Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LPT portos vezérlés
 
Témaindító: creative, idő: Nov 11, 2005
Lapozás: OK   10 / 29
(#) Manyoc válasza zenetom hozzászólására (») Dec 4, 2008 /
 
Mindenféleképpen bájtot küldesz ki. Ha csak egy bit változását szeretnél végrehajtani, akkor a programodon belül kell elvégezned az előző állapothoz képest mi legyen az új kiküldendő bájt.
pl
a port kimenete jelenleg 00001000 és te mondjuk egy bitten változást szeretnél. Mondjuk az elsőn. 00000001

VAGY BIT művelettel

00001000 előző állapot
00000001 változás
------------
00001001 új kiküldendő bájt
(#) zenetom válasza Manyoc hozzászólására (») Dec 4, 2008 /
 
Igen, idáig én is eljutottam hogy VAGY műveletetet alkalmazok (vagyis összeadom a számokat). De most nem nagyon törődtem az üggyel, de úgylátszik át kell írnom a progim "motorját".
(#) blackdemon hozzászólása Dec 6, 2008 /
 
ki tudna segiteni.epitetem enis egy ilyen link es hogy tudnam megmozgatni a winampal,vagyis mikor zenet halgatok vilogjanak a LED-ek.amugy az elso 4 LED eg megalas nelkul.Koszy

Az URL gomb használata, illetve a normális fogalmazás a fórumon kötelező, az itt elkövetett írásmód, és a "Köszy"-jellegű chat-es vonal viszont nem ajánlott.
Itt vagy már egy ideje, próbálj alkalmazkodni, pláne akkor, ha segítséget kérnél.
A linket javítottam.
-- kobold
(#) vacikifli hozzászólása Dec 9, 2008 /
 
Hali!
Érdekelne az ltp portról(végszükség esetén soros portról) 8*8 mátrix megoldás, csak az elektronika részéhez nem nagyon értek.
#117030 Hozzászólásban Balázs írta:
Idézet:
„Nem lenne egyszerűbb mulitplexelni például 2db 74HC374-es IC-vel? Akkor 9 I/O is elég, és ha mindenáron LPT-vel akarja, akkor rá tudja kötni direktbe, nem is kell PIC.”

Nos ezt valaki kifejthetné nekem. Hogy hogy kell bekötni, meg mi mit és hogy csinál. - esetleg egyéb ötleteket.
Köszönöm : Kifli
(#) zenetom válasza blackdemon hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Hali!
A Discolitez ablakon valamelyik négyzetre jobbklikkel rákattintasz és beállítod úgy ahogy a képen látod. Ha tudsz angolul akkor magad is rájöhetsz hogy melyik micsoda, aztán a többi 7-et is megtudod csinálni.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Dec 21, 2008 /
 
Sziasztok.

LPT portot melyik programmal a legcélszerűbb vezérelni? Úgy értem: Pascal, Visual Basic, stb. Tudom, mindenkinek meg van a maga programja, amivel szereti ezt megoldani, de gondolom van egy általában etalon szoftver, ami talán a legjobb erre a célra. No és viszonylag könnyen tanulható. Mivel ezt a programnyelvet szeretném megtanulni. Talán egy kitétel van, hogy grafikus felületű programot szeretnék majd írni gombokkal, amikre kattintani lehet. Természetesen nem vágom nagy fába a pákámat, az általatok javasolt programot először kezdő lépésekben szeretném megtanulni.

Köszönöm szépen.
(#) Zoli_bácsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Elnézést kérek, már nem tudom módosítani, annyival egészíteném ki, hogy nem feltétlenül kell grafikus felület. Egy korábbi előre megírt hozzászólást másoltam be, amibn összeszedtem a gondolataimat, de most változott egy picit a terv Szóval az alap kritérium az egyszerű port-kezelés, bármelyik nyelv is legyen, megtanulom. Idővel.
(#) zenetom válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Hát ha grafikusan akarsz alkotni programokat, akkor a Pascal és társait elfelejtheted. Ajánlom a Delphi 7-et. De úgylátom hogy mégcsak most akarod elkezdeni tanulni.
Ahhoz viszont (mármint a tanuláshoz) szerintem Turbo Pascal 7.0 a legcélszerűbb (én is azon tanultam meg (tananyag volt, bár a tanár nem sokat segített...)).
Viszont nem 5 perc amíg megtanulod az alapokat (ha mindent beleadsz, pár hónap..). Majd keresek Neked valami tanulható formátumot a neten, ha bármi kérdésed van szólj!
(#) Zoli_bácsi válasza zenetom hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Pascalt tanultam, de kb 10 éve, úgyhogy nagyon sokat felejtettem belőle. Újra kéne tanulni. Csak olyan könyv kellene, ami a legelső alap témákkal kezdi, és úgy halad. Olyan könyv, ami a 0-ról indul. Esetleg tudnál javasolni szerzőt és könyvcímet?

Köszi szépen.

(#) zenetom válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Hát a 9-es tankönyvemet
Hátha betudod szerezni..
Majd holnap előkerítem...
(#) kezdo válasza 021 hozzászólására (») Dec 26, 2008 /
 
Jó öreg QBASIC-ben:

PRINT "Kilépés: -1"
PRINT
DO
INPUT "Kiküldendő szám: ", N%
OUT N%, &H378
LOOP UNTIL N%=-1
END

Vigyázni kell, hogy csak 0...255 közötti számokat gépelj be, nahogy esetleg kifagyjon...

Kilépni a ciklusból -1 gépelésével majd Enter-rel tudsz.

Üdv:
Kezdo
(#) Manyoc válasza kezdo hozzászólására (») Dec 26, 2008 /
 
A legegyszerűbben talán Basic, majd Visual Basic lehet programozgatni, de én nagyon nem szeretem őket. Banális hibákat lehet vele ejteni, anélkül hogy köhintene valamit rá és aztán csak bámulsz , hogy miért nem a kívánt eredményt kaptad.
A pascal viszont szinpatikusabb, elegáns szintaksikkal, aztán onann már csak egy lépés a Delphi. De ha idővel komolyabban akarod csinálni akkor Ansi C, majd C# .
(#) Dietrich válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
rühellem, hogy ezt kell mondanom, de a basic-nél egyszerűbbet, gyorsabban tanulhatót nem fogsz találni...éppen ezért BASIC a neve :yes:

akár 5 percet is igénybe vehet, mire az első progidat megírod...

help-nek meg ott a net, hegyekben a példatár...régen nem volt ilyen, mi még a magunk tapasztalataiból tanultunk

keress példákat az OUT-ra
(#) zozzzz hozzászólása Dec 30, 2008 /
 
Üdv. mindenkinek.

Nem találtam konkrétan ilyen témát ezért nyitottam.
A kérdésem a következő lenne:
Van 3 mátrixnyomtatóm, táp + vezérlőpanel + létetőmotor. Ebből szeretnék egy kis 3 tengelyes masinát létrehozni amit Mach3-mal írányítanék. Mind a 3 nyomtató 25 pines. Hogy tudnám vezérelni a 3 tengelyt ? Melyik nyomtatólábat kellene az LPT-re kötni? Unipoláris motorok. Epson 1050, 1170, és egy NEC .... Gondolom a vezérlést ugyanazon a portokon kapják.

Segítséget előre is köszönöm. Zozzzz
(#) Moderátor hozzászólása zozzzz hozzászólására (») Dec 30, 2008
 
Idézet:
„LPT adatküldés vezérléshez (CNC)”
téma ide áthelyezve.

A
Idézet:
„konkrétan ilyen téma”
azt jelenti, hogy ha a porton át egy hattagú lámpasort vezérelnék, de csak nyolcról szóló téma van, egyből nyitunk újat?
Van vezérlős topik, van CNC-s, meg még Mach3-as is rémlik, kizárt, hogy szétnéztél volna. Pedig ezeknek a régebbi témáknak megvan az az előnye is, hogy sokaknál ott csücsül a figyelőben, és lehet, könnyebben észreveszik, mint az újat.
(#) zozzzz válasza (») Dec 30, 2008 /
 
Bocs. Valószínűleg csak a fától nem látom az erdőt, de napok óta bújom az összes hasonló jellegű topikot , de nem találtam olyat, amelyben egy gyári nyomtatópanel a vezérlő, csak olyat amilyet egy XY nyákból készített LPT-re köthető vezrlőről van szó.
Enyhe ilyenirányú tudatlanságom miatt Én sajna nem látom a hasonlóságot. Eme hiányosságomért elnézést kérek. Remélem valaki könyökből kinyomja a megoldást.
(#) kobold válasza zozzzz hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Legalább a cím lett volna akkor erről szóló...
Na, mindegy. Nem tudom, minek kellene "bonyolítani" az életet az eredeti vezérlőkkel, azok nem igazán erre valók. Pl. az életben nem küldik vissza a számítógépnek, mennyit lépett egy-egy motor, mi a szenzorok (mert az úgyis kell) állapota, és nem is rángathatod őket kedvedre - a nyomtatóvezérlő egy nyomtatható karakterállományt vár, feldolgozza, és soronként kipötyögteti.
Valószínűleg ezért nincs erről téma. Viszont, mivel megvan a panel, rajta van a táp, a meghajtófokozat, ezeket felhasználva, és kiegészítve egy kontrolleres egységgel, már úgy dolgozhatsz, ahogy a Mach3 szeretné.
(#) sanyi01 hozzászólása Dec 30, 2008 /
 
Hali Mindenkinek!

Én a Delphit nem igazán szeretem, megutáltatták a GDF-en

A java-t viszont szeretem, de a guugliben nem találtam "használható" segítséget párhuzamos port programozására.

Ebben tudna valaki segíteni?
(#) kobold válasza sanyi01 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Maradjunk annyiban, hogy talán, de nem ezen a fórumon.
Itt érdemesebb volna szétnézned; mi nem nagyon támogatnánk a PC-oldali programozást, egy-két ritka kivételtől eltekintve.
(#) Action2K válasza sanyi01 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Szia!

Megutáltatták? Ejnye-bejnye!
Java-hoz azért nem találsz, mert az nemigen erre való.
Mit szeretnél vezérelni, milyen alkalmazást akarsz? Akkor lehet tudok egyszerű megoldást rá.
Chat, játék, meg ehhez hasonlóakra jó a java, de ide
(#) Action2K válasza zozzzz hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Szia!

Ha gyári programot akarsz használni, akkor a hozzá való elektronikát kell alkalmaznod (megépítened).
Viszont, ha saját elektronikát építesz, akkor azzal kell szembesülnöd, hogy nagy valószínűséggel saját programot is kell írnod hozzá.
kobold megoldása a járható út:
Idézet:
„megvan a panel, rajta van a táp, a meghajtófokozat, ezeket felhasználva, és kiegészítve egy kontrolleres egységgel...”

De én inkább csak kiszedném azt a pár motorvezérlő alkatrészt, (ami nem más mint nagy áramú szilárdtest relé, ami kapcsolgatja a tápot a vezérlőjelek alapján) érzékelőket és alkatrészeit, majd ezt egy panelra téve hoznám össze az illesztő áramkört. Ezután a szoftvert kell már csak megírni.
A gyáriak PIC-et is tartalmaz, azt még égetned is kell. Szóval nem kezdőknek való. Amit viszont előbb ecseteltem, már kisebb ismeretek mellett is összehozható. Végül is olyan mintha LPT-s "futófényt" építenél.
(#) sanyi01 válasza Action2K hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
hali

Amit szeretnék vezérelni:
- 8 bites futófény (Delphiben egyik haver írt progit, azt használom, kitűnő)
- 1db egyenáramú motorthajtottam (BD241C-vel) meg ugyanezzel a progival (egy irányú forgás), hogy a db25 egy lábára állandó jelet adtam
- 1db unipoláris léptetőmotort hajtottam meg, ugyanaz a tranzisztoros áramkör, csak 4 van belőle. A port 4 lábára adtam 1234123412341234.... jelek sorozatát, de nagyon gyengén mozgott. A futófény vezérlő progit irtam át.
Már kb 4 hónapja (ahogy időm engedi) foglalkozok egy T típusú robotmechanikával. Egy db egyenáramú motor mozogna ide-oda... Két nyomásérzékelő szenzorral (379-es port). (NAND kapuk (saját tervezés) és tranyós motorvezérlő Rádiótechnika évk. 1970)

Java-t tanultam, jobban szeretem. Delphit is, de ha nincs más... akkor jó

Mit ajánlasz, amit le lehet tölteni valahonnan? C, C++, C#, Assembly? Ezek bejönnének. (Windows és Linux alatt egyarnt dolgozok)

Előre is köszi!
(#) Action2K válasza sanyi01 hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Ha nem létkérdés a programod multitaskos működése más programokkal, akkor én a pascalt ajánlom. A fordított forrás exe-je DOS alatt. Én ebben oldom meg. Delphiben van ingyenes verzió is, regisztrált tagoknak.
A windows-osoknál az a baj, hogy a multitask miatt mindig megcsúszik a kimeneti időzítés. szkóppal néztem, és sajnos komoly szinkron széteséseket produkál. Viszont a grafikus kezelőfelület könnyen elkészíthető hozzá. Futófényhez, illetve pontos időzítést nem igénylő dolgokhoz tökéletes. Attól félek, hogy C variánsoknál is ez a szitu, de még assembly-ben is, ha multitaskos.
Tehát, én Pascal, Delphi és BASIC-ben oldom meg, a céltól függően.
(#) zozzzz válasza Action2K hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Szia. Azért szeretném a gyári progit, mert azt mondták hogy konfigurálható a kimenet - tehát ha tudom hogy melyik lábra kell adnom a panelnak a vezéslést, akkor pofonegyszerű lenne a használat; "relatív". És milyen lenne a "kontrolleres egység" ? Konkrétan mire gondoltok ? Én bármire kapható vagyok, csak legyen egy működő elmélet.
Üdv.: Zoli
(#) sanyi01 válasza Action2K hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Hali.

Basicet sose tanultam, a pascalt igen ( )...
Akkor Delphi egyenlőre...
(#) kobold válasza zozzzz hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Ha a gyári progi alatt a Mach3-at érted, az rendben van, sokan alkalmazzák, és tényleg sok minden konfigurálható (kollégámnál kínlódunk vele néha).
De hogy a gyári nyomtatópanel, úgy, ahogy az van, nem jó hozzá, az biztos. Ki kell belőle termelni a lényeget, a nyomtatóprocesszor és társai pedig mehetnek a feldolgozóba - ehelyett kell a kontrolleres egység, tulajdonképpen a PC és a perifériák közé.
Ebben a témában van már pár gondolat, és vezérlő is, csak az igények felméréséhez linkeltem be.
(#) zozzzz válasza kobold hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Köszi a választ. Nekem valami egyszerű kellene.
Találtam valamit az oroszoknál ami nekem egyszerűnek tűnik. Valami ilyesmire gondoltam. Igaz a TM7-ről még nem találtam még semmit, de a másik IC-t már megnéztem. A bekötésük "pofonegyszerűnek tűnik". Jól átlátható.
(#) zozzzz válasza zozzzz hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Ha jól láttam akkor a TM7 az 555TM7.
(#) Action2K válasza zozzzz hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Teli találat!
A TM7 tároló IC. A legjobb egy 74374-es lenne, de időnként csak a 74373 kapható. Végül is mindegy melyik, a program írásakor kell odafigyelni a vezérlésre. MINTA
Az MP4101 pedig egy meghajtó IC (NPN tranyókkal). Ezek tuti benne vannak a felhasználandó nyomtatókban, én a régi nagy flopppyból szedtem ki a motorokat és a meghajtó IC-ket. Pl.: TD6200AP
(#) zozzzz válasza Action2K hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Találtam egy másikat. Ezt is analizálnád?

UCN5800.jpg
    
Következő: »»   10 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem