Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » EKG kirajzolasa ledekkel
 
Témaindító: DuuD, idő: Márc 29, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) DuuD hozzászólása Márc 29, 2010 /
 
Sziasztok!
Egyik zenesz baratom megkert, hogy keszitsek nekik egy aramkort, ami akkor kapcsol be, ha a dobos a labaval dobol, ekkor egy ledsor impulzust kap, ami ekg-t abrazol.
Nezegettem a neten de nem kaptam megfelelot.
Valami olyasmi kellene mint a knight rider auto ledsora, de ez csak egy impulzusra vegigfut.
Szoval ahanyszor dobol a labaval, akkor vegigfut egy ekg "csik".
Esetleg ha vki tudna segiteni, tanacsot adni, vagy lenne valami otlete, az jol jonne .
Elore is koszonom
DHAndras
(#) puli122 válasza DuuD hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Ez kb szerintem úgy működik mint egy kivezérlésjelző. Ha azokra a hangokra állítod, kész is...
(#) DuuD hozzászólása Márc 29, 2010 /
 
vu metert csinaltam egyszer, gondolom vmi effele lenne az aramkor is de itt csak egy impulzusra egymas utan aramot kapnak a ledek.
Tudnal esetleg vmi kapcs. rajzot mutatni?
Bocsi eleg kezdo vagyok
(#) moltam válasza DuuD hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Egy 4017 el egy ÉS kapuval, inverterrel és valamilyen órajelforrással (555) megoldható. A 4017 első kimenetét az ÉS kapu egy bemenetére a másik bemenetére az inverteren keresztül a dobolást érzkelő kapcsolóra és felhúzóellenállásra. Az és kapu kimenetét a 4017 belső órajel ÉS kapu invertált bemenetére kell kötni. A belső kapu neminvertált lábára az órajelforrást. Remélem jól irtam mert jelenleg semmilyen ÁK szerkesztő progi nincs a gépemen.
(#) llaci56 válasza DuuD hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
EKG = Elektro Kardio Gráf - Ezt kell kirajzolni? A dobos szívének működését?
Akkor még meg is érteném, hogy új topikot nyitsz, de ez simán elfért volna valamelyik fényorgona vagy kivezérlésjelző topikban ...
(#) sooty válasza DuuD hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Hello, ha jól értem ledekből kirakott EKG görbére emlékeztető rajzolatot akarsz egy indítójelre felvillantani úgy, hogy a ledek egymás után kapcsolódnak be mint a knight rider pásztázó ledjei, de nem kell visszafelé is működnie.
Szerintem egy számlálót kellen elindítanod attól függően, hogy hány db. ledet akarsz kigyújtani és a számláló értékét dekódolni (pl ha 10 led van benne 4028-cal) és ezekből a 10 csoportokból kellene egy másik számlálóval kiválasztani hogy éppen hol jár a pásztázó fénysor. Így 100 elemű ledsor vezérelhető vagy a tulcsordulási bitekkel manipulálva, vagy egy mikrovezérlővel szoftverből meghajtva. (Tehát pl. pic A kimenetei a tizes csoportot választják ki, a B kimenetek pedig adják az éppen világító led nek megfelelő számot. Valószínű kellenek bele tranyók is a 10 es csoport közös anódjának meghajtásához) Tulajdonképpen multiplexelést valósítana meg a kapcsolás. 16-os dekóderrel még többb ledet lehetne vezérelni stb. Egyenlőre ennyi jutott eszembe... Üdv! Sooty
(#) tatabike válasza DuuD hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Neked olyasmi kéne, mint az én régi Monacor grafikus equalizer-em, azon van egy 10x10-es LED-tábla, és ott futkároznak fel-alá a fénycsíkok. Ez azért jó, mert mindig más a rajzolat, csak Neked úgy kellene megcsinálni, hogy minden oszlopban csak az épp aktuális csúcsértékhez tartozó LED világítson, a többi sötét maradjon. Így minden ütemnél más és más "EKG" rajzolódna ki. Ha jól tudom, a Winamp grafikus kijelzőjében is van ilyen funkció, ott meg tudod nézni...
(#) sooty válasza DuuD hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Másik ötlet. 555 tel készítesz egy időalapot a két számlálóból pedig csinálsz egy 16x16-os ledmátrixot az első számláló túlcsordulási bitje indítja a második számlálót. Persze itt is kell 2 dekóder ic. Az egyik dekóder kimeneteit invertálod, így a mátrix kereszteződési pontjában lévő led fog kigyulladni. (Mint a flippereknél egy pnp és egy npn tranyóból lévő mátrix csomópontjain ülnek a lámpák. 8x8-as mátrixot használnak.) Ezután nincs más dolgod mint a sorban kifejtett mátrixból kialakítod megjelenítendő mintát. Igy 256 ledet vezérelhetsz. A ledek kioltásának késleltetését akár kondikkal is megoldhatod. (Éna pic-est preferálnám, ha nem megy ott könnyebb javítani a progit )
(#) sooty válasza moltam hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Most nézem, kitláltam moltam megoldását, csak bonyolultabban A 4017 az pont az a számláló, amiből a mátrixot kell megcsinálni. :yes:
(#) proba válasza DuuD hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Fontos kérdés : milyen hosszú legyen a csík (nem fizikailag )? Vagyis hány ledből álljon.Ha több mint 10 akkor a 4017 csak mátrixba kötve ,esetleg egy megfelelő hosszú shift regiszterrel érhető el legegyszerűbben logikai IC-kel a kívánt cél.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem