Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CD lejátszók csöves tuningja
Lapozás: OK   1 / 3
(#) tubes hozzászólása Nov 18, 2007 /
 
Hali

Egyre több helyen olvasom , hogy a Cd lejátszó kimenetét átalakították csövesre. Mivel énis csöves erősítőt hallgatok (saját gyártmányt) igy engem is kezdett érdekelni ez a téma föleg, hogy egy régi PHILIPS 204 CD-m van. A nagytestvérét szokták átalakítani PHILIPS 304. Ha valakit érdekel a téma az írjon bátran.
(#) Parázs Gábor válasza tubes hozzászólására (») Nov 18, 2007 /
 
Szegeden van egy csávo aki ezeket a Philiseket feltuningolja csővesre, ujra kábelezi stb.Én ép ilyen cd játszokat keresek.
(#) kaszarobert hozzászólása Nov 18, 2007 /
 
Mármint a DA konverter utáni műverősítőt helyettesítik egy elektroncsövekből készített differenciálerősítővel? Vagy az utánna lévő jelerősítéshez(ha kell ilyen egyáltalán) használnak egy csöves erősítőfokozatot, hogy átvegye a csöves hangzást?

Ez utóbbinak ha csöves a végfokod szerintem nem sok jelentősége van. Hisz előtte van egy műveleti erősítő... (Ha viszont nem csöves a végfokod akkor érdemes! A zenetechnikában, sokszor használnak a gitárosok csöves előfokot, hisz dallamosabb a hangja!)
Jobban jársz ha a DA átalakításhoz használt műveleti erősítőt kicseréled valamilyen opa-tipusúra, és azt kötöd az erősítődre...

Kapcsolásirajzod van?
(#) EcoPityu válasza tubes hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
Én is rajongok a csöves technikáért, erről már tanúbizonyságot tettem a csöves erősítő készítése topicban, de ezt a túlidealizált mókusvakító módszert nem alkalmaznám, mert nincs lényegesíthető értelme...:merthogy.:
Így is , úgy is a CD lejátszó hangját hallod, és az ő Digitál-Analóg átalakítójára van bízva a kimeneten megjelenő hangminőséged.
Az őt esetlegesen követő erősítő fokozat ugyanolyan minőségű alkatrészekből épül fel mint maga az egész készülék, tehát vagy kicseréled az egész belét a lézerig, vagy szinte semmit nem változtattál.
Az őrült amerikaiak nagyon istenítik ezt a fajta átalakítást, nálunk is átvette néhány komolyabban jártas elektronikus, de ők új D/A konvertert építenek válogatott alkatrészekkel, és jó gyártótól vett procival.
Ezek mögé még talán lenne értelme rakni szinterősítőnek egy csöves fokozatot, bár nagy külömbség akkor sem lenne, legalábbis mérhető!
Ellenérvnek csak annyit, hogy a mai CD, DVD játszókban már-már nem annyira lenne hely egy csöves fokozat szép és szakszerű beípítésére, hacsaknem a csöveket kiszereled a doboz tetejére, ahogy én az erősítőmnél tettem..A táptranszformátor szórt mágneses teréről nem is beszélve, lehet minőségben kapnál egy kicsit, de búgásban visszaadnál sokat...
(#) aflmor válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
(#) lamalas válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
Idézet:
„Az őt esetlegesen követő erősítő fokozat ugyanolyan minőségű alkatrészekből épül fel mint maga az egész készülék, tehát vagy kicseréled az egész belét a lézerig, vagy szinte semmit nem változtattál.”


Ezzel nem ertek egyet ugyanis a legtobb (de nem mindegyik!) cd jatekos DA konverterenek a kimenete utan szukseg van egy I/V konverterre es ez is eleg jelentosen beleszol az eredo hangkepbe! Ezt az I/V konvertert szoktak a legtobb esetben muveleti erositokkel megoldani, de lehet diszkret felvezetokkel v. csovekkel is. Eleg lenyeges ennek a resznek a kialakitasa is, mert ha rosszul van meretezve vagy nem megfelelo kapcsolastechnikat hasznalnak, akkor elegge kiabrandito lehet a vegeredmeny annak ellenere, hogy egy jo minosegu DA konverter van a keszulekben. Az en CD jatekosomba uj DA konverter kerult (16bites NON-oversampling) es utana muveleti erositos I/V konverter. Nekem megfelelo ez is, en nem vagyok annyira oda a csoves technikaert. Szerintem nem hoz annyit minosegben amiert megeri a plusz koltsegeket es befeketetest. Ezt foleg a csoves vegfokokra ertem, de pl. cd jatszonal sem hasznalnam, mert nehezkes a beepitese egy mar meglevo keszulekbe. Azonban eloerositokben, vonali erositokben es hibrid vegerositokben is szivesen kiprobalnam a csoveket de nem eskuszom meg hogy megeri nekem. Masnak lehet ...
(#) kaszarobert hozzászólása Nov 19, 2007 /
 
Bocs nem ebbe a topikba készült a kép, és nem is cdjátszó hanem szintetizátor, de a lényegen nem változtat. Ez egy da konverter utáni rész. Az i/v alatt gondolom azt a részt érted amit a 084-es műverősítő ellát?
A line out kimenetekre közvetlenül mennek a jelek a 084esről, azaz nincs más analóg erősítés benne! (Ebben az esetben érdemes lenne műverősítőt cserélnem egy jobbra, csak sajna nem tudom kiforrasztani, meg nem is akaromelrontani a szintit.)

Ha csövesre szeretném cserélni szerintem nem lennék képes a csövek pontatlanságai miatt olyan differenciálerősítőt készíteni ami jó ide...
(#) tubes válasza lamalas hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
Szerintem is elég sok a külömbség a hangban ha az IC-ket hejett csöveket építek be. A vaterán folyamtosan hirdet valaki egy PHILIPS 304 átalakított verziót (http://www.vatera.hu/philips_cd_304_mk_ii_cd_jatszo_41199586.html)
volt szerencsém meghallgatni és belekukkantani egy ilyenbe. A hangja meg sem köszekíti az eredeti 304-es hangájt anyira sokta javított rajta az átalakítás.
Amit ki tutdam venni az egészből hogy kicsit alakított a I/V konverteren és a kimenetére tette a csövet. Addig variálta a benne lévő trafó és a tápot mig kapot kb -+85V-ot és csatoló kondi nélkül vezette ki a hangot a csőről ami 6H23E-B (E88CC).
Én a 204-ben (ami szinte ugyanaz mint a 304) kicseréltem a DAC-ot kerémiatokosra (TDA 1540 mono 14bit-es kerámiatokos DAC elég ritka és drága) ami már rengeteget dobott a hangján. Már csak a végéhez kellene a kapcsolás.
(#) tubes válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
Még annyit hogy a régi lejátszók még akkorák hogy bőven elfér benne a cső állítva is.
(#) tungsram hozzászólása Nov 19, 2007 /
 
Én ezt az egészet egy felfújt dolognak tartom mivel már régebben sem szerettem a csöves technológiát ötvözni a félvezetőssel. Szerintem a cső maradjon a végerősitőben és ott dolgozzon. Az ilyen hibrid megoldás csak csak arra jó, hogy a csövek köré egy olyan misztikumot szőjjön ami néhány elektroncső forgalmazónak kedvezzen. Például miért épitenenek be ECC88-at ami köztudottan URH fokozatokban dolgozott. Ez a cső pedig hangfrenkvenciás alkalmazásokban nem igazán szerepelt fényesen mert elég zajos. Érdekes módon a méltán kiváló minőségű ECC808-at nem alkalmazzák mivel a 85V-t nem igazán szereti pedig a zaja sőt erősitése is kiváló! Mellesleg ilyen kis anódfesz melllett nem nehéz a csövet gyakorlatilag nulla erősités mellett beállitani, hogy az ne zajozzon! Tehát véleményem szerint az egész megint csak egy ügyes üzleti fogás.
(#) EcoPityu válasza tubes hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
Nem akarok vitázni.:
Idézet:
„Ellenérvnek csak annyit, hogy a mai CD, DVD játszókban már-már nem annyira lenne hely”
MAI!
És azt is írtam, hogy többen a D/A konvertert is újra építik...
És Tungsram is amondó, hogy no klónozás!
A hibridekről még annyit, hogy amikor egy gitárcuccnak csöves az eleje, és tranyós a vége, azzal ..sznak föl rendesen, "a csöves hangzás" az persze, amit feljavít a csöves bemenőfokozat, azt a tranyós vég majd lerontja, de ebbe nem megyek bele..
(#) kaszarobert válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
"...hogy amikor egy gitárcuccnak csöves az eleje, és tranyós a vége, azzal ..sznak föl rendesen"

Attól még, hogy csöves az eleje bármi lehet a vége! Akár egy A osztályú erősítő is...
Ráadásul aki gitározott már, tudja, ha az első elő-erősítő csöves akkor szinte kopognak a pikupok olyan szép dallamos, lágy hangja lesz! És ezt utána már semmi nem tudja elrontani


Persze egyetértek veled ha fulcsöves az egész az teljesen más műfaj!

Meg lehet építeni csövekből ezt az i/v-t a da konverter után?
(#) EcoPityu válasza kaszarobert hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
Meg lehet!
Visszatérve egy előbbi hozzászóláshoz, jobban jár, aki nem látványtechnikai szempontból akarja csövesre változtatni a CD-je végét, az vezesse ki RCA-ra a D/A konverter akármilyen kis jelét, és utána nagyobb erősítésű erősítő fokozatot már lehet rakni a csöves erősítőbe is!
De ha valaki tele akarja vágni akár esztétikusan is a játszóját csövekkel, ám tegye, mert valóban nem csúnya látvány.
(#) EcoPityu hozzászólása Jún 8, 2009 /
 
Sziasztok!

No hát előző hozzászólásomra saját magamnak apellálva...
Engem is elkapott a gépszíj! A THOMSON LAD-300-as CD spílerem TD 6720N típusú D/A konverter IC-je mögé akasztott BA4560-as műveleti erősítőjét váltottam ki egy pár ECC83-al SRPP kapcsolástechnikában, igen nagy negatív visszacsatolással!/kivettem a 470µF-os katódhidegítő kondit, mert hatalmasat erősített, és be is torzított tőle!/

A CD játszó szerencsére gyárilag is 50Hz-es trafóval van ellátva /micsoda mázli, hogy ez még nem kapcs. üzemű tápos!/, és volt neki szabad, nem használt 24v-os kivezetése, nameg egy terhelhetőbb 2x12v-osa. Innen az ötlet, az egyik 24v-ról fűtöm sorban az összes triódát 150mA-el, az anódfeszt pedig egy visszafelé használt , kis 3,5w-os paneltrafó szolgáltatja /230v-24v, visszafelé: 24-230v/. Az egyenirányítás (1500mA/800v graetz) után egy DVD tápból kiszedett 33µF/ 400v-os kondi puffereli, és szűri.
A kicsatolókondik 4,7µF/400v, mire nem jó a rossz szétpukkant kompakt fénycső tápkondija...

Nos , ím néhány kép, ha valaki még kedvet kapna hozzá!:
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
Beültetve még szebb!
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
No és a TELEFUNKEN csövek behelyezése után, a helyére került a CD játszóban is minden.:
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
És végezetül, a nemmai CD játszó, kissé reprezentatívabbá tételéhez, eszközölnöm kellett egy kis külső változtatást. Intarziás cucc, fabetét oldallap. A csövek felett lévő két aranyozott színű gyűrű, persze nem ilyen trén fog állni, csak még nem tehetem a helyére, mert hátra van a pácolás!
(#) Action2K válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
Szia! Nagyon szupi lett (lesz)! Alig várom, hogy láthassam, hallhassam.
(#) Mate78 válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
Gratula, hangjáról tudsz mondani valamit?
(#) Moszkvai hozzászólása Jún 8, 2009 /
 
A hangja engem is érdekelne!
Amúgy gratula!
(#) EcoPityu hozzászólása Jún 8, 2009 /
 
Ha hiszitek, ha nem, még nem volt időm meghallgatni, csak "láttam" a hangját, teszt CD-vel színuszokat, meg rózsazajokat! De azok szépek voltak...

Tehát a hangja "SZÉP"!
(#) CHZ válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
Akkor gondolom a szűrő maradt .
Mekkora szint (eff.) mérhető az SRPP kimenetén ?
(#) nyikolaj válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
Engedd meg hogy gratuláljak.
Ha hozod a találkozóra mindenképpen szeretném hallani a hangját.
A képeket elnézve látom hogy te is szeretsz papíron tervezni nyákot.
Üdv:Ny
(#) EcoPityu válasza CHZ hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
Szia!
Eléggé terhelésfüggő, 100kohm-al terhelve k.b.10veff. Ha 10kohm-al leterhelném, biztos leesne 5-6v-ig, és persze a mélyhang átvitele is változna, elvégre 4,7µF-os a kicsatoló.
Viszont nagyon kellett neki a csöves bemenetű "végerősítő", mert ha már csak le is osztottam a D/A kimenetét (azzal kezdtem volna a jelcsökkentést, és végül a katódkondi repült), máris eltűntek a magasak!

A szűrő fokozat maradt, elvégre az csupa passzív elemből áll... /Mert? ki kéne hagyjam, vagy újra kéne építenem?/

A hangját még mindíg nem hallottam, ma annyira volt időm, hogy próbapácolást végezzek, egy hasonló fadarabon, de sikeresen magamra öntöttem, meg a kedvenc rövid gatyámra... (Asszony örült!)

(#) EcoPityu válasza nyikolaj hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
Köszi a grat-ot! Tudod , nem akartam odaállítani az LG DVD-játszómmal, amiben egy 2 tenyérnyi full smd panel van , és tiszta Csájná technik...
/Ez még meg van csinálva, JAPÁN!/
(#) EcoPityu válasza nyikolaj hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
Idézet:
„A képeket elnézve látom hogy te is szeretsz papíron tervezni nyákot.”


Tudod , mi még így tanultuk a suliban, a raszterméret miatt /van is jónéhány szétszedett spirálfüzim.../

No meg, mire valaki bekapcsolja a számítógépet, és betölti a programot, addigra én már belenyomtam a foglalatokat a papírba, és körérajzoltam az alkatrészeket, aztán ki is vágtam, fel is "tixóztam" a panelra, át is fúrtam, és be is rajzoltam EDDING 140s-, és 400-al. És ő még csak nyomtatja, én már maratom!

( Ha sorozatgyártás kéne, akkor még mindíg ott a lehetőség a scannelésre, gamma növelésre, a négyzetháló eltüntetéséhez,és a számítógépes vezetősáv "szépítésre", és onnantól vasalható, vagy fotózható is!)
(#) CHZ válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
DAC amit én fabrikáltam csöves kimenettel , az nem kapott kimeneti szűrőt , szerintem jobb hangja van szűrő nélkül . Szkóppal nézve nem felemelő látvány a kimenet jelalakja , de mégis jó .
Mihez tudod illeszteni a 10V eff. kimenetet ?
Nem lesz az sok kicsit ?
(#) EcoPityu válasza CHZ hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Az SE-m nek 10kohm-os a hangerő szabályzója, ott már esik, majd meghallgatva meglátom-hallom, de a DVD-m ről hajtva csuma hangerőn sem tudom túlhajtani, majd kiderül, ha ezt rákötöm!
Lehet, hogy a szűrő elé is átkötöm, és összehasonlítom a kettőt. Elvégre a gyári kimenet is megmarad, külön RCA-n, és össze lehet hasonlítani a kettőt.
A 10v, ha leesik, ha nem, majd a potin kiderül, hova kell tekerni, hogy még ne torzítson. Ha nagyon durván nem szabályozható lesz, akkor teszek vele valamit, teszemazt leosztom a kimenetet, elvére két db ellenállás nem igazán befolyásolja a hangját...(de csak akkor, ha jó irányból rakom az ellenállást... ez elég vájtfülű, elvetemült poén volt...)
(#) Action2K válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Idézet:
„ez elég vájtfülű, elvetemült poén volt...”
Én meg elkezdek agyalni, hogy hogy lehet rosszul összerakni egy feszosztót. Övön aluli ez korán reggel.

Egyébként a szűrőzés lehet, hogy nem olyan fontos, mert amikor én kezdtem a csövekkel foglalkozni, meglepődtem, hogy milyen szép sinus lett a lépcsős sinusból, mindenféle intelpolátor nélkül. Bővebben: Link
(#) CHZ válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Terhelés hatására csökkentett szint , azért nem tetszik , mert a torzítást növeli . Az osztásos módszer pedig zaj növekedésével jár , csökkentjük a jelszintet , majd ismét erősítjük , ez nem ideális megoldás .

A szűrő hatását szerintem jól szemléteti , ha 20KHz négyszög jelét megnézzük szűrővel (nem tévedés ott négyszög volt ).
Én nem használtam szűrőt , a kimenőtrafó majd elintézi ..
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem