot 450k-nak mér
Biztos hogy a line in és speaker out-ot használod? Nem mondjuk a mikrofon bemenet, fejhallgató kimenet valamelyikét? Vagy ha laptopod van, azon szerintem ez nem működik.
Hi
Most néztem ezt a PC-s mérőprogit. Milyen tartományban mér ez? Holnap akrom kipróbálni, azért akarom tudni, hogy meddig mérhetek vele.
Nem fikázásként, csak a korrektség kedvéért: a pontossága nem hiszem, hogy jó lenne. A mérési tartomány viszont tényleg jó széles.
Feri007-nek igaza van. A pontosságáról már az sokat elárul, hogy ennek a "műszernek" csak két mérővezetéke van.
Induktivitásméréshez miért kell négyvezetékes elrendezés? Az ohmos ellenállás annyira beleszólna?
Az elektronika a lényeg, ti is tudjátok hogy úgy építitek meg ahogy akarjátok pl csipesz nélkül.
Sokkal rövidebb vezetékekkel. Van szoftveres korrekció is benne ha nem sikerül pontos ellenállásokat és kondikat szerezni. Automata méréshatár váltásos és mérés nullázás is van benne. Mérési eredmények: 1µF-os elektrolit kondit (+-20% gyárilag) 0.974µF -nak mért 220nF-os kondi 231,21nF 10uH induktor 9,969uH ! 100uH induktor 100,801uH ! Frekvencia mérés meg abszolút pontos Egy 3000Ft-os készüléktől ilyen pontosság szerintem tökéletes hobbi célra.
4 vezeték közül 2 kondi méréshez, 2 induktor méréshez van.
Frekvencia bemenet külön van (ext. freq.) És egyébként itt árulják készen 15e Ft-ért: LCF mérő KIT formájában 10e Ft LCF Kit Itt is van egy megépített
Félreérthetően fogalmaztam:én nem keveslem a kettő vezetéket,azért kérdeztem,mert feltételeztem a véleményt nyilvánitókról,hogy ők többvezetékes rendszert is ismernek,használnak a nagypontosságú ellenállásmérés mintájára.
Na ez már műszer:
Maxwell MX 25 701 ITT van a Magyar nyelvű pdf-je. A vele való méréshez 6db vezeték kell. Emellett a pontossága is elég szép. Persze ez nem ugyan az az árkategória. (30000Ft)
Itt van a szoftver PIC16F628A-hoz ez még olcsóbb IC 380Ft
Hát nem tudom én megépítettem és már a kalibrálásnál elakadok mivel bármit csinálok vele akárhova kőtőm akkor is ,űresen is műtat értékeket!Ha valakinek sikerűlt megkőszőnném ha elárulná hogy hogy csinálta!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |