Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Azért nem válaszolnak (magam részéről) mert dolgoznak, és nem a fórumon élik az életük minden percét. Egyes megoldások egyébként is idő-, gondolkodás-, és számításigényesek. Hogy úgy mondjam nem két perces feladatok.
A kisbetűkre meg a tökéletes nyelvhelyességre és rövidítésmentes fogalmazásra meg csak a MODerátorok érzékenyek, engem pl. egyáltalán nem érdekel, amíg értem, hogy mi a hozzászólás tartalma.
Megértelek!
NA kicsit keresgéltem ehhez mitszólsz?Szentem jó
Lehet a doboza egy kicsit sz** de nem az a lényeg.
Egész elfogadható áron lehet kapni magyar gyártású 310mm-es hangszórót.. amivel az egyik fórumozó kolega nagyon meg volt elégedve.. nekem mondjuk csak közvetett tapasztalatom van róla (ismerősön keresztül, akinek segítettem méretezni hozzá dobozt). Említett hangszóró 92dB-es érzékenységgel rendelkezik, ami az ezen az oldalon sokat emlegetett 85dB-nél lényegesen jobb. Igaz, névleges terhelhetősége 80W (140W zenei), de ekkora érzékenység mellett szerintem nem hátrány. Használható dobozméret 64...82l (terhelhetőség kell inkább vagy mélytartomány..). 80l-es dobozban 30Hz-re hangolva 38Hz körüli f3 érhető el vele. 80W-on 110-111dB hangnyomásra képes egy méterről, szemben mondjuk a Beast 107dB körüli értékével (aminek még rosszabb az érzékenysége a 85nél.. 81-82.), amit az ráadásul 300W-on produkál.. elméleti adatok ezek.. a valóságban a hangnyomásnövekedés nem ennyire lineáris, de a különbség látható..
A terhelhetőséget nem méri mindenki egyformán, van, ahol egyáltalán nemmérik, van ahol a 25 is 200.. Ez a helyzet.
Másrészt, ha valami jobban terhelhető hangszóró kell, és megelégszik vki a gyengébb mélytávitellel és középtartomnnyal, arra is van alternatíva.. Eminence hszek, olcsóbb RH vagy FS hangszórók.
A minél jobb mélyátvitelt célozzuk, úgy, hogy a minél könnyebb elhelyezhetőség megmaradjon.
A hangszórók elhelyezése pedig a diffrakciókon és baffle-stepen keresztül elég markánsan megváltoztatja a beépített hangszórók átvitelét. A cél itt is az, hogy ez a hatás minél kisebb legyen.
Nos én valami ilyet tudok erről a hszről, nem saját mérés, de hasonló a neten máshol talált T-S-hez.
Name: rft L3702 Fs = 65 Hz Qms = 16 Vas = 83.8 liters Cms = 0.0856 mm/N Mms = 70 g Rms = 1.787 kg/s Xmax = 1.5 mm Xmech = 4 mm Sd = 830 sq.cm Qes = 0.732 Re = 6.6 ohms Z = 8 ohms BL = 16.05 Tm Qts = 0.7 1-W SPL = 96.96 dB Elvileg gitárhangszórószerű képződmény, és még érzékeny is. Pl. tölcsérben működne úgy néz ki, vagy ha kompromisszum, akkor 80 liter körüli b-reflex, ésetleg, ha mélyben nem kell sok, akkor 50-60 körüli zárt. Elvileg 2000-2500Hz-ig használható, de ha PA, akkor úgysem ide kerül a keresztezési freki, a magshsznek pedig annyit kell teljesítenie, hogy működőképes legyen, és elég érzékeny, hogy kibírja a terhelhetőségkülönbséget.
Az egy Vidi magnó ott a sarokban??? Ha meg akarsz tőle válni.. gondolhaccrám
Az egy kazis rádió de ha kell odaadom.
Szeretek babrálni az ilyen régi kazettásmagnókkal.. nem tudom miért.. mánia..
Köszi szépen. Nekem elég lenne egy hangszóró is.Esetleg valaki tudna segíteni láda tervezésben?án bandpassra vagy zártra gondoltam.
Koszi szépen válaszod es faradozásod igy mar van esej a felélesztésere.
Meg egyszer koszi
Gondolom a hangszórók adatlapjában megadott hangnyomásszint nem szabályszerű.Lehet változtatni a Db-t megfelelő méretű ládával?
Adhatok hangszórót:Bővebben: Link
Tölcséres ládával lehet javítani rajta, de egy ilyen ládára rámegy annyi pénz, hogy lehetne venni normális hangszórót... Arról nem is beszélve, hogy tölcséres ládát nem egyszerű megtervezni sem, elsőre nem valószínű, hogy jól fog szólni, a méretéről már nem is beszélve.
Ajjaj,az nem lesz jó.Kevés a pénz.Mindegy majd kitalálok valamit.
ööö lehet hogy már írtad, de kb mennyi lenne a keret hangszóróra?
Csak a hangszóróra?10000 de már láttam egy nagyon állatit.Asztán még 5600 lenne a többi kieg.(sarokvédő,hangszórórács,....).
Üdv!
Találtam itthon egy teljesen ismeretlen, semmi adat róla hangszórót. Gondoltam építek hozzá egy dobozt, de mint írtam semmit nem tudok róla, viszont elvinni beméretni, nem látom értelmét mert nem hiszem, hogy olyan nagy szám lenne, fölösleges lenne úgy gondolom ezért most kiadni pénzt. Egyébként egy gagyi 5.1hez gondoltam hozzá kötni, csak így "üresen" rákötöttem elég szépen hajtotta, de mégis valamiféle doboz elengedhetetlen ugyebár. A kérdés: Valamiféle aranyszabály van esetleg? Egy kb 20 centi átmérőjű szóró. Vagy mégis, kb mekkora láda legyen? Köszönöm!
Szia! figyelj először is azt kellene emgtudni hogy mély hangszóró-e vagy mélyközép? mert ettől függ a láda is.
tudni kellene a teljesítményét.
Ezért írtam, hogy tényleg semmit nem tudok róla... Esetleg ha ez valakinek mond valamit: Jamo hi-fi 22579, bár nem hiszem, meg még annyit tudtam lemérni, hogy 4 ohmos, amúgy ha leírom a külső méreteit, abból esetleg, lehet rá következtetni, hogy milyen kategóriába esik?
Köszi
Valószínűleg igen, mindjárt utánanézek neked.
nem találtam neten semmit. HA esetleg meg tudnád adni a méteteit akor talán tudnék segíteni.
Szia.
Ha mégis úgy döntenél ,hogy szeretnéd sajátezüleg lemérni a hangszóród T-S paramétereit, akkor látogass el a honlapomra. Van kétfajta módszer ,mindegyik tökéletesen működik. Bővebben: Link Ha csak egyszerűen akarod megoldani akkor kb 16 literes zárt dobozba tedd, a 20 cm-es hsz nagyjából ekkora dobozt kívánnak. Ha reflex dobozt szeretnél akkor mindenképpen szükség lesz arra ,hogy tudj T-S mérni. A bassbox-al tudsz optimális dobozt méretezni. (prism square opt) Üdv Ptesza
Idézet: „Ha csak egyszerűen akarod megoldani akkor kb 16 literes zárt dobozba tedd, a 20 cm-es hsz nagyjából ekkora dobozt kívánnak. A bassbox-al tudsz optimális dobozt méretezni. (prism square opt)” Ez azért durván nem igaz. És nem csak a b-reflexhez kell T-S....
Nem leszünk okosabbak, csak annyit tudunk meg, mennyi helyet foglal a polcon.
Pár kép a hangszóróról segíthet, esetleg az eredeti doboz. Aztán jöhetnek a működés-hallgatás körülményei, erősítő, elhelyezés, 5.1-ben elfogalt hely, a rendszer többi része, stb.
Szevasztok!
Szeretnék építeni basszusgitárhoz mélyládát lehetőleg olcsón de jó minőséget. 150W körül gondoltam. Ha tudtok segítsetek azt megköszönöm. ahoi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |