Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   195 / 731
(#) RRRablo válasza ptesza hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

A dobozt én csináltam,a csomagtartóhoz alakitva.A hosszuságon és a magasságon nem tudok alakitani mert nem engedi a csomagtartó,de a mélységen tudok még 5-10 cm-t variálni.kb 43-45 literig fel tudok menni kamránként.Ez jó ötlet vagy maradjon úgy ahogy volt csak csináljam mdf-ből és ne vágjak rá reflexcső nyilást?
Jelenleg 18mm-es lamináltból (forgácslemez) van elkészitve
A reflexcső amivel el van látva 7 cm az átmérője és 13 cm mélyre lóg be a dobozba
(#) WaRL0 válasza RRRablo hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Szerintem az a 7cm nagyon keves egy 30cm hangszorohoz.De lehet hogy hulyeseget mondtam.
(#) RRRablo válasza WaRL0 hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Szaküzletben nem volt nagyobb sajna.lehet ha rendeltem volna akkor találok nagyobbat,de igy ezzel kell megelégednem ami van
(#) ptesza válasza WaRL0 hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Szélessége ,és a hosszúsága összefüggésben van.
(#) ptesza válasza RRRablo hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Jó lesz ez a doboz úgy ahogy van , esetleg merevítést még ragaszthatsz bele.

De mint mondtam 200 W-nál nagyobb teljesítményt ne engedj rá , mert túl nagy lesz a membrán kitérés ,és a reflexcsövek is suhogni fognak.

A mostani csövet toldjad meg úgy ,hogy a teljes hossza 250 mm legyen. Az eddigi csőméret 43 Hz -re hangolta, az új méret 33 Hz-re.

Hallgasd meg így is , és akkor biztosan fogod érezni a különbséget. Várom a fejleményeket.
(#) Kovidivi válasza highand hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Nekem nincs jogom senkire rászólni, a hozzáállás, és a heves hozzászólások miatt reagáltam.Üdv!

de honnan tudjam h mekkora terhelés van a 2 mélynyomón?tehát hogy hány watt-ot kapnak?
a reflexcső hosszabitást valmivel megoldom,hogy mivel még én sem tudom
felvettelek msn-re,ha elfogadsz ott jobban tudnánk erről beszélni
amugy meg köszönöm az eddigi segitséget is
(#) ptesza válasza RRRablo hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Ne hidalva hajtsad ,hanem csatornánként .Azt mondtad 2x250W erősítőd van ,hidalva 500W.

hidalva 500,de stereo-ba nem képes 250w-re,csatornánként

Magnat Hot Rod 2000 az erősitő
# Maximalis erő 4 Ohm-nál

* Stereo 2x150 Watt
* Mono (hidalva) 1x500 Watt

# Reális erő 4 Ohm-nál

* Stereo 2x70 Watt
* Mono (hidalva) 1x195 Watt

# Maximalis erő 2 Ohm-nál

* Stereo 2x200 Watt

# Reális erő 2 Ohm-nál

* Stereo 2x95 Watt
(#) ptesza válasza RRRablo hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Teljesen jól ki tudod hajtani az erősítődet, ha megfelelően vastagon kábelezel a generátortól, illetve az aksitól. Nameg ha beruházol egy puffer kondira. Az 1farád az már túlzás.

Egyébként nem értem miért kellene az msn-re menni, itt is nagyon jól meglehet beszélni a dolgokat. A skype-ot különben is többre becsülöm.
(#) subwoofer220 hozzászólása Okt 18, 2009 /

Sziasztok! Valaki tudna csinálni egy tervrajzot két M.N.C. Penta mély ládáról? 30 cm és 2 darab lenne benne! Valami ilyesmi ami a képen van ,csak ebbe akarok rakni reflex nyílást! Valaki aki ért hozzá segítsen!! Köszönöm.
(#) gabi670503 hozzászólása Okt 18, 2009 /

Sziasztok.A fihser 150 watos állo hangfal méretei kéne de a reflex nyilásba ami bemegy csö annak a mérete is kéne ha valaki tud kérem segitsen köszönöm Gabi
(#) Moderátor hozzászólása gabi670503 hozzászólására (») Okt 18, 2009

Biztos hogy elolvastad (értelmezted) a topik címét?
(#) szamóca válasza malyva hozzászólására (») Okt 18, 2009 / 7

Egy elektrosztatikus Martin Logan vagy egy Quad ESL valóban hangfal, de a többi bizony doboz!")
Mindkettőnek ugyanaz a célja, mármint az akusztikai rövidzárnak nevezett jelenség kiküszöbölése. De a hangfal egy olyan hanglesugárzást javító eszköz, ami egy "sík lap "(fal) közepébe helyezett hangszóró. Aminek a legalsó lesugározható frekvenciája a középpontól a szélekig lévő távolsággal egyenlő. Számokkal (hullámhossz=Hangsebesség/frekvencia) ha 50Hz-et szeretnénk lesugározni akkor annak a hullámhossza 340m/s osztva 50Hz-el=6,8m!
Tehát ekkora"falba" kell helyeznünk a hangszórót. És ez alatt az 50Hz alatt nincs lesugárzott hang. Pontosabban, 6dB/oktávval (meredeken) csökken. Ezért mély frekiken a méretből adódóan senki nem csinál hangfalat. Ezért nincs olyan sem hogy "hangfaltartó állvány". (20Hz-re már egy 17m-es körsík közepébe kellene rakni a hsz-ót)
Ezért született meg a hangdoboz. Itt a "falat"ráhajtogatták a hangszóróra . Elzárták az elejét a hátuljától. És ezzel jó alaposan megnehezítették ennek a hangsugárzásjavító eszköznek a számolását, mert itt már rengeteg együttható lépet be a képletbe. Ráadásul doboz típusonként változik a számolás.
Remélem sikerült azért valahogy érthetően elmagyaráznom a különbséget.
(#) highand válasza szamóca hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Érdekes kísérlet jutott az eszembe. A hangfalat ki kell tapétázni több kisebb hangszóróval és az ezekre juttatott jel fázisát pozíció függően meg kell késleltetni.

Ebből akár az is kijöhet, hogy nem is kell akkora nagyon nagy felület. A 12V-os kis TDA-k pedig ideálisak lennének a multiampra.
(#) szamóca válasza highand hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Hah.
(#) highand válasza szamóca hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Mondom én, hogy csak a spanyolviaszt tudom feltalálni.
(#) Tujmi hozzászólása Okt 18, 2009 /

Azért ezt nem kellene, nem gondolod?!
Apróhirdetés is van a világon!
(#) RRRablo válasza ptesza hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

megkérdezhetem h mi köze van a generátornak az erősitő bekábelezésénél?miért lenne hülyeség az 1 farádos kondi?és a 2 farádos?eléggé vastag kábellel van bekötve az erősitő de le akarom méretni pontosan h tudjam milyen spéci kábelt vegyek hogy lecseréljem a régieket

Most kérjem ezredszer is?
szamóca
(#) csezoli21 hozzászólása Okt 18, 2009 /

Helló
A mellékelt Videoton hangszóróra nincs véletlenül valakinek reflexes dobozterve? Mély láda jellegű?
Uniboxban beírtam a hangszóró adatait,és ott kezdődik a probléma hogy zárt dobozt ajánl hozzá!
Szerintetek ehhez zárt vagy nyitott doboz kell egyáltalán?
Köszönöm a segítségeket!
Helló

422.pdf

(#) Kovidivi válasza csezoli21 hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Ez jó kis hangszóró! A Qts alapján lehet eldönteni, hogy reflex vagy zárt doboz kell neki. Pontosan nem tudom, hogy 0.4, vagy 0.5 alatt javasolt-e a reflex, vagy egyáltalán jó számokra emlékszem-e, hátha valaki pontosít (ne vegyétek konkrétumnak, csak "tipp"! ).
Üdv!
(#) lamalas válasza csezoli21 hozzászólására (») Okt 19, 2009 /

Idézet:
„Videoton hangszóróra”

Szerintem ez H2000 hangszoro, nem Videoton (meg akkor is ha a H2000 hasznal barmit is a regi Videoton alapjan. Persze fogalmam sincs, hogy ki mit honnan hasznal ... shalafi alias pl13 alias szergey sokkal jobban tudja mint en)

Idézet:
„...ott kezdődik a probléma hogy zárt dobozt ajánl hozzá...”

Biztos, hogy ez problema? Lehet hogy zart dobozban optimalisabb ennek a hangszoronak a mukodese mint reflex dobozban ami a hangminosegben is jelentkezik! De ezt sem tudom, mert nem neztem utana.

Kovidivi:
A Qts mint parameter onmagaban nem mondja meg, hogy milyen dobozba valo egy hangszoro. A tobbi parameterrel egyutt lehet mondani valamit, hogy hol erezheti jol magat egy adott hangszoro.
(#) Kovidivi válasza lamalas hozzászólására (») Okt 19, 2009 /

A Qts-es dolgot ma mondta egy haver, majd jól beszólok neki
Csezoli21:
Tapasztalatot tudok mondani esetleg, ha érdekel, de azt is a kisebb, 20cm-es testvéréről (35VA, 4ohm). Zárt dobozban nekem sokkal jobban terhelhető, nem is mozdul ki túlságosan a membrán, és ütősebb mélyet szól, míg reflexben a 35VA-es kb. 15W-tal hajtva eléri a maximum membránkitérését, és inkább a harmónikus mélyeket szereti, nem eléggé dinamikus, viszont nagyon mélyre lemegy, lejjebb, mint a zárttal (ez egyértelmű), azt hiszem a reflex dobozt anno 50Hz-re hangoltam, a zárt pedig gyári. Hogy ebből mit tudsz leszűrni, azt nem tudom
(#) karpi válasza RRRablo hozzászólására (») Okt 19, 2009 /

Nem lehet tul nagyra venni a ladakat mert hely kene az akumulatoroknak .
A remessen kicsi a szub-ok hatasfoka nem tudom hogy van e 0,5% tenyleg elkell a futesuk .

12V *33,33A =400 W ez is csak akkor eleg ha 100% -os erosito hatasfokkal es olyan nincs.

Honnan veszel 33,3 A-t a szub erositonek ?Egy 70Ah akumulatorral lehet hogy tudsz duborogni ugy 1,5 oran keresztul .Ez eleg mondjuk ha negyszer vegigmesz a foutcan hogy halja a kozonseg is .Aztan irany akumulatort tolteni ugy 12 oran keresztul legalabb es meg nincs is rendessen feltoltve ujabb 1,5 orara..
140 Ah-s akuval mar mehet talan 3 orat .Nem szamitottam semmi mas fogyasztasra csak a szub duborogtetesere .

Az 1000 W-hoz mar elkelne a 84 A .

Plusz a mely+kozep+magas legalabb meg 20A -t fogyaszt . Legalabb 4 darab 100Ah -s akumulator kellene hogy niztonsagossan mukodjon legalabb 3 orat.

Kepzeld el hogy egy "bemutaton" lemerul az akumulator telep , kesz leeges.Majd szorakoznak a haverok finoman mondva.

Szoval eloszor kene egy kisebb eromurol gondoskodjal maskeppen nem er semmit az osszes lada es hangszoro+erosito.
(#) wtc hozzászólása Okt 19, 2009 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy megépítettem ezt a szűrőt mélynyomóhoz, a beültetési rajz alapján, tehát nem a kapcs rajz alapján, tl072-vel, és az lenne a kérdésem, hogy ha +12V, és -18V al táplálnám úgy működne? Mert valamiért ilyen lett a hozzá készített tápom, vagy csak a multiméterem rossz
Köszi előre is!
(#) Bassmester válasza wtc hozzászólására (») Okt 19, 2009 /

Használj hozzá 78xx, 79xx stabokat.
(#) wtc válasza Bassmester hozzászólására (») Okt 19, 2009 /

SZia, azt használok, de már a 3. stabkockát kötöm be, és mindig 18V, de lehet hogy a műszer a rossz, de a +-nál 12V-ot mér.
(#) wtc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 19, 2009 /

Szia!
Nem teljesen értem, tehát melyik Ic-ket vagyem ki? a 7812, 7912-őt, vagy a kapcsolásban a tl072-őt, amiből egy darab van? Illetve azt hogy érted hogy az "ág alkatrészeit"?
Tehát úgyérted, amég nincs terhelve a trafó addig nemlesz 12V?
Köszi!
(#) ptesza válasza csezoli21 hozzászólására (») Okt 19, 2009 /

Idézet valahonnan ,valakitől!

[quote] annyi igaz, hogy nem tesz jót az impulzusválasznak, ha a hsz fs-e alá hangolod a b-reflex dobozt. Egyébként mindig az egész rendszert kell nézni, amikor dobozt méretezel. A programok által gombnyomásra számolt értékek legtöbbször nem a legjobb megoldást jelentik, neked kell eldönteni hogy mi az a kompromisszum, amit vállalsz és mi az ami megfelel a hangszrónak is, T-S paraméterek, lengőrendszer szempontjából.
A HA31-nek nem jó igazán a 30Hz alatti hangolási frekv. mert csak ront a terhelhetőségen, impulzusváalszon, de még a mélyátvitelen is. Amivel kicsit ki lehet terjeszteni a méyltartományt, ha a minimumtérfogat (64l) helyett a maximumot használod, a 83 litert. Úgy az f3 pont 37Hz körül lesz.
Ami csak apróság, de lényeges, a 27Hz-hez 64 literben 100-as csővel 426mm kellene, hosszú, de azért mégsem 1m. Azért sokkal kisebb átmérőval nem lehet megúszni, az alsó határ a 80mm-es cső, de inkább 100-as kellene, csak ebben a dobozban nem megy. Ezért is jobb szerintem a nagyobb doboz, könnyebb hangolni a reflexcsövet hozzá.
Még valami, a végleges hangolást mindig illene ellenőrizni impedanciemenet méréssel, mert egyes programok képesek fura dolgokat kiszámolni, és a dobozban is elhangolhatja pár dolgo a rezonátort, pl. csillapítóanyag rossz helyen, esetleg ha a doboz belső falaihoz túl közel van a cső.
Következő: »»   195 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem