Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hibás hegesztőtrafó?
 
Témaindító: puli122, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) (Felhasználó 1465) hozzászólása Máj 30, 2006 /
 
Az a problémám hogy van egy hegesztőtrafóm. Orosz gyártmány és kb. 20 éves. teljesen egyszrü van a tekercs és van rajta sok kivezetés. Egy kapcsolóval állítom a teljesítményét. Az a baj hogy leveri a 16A-res kismegszakítót. Gondotam többet vesz fel hát rádugtam máshol egy 25A-resre. Na de azt is leveri. Elvittem szerelőhöz és azt mondta hogy rosz a kapcsoló. Kicserélte 13000Ft-ér hazavittem és semmi nem változott . Viszavittem és nála meg bedugtuk (egy hoszabbítóba) és hibátlanul működött. Hazavittem és otthon meg csak úgy működik Ha hoszabbítóról dugom be Mért lehet ez ? Hoszabbító nélkül meg leveri! Egyböl! Nemértem! Segítenétek hogy mért lehet hogy csak hoszabbítóval működik ?
(#) Norberto válasza (Felhasználó 1465) hozzászólására (») Máj 30, 2006 /
 
Idézet:
„Az a problémám hogy van egy hegesztőtrafóm.”


Ez csak nem olyan nagy probléma???



Egyébként lehet, hogy mivel a hosszabbítónak van egy bizonyos (nem nagy) ellenállása, így nem tud akkora áramot felvenni beinduláskor a készülék, hogy leverné az automatát...de ez lehet, hogy nagy hülyeség
(#) (Felhasználó 1465) válasza Norberto hozzászólására (») Máj 30, 2006 /
 
Bocs az előzőt nem ugy gondoltam !!
(#) Tomee válasza Norberto hozzászólására (») Máj 30, 2006 /
 
A hosszabító úgy viselkedik mint egy folytó.
Túlajdonképpen ez egy "lágy indító cucc".
De szerintem ne használd feltekercselt álapotban a hosszabítót mert meg fog sűlni.
(#) puli122 válasza Tomee hozzászólására (») Máj 30, 2006 /
 
Kösz de ezt már tudom mármint hogy ne használjam feltekerve csa azt nem tom hogy hogy használjam hoszabbító nélkül Gondoltam építek hozzá valamit de mit ?
(#) Sebi válasza puli122 hozzászólására (») Máj 30, 2006 /
 
A fokozatkapcsoló leggyengébbre állítása sem segít?
Amúgy a 16A-os kismegszakítót 1 -terheletlen! - 1kW-os toroid is leveri. Jó nagy állat trafó lehet, ha a 25-öst is lenyomja... Esetleg megpróbálhatod, hogy bedugva hagyod és a kismegszakítót próbálod visszakapcsolni 4. 5. próba után van hogy fennmarad, mert van esély, hogy nem a szinuszhullám maximumánál kapcsolod be.Egyszer úgy oldottam meg a dolgot, hogy a hálózati kábelt kicseréltem 5erűre (ebben az erek keresztmetszete fele volt az eredetinek) és betettem 1 kapcsolót, ami a főkapcsoló bekapcsolása után (ha nagyobb hegesztőáram kellett) bekapcsolva párhuzamosan kötött 2-2 eret.
(#) Tomee válasza Sebi hozzászólására (») Máj 30, 2006 /
 
Érdekes őtlet....
(#) dbase válasza Tomee hozzászólására (») Máj 30, 2006 /
 
Nálam a nagyflex jáccik iet.Levágja mindig...De hoszabbítóval nem, és csak ujj koronggal, kopottal sem
(#) cszotyi válasza (Felhasználó 1465) hozzászólására (») Máj 30, 2006 /
 
Helló!
a megoldás :
cseréld ki a megszakítót (automata bizosíték) olyanra , amelyiknek kisebb az érzékenysége a túláramokra.
Az érékenységet betűkkel jelölik A,B,C,D
Pl: C16 A-s kevésbé érzékeny mint az A16 A-s
Ezt tapasztalatból tudom.
(#) Slope válasza dbase hozzászólására (») Máj 30, 2006 /
 
Egy nullátmenet kapcsolóra van szükséged. Ez akkor kapcsol amikor a hálózati váltakozó feszültség szinuszhulláma épp átmegy az időtengelyen. Ekkor a fesz 0V.

A flex esetében ha nincs lágyindító (az újakban már van), érdemes úgy indítani, hogy a megforgatod. Ha már egy kicsit forog a tárcsa nem fogja leverni az automatát. Persze NEM KÉZZEL!!! Ezt úgy kell, hogy fogod a flexet, kezed a kapcsolón... a menetiránynak megfelelően meghúzod a korongot a földön. Majd rögtön indítasz.
Persze csak óvatosan... ha levágod a kezed, vagy lábad, nem én mondtam (én így szoktam, szóval működik a dolog)! Inkább építs egy nullátmenet kapcsolót, vagy lágyindítót... motornál inkább az utóbbi.
(#) Tom Lord válasza Sebi hozzászólására (») Máj 30, 2006 /
 
Sokkal precízebb, ha egy 200-400 VA-es trf. E-I vasra 5-50 menetü tekercset (megf. keresztmetszet, ill. célszerű több kivezetéssel) teszel, az E lemezeket egy oldalról teszed be, az I-t 1-2 mm légréssel.
Majd ezt kötöd sorba a trf-al. Természetesen minnél nagyobb menetszámot kötsz sorba, annál kisebb lesz a hegesztő áramod is (de a gyujtófeszültség minimálisan változik)!
A trf sokkal "lágyabb" lesz!
(#) (Felhasználó 1465) válasza Slope hozzászólására (») Máj 31, 2006 /
 
Trafoknál a lágyindító nem működhet ?
És egyépként mi az a nullátmenet kapcsoló ? Meg tudom ezt építeni ? és ha igen hol találok hozzá anyagot ? Előre is köszi
(#) Slope válasza (Felhasználó 1465) hozzászólására (») Máj 31, 2006 / 4
 
Ide kattintva találsz egy egyszerű nullátmenet kapcsolót

Most szimuláltam le, és szépen működik!
Az a lényege, hogy csak akkor kapcsol, amikor a hálózati feszültség színuszhulláma épp nulla (épp metszi az időtengelyt).
Ekkor a feszültség 0V... itt bekapcsol és a trafóra jutó feszültség szépen felfut a színusz maximumáig (vagy épp le a minimumig).
A nagyobb vasmagú trafók legtöbbször akkor csapják le az automatát, amikor a bekapcsolás a színusz minimumánál, vagy maximumánál történik, mivel a vasmag még nem mágnesezett (végtelen nagy energia kéne). Szóval egy ilyen nullátmenet kapcsoló lényegében egy lágyindító, mert a feszültség (abszolút értéke) folyamatosan növekszik, csak itt magát a színuszhullámot használjuk.
(#) (Felhasználó 1465) válasza Slope hozzászólására (») Jún 1, 2006 /
 
Kösz ezzel kb. megoldottad a problémámat (remélem)! Már csak egy két kérdésem lenne Mivel még elég amőtőr vagyok egy-két kérdésem lenne a megépítésével kapcsolatban: pl.: mien alkatrész a "4n35" És hogyha megépítem akkor az egyenírányító részt ami aszem a 4*1n4007 akkor azokat a diódákat úgy kötöm be ahogy a kapcsoláson látom vagy ez egy külön alkatrész?
(#) Slope válasza (Felhasználó 1465) hozzászólására (») Jún 1, 2006 /
 
Az egyenirányító részhez tökéletesen megfelel a legolcsóbb graetz híd. Az 1N4007 az egy külön alkatrész. A 4N35 pedig egy optocsatoló, ez végzi el a galvanikus leválasztást. Szereléskor és élesztéskor vigyázz arra, hogy az áramköröd minden eleme hálózati feszültség alatt van. Az optocsatoló után kell még egy triak, ami kapcsolja a trafódat, ezért kiválasztásakor figyelj oda a trafód állandó üzemű áramfelvételére.

a mellékletben van egy kép a működésről!
Így már szerintem érteni fogod a működését

nullkapcs.jpg
    
(#) (Felhasználó 1465) válasza Slope hozzászólására (») Jún 2, 2006 /
 
ugytudom hogy ha ezt megépítem akkor bekötöm a trafó elé ugye ? Már csak az lenne a kérdésem hogy ha ez a trfó felvesz sok ( nemtom menyi) ampert azt ezek az alkatrészek birni fogják? mert szerintem nem. És ha nem oda kell kötni ez a nullátmenet kapcsolót akkor hova? Már megterveztem a nyákot és megvettem az alkatrészeket gyak szerintem nem fogják birni ezt a terhelést De lehet hogy roszul gondolom És egyépként hogy használjam ha már megépítettem me még elég kezdő vok! Előre is köszi
(#) kenny válasza Slope hozzászólására (») Okt 5, 2006 /
 
Hi
mi az az optocsatolo? olyan mint egy relé?
üdv kenny
(#) Inhouse válasza kenny hozzászólására (») Okt 6, 2006 /
 
Mint a rajzon is látod egy fénykibocsátó dióda és egy fototranzisztor. Galvanikus leválasztás csinál, a két oldal csak a fény által kapcsolódik. Persze egy zárt tokban van, hogy ne zavarja a külső fény.


Puli!

Ez így még nincs kész (kicsit késő, de jobb későn, mint soha!), kell hozzá a nagyáramú rész. Amikor az opto tranyója kapcsol, akkor van nullátmenet. Ezzel kell egy megfelelő teljesítményű triakot vezérelni, ami elbírja a hegesztődet.

Üdv
Inhouse
(#) Penge válasza kenny hozzászólására (») Okt 6, 2006 /
 
Üdv!
érdemes lenne megnézni a szilárdtest reléket is...
(#) Gus hozzászólása Jún 4, 2007 /
 
Sziasztok!

Egy ismerősöm keres EP Systems W150E hegesztőtrafóhoz kapcsolási rajzot. A Google most sajnos nem volt a barátom.

Van valakinek ötlete, hogy hol érdemes keresgélni?

Köszi!
gus
(#) zoz11 válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
Szerintem inkább egy relét vagy egy mágnes kapcsolót kéne bele illeszteni az jobban bírja a nagy áram lökéseket mint a triak, meg a triak elég jól melegedne, a szilárdtest relé az meg igen drága
(#) kuncee hozzászólása Júl 9, 2007 /
 
Helló minden hobbistának!

Egy olyan kérdésem lenne, ami nem pont elektro, hanem gyakorlatiasabb.
Mégpedig van egy ezer éves Hetra trafóm(220/380 V, de csak a 220 van bekötve), eddig kivállóan működött, de a kapcsolója széthullott, erre kapott másikat, én ugyan felvéstem hogy melyik tekercs kivezetés hová ment, de ezek szerint elb@sztam, mert a teljesítménye most kb a fele. Ha átkötöm a másik tekercsre akkor mondjuk hegeszt(igaz az automatát is veri, de ez nem gond), de az üresjárati fesz olyan 100 V környéke, ami szerintem egy trafónak magas, tudtommal olyan 50-70Vról gyujtanak, de nem tom, hogy ezek a Hetrák milyen paraméterekkel bírnak.
Szóval ha esetleg Budapest és környékén ismer valaki olyan szakit aki vágja a régi Hetrák működését és ki tudja bogarászni azt amit én el b@sztam, akkor annak a címét vagy elérhetőségét ha megtudjátok adni azt megköszönöm.
Ez kicsit sok lett
(#) EcoPityu hozzászólása Júl 9, 2007 /
 
Sziasztok!
Annyira túl akarjátok bonyolítani már megint , még ezt a kis egyszerű hidegindítást is...
Puli szaktárs, lemész a közértbe, veszel egy 100w-os izzót, elmész a vas-műszakiba, veszel egy izzó fogalatot, és egy 16 A-es kapcsolót. Az izzófoglalatot sorbakötöd a hegenya tápkábelével, és a kapcsolót pedig párhuzamosan az izzófoglalat kivezetéseivel. betekered az izzót! bedugod a hegenyát kikapcsolt kapcsolóval a falba, Ha bevillan az izzó, akkor pont leverte volna, (de nem fogja),ha nem villan, akkor jó "0"átmenet kapcsoló vagy... aztán, ha minden ok, akkor a plusz beépített kapcsolóval rövidre zárod az izzót, és indulhat az ív!! H viszont valamennyire világít az izzó, akkor jó nagy nyugalmi áramfelvétele van a trafódnak
(#) Collector hozzászólása Júl 9, 2007 /
 
Kell egy fénycsőtrafó, vagy valami olyan trafó, aminek legalább az egyik oldala bírja a hegesztőtrafó primer áramát, a másik oldalt rövidre kell zárni (Pl. a szekundert) és a primerét sorba kell bekötni a hegesztőtrafó primerével. Vagy bármilyen nagyobb induktivitást sorba kell kötni a trafóval, és az ég világon semmit sem kell csinálni, csak bedugni a konnektorba.
(#) frank tibor válasza kuncee hozzászólására (») Júl 9, 2007 /
 
helló
Sok hetra működött ilyen vagy hasonló kapcsolásban 220/380V-rol.
(#) ferci hozzászólása Júl 9, 2007 /
 
A nagyobb trafók bekapcsolására szerintem a fojtós megoldás a legjobb, legegyszerűbb.

Akinek van egy gyengébb tápja, megoldhatja még mágneses erősítővel is, csak tekerni kell... ezzel kicsit lehet áramot is szabályozni.
(#) kuncee válasza frank tibor hozzászólására (») Júl 10, 2007 /
 
Köszönöm a rajzot, remek!
Csak a tekercsek megfelelő végét nem bizti, hogy megtalálom, mert szerintem elszurtam a bekötést.
Esetleg nincs valami infód a feszültségekről, mert ugye csak azt tudom mérni a sekunder oldalon (100 A-t nem bír a műszerem ), mert ha átkötöm úgy hogy normálisan hegesszen, akkor a terheletlen fesz a szekunderen olyan 100 V környéki ez nem túl magas? Mert tudtommal ettől sokkal kevesebb is elég a gyújtáshoz. Ívhogás után leesik olyan 30Vra, az mondjuk szerintem jó.
Szóval ha van valami feszültség infód az jól jönne, mert akkor megnyugodnék. Vagy valakinek ilyen irányú infója.
De kösz az eddigit is!
(#) ferci válasza kuncee hozzászólására (») Júl 10, 2007 /
 
A Hetrát nem ismerem , de az 50-70 volt jó érték.
Ha meglenne a 380, akkor talán nem lenne 100 volt az üresjárási fesz. Valószínűleg nem a legjobb a méretezése, azért ekkora a difi... ha kész cucc, nincs mit tenned - vagy letekersz pár menetet a szekunderből, hi....
Áramméréshez csinálj egy áramváltót , nem nagy ügy.
(#) frank tibor válasza kuncee hozzászólására (») Júl 10, 2007 /
 
Hello
A hetra rajz kapcsolojának 3-as 7-es pontra kötöd a 220Voltot közel 100V lessz a szekunderen mert ez a 220as tekercs 380as meghosszabítása (220+160).
Én a szekunderre kötnék 48Volt váltót igy a primeren mérhetők lesznek a feszültségek igy feszültségméréssel kideríthető hogy melyik hány voltos tekercs. Persze ovatosan mart igy visszakapod a 220/380Voltokat!
(#) kuncee válasza frank tibor hozzászólására (») Júl 11, 2007 /
 
köszönöm a segítségeket ez a 48V jó ötlet, nekem is eszembe juthatott volna.
Csak még nem tom honnan szerzek hozzá tápot, de majd valahogy elbánok vele.
Kösz mindenkinek aki foglalkozott az üggyel.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem