Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is! Sziasztok ![]() Tudnátok segíteni abban, hogy hol találok olyan táblázatot vagy leírást, ahol megtalálhatóak a villanyszerelésben, ill. kapcsolási rajzokon használt jelölések ? Előre is köszönöm ![]() ![]() Üdv: Matykó
Az egyetlen gond az, hogy 1,5 Voltról kellene. Valamint az LM3909 beszerezhetetlennek tűnik. De köszönöm bogarászok még... Kössz :uli
Köszönöm a válaszokat, azt hiszem, akkor le kell mondanom erről, az ár miatt főképp
![]() ![]() (10db 7 szegmensen kijelzőt kell majd meghajtani.)
CMOS ic k ből szerintem össze lehet pakolgatni.Egy bcd counter+bcd to seven segment IC egy számjegyre.
Sziasztok!
Én most mint egy teljesen amatőr írok itt nektek, aki a minap akarta megépíteni első kis áromkörét. Gondoltam is, hogy megépítem a két ledes villogót, ami mint kiderült, ugye egy astabil multivibrátor. Ezt itt! A gondom csak az, hogy nem csinál semmit. De azt nagyon nagyon konkrétan. ![]() Kimértem, minden mindennel érintkezik. Ha bekötöm a műszert konkrétan 0,000A az áramfelvétele. ![]() Annyit bátorkodtam módosítani (mivel véletlenül rossz alaktrészt vettem :bonk ![]() Elnézést, mindenért, ha valamit esetleg elírtam, hülyeséget írtam, stb, stb. Kezdő vagyok teljesen (mint írtam tegnap kezdtem), eddig csak a suliban elméletben küldtem az ellenállások eredőinek a számítását. ![]() Előre is köszönök minden segítséget és elnézést a hosszú hozzászólásért is próbáltam mindent leírni ne utána keljen külön...
sziasztok! valaki le tudná ellenőrizni a nyák tervemet?
Szivességeteket előre is köszönöm
Helló !
Nekem van SN 74143 10db-ot elcserélnék 2 db ICL 7107-re. Az utóbbi 500-Ft körül van 1 db.
Hali azt szeretném kérdezni mire jó a szakadás mérő a mérő műszeren meg hogy hogy kell értelmezni.
Sziasztok!
Ezt a villámdetektort szeretném megépíteni: Bővebben: Link Számít az valamit hogy az induktivitás amit használok hozzá az axiális vagy radiális? Mert nem tudom milyet vegyek hozzá. A segítséget előre is köszönöm. üdv. Link linkké alakítva, legközelebb használd az URL gombot. -- kobold
Multiméteren lévő szakadásjelzőre gondolsz?
Nagyon sok mindenre lehet használni.. Például: - Zárlatot keresni - Diódát kimérni - Tranzisztort kimérni - hasonló félvezetőket kimérni.. Üdv!
Sziasztok nem tudja valaki hogy van ennek a Tranzisztornak a bekötése? Vagyis Emitter-Bázis-Colektor?
Igen!ha valami segítség lenne amiből megtudnám tanulni az nagyon jó lenne
![]()
A műszerednek nincs könyve?
Abban benne kéne lennie.. Megnézem az enyémben mit írnak.. ha használható és kéred akkor lefotózhatom neked.. üdv!
Értem én csak ez enyémnek két lába van!És nem tudom hogy van-e harmadik vagy mi a harmadik És még a pdf fájlból se táláltam meg hogy hol a utólsó láb !
köszi a segítséget!
Hy! Találtam egy kapcsolást,ami 12-35 V ból 9V-ot csinál.Nem lehetne a kondenzátorokat úgy variálni,hogy a kimeneten 12V legyen? Esetleg úgy hogy 1.2V ? Köszönöm!
Nem a kondenzátorokon múlik. Ahhoz 7812-es IC kell, ilyet is lehet kapni. Az 1, 2V már nem oldható meg így, erre a feszültségre más sorozatú IC-t kell választani.
Mindent lehet, de ahhoz, hogy 12V jöjjön ki, 7812-es ic kell. A bemenetre meg minimum 15V.
![]()
hát sajna nincsen hozzá könyvem
![]() de jó lenne.
Nem. A kondenzátorok csak a szűrést és a pufferelésre szolgálnak. Az a 3 lábú, a 78s09 fogja neked biztosítani a 9 voltot. Ha 12 voltot szeretnél, hogy a kimeneten akkora legyen, akkor 7812-est tegyél bele. Maximum 1 amper terhelhetőségű (hűtőbordával) és minimum 15V-os bemenő fesz kell neki. Van olyan kapcsolás, ami szabályozható a feszültsége 0V-tól 12V-ig. Szerintem inkább olyan kéne neked. Ezt nézd meg
![]() Látom páran meg is előztek ![]()
Kösz,de nekem nem szabályozható kell,hanem egy sima áramkör ami a bemenő(DC24V) ból 12V-ot csinál.Szóval azt az LM317L -lel birnám megoldani.Ha minden igaz,akkor ezzel 1.2V-ot birok csinálni?
sziasztok!
egy transistor csatlakozóinak a bekötése érdekelne.. típus: MJE2955 az érdekelne, hogy a kapcsoláson egy szokásos transistor jelölés van, de azt máshogyan kell bekötni, azt szeretném kérdezni, hogy hogyan? 1:base 2:collector 3:emitter
Igen, tudsz vele 1.2-őt. Próbálj minél kisebb szórású alkatrészekkel dolgozni.
Ha stabil 12V-ot is szeretnél, akkor érdemes azt a 7812-es IC-vel megoldani. A neten sok kapcsolást találsz róla, pl amit linkeltél kapcsolást, az is jó ehhez, csak az IC-t kell kicserélni. ![]() A C1 kondenzátornak a tápfeszültségnél (amit leszeretnél csökkenteni, a bemeneted) nagyobbnak kell lennie, pl 35V-osnak. |
Bejelentkezés
Hirdetés |