Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egy LM741 szeretnék használni két feszültség összehasonlítására, kérdésem hogy mekkora az a minimum Inv. Input feszültség, amivel még működik ez az IC? Valaki aki tudja légyszi válaszoljon.
lm741 adatlapja elmond mindent...
0 voltra is tud komparálni ha az 1ik bemenetet födlre kötöd. Hibája az offszet feszültségtől függő. De van rajta 2-3 kivezetés az offszet kompenzálásra is. Lásd adatlapja. http://www.alldatasheet.com "http://" is kell akkor nem az oldalra hivatkozik. javítva szabi83
Mint kezdő készítettem agy NiMh akkumulátor kisütőt csak az a gond vele hogy 1.9 V alá nem tudom beállítani az Inv. Input bemenet feszültségét
mert ha alá állítom, akkor a kimeneten megjelenik a feszültség. Itt a kapcsolás hátha van valami ötleted hozzá. http://taki-laci.atw.hu/Gombok/Kep2.jpg
Egy két alkatrészt még tégy bele...
Egyszeres tápfesznél a 741 kimenete nem megy le GND-re, egy zöld LED a kimenettel sorosan eliminálja a maradékfeszt.
Sebi kipróbáltam de így viszont már egyáltalán nem kapcsol a relé! Nekem az lenne a jó, ha az akku feszültsége nagyobb mint 1V akkor kapcsolna.
Az a 22k soknak tűnt a bázissal sorban... 1k-t használj.
Neked "fentről lefelé" kell komparálni, tehát akkor ejt a relé, amikor 1V-ra csökken a fesz.
Sajnos így sem működik, de most néztem egy LM324 IC-t szerinted ez így működőképes lenne?
Ez a kapcsolás működőképes, de úgy 0.8333V alatt fog elaludni a LED. 5k helyett 4k-t tegyél (ilyet úgyse kapsz, 3k9+100 a megoldás), akkor 1V-nál fog elaludni a LED. Az LM324-el még nem volt dolgom, de az LM358 adatlap szerint min. 20mV-ra meg tudja közelíteni az alsó tápot, amit én mértem, az lement 7mV-ra. Ráadásul csak 8 lába van.
A kimenettel sorba itt is tedd be a LED-et, vagy legalább egy diódát és a tranyó bázis-emitter közé egy 10k-s lezáróellenállást. A bemeneteket sem szokás direktbe nyomni, egy-egy 10k talán szimpatikusabbá teszi a kapcsolást. Egyébként mennie kell.
Általános gond a "sima, mezei" műv.erősítőknél, hogy nem mozog a kimenetük (rail-to-rail) táptól-tápig, tehát a nulla, az típusfüggően 0,8...1,5V és ugyanennyivel kevesebb a magas kimeneti szint (a tápnál). Egytelepes táplálás esetén tehát gyakran marad a kimeneti tranzisztor nyitva, hiszen neki 0,7V elég ehhez. Ezen segít a soros dióda (bázisba v emitterbe) esetleg darlington kimeneti fokozat, ami ugye 1,4V-nál nyit. Ebben az esetben a bázissal soros dióda megfelel a célnak.
Potyo köszi a választ, azt hiszem inkább LM324 IC-vel építem meg a kisütőt.
Sebi neked is köszönöm a segítőkész válaszaidat!
Azt hiszem neked adom a pontot, mert tényleg sokat Foglalkoztál velem!
Sziasztok!
Egy olyan áramköri kapcsolást keresek ami két bemenetet figyel legyen A és B. Mindedkettőt egy-egy hőmérséklet szenzor vezérli. Ha A> B akkor egy vezérlőjelet kapok. Tudtok segíteni? Köszi:Gza
Hali!
Én készítettem egy ilyen kapcsolást fűtésszabályozásra, sztem neked pont ilyen kell. A szenzor típusa KTY 81-220, az R1-es potival kell bekalibrálni a hőmérsékletet az R2 potival a relé pergését lehet megszüntetni! Megépített kipróbált működő kapcsolás. Sok szerencsét hozzá.
