Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   439 / 4014
(#) matyko_78 hozzászólása Márc 6, 2009 /

Sziasztok )

Tudnátok segíteni abban, hogy hol találok olyan táblázatot vagy leírást, ahol megtalálhatóak a villanyszerelésben, ill. kapcsolási rajzokon használt
jelölések ?

Előre is köszönöm

Üdv: Matykó
(#) uli válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Az egyetlen gond az, hogy 1,5 Voltról kellene. Valamint az LM3909 beszerezhetetlennek tűnik. De köszönöm bogarászok még... Kössz :uli
(#) Hujikolp hozzászólása Márc 6, 2009 /

Köszönöm a válaszokat, azt hiszem, akkor le kell mondanom erről, az ár miatt főképp A lényeg az "olcsóság", és kevés alkatrész lett volna, akkor marad a pic...

(10db 7 szegmensen kijelzőt kell majd meghajtani.)
(#) moltam válasza Hujikolp hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

CMOS ic k ből szerintem össze lehet pakolgatni.Egy bcd counter+bcd to seven segment IC egy számjegyre.
(#) vicsys válasza uli hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

(#) Szobiati hozzászólása Márc 6, 2009 /

Sziasztok!
Én most mint egy teljesen amatőr írok itt nektek, aki a minap akarta megépíteni első kis áromkörét. Gondoltam is, hogy megépítem a két ledes villogót, ami mint kiderült, ugye egy astabil multivibrátor. Ezt itt!

A gondom csak az, hogy nem csinál semmit. De azt nagyon nagyon konkrétan. Átnéztem mindent, minden jól van bekötve (reményeim szerint). A kondenzátoroknál volt egy kis zavarodottságom, konkrétabban az, hogy nem tudtam melyik a pozitív és negatív polaritású lába szegénynek. Végül kisütöttem, hogy melyik a pozitív és negatív, mivel a LED-nek a hosszabbik a pozitív, meg a rövidebbnél vannak kis vonalak húzva a kondira (mintha a negatívot jelölné).
Kimértem, minden mindennel érintkezik.

Ha bekötöm a műszert konkrétan 0,000A az áramfelvétele. Ha feszültséget mérek (és ez az érdekes) -1V -ot mutat.

Annyit bátorkodtam módosítani (mivel véletlenül rossz alaktrészt vettem :bonk, hogy a két 150Ohm-os ellenállás helyett két 166Ohm-os van, valamint egy 5V-os tápról üzemeltetem az egészet.

Elnézést, mindenért, ha valamit esetleg elírtam, hülyeséget írtam, stb, stb. Kezdő vagyok teljesen (mint írtam tegnap kezdtem), eddig csak a suliban elméletben küldtem az ellenállások eredőinek a számítását.

Előre is köszönök minden segítséget és elnézést a hosszú hozzászólásért is próbáltam mindent leírni ne utána keljen külön...
(#) petya100 hozzászólása Márc 6, 2009 /

sziasztok! valaki le tudná ellenőrizni a nyák tervemet?

Szivességeteket előre is köszönöm
(#) uli válasza vicsys hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Hálás köszönet
(#) nagy hoho válasza Hujikolp hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Helló !
Nekem van SN 74143 10db-ot elcserélnék 2 db ICL 7107-re. Az utóbbi 500-Ft körül van 1 db.
(#) Hujikolp válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Üdv!

Az IC-k érdekelnének, ment pü
(#) kriszlord hozzászólása Márc 7, 2009 /

Hali azt szeretném kérdezni mire jó a szakadás mérő a mérő műszeren meg hogy hogy kell értelmezni.
(#) watt válasza kriszlord hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Írj magyarul, és akkor válaszolok.
(#) ClC2H2AsCl2 hozzászólása Márc 7, 2009 /

Sziasztok!

Ezt a villámdetektort szeretném megépíteni:
Bővebben: Link

Számít az valamit hogy az induktivitás amit használok hozzá az axiális vagy radiális? Mert nem tudom milyet vegyek hozzá. A segítséget előre is köszönöm.
üdv.

Link linkké alakítva, legközelebb használd az URL gombot.
-- kobold
(#) zoly15 válasza kriszlord hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Multiméteren lévő szakadásjelzőre gondolsz?
Nagyon sok mindenre lehet használni..
Például:
- Zárlatot keresni
- Diódát kimérni
- Tranzisztort kimérni
- hasonló félvezetőket kimérni..

Üdv!
(#) petya100 hozzászólása Márc 7, 2009 /

Sziasztok nem tudja valaki hogy van ennek a Tranzisztornak a bekötése? Vagyis Emitter-Bázis-Colektor?
(#) kriszlord válasza zoly15 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Igen!ha valami segítség lenne amiből megtudnám tanulni az nagyon jó lenne
(#) zoly15 válasza petya100 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Tessék használni a :google:
Amúgy Itt van

Üdv!
(#) zoly15 válasza kriszlord hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

A műszerednek nincs könyve?
Abban benne kéne lennie..
Megnézem az enyémben mit írnak..
ha használható és kéred akkor lefotózhatom neked..

üdv!

Értem én csak ez enyémnek két lába van!És nem tudom hogy van-e harmadik vagy mi a harmadik És még a pdf fájlból se táláltam meg hogy hol a utólsó láb !

Értem és a a hátuljáról kell nézni vagy a teteje felől?
(#) Imi65 válasza petya100 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Úgy, hogy a lábai feléd álljanak.
(#) ClC2H2AsCl2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

köszi a segítséget!
(#) csuszo_zalan hozzászólása Márc 7, 2009 /

Hy! Találtam egy kapcsolást,ami 12-35 V ból 9V-ot csinál.Nem lehetne a kondenzátorokat úgy variálni,hogy a kimeneten 12V legyen? Esetleg úgy hogy 1.2V ? Köszönöm!

9v2a.gif

(#) Imi65 válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Nem a kondenzátorokon múlik. Ahhoz 7812-es IC kell, ilyet is lehet kapni. Az 1, 2V már nem oldható meg így, erre a feszültségre más sorozatú IC-t kell választani.
(#) SzervízMacska válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Mindent lehet, de ahhoz, hogy 12V jöjjön ki, 7812-es ic kell. A bemenetre meg minimum 15V.
(#) kriszlord válasza zoly15 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

hát sajna nincsen hozzá könyvem
de jó lenne.
(#) Hujikolp válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Nem. A kondenzátorok csak a szűrést és a pufferelésre szolgálnak. Az a 3 lábú, a 78s09 fogja neked biztosítani a 9 voltot. Ha 12 voltot szeretnél, hogy a kimeneten akkora legyen, akkor 7812-est tegyél bele. Maximum 1 amper terhelhetőségű (hűtőbordával) és minimum 15V-os bemenő fesz kell neki. Van olyan kapcsolás, ami szabályozható a feszültsége 0V-tól 12V-ig. Szerintem inkább olyan kéne neked. Ezt nézd meg

Látom páran meg is előztek
(#) csuszo_zalan válasza Hujikolp hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Kösz,de nekem nem szabályozható kell,hanem egy sima áramkör ami a bemenő(DC24V) ból 12V-ot csinál.Szóval azt az LM317L -lel birnám megoldani.Ha minden igaz,akkor ezzel 1.2V-ot birok csinálni?
(#) zs0lt hozzászólása Márc 7, 2009 /

sziasztok!

egy transistor csatlakozóinak a bekötése érdekelne..
típus: MJE2955
az érdekelne, hogy a kapcsoláson egy szokásos transistor jelölés van, de azt máshogyan kell bekötni, azt szeretném kérdezni, hogy hogyan?
1:base
2:collector
3:emitter
(#) Hujikolp válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Igen, tudsz vele 1.2-őt. Próbálj minél kisebb szórású alkatrészekkel dolgozni.

Ha stabil 12V-ot is szeretnél, akkor érdemes azt a 7812-es IC-vel megoldani. A neten sok kapcsolást találsz róla, pl amit linkeltél kapcsolást, az is jó ehhez, csak az IC-t kell kicserélni.
A C1 kondenzátornak a tápfeszültségnél (amit leszeretnél csökkenteni, a bemeneted) nagyobbnak kell lennie, pl 35V-osnak.
Következő: »»   439 / 4014
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem