Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Huh, most nézem vissza, és látom, hogy elírtam az átmérőt.
Pff ![]() Bull, 150W, papír membrán és 38cm átmérő Sajnos mást adatot nem tudok. Egy megközelítő doboz méretet szeretnék kérni tőletek. Az pont elég is lenne. Kösz szépen!
Sziasztok!
HA31-421-hez szeretnék ládát csinálni, 72 literes reflexre gondoltam, mivel írtátok hogy 64-83 liter kozott mukodik rendesen. Az lenne a kérdésem, hogy ez megfelelo lenne-e,és hogy a hangolás az hogy mukodik? Itthon van 104 és 71mm belso átméroju csovem, ezek kozul melyik a nekem való és milyen hosszúságú kellene? ![]() Elnézést a sok kérdésért. Udv. accaboj
Gyanús is volt első ránézésre , pl a kosár ,a hűtés , meg úgy egyben az egész.
Mindjárt másképp fekszik a leányzó. ![]() Legeslegjobb az lenne , ha elvinnéd egy olyan helyre ahol szakszerűen tudják cserélni a porvédő sapkát, és megbízhatóan tudnak Thiele-Small paramétereket mérni. Szerintem jó hangdobozokat lehet építeni belőlük.
Heló
Ma lemértem a mélyládám a LIMP programmal. A hangszóró egy FS-audio EW-18HN. A doboz 50x62x56,5 (cm). Ez 175liter. Van 3 reflex nyílás a dobozon, 110mm-esek. Subcső most nincs bent, az lenne a kérdésem, hogy szerinted milyen hosszú csövek kellenének? Szerintem nem megy elég mélyre a láda, ennél többet kellene tudnia... Csatolom a mért eredményt, holnap lemérem doboz nélkül a hangszórót, ma már nincs kedvem kiszerelni.
Kicsit olyan határozatlannak tűnik. Ja 60 Hz-re hangolva nem is lesz elég mély . 40-43 Hz nél már tetszeni fog.
Elsőre próbájad majd doboz nélkül lemérni .Vagy egy satuba fogva , vagy egy asztalon ,úgy hogy alá egy filc lapot teszel. Természetesen nem árt ,ha mérés közben csend van. Az alján levő nyílást nem szabad betakarni. Valamint mérés előtt , a hsz helyett egy referencia ellenállást kell lemérni, és egy egyenes vonalat kell kapj a megfelelő magasságban. Célszerű a referencia ellenállást pontosan lemérni egy DMM -el , amiből le kell vonni a mérőzsinórok saját ellenállását is. Az így kapott imedancia görbét kell az Analyze menüpontban , az closed box method nál , átszámolni TS paraméterré. Ha eddig eljutottál akkor folyt köv. Hja ! Jó nagy benga állat ez a hsz! ![]()
Háát 20 centisnek jobban nézett ki sajnos. Így már nem olyan jó a helyzet, 80-100 liter körüli zárt első ránézésre, a T-S hasonlóan alakul, 50Hz fölötti rez. freki, 0,5-0,8 körüli jóságok, de a legjellemzőbb a lengőrendszer mech. gyengesége, alig pár mm a használható tartomány.
Ha már úgyis javításra szorul , egy új habperem ,vagy textil javítana a helyzeten?
A T-S paramétereken biztosan lehet javítani, a mech terhelhetőségen is.
accabojnak meséld már el légysziv, hogyan is működik a dolog, amit kérdezett.
![]()
Ezek PA hangszórók. Miből lettek kibányászva?
Ahoz hogy tervezni tudj velük, jó lenne tudni hogy hány literes, milyen jellegű dobozban voltak, vagy pedig meg kell mérni a T-S -üket. Ha csak arra van lehetőség, hogy "saccra" építs, akkor mindenképpen zárt dobozzal próbálkozz, pl egy (50x50x35) cm-es dobozt csinálj neki, ez kb netto 80 liter és a későbbiekben is jó lesz 15"-os mérődoboznak :yes:
Üdv! ptesza!
Itt az áll: 27Hz-hez 64 literben 100-as csővel 426mm kellene. Ha én mégis kicsivel nagyobb térfogatút akarnék, mondjuk azt a 72litert, amiből még lemegy a szubcső által kiszorított levegő (és akkor máris ottvagyunk a 64l korul), akkor 104-es (remélem az a 4mm nem vészes) csőből elég lenne 350mm-is? És akkor nem 27Hz lenne, hanem valamivel magasabb... Javítsatok ki ha butaságokat mondok ![]()
Nagyobb átmérőjű csőből hosszabb kell ugyanahhoz a frekvenciához.
Üdv
Lemértem csak a hangszórót. Az adatok: Fs = 41.12 Hz Re = 5.70 ohms[dc] Le = 123.84 uH L2 = 240.19 uH R2 = 10.63 ohms Qt = 0.45 Qes = 0.52 Qms = 3.09 Csatolom a görbét is, az egyik az maga a hangszóró, a másik egy 8ohmos műterhelés (itt kellene egyenes vonalat kapni, de a vége lefelé megy, gondolom ez nem nagy gond, mert olyan magas frekvenciát úgysem kap) Aktív hangváltó van egyébként az erősítő előtt, kb 360Hz-nél kezd vágni.
Valószínű azért kunkorodik lefelé a hsz imp görbéjének a vége is. De miért is van erősítő a mérőrendszeredben? Amit adtam képet abban nem volt!
Eddig jó ,sőt hasonlóak a neten fellelhető adatokhoz. Ahogy elkészült a mérés , az OVERLAY menüpontban ki kell választani a Set as overlay menüpontot. Ekkor megsárgul .Most újra kell mérned egy ismert térfogatú zárt dobozban. Két görbét látsz , a zöldnek az Fs-e jóval magasabb. Most kell belépni az ANALYZE menübe , és closed box meth kell választani , és értelem szerűen kitöltve , kiszámolja a többi paramétert is. A T-S paraméterek: Re, Fs, QTS,QMS,QES,Vas Hja azt elfelejtettem mondani az Re paramétert neked kell lemérni egy digi multi-val , úgy hogy a mérőzsinór ellenállását le kell vonni .
Igen, lemértem multiméterrel a DC ellenállást, le is vontam a zsinór ellenállását. A mérés ideje alatt természetesen nem volt erősítő bekötve, csak írtam, hogy annyinál vág a rendszer. Nemsokára folytatom a mérést. :smoke:
És hogyan tudnám kiszámolni, hogy nekem mekkora frekvencia kell, és hogy ahhoz milyen hosszúságú cső kellene?
![]() 2db 71mm-es csőből mekkora kellene?
30-tól alacsonyabbra nem lehet menni a hangolással, ezek nem szubhangszórók.
egy körülbelüli értéket számol majd a programmal ptesza, abból valoszinuleg kicsit vágni kell. hogy pontosan mennyit, azt impedanciaméréssel lehetne megtudni.
Sztem inkább gitárközeli alkalmazásra készültek, igy viszonylag jól kitalálható a T-s. én azért gondolkodtam a 100 liter körüli dobozon, mert az utólag nyithato b-reflexnek is, ha kell-lehet.
Hogy magastartományban nem mér, annak valoszinuleg valami olyan beállítás az oka, amivel a hk. nem működik együtt.
Rendben, várom ptesza válaszát.
És a doboz arányaival kapcsolatban mit ajánlasz, gondolom ne legyen kocka, de akkor mi az ideális? 34 x 42 x 50 esetleg 44 x 46 x 36 ? én ilyesmi méretekrere gondoltam ... Idézet: „Itt az áll: 27Hz-hez 64 literben 100-as csővel 426mm kellene.” Ha belekerül rendesen a csillapító anyag minden oldalra , és gondolom tölcséres reflexcső-röl van szó akkor ,a 104 es csőből 444 mm kell. Ekkor a doboznak 71.8 literesnek kell lenni. Bele van kalkulálva cső és a hsz által elfoglalt térfogat. Így lesz pont 64 liter, a hasznos térfogat. 45.5 Hz -es alsó határfreki járul hozzá, és terhelhető 125 W-ig. Nah már meg is van a 72 liter.
HA 31 tapasztalatok szerint (lásd H2000 fórumon PWM tapasztalatait) jobban szereti a 30Hz fb-t. Neki legalábbis jól hallhatóan pozitív irányba módosult a láda hangja, amikor 27-ről 30-ra hanglta. Mindenesetre hangolás után nem árt ellenőrizni impedaniciamenet-méréssel. Én pl. 40Hz-re hangoltam be a dobozom számítással, és mérve 38Hz volt a hangolási freki.
-Csillapító anyagnak vatelin jólesz? A doboz összes oldalára kéne ragasztani?
-Nem tölcséres reflexcső, hanem egyszeru PVC csövet gondoltam ![]() -444mm nem fog elférni a dobozban, most akkor mit tegyek? -45.5Hz kicsit sok egy ekkora hsz-hoz, nem? És ha mondjuk 72 liter lenne a hasznos térfogat, akkor mekkora lenne az also freki? A reflexcső pedig 71mm-es lenne, és akkor ha aránnyal számolom akkor 303mm. Igaz ez? ![]() ![]()
Adatok:
Fs = 41.12 Hz Re = 5.70 ohms[dc] Le = 123.84 uH L2 = 240.19 uH R2 = 10.63 ohms Qt = 0.45 Qes = 0.52 Qms = 3.09 Mms = 409.70 grams Rms = 34.277996 kg/s Cms = 0.000037 m/N Vas = 198.03 liters Sd= 1963.50 cm^2 Bl = 33.947994 Tm ETA = 2.53 % Lp(2.83V/1m) = 97.60 dB Closed Box Method: Box volume = 175.15 liters Diameter= 50.00 cm Az eredeti dobozába tettem vissza, letakartuk a reflex nyílásokat. Sajnos a gyártó oldalán már nem elérhetőek a gyári adatok, pedig jó lett volna összehasonlítani...
30 Hz-hez 104-es csőböl 340 mm dukál. F3=44,7 Hz. A doboz 70.8 liter legyen.
És akkor mit tudnál javasolni, milyen hosszú csövek kellenének a dobozba? 3db 110mm-es lyuk van, sima PVC cső lesz berakva.
Mekkora helyiségben használod majd? Ha nagyobb a szoba, akkor simán lehet 35Hz-re is menni a hangolással, az pedig 104-es csővel 200-220mm körüli hosszat jelent, alsó határfrekiben meg papíron 42, a szoba kiemeléseivel 40Hz alatt lesz valamivel. Max. 150W.
Csillapítani akkor kell, ha középtartományban is szól. |
Bejelentkezés
Hirdetés |