Fórum témák
» Több friss téma |
Ja,láttam a vastelepen egy 400VA-es 42voltos trafót.Ezzel lehetne hegeszteni kettespálcával.???Szemre kb 2milis szekundere lehetett,de az a lényeg gyárilag 400VA,akkor bírná?
Na sziasztok!
Jelentem kész van a két trafó. -Akkor első próba:a két primer,két szekunder sorbakötve----> kemény 20V üresjáratban...meg se próbálltam a hegesztést. -Második próba:két primer párhuzamosan,két szek. sorosan-----> :no: nem tudom bekapcsolni a 10A-es megszakitóval ,jólvan,akkor megy elé a 3000VA-es szabályozható toroid(0-240V),90%-on már zúg a 10-es bizti Üresjárati fesz 35V 3milis secunderrel. Élesben:Egész szépen gyújtja az ívet,de éppen nem tartja meg,vagyis oda kell nyomni egy kicsit a vashoz a pálcát,úgy hegeszt,ha egy kicsit elemelem,már nem.(a nagy gépnél elég közel rakni,nem kell nyomni a pálcát a vasba) Melegedés: így,kb 200V-on szerintem 3 két milis pálca után leégne.De inkább a primer melegszik,a 3-as szek.egész tűrhető,jól bírja. Mér vesz föl 10ampert üresjáratban???(230V-nál a két trafókomplexum) Köbzoli,miért kell a primerre kondi,és hogy hova milyet,mennyit kössek?
Szia!
21menetre(1 trafón) volt elég huzalom,de ez is éppenhogy felfért. Lehet,hogy a nagy toroid szabályzó kavar be? Vagy rosszul vannak kötve a szekunderek? A szekundert úgy kötöttem sorba,hogy:az 1-es trafón indul belülről a szek. menet menet mellé,majd végére érek a 21menetnek,és folytatom ezt a drótot,a 2-es trafón ugyan úgy szépen kifele,megeggyező irányban. A két primer !belső kezdeteit! kötöttem össze,és rá a 230-ra,és a két primer !külső végeit! kötöttem össze,és a 230-ra.És a szekunder(ek)tekerési iránya ellentétes a primer(ek)éve,de a két primer iránya megeggyezik.És a két szekunder iránya is megeggyezik.Kicsit zavaros,nem ? Huh!
Köszi,megnézem. Azt nagyon nagyon nem szeretném,ha zárlatos lenne az egyik primer.
Akkor lassan jelentkezem az eredményekkel.
Most te 'újfajta' trafóval próbálkozol? Az orosznál még nem probléma talán a melegedés, de ha az újabb trafókból építetted össze, a primereket sorba kéne kötni. Ha párhuzamosan kötöd be, üresjárásban is melegedni fognak, nem is kicsit. Azoknak a trafóknak nem szabad hoszabb ideig hálózati feszt adni. A toroiddal meg az a probléma, hogy csökkenti a hatásfokot (a rajta keletkező teljesítmény levonódik a hegesztő teljesítményből) A soros primer kötés esetén nincs ilyen veszteség, és nem fog melegedni sem. Viszont az üresjárati fesz kicsi lesz, ezért több trafót kell bekötni.
Megvan mért csapta le,túl nagy feszt kapott.A toroid még 220V-ra volt tervezve,nem 230-ra,ezért nem 0-240-ig szabályoz,hanem 0-kb.250V-ig,és ez már úgynézki sok volt.
Egyenlőre hagyom a mikrótrafókat,mert gubiztam a vastelepen egy leharcolt Einhell cen150-et,a dobozának a fele se volt meg,hőgombája nincs,szakadt volt a primer a legkülső menetnél,és egy kis részen repedezett volt a lakk.....Szóval volt vele munkám,primer szakszerű megtoldása sorkapoccsal,nyakonöntés lakkal,primer körbetekerése tekercsről bontott szövettel->rá a sok lakk....És szupi lett,könnyen gyújtja az ívet,szépen tartja,nem melegszik(annyira mint a mikrótrafó)Szóval megérte egy napot gürcölni vele.Holnap csinálok neki egy kis fadobozt isA válaszokat köszönöm. :yes: ((Ja,üresjáratban langyosodik a mikrótrafó))
A mikrónál gondolom tudod hogy van megoldva. A szabályzás (még 'max' teljesítményen is!) szaggatja, vagy legalábbis ki be kapcsolja a trafót. Így sosem megy folyamatosüzembe a trafó. Nem is mehet, mert elégne. Én összeraktam egy komplett mikrosütőt a pincében, de a szabályzást kihagytam belőle (tehát ház magnetron, trafó, kondi, dióda, semmi több) és néhány perc után meleg volt a trafó. A magnetron meg vagy 200 fokos volt persze, (de úgy melegített, mintha 3x-os teljesítményen ment volna), egyértelmű, hogy nem folyamatosüzemben megy sem a trafó, sem a magnetron.
A rendesen, szabályzással ellátott mikrók mehetnek órákig, nem melegednek túl egy jó ideig. Csak próbáld egyszer ki, hogy egy sima trafót rövidre zársz, miközben a hálózaton van, biztos vagyok benne, hogy 10 másodperc sem kell, és a primer eléri a 80 fokos hőmérsékletet. Idézet: „((Ja,üresjáratban langyosodik a mikrótrafó))” Tényleg meglepődtem volna, ha nem így van. Így ne hegessz vele, mert melegebb lesz, mint a munkadarab :eek2: De nem adom fel,ha lesz drótom a szekunderhez,újra próbállkozok,addig is javítgadom a kis Einhell trafót. Az enyém is elég légrésesen lett tekerve,mert a kenyény drótot nem tudtam szépen oda hajlítani,ahova kellene.tekerve-kellene Érdekes,amit írtok,melegszik,nem melegszik...ha lett volna több drótom,akkor talán ráment volna 30menet egy trafóra,az 230-on kb 55-60V,és ha levenném a toroiddal a 230-at kb 185V-ra,akkor is meglenne a 42V szek.,és a trafók se melegednének annyira.Amit most csináltam,kb. 35V-ot adott le,ekkora fesszel már egészen jól lehetett ívet gyújtani,csak hegesztés közben esett le nagyon a fesz,ezért nem igazán volt ereje. Tetszik ez a kis Einhell,lehet ki-be húzogatni a vasmagját,és így állítani az áramot,kap malyd egy szép fadobozt is......azt falura jó lesz az Köbzoli a ponthegesztő trafód kb.hányas vason van?
Zoli!
Jó-jó, hogy neked is eszebe jutott, hogy összeboríthatók a vasak E-E-vel, de hátulütője, hogy a keresztmetszet marad, tehát az átvihető teljesítmény akkoris csak egy trafónyi! Csak az ablakméret nő, és fér rá így a dupla primer... Ez ugyanaz eddig, mintha áttekernél egyet dupla menetszámra. Talán azért jobb a két trafó külön használat, és primersorbakötése, mert úgy csak összeadódik a kettő teljesítménye! Nekem is ott van a párba válogatott kettő, darabja 25cm2-es, jó ha 500w-ot átvisz, ha ezeket összeborítom, attól még 500w! A kettő külön már: 110v/500w+110v/500w=220v/1000w ééérteeed!??
Bizony!, és 4x-es a teljesítmény!!
Na és fele akkora menetszám kell/persze ami a normális lenne/ No azt már tekerheted 1menet/volttal!! Kemény csöves kimenőt lehetne belőle mi??? SE-hez, még ráadásul 1 oldalról is van lemezelve...hehehe 150w SE 10dbGU50-el?? Tudom jó hülye vagyok...
Gyere!, vigyük át amoda!!!
Hi!
Megtudná mondani valaki hogy a váltóáramú hegesztőt nemcsak diódákkal hanem párhuzamosan kapcsolt graets-ekkel is lehetne egyenirányítani vagy a nyitófeszültség ott is probléma?
Szerintem több kisáramú grécet akar SKY párhuzamosan kapcsolni. Az úgy nem az igazi, mert eltérő a diódák nyitófeszültsége, és nem egyformán "veszik ki a részüket az egyenirányításból". Egyesek túlterhelődnek, míg másikak "lazsálnak".
Én 3 darab 50A-es graetzet kötöttem párhuzamosan elektrolizáláshoz, a diódák gyorsaságának különbsége nem okoz problémát ilyen kis frekvencián, tapasztalataim szerint. Viszont jobban túl kell méretezni, mint egy graetz esetén, de nem sokkal.
Szia!
Igen úgy gondoltam hogy több kisebb áramú graets-et kapcsolnék párhuzamosan mondjuk 35A-osakat nekem max 140A lenne a hegesztőáram, és 9-10db-ot gondoltam összekötni, csak a a diódáknak eltérő lehet az ellenállása ami a gond de ha minél többet kötünk párhuzamosan annál jobb (szerintem).
Hello. Egy kicsit körbejárva a dolgot a következő megállapitásokat tehetjük:szinte biztos,hogy az egyes diódahidak nyitófeszültsége nem egyforma. Viszont a kisebb nyitófeszültségű hidon átfolyó áram hatására a diódákon eső feszültség nőni fog,igy az addig "lazsáló" hidak is nyitnak,és átveszik a terhelés egy részét,feltéve ha a hűtésük egyforma. Rögtön jelentkezik is a másik gond,ami lehet ,hogy semmissé teszi eddigi gondolatmenetünk igazát. Arra gondolok,az igaz,hogy a terhelés hatására nő a nyitófeszültség,de ugyanakkor melegszik a P-N átmenet is és ez nyitófeszültségcsökkenést okoz ~2.2mV/°C értékben. Mi lehetne a biztos megoldás?
