Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
azt sikerült átírni, de visszafelé van az óra, és nem megy a szövegkiírós rész.
Vicsys akkor lécci oszd meg velünk, hogy mit kell módosítani az eredeti asm-ekben hogy olyan legyen mint a módosított. Mert nekem most a módosított jó viszont az eredetinél tükrözve van az idő és nem 6 rá az rc5 táviri.
köszi!
sikerült úgy átírnom a modosított hex-et az icprog ban ahogy kell majd elmentettem és pickit 2 vel beégettem. most jó, csak az a baj, hogy mikor befelyezi a szöveget van egy nagy üres rész mert rövidebb a szöveg. ezt az üres részt valahogy ki lehet törölni?
Szia
Itt vannak a hexek, ezekből mazsolázhatsz. Bővebben: Link
A sorok elől kell kivenni a ";"-t. Az elsőnél, ha a venti az órajárás irányába pörög. A másodikét akkor ha tükörképe. (prop.asm 57-58. sorok)
Szia!
Na akkor azt hiszem, én is arra vetemedek hogy átírjam magamnak az eredeti programot. Köszi a választ, ezt ha jól láttam már leírtátok néhányszor a fórumba, de nem könnyű megtalálni Akkor már csak egy rc5-ös keys.asm kéne... majd keresek üdv.
Nem hiszem el!!! már megint parázslanak a ledjeim ha teszek minden tranzisztorra egy 10Kohmos ellenálást ami lehuzza testre, az nem lenne jó?
Szia PetiJanka!
Megemelkedett a tápfeszed? Vagy szűretlen a puffer a bázison? Taláh azért kezdi el ugyanazt. Szerintem, inkább olyan 22K Ohm-os ellenállásokkal próbáld, hogy ne torzúljanak nagyon a munkaponti beállítások. Szia.
Hali! semmi nem történt, megy már vagy 3 napja, idáig nem is volt semmi baj, de ma levettem a forgórészt megmutatni barátnőmnek, majd visszatettem és azóta megint világít. de amint bekapcsolom kialszik, és müködik rendesen. akkor 22 Kohmos ellenálásokkal fogok probálkozni.
Sziasztok! Van köztetek olyan aki ért a capstan motorokhoz? Be kéne indítani 2 motort.
Helló janocsi, te se tudtad azóta beindítani a capstan motoraidat?
Szia C27!
Nekem sem sikerült még beíditani. Igazából még nem volt rá sem időm sem szükségem, ezért nem is foglalkoztam komolyabban a motorral. Később elő fogom venni, és újra átvízsgálom. Szia.
Szia! beforrasztottam a 22Kohmos ellenálásokat minden tranzisztorhoz. Most úgy néz ki tökéletes lett! Ezt Valaki kiprobálta már? Jó lenne ha müködne ékezetekkel!
Szia Peti.Janka!
Rendben a propellered, OK! Az ékezetes "hex" állomány nálam nem működött, (távival nem tudtam kezelni), de ugyanazon az oldalon le van írva, hogyan szerkeszthetjük meg az ékezetes szövegünket. Én is az szerint készitettem el. Szia.
Sziasztok!
Az utolsó simításokat végzem egy áttervezett órával: - Bázis: 16F628 - Nyomógombos aktiválás vagy infra távirányítós bekapcsolás után egy órával leáll a forgás és a táp is kikapcsol. - Propeller: 16F886 - Több Ram és port bit lehetővé tette a 8 pont magas karakter kijelzést. Felkerült egy I2C RTC is, így a táp kikapcsolásra az időt nem felejti el. A pic-en van I2C, A/D így a fentebb említett hőmérésnek nincs akadálya. - Távirányító: 16C84 - Mivel az ajánlott távirányítónak sokkal kevesebb gombja van, mint amit az óra igényel, a programot módosítottam 45 funkciósra (1 shift gomb). A shift állapotot a parancs küldése közben egy látható LED-en visszajelzi. A visszatérő probléma megoldása - A parázsló ledek, véletlen reset oka maga a tápegység trafó. Nem csak a szekunder tekercs mozog a márneses térben, hanem a propeller minden vezetéke. Minden nagyimpedanciás pont (bekötetlen reset láb) zavarjeleket vesz fel. Javaslatom: kb. 10-20K ellenállással ezeket a pontokat az inaktív szinre kell húzni. Ez vonatkozik a LED-ek áramgenerátor tranzisztorainak bázisaira is, ugyanis lassú fordulatnál a program a portbiteket input módba kapcsolja. - A távirányítóban levő 78L05 nyugalmi árama gyorsan meríti az elemet. - Szerencsétlen a programokban a direkt Bank állítás. A Banksel makrót ajánlom, mert eltérő processzoron is helyes kiválasztás fordul. Továbbfejlesztés: I2C RTC kezelése, az évszám első két jegyének kiírása, a magyar formátumú dátumkijelzés, ékezetes karakterek, a hét napjának kijelzése. A bázis és a ropeller pic-je is tartalmaz USART-ot. Felmerült a két egység közötti kommunikáció ötlete is. A modelvasútnál már bevált (DCC) módszerrel a táp vezérlésével a bázis küldhet információt a propellernek. Az információ adásakor a modulációnak megfelelően kikapcsoljuk a tekercs meghajtását, a töltés kimaradását a propeller érzékeli. A propeller a válaszát úgy küldheti el, hogy egy időre egy nagy fogyasztót bekapcsol. Az áram változását a bázis figyelheti. Az igazi válasz: A bázis pic-je is számolhatja az időt (a másodperc számítása már benne is van). Így például megoldható, hogy hétköznap 8-22, hétvégén 10-23 között járjon az óra, vagy az említett esti órában automatikusan kapcsoljon ki. Köszönöm az ötleteket, sokat olvastam közülük itt a fórumon.
Szia Hp41C!
Nagyon komoly átalakítást végeztél a propeller clock-on. Kiváncsian várjuk a további eredményeket a végkifeletről. Ha lesz majd időd, feltehetnél több infót is erről az új óráról. Szia.
Szia Peti Janka!
Találtam egy korábbi képet a propelleredről, ahol meg is jelőltem a hiba valószínű okát néhány nyillal. Ha az a külső fóliaszegély egybefüggő, akkor nagyon nagy a baj..., csináltál egy egymenetes rövidrezárt tekercset a propon. Ha nem egybefüggő az a szegély, akkor elnézésed kérem! Csatoltam a fotót vissza, nézd át. Szia.
Az bizony egybefüggő! így volt a nyáktervben is. Akkor most megszakítom. Egyébként mióta az ellenálásokat beforrasztottam minden tranyóhoz azóta tökéletesen müködik.
Szia!
Végre egy fejlesztő ember Az elmondásod alapján okos kis órát szerkesztettél.Esetleg tehetnél fel képeket,biztosan sok építő ötletünk lenne. A távirányító tényleg zabálja az elemet,de ha 9v-os helyett 2-3 db AA vagy AAA elemről tápláljuk,már nem is kell a 78l05. Csak így tovább,várjuk az eredményeidet ! Üdv!
Szia Peti Janka!
Kár, hogy előbb ezeket a fotókat nem néztem meg, talán sokkal hamarabb rendbejön az órád. Mindenképpen szakítsd meg határozottan, és gondolom a közös főldpontra fogod rákötni utánna. Szia.
Sziasztok!
Vagy én vagyok béna vagy nincsen rc5-höz asm-es progi Tehát egy sima rc5-ös keys.asm-et keresek. Nemigaz kipróbáltam az eredeti programokat, úgyis hogy a táviri is eredeti, de nem megy. Mire lett akkor tervezve az eredeti??? Infrám meg nincsen, de csak nem kell rc5-öt girder kimérnem... Honnan szerezzem meg az rc5 kódjait?
De jó köszi! Túl sok az infó
De még nem örülök előre... Más: Én ilyen ledeket használtam, de túl kicsi a "szóró szögük" tehát kéne valami más ami olcsó de kisseb csalás van bennük optikailag. Arra gondolok hogy ha pont szemből nézem az órát, elvakítanak a ledek, oldalabbról viszont nappal nem elég erős. Ez így zavaró, honnan vegyem és milyen ledeket? Ez így annyira (nem annyira) rossz hogy még rá is szánnám magam kicserélni az összeset
Szia pet!
Mint említettem a 16F628-ban van uart. Az áttervezésnél mind a két programba beleírtam, hogy a vett készülékcímet és a parancskódot küldje el az uarton. Egy PicKit2 segítségével máris kiíratható a vett üzenet. Egyébként az eredeti tévirányító az 1D készülékcímet küldi, az eredeti óra pedig a 06 címet várja....
További fejlemények:
Kivettem a programból a led kimenetek inputra fordítását. A kiíratás letiltását a flags2 egy nem használt bitjével megoldva még az eredetinél rövidebb is lett a kód. Az eredmény szerint nem kell pótlólag beépíteni 9-10 ellenállást.
Az infrás kísérletezéshez a következő oldalt ajánlom:Winlirc
Itt található a PC soros vonalára illeszkedő (6 alkatrészből álló) vevő és letölthető a vevő program is.
Na végül nem használtam a leírt címeket, hanem ami ott van csatolt fájlban keys.asm-et (már magam se tudom, melyik) próbáltam. És egy-két gomra reagált. Szoval most próbálgatással a gombok 3/4-ét sikerült beállítanom. Viszont nagyon nem értek itt valamit akkor...
Hp41C! Úgy érted, hogy ezzel a programoddal pickit2- vel a gépen lehetne kiiratni az adott távi címét? Ha hülyeséget írtam bocsi
Szia Pet!
Ezzel a módosítással, meg három jumretüskével (GND, RB1-RX,RB2-TX) a készülék által vett címet és a parancsot lehet megjeleníteni (a parancskódot csak akkor küldi ha a vett cím egyezik a készülék címével) pl. PicKit2 soros termináljával (uart tool). Az összkötés a soros terminál ablakában egy képpen található meg. A soros adás-vétel csak akkor működik, ha a PicKit2 jó tápot érzékel. Egyszerűen vezessük át a készülék tápját a negyedik tüskén, vagy még egyszerűbben kapcsoljuk be a PicKit2 tápját (5V). A sebesség beállítás után már kapcsolódhatunk az berendezéshez.
Ha a 00 kódot előre hozod a kívánt helyre, máris rövidül a szöveg.
Szia Hp41C!
Végre egy valódi PIC programozó, aki nem sajnál időt szakitani a fejlesztésekre. Én nem tudok PIC-et programozni, amit nagyon hiányolok mostmár. Ha lehetne néhány dolgot kérni Tőled, a propeller clock program módosításához, akkor azt megtennéd? Egy másik "egyszerübb" óra működtetéséhez volna erre szükség. Ha igen, akkor jelezd, majd leírom mi az a néhány változtatás, ami szükséges lenne. Előre is köszönöm, szia.
Sziasztok!
Szereztem egy régi videófej motort, (2 fejes), amelynek az állórész tekercsei külön-külön vannak kivezetve, még vezetékkel. Ezzel szeretnék majd egy új órát késziteni, ha meg lesznek a hozzávaló alkatrészeim. A motorvezérlő IC, KM3505F. Néhány kép róla. Sziasztok |
Bejelentkezés
Hirdetés |