Köszi! Pont ilyenre gondoltam, ezt még megpróbálom kombinálni egy gazdaságos 1x00 Ft-os külső belső autóshőmérővel és akkor az értékeket is le tudom olvasni. Szerintetek annak az érzékelője hasonló?
A komparátor nem húzza el a feszt? nem hamisítja meg a mérést? Köszi: Gza
Szia!
Szuper jó a kapcsolás megépítettem, a C3 100 nanós kondi fölött hiányzik a rajzról egy kötéspont, szerencsére gyorsan rájöttem. Az 555-ös kézdésemre nem tudsz valami jó kis kapcsolást? Köszi Gza. Ui: Ez a pontos balhé hogy működik?
Hi!
Van egy fajta kapcsolás, amiben egy feszültség komprátorral van egy lc kör, az a kérdésem, hogy ez hogyan működik, melyik a legegyszerűbb kapcsolás erre? Ant
Sziasztok!
Egy olyan problémával fordulok hozzátok, hogy egy olyan komparátor kapcsolásra lenne szükségem uA741-el, ami akkor kapcsol be egy relét, ha egy ellenállás 6k alá csökken, és akkor kapcsolja ki, ha 6k fölé emelkedik. Segítségeteket előre is köszönöm! Miki
Hát, pedig alkalmas lett, már 2hónapja folyamatosan üzemel, és semmi gondja...
Bocs, elnéztem, azt hittem, hogy nekem szól, mert fölötte én írtam róla, nem gondoltam hirtelen, hogy január 2.-i hozzászólásra válaszolsz.
Ez is komparátor, igaz, hogy itt a hőmérséklet hatására változik az állapot.
Sziasztok én nem akarok uj témát nyitni de erősen komparároros kérdésem lenne!!!!
Feszültségkomparátort szeretnék tervezni. Hogyan kell méretezni az ellenállásokat? Mert nekem az kellene hogy ha a bemenetére feszültség kerül 3.76V-nál bekapcsoljon 3.77voltnál kikapcsoljon . Ugynevezett hiszterézis komparátort szeretnék mindegy milyen müveleti erősítővel csak müködjön.
Most építettem egy stabilizált tápegységet ami 5, 9 és 12V-ot ad ki. Azt szertném megoldani, hogy egy komparátor mindig figyelje a feszültséget és, ha több lesz vagy kevesebb figyelmeztessen egy LED-el. Én LM393 komparátor IC-re gondoltam. Csak egy-egy kapcsolás kéne 5, 9 és 12V-ra.
Előre is köszi a segítséget!
Üdv.!
Neked 3db ablakkomparátorra van szükséged. Ehhez 6db OPA és 3db ÉS kapu kell... lerajzoljam? Üdv.: Attila
Megrajzoltam neked: link
Az alkatrészek értékeit nem méreteztem.
Z1 referenciát állít elő. Én itt a helyedben TL431-et használnék, csak az nincs a szimulátorban.
P1 azért van ott, hogy a referenciát adó alkatrész szórását kompenzálni lehessen. R15 és R16 ellenállások értékeit úgy kell méretezni, hogy a legnagyobb figyelendő feszültségnél még kicsit nagyobb jelnél is akkorára osszák le a feszültséget hogy az a referenciánál kisebb legyen. A hármas osztókat úgy kell méretezni, hogy akkor világítanak a ledek, ha a középső ellenállás két vége és a GND közt mérhető feszültségek közt van a bemenő jelből R15 és R16 által leosztott érték. Na, ez a mondat nagyon érthetőre sikeredett... A középső ellenállások azért kellenek, hogy hiszterézise legyen a kapcsolásnak. Tehát mondjuk a 9V-ot indikáló led akkor világít, ha például 8,8V és 9,2V közt van a bemenő jel. (Már ha így állítjuk be a méretezéssel.) Az osztók ellenállásai lehetőleg 1%-osak legyenek. Üdv.! |
Bejelentkezés
Hirdetés |