Soros áramlinearizáló ellenállások beépitése minden diódahid váltófesz bemenetéhez. Tételezzünk fel egy rossz esetet,100mV nyitófeszeltérést a hidak közt. Ezt kompenzálni elég egy 0.01ohm (100mohm) ellenállás,mert 10A átfolyó áram esetén már a teljes 100mV eltérést kiegyenliti.és eközben mindössze 1W teljesitményt disszipál. Ha 35A-os hidakat használsz akkor is csak darabonként 3.5W az elfűtött teljesitmény. Gondot jelenthet az ellenállás kis értéke,legegyszerűbb házilag előállitani.Fűtőtest,vagy más selejtes melegitőkészülék bontásából juthatunk megfelelő huzalhoz. Adott hossúságú darabon átfolyatunk néhány ampert és mérjük a feszültségesést,ebből már számolható a 0.01ohm huzalhossz. A megfelelően nagyáramú csatlakozások kialakitása pedig alapvető a helyes működéshez.
Javitok:0.01ohm=10 mohm. A többi helyes(remélem).
Így kell ezt csinálni. Én inverterhez fogok össze majd soros kiegyenlítő ellenállással diódákat. Ha rendesen kiszámolja az ember, semmi gond nincs, és a maximális terhelés is levehető, nem röpködnek el. Én ebbe a monitorba pld. amiről írok, a sortranyót dupláztam, mert az eredeti az 4000 pénz és 20A, ez meg 2x12=24A És még a bétája is jobb lett! Megy már másfél-két éve. Egy 100nF-tól szállt fel az egész. Ja, és a két tranyó összesen 800 pénz! Az ész a fontos, nem a haj. Bár nekem van az is.
Idézet: „Bár nekem van az is.” Azért nem hátrány.
Szia!
Én a nagy 200A-es hegesztőmhöz vettem azonos sorozatból 6 egyforma 50A-es graetz kockát, és ezeket tervezem párhuzamba kötni. ha nem bírja, lesz nagy pukk, és az Asszonyra odabenn ráoltódik a villany... Ha tapasztalok, majd leírom, hogy milyen.. Bár a párhuzamosan kötött diódákról annyit, hogy a jelenlegi egyenirányításban is 4x8db SY-os, 25A-es generátor dióda dolgozik, és még csak nem is melegszik, egy 20cmx20cm-es alulapon.
Szia! Én 4db 150A diódát használtam graetznek (a graetz kockáról letettem) a névleges hegesztőáram 140A, 10-15db 2milis pálca után alig lett langyos venti nélkül. Úgy olvastam itt, hogy egy diódát a hegesztőáram fele terhel az a 6db biztosan elég lessz! Az a 32 dióda nem foglal sok helyet?
ha érdekel még valakit akor nézze ezt:
Mikróból Heggesztőtrafó
Heló
Lenne 1 rossz mikróm! Az lenne a kérdésem hogy milyen alkatrészek találhatók meg benne? És mi, mire használható fel?
Sziasztok. Nekem van két egy forma mic. trafóm az lenne a kérésem h kinek van egy használható kép vagy rajza h meg épithessem a hegesztőt. Előre is köszönöm.
HEllo.VAn két ugyan olyan mikró trafóm.A primerek ugyan azok.MEkkora legyen a két szekunder tekercs?
Nos egy trafót már szétszedtem.A primerje sértetlen.Csináltam egy a fenn lévő primer mellé egy csévetestet amire a szeundert fogom tekerni.A kérdés hogy hány menet és milyen drót?Olvastam oylat hogy 30 és 40 menet között kell.Nekem van 2,3as drótom abból összesodrok kettőt és úgy már egy 4,6os dróttal tekerek.Szerintem felfér abból is 30 menet.De holnap kiderül.30 menet elég van több kell.
2x2,3=3,25
Ne az átmérőt számold, hanem a huzal keresztmetszetét. (2,3*2,3*PI/4) *2 =8,3 mm2 3,25*3,25*pi/4= 8,3 mm2
ÉS akkor milyen keresztmetszet menjen rá.Max 2es pálcára kell és két trafó lesz.2,3as huzalom van.Abból hány szál legyen?
2-es pálcához elég lenne a két szál 2,3-as. De azzal még nem lehet hegeszteni. Személy szerint még a 0,4-es lemezt is 2,5-ös pálcával hegesztem. A 2-es inkább lyukaszt, mint hegeszt és nagyon fogy.
Nem írtad még a használható tekercselési keresztmetszetet. Abból lehetne kiszámítani, hány menetet lehet adott huzalvastagságból beletekerni. Pontosan egyforma a két trafó? Korábban máshol azt írtad, az egyik kisebb. |
Bejelentkezés
Hirdetés |