Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangszórók MNC SAL
Azt olvastam ott, hogy az azért van ott, mert azzal az ember be tudja állítani a fülének a magasat, mindenkinek más tettszik!
"Ja,meg ha kétutas lesz,és tényleg olcsón szeretnéd kihozni nem kell hangváltó sem,elég ha beraksz egy 4,7µF-os kondit a magashoz,a mélyre pedig megy minden.Ezzel is tudsz spórolni!"
No igen...a legtöbbet főleg a hangminőségböl.Nagyon kevés olyan mély-hsz.van,amely kétutas rendszerben alkalmas direktcsatolásra,úgy,h közben a frekimenet kilégítő marad.
Sziasztok!
Szobába akarok subwoofer-nek egy 20cm-es MNC hangszórót. Az lenne a kérdésem, hogy a Noir 2-es vagy az "FX" legyen szerintetek? Mert eléggé egyformának tűnnek. Valami tapasztalat? Különösebben túlhajtani nem fogom. Úgy hallottam, hogy az FX reflexcsöves, de a Noir II 20cm-ese meg nem; de a NET-en nem találtam ilyen jellegű leírást. Ennek ellenére kép alapján reflexesnek tűnik a Noir II is. (Illetve valamennyivel olcsóbb...) Amúgy reflexeset szeretnék.
Pedig 250mm-ben azért léteznek ezektől bőven jobb lehetőségek is..
Egyébként a műtyűrök nem 30Hz-en zizegnek, inkább 80 körül, szóval abból nagy következtetést nem lehet levonni. Ezek az MNC-k a viszoynlag gyenge mágnes miatt csak zártban működnek elfogadhatóan, és nincs túl jó mélyátvitelük a magas rez. pont miatt.
Igazából ha szubnak kell, akkor egyik se'. A Noirról az előbb írtam, miért nem túl jó választás, a sárgás színű meg még rosszabb, ott még magasabb az fs
Más: Te honnan tudod Idézet: eldönteni, hogy melyik zártas, melyik b-reflexes? Én még adatlap alapján sem tudom az MNC-ről, mert eleve számolni kell egy 50% körüli szórással, és sajnos életükben nem voltak valós adatlapjaik.... „kép alapján”
Pedig ebben az árkategóriában gondolkodom... Az egyik üzletben lenne 3500.- ért Videoton 20cm-es, de erős a gyanúm, hogy az csak az 55Wattos.
Most olvastam, hogy a zárt doboz mélyebb frekin szól. (Nem hiszem, hogy az egyszerűbb házimozik mélydobozában a 13-16cm-es hangszóróknál, nem szól mélyebbet, nagyobbat egy általam említett 20cm-es...!?)
A zárt doboz nem szól mélyebb frekin. A dobozok többsége akusztikus felüléteresztő szűrőként viselkedik, és különbség az, hogy a töréspont után a zárt csak 12dB/oktáv meredekséggel esik, míg a b-reflex 15-24dB-vel. A pontos érték illetve a -3dB-es pont a hangszóró T-S-étől függ.
A méret meg nem biztos, hogy annyira meghatározó, pl. az egyik 170mm-es H2000 (nem Videoton) mélyközépnek jobb a mélyátvitele, mint a 25 centis MNC-nek.
Sziasztok!
Én is ugyanezt a NOIR II-t néztem. A maga 90dB-ével, és 100/200W-jával egy H2000-es ilyen hangszórót váltana le, ami 90dB-es, és 55W-os volt. Jól szólt egyébként, csak ajánlani tudom... A dB-ekkel kapcsolatban a h2000-es terméknél megbízom az adatok valóságában, az mnc-ben nem nagyon Tudtok ajánlani akár ugyanebben a webshopban, akár másikban nagyobb érzékenységű 20cm-es mélysugárzót? Terhelhetőség elég lenne bőven 70-80W RMS. Köszi szépen!
Az mnc nem tudja váltani a H2000-et, mert se az értékenység nem magasabb, se a terhelhetősége, az hogy mást (többet) írnak rá, még semmit nem jelent.
90dB-től magasabb érzékenységet főleg hangosításra szánt PA stílusú hangszórók közt találsz majd.
Abban bízok, hogy a 100/200W-ot ugyan ráhazudták, de talán többet bír, mint a H2000-es 50/70w. Talán. De ez ki fog derülni szerintem. Ajánlani tudnál helyet, ahol 20cm-es hangszórót forgalmaznak PA felhasználásra? Mindenhol min. 30cm-esekkel foglalkoznak... A 20cm-esekből eddig mindig csak ilyen alacsony kategóriásat találtam... Köszi, Üdv!
Soha nem az a lényeg,h egy hangszóróra hány W-ot hazudik rá a gyártó,hanem,hogy mekkora teljesítménnyel produkál X"hangnyomást.Ha nekem egy érzékeny hangszóró mondjuk 10W-tal bőséges szobahangerőt kelt,akkor minek akarnék 100W-ot belepumpálni ugyanehhez a hangnyomáshoz?? Hja,de ha kevés a villanyszámla...
H2000 hangszórót pedig MNC-re cserélni..,na,ezt inkább nem kommentálom... :rinya:
Biztos hogy nem nagyobb a terhelhetősége, jól ismerem mindkét hangszórót. A magyar 599-esé pl. jóval több.
Ha feljebb olvasol, láthatod, hogy én érzékeny hangszórót keresek! Videoton vs. MNC nem ilyen egyszerű. Akarok egy terhelhető hangszórót, aminek jó az érzékenysége... Sajnos én elhiszem, hogy 90dB-es az MNC... És azért nem akarok venni Videotont, mert olyat már sokszor vettem (egy hangfalpárban 4db 20cm-es mély van, és kellett már cserélni sajnos), és valami jobbat keresek 50/70W@90dB-nél... A piacon nem látok érzékenyebb, és terhelhetőbb hangszórót. Te ismersz ilyet? Mert akkor szívesen megnézném.
Ha találnék egy 103dB-es mélyhangszórót, akkor elhiszed, hogy akár 40W-os terhelhetőség is megfelelne számomra? Csak nem találok, és ez a baj! Még 10eFt felett sem! Idézet: „Sajnos én elhiszem, hogy 90dB-es az MNC” Naivitás a végtelenségig. Az MNC terhelhetősége a H2000 nagycsapos 200mm-es hangszóróhoz képest kb. feleakkora....
A H2000-es nagycsapos alatt ERRE gondolsz? Azért vagyok naiv, mert még sosem volt mnc-m Csak egy sub-box, de az elvileg 91dB-es, és jól is szól már kis teljesítményen is, az egy jó vásárlás volt. Hát akkor most kétségbe vagyok esve, de nagyon! Akkor nincsen a világon olyan hangszóró, ami jobb lenne a H2000-esnél? Pedig újítanom kell, mert a 4ből 2hangszóró rossz... (a magasakat is cserélni kell, meg a közepeket is. kicsit szétéltem már... Persze ne ilyen drasztikus széthajtásra gondoljatok, meg kiszakadt membránokra... A magasak közül az egyik ki van lőve, mert még több éve 10w-os nyolcvanakárhány dB-es magasat adtak el nekem 100w-os címen, hát nem csoda, hogy meghal szegény 40w-tól, a közepek pedig eddig sem szóltak megfelelően, szerintem ők is elég érzéketlenek... a mélyek közül az egyik membránja alpból kicsit beljebb van, mint kellene, és furán mozog, a másiknak meg leszakadt a membránra csatlakozó vezetéke. szóval megérettek egy cserére, úgy érzem! )
Az érzékenység és az "MNC",-ez két,egymásnak ellentmondó fogalom,és ha kevés volt a két vidi mélyközép együtt,akkor több,mint valószínű,az MNC-től sem fogsz hanyatt esni,mivelhogy ua.teljesítménynél alighanem kisebbet fog szólni...de ha van felesleges pénzed,tégy egy próbát. Az 50-70W/90dB-nél vannak azért jobbak,csak itt az ár már négyzetesen emelkedik. A kívánt 103dB-es érzékenység már inkább PA-kategória,és jobbára csak tölcséres dobozzal teljesíthető,ergo ehhez mélyen a zsebbe kell nyúlni.További sajnálatos összefüggés,h a SAL/MNC féle jószágokra azért is tudnak ráírni több száz vattokat,mert igen "buta"(érzéketlen)darabok.Tehát lehet,h kibírja a 300W-ot,csak éppen 100W-nál kezd igazán megszólalni... Sokan EZT nem akarják megérteni,s csak az adatlapot nézik,ami viszont hatalmas lódítás. :nemtudom:
Tudom Egy élő példa: haverom megy be boltba, és kér 20cm-es sal/mnc hangszórót. Tanácsolom neki ,hogy inkább vegyen Videotont, mert sokkal jobban szól, és kb. ugyanannyi az ára. Erre a boltos mondja, hogy szól az mnc is, csak hajtani kell Ezen akkorát nevettem Haver válasza pedig ez volt: Havernak lesz, neki jó ez is... Mondom akkor bocs. Mindegy, azért nézelődök, mert az álmom egy érzékeny 20cm-es hangszóró... Most még pénzem is lenne rá, mostanában kellene megtalánom...
A nagycsapos az 596-521, 599-594 37-es csévével.
Most nézem az ajánlott hangszórókat. Van belőlük 35VA-es, és 55VA-es is. Majd megnézem, hogy melyik van nekem, de szerintem a hangszóróra semmi sincs ráéríva
A mágnes és a csap méretéből kiderül, a 484 mágnesköre 25, az 569 37-es csappal készül, a mágnes pedig 85 illetve 100 mm külső átmérőjű.
"Erre a boltos mondja:szól az MNC is,csak hajtani kell." No,igen...ebben minden benne foglaltatik.
Köszönöm az információt! Látom, te hozzáértő vagy ebben a témában! Akkor még gyűjtögetem a pénzem, és nem szórom ki az ablakon mnc-re. Majd megnézem, hogy nekem melyik fajta hangszóróm van, és ha "csak" a 35VA-es, akkor leborulok előtte, és megveszem a nagytestvérét! Mert akkor eszméletlenül teljesített eddig a 35VA, és azt tényleg bírta is! Sőt! Kis odafigyeléssel még mindig bírná. Mostmár jobban fogok rá vigyázni! Szép napot!
Hát ha nem torz a bemenőjel, akkor egy normális hangszóró a valós elektromos terhelhetősége többszörösét is kibírja általában.
Érdekes dolgok ezek az érzékenység paraméterek !
Mert (legalább) 2 féle módon mérik: Az egyik mérésmódban 1 wattot zavarnak a hangszóróra és mérik a hangnyomást. A másik megoldásban ha jól emlékszem 2.8 voltot (az 4 ohmon már majd 2 watta) és szintén mérik a hangnyomást. És itt van a kutya elásva! Azt hitted hogy érzékeny hsz-t vettél, hisz 91dB van ráírva, de amikor meghalgatod kiderül hogy kilówaták kellnek hogy szóljon! ( saját szomorú tapasztalat egy JBL mélynyomóval ) Ha átszámolod a 2.8voltal 4ohmon 91 dB-t, 1 wattra viszonyítva akkor igen szerény eredményt kapsz! (valami 86-87dB-t ha emlékeim nem csalnak)
Helló. Azért ezt nem próbálnám ki. Jártam már úgy hogy nem kellett a töbszörösét ráadni és a bajusza már elszakadt meg tojás alakú lett a lengőtekercs cséveteste felülnéztből. A jel sem volt torz. Mindegy a lényeg az hogy nem kisérleteznék ilyenekkel.
Szia Szakértő
Most szétszedtem a hangfalam, és a mélyhangszóró mágnese 85mm-es! Ez jó, mert így a nagytestvérét mikor megveszem, majdnem dupla hangnyomást fog produkálni mnc-ről lemondtam! Eszméletlen durva, hogy mit tud ez a kis 35VA-es hangszóró! Ebből 4 szólt, és akik hallották a szobában, nagyon meg voltak vele elégedve. Egyik srácot még a hideg is kirázta , és tényleg bírja a 35VA-t, RMS teljesítményben! Gondoltam, megnézem, mi lehet a baja az egyik hangszórónak, jó lenne megszerelni. Valószínűleg csak az egyik vezeték szakadt el, más baja nincs neki. Hogyan kezdjek a szétszedéséhez? A mágnest próbáltam feszegetni, de nem mozdul sehova... Kérhetek tippet, hogy hogyan kezdjem el a szétszedést? A másik, hogy felrakom az egyik hangfalam képét. Aki tudja, hogy valakinek van ilyen, és esetleg eladná (mostanában, vagy később), kérem, szóljon nekem, mert álmom, hogy ebből egy 5.1-es hangfalszettet összerakok, és később is jó lesz a nappaliba, mikor családot alapítok Felrakok még pár képet, az egyik képen látható az eredeti hangszórója, és a hátulja, a másikon pedig, a hangfal hátulján található matrica. Elöl szövet volt, de én azt levágtam még régen, mert úgy jobban tetszett Igazából szeretném megtudni, hogy milyen gyártmány volt is ez a hangfal, milyen márkájú, esetleg típusszám, hátha valaki megismeri! Számomra elég sokat jelent "Ő" (), mert vele szerettem bele a zenehallgatásba először Köszönöm szépen az infókat! Szép Napot!
55VA a 35VA-hez képest (azonos érzékenység mellett) kb. 2dB hangnyomásnövekedést fog neked okozni.. közelsem dupla akkorát
De szép is lenne a fizika, hogy ha mondjuk 30W-on 102dB-t szólna a hangszóró, 60-ra meg 204-et Ha így lenne, HS500-zal meg SE-260-nal koncertet lehetne hangosítani
Bocsánat, félreírtam! Igazad van, arra akartam célozni akkor, hogy hallhatóan (2dB-lel ) nagyobbat fog szólni az 55VA-es hangszóró
Nem kell kísérletezni. A feltétel, hogy a hangszóró mechanikailag alkalmas legyen kezelni a nagyobb bemenőjelet. Normálisabb hszekben van annyi tartalék, amennyi kell.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |