Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   166 / 608
(#) ODU válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

ja értem, hát kicserélheted de szerintem fölösleges, gondolom újakat raktál bele, annak meg szerintem nem árt annyira ha kisütik 1-2×
(#) skul0 válasza ODU hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Mi van a mute és standby lábakkal? A 9-es/10-es lábakon kb 35V-ot mértem a földhöz képest. Ez lehet probléma, hogy sok nekik?
Jaa és kipróbáltam hangerő poti nélkül is ahogy mondtad, de semmi sajnos. Olyan mintha ez is meg halt volna, csak az okára nem tudok rájönni hogy mi miatt. Mindenesetre új IC-re egyenlőre nem futja...
(#) titi válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Halli!
Bocs, hogy beleugatok, de volna két észrevételem:
1. Mekkora teljesítményű a trafód? Elég az erősítőnek?
2. Ha a borda semmihez nem nem csatlakozik galvanikusan, értem itt, hogy nincs dobozba téve, amin keresztül esetleg letestel, stb., akkor esetleg kipróbálhatod, hogy szigetelő nélkül, közvetlenül az IC-re teszed fel a bordát. Majd így kipróbálod, hogy mi történik.
(#) skul0 válasza titi hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Nem abszolút, sőt, örülök ha valakinek támad valami ötlete, szívesen fogadom, mert most csak ülök azt nézegetem egymás után hogy minden jól van-e bekötve
A toroid 200W-os, csak egy csatornát akartam vele egyenlőre meghajtani, de eddig amikor szólt akkor halkan hallgattam.
Ezt a bordás megoldást lehet kipróbálom, de ha olvastad fentebb, írtam hogy már az elején sem szól, tehát tök hidegen mikor bekapcsolom akkor sem mukkan MÁR meg, mert tegnap szólt és hallgattam és hirtelen elhallgatott.
De azért lehet megfogadom a tanácsod, kösz!
(#) Robi85 válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Hali.

Csak egy ötletem lenne. A táp puffereket probáld meg kicserélni valami ujabbra. Bár lehet, hogy nem ez a baj. De egy próbát megér.

(#) titi válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Igyekeztem visszaolvasni, de nem minden HSZ.-t néztem át.
Az IC-t nézted, hogy melegszik-e? Vagy csak a bordát "fogdostad"?
Esetleg egy kis folyasztószert használva melegítsd át a forrpontokat, mert jobban szemügyre véve azért nem mindegyik százas...
(#) skul0 válasza Robi85 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

A pufferek, hát nem maiak De a tápból kijön mindkét oldalon 35,8V, akkor is fontos a csere?

Néztem, mikor elnémult gyors lekapcsoltam a hálózati feszültségről az egészet, és az IC-t is megfogdostam, de nem volt igazán meleg, mondjuk nem is volt ideje felmelegedni. A forrasztást meg átnézem akkor, első igazi erősítőm és nyákom, szóval ne várjatok csodát tőlem, de majd igyekszem csinosítani, remélem megjavul mostmár.
(#) ODU válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Nekem mondhatjuk elsőre ment mind a 7 erősítő amit csináltam
különben ellenállásmérővel megmérheted az ellenállásokat, nyilván beforrasztva nem mindig azt az eredményt fogod kapni, de ha valami nagy eltérést tapasztalsz, lehet ott a gond. A diódát is mérd meg, azt beforrasztva is lehet.
(#) Bassmester válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Mérjél áramfelvételt tápáganként, nem az ícét kell fogdozni hogy melegszik-e. A 10 és 9 lábon lévő 10µF kondik jók? Negatív lábuk van testen? A 10-es lábon a 10kOhm, a 9-esen a 22 kOhm rajta van a pozitív tápágon? Helyesek ezek az értékek? Mérj ki mindent műszerrel!
(#) skul0 válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Mielőtt beépítettem volna, lemértem az értékeket, akkor stimmeltek, a kondikat meg már leellenőriztem. Viszont mind hiába, ugyanis mérés közben sikerült összezárni a 15-ös és 13-as lábakat, úgy, hogy kettéégett a 13-as láb fél centi hosszan, azt hiszem ezen már nem lehet segíteni.
Azt gondoltam hogy tuti nem annyira egyszerű mint aminek gondoltam, de azt nem, hogy pályát tévesztettem, mert ennyire hülye vagyok hozzá.
Majd később megépítem mégegyszer, mindent előről, vagy rendelek egy kit-et, mostmár elfogyott a pénzem meg türelmem hozzá...
Ha véletlen újból hozzáfognék, márpedig ahogy ismerem magam az lesz, akkor újra zargatlak benneteket.
(#) ptesza válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Ne hagyd , hogy egy kis pitty putty elvegye a kedved.
(#) skul0 válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

A kedvem az csak-csak lenne hogy megcsináljam, mert ezt már tényleg régóta meg akartam csinálni, csak most egy kicsit csalódtam magamban, mert valószínűleg mindkét nyák esetében elkövettem ugyanazt a hibát, mivel mindkettő ugyanazt csinálta, semmit, csak nem tudok rájönni hogy mi miatt. Jó persze kezdő vagyok, hibázhatok mint mindenki, de valahol el kell kezdeni, lehet hogy nem pont ezzel kellet volna??
De még a közeljövőben biztos megépítem, remélhetőleg jóra, mert nem hagyom hogy nektek szóljon én meg csak nézzem!
(#) ptesza válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Legközelebb nyomtasd ki a rajzot , és az alapján végezd a beületést ,és rögtön mérd is meg .Ami kész van azt rájzold át , húzd ki. Csak akkor haladj tovább ha az a rész készen van. Eléggé egyszerű kapcs.Fog az menni.
(#) Kovidivi válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Jól láttam, hogy a borda fekete, vagy sötét színű? Nem lehet ,hogy van rajta valami réteg? Ha van, akkor azt le kellene róla csiszolni, és a fémes felülethez kellene pasztával illeszteni az IC-t.
(#) skul0 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Igen fekete, de kromofággal leszedtem róla a festéket, aztán hővezető paszta, szilikon szigetelő lapka, ismét hővezető paszta és utána jött az ic.

ptesza,
Egyik képen látszódott a háttérben a kinyomtatott beültetési rajz, az alapján csináltam, szépen egyesével, először a kisebb majd a nagyobb alkatrészeket forrasztottam be, majd lecsíptem a lábukat.
Valamit pedig biztos én szúrtam el, mert mindkettő hasonlóan viselkedett. De holnap csak azért is megveszem még egyszer a cuccokat és megcsinálom.
(#) ODU válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

én TDA2030-al kezdtem, neked is tudom ajánlani több okból is.
-Nem megy rá egy nagy feszültség nem kell félni hogy megráz, ha elbaltázol valamit mérés közbe, talán még akkor se megy tönkre.
- Kevesebb lábú az IC, tehát kisebb a hibázási lehetőség
- Ára jóval alacsonyabb ellenben otthoni célokra teljesen megfelel
- Nem fogsz olyan hibába esni hogy elfogy a pénzed, ráadásul egyszerűbb a kapcsolás is
Próbáld ki, aztán jöhet a 7294 (És ezek után biztos vagyok benne hogy menni fog!!!)
(#) titi válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Milyen pákád van? Nem lehet, hogy forrasztás közben ölöd meg az IC-t?
(#) Bassmester válasza titi hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

No, igen... már nekem is eszembe jutott. Folyasztószert kell használni, legalább az ícéhez, hogy minél rövidebb ideig kelljen "sütni" a kb 270-300C-os pákával. Nagyon jó a Flux spray, de lehet csinálni kiszáradt világos színű fictollból és forrasztóvízből tökéletes "folyasztó filcet". Az ícé forrazemeit érdemes árrajzolgatni vele.
(#) ptesza válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Nem úgy értem. Habár az a sorrend helyes amit te mondasz. Úgy gondoltam ,hogy pl. nekiállsz az ic 1-es lábától és a rajzon megnézed ,hogy mi tartozik hozzá , beforrasztod ,és utánamérsz multival amit lehet. Ha jó kihúzod a rajzról , vagy átrajzolod piros filc-el. Ha végeztél az egész rajz piros lesz , és minden kötés le van mérve. Utoljára tedd be az ic-t. Nagyító alatt forrassz, vagy ellenőrizd a forrasztásokat , hogy szép fényes legyen. Ha sokáig melegíted , vagy elmozdul akkor matt lesz, és előfordulhat egy hideg forrasztás. (1000 ből 1). Szerintem lehet ,hogy jobb lenne forrasztás előtt lecsípni méretre. Amit lehet , és forrasztani kell előtte be szoktam futtatni ónnal . Beépítés előtt mindent mérek én is.
(#) zoka válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Lehet, hogy túlzás, de én mielőtt beforrasztottam az IC lábait, rászereltem egy kicsike hűtőbordát
(#) minoor hozzászólása Ápr 14, 2010 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Van egy sztereó végerősítőm TDA7294-el. Ehez szeretném hozzákötni a kapcsolások közt is megtalálható lm1036al készített hangszínszabályzót. A probléma az hogy a trafó egy másik tekercséről tudok neki 12V-ot adni, és a két GND között 7-8V feszültség mérhető. Mit tegyek??

Köszönöm
(#) kadarist válasza minoor hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Szia!
Kösd össze a GND-ket, és máris megszűnik a feszültségkülönbség.
(#) skul0 válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Holnap nekiállok mégegyszer, megfogadom a tanácsod és kihúzom a beültetési rajzon azokat, amiket beforrasztottam és megmértem. Viszont nyákot nem hiszem hogy marok ki újat, és az ellenállásokat is meghagyom, azokra rámértem és tökéletesek, csak az ic-t meg a kondikat cserélem, hátha.

titi,
Akkor lehetne arról beszélni amit írtál, hogy ha egyáltalán nem szólalt volna meg, de ezaz, hogy max 10 percig, de szólt, és csak utána némult el. Vagy lehet hogy károsodott volna forrasztás közben kicsit és csak utána nőtte ki magát a probléma? Mindenesetre azért lejjebb veszem a páka hőfokát...
(#) minoor válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

szia!

Erre én is gondoltam, de nem mertem őket összekötni. Holnap megpróbálom.

Köszönöm szépen a segítséget.
(#) DJmike válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Kösz a rajzot a koppanásgátlóról. Nem jöttem rá hogy miért kapcvsol egyből, ezért csináltam egy újat, az tökéletesen működik. Egy kérdésem lenne még, hogy szeretnék bele egy analog vu métert, van egy kapcsolási rajz, ami ledekre van, ezt esetleg valahogy át lehet alakítani, hogy jó legyen az analóghoz?Bővebben: Link
(#) Bassmester válasza DJmike hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Amit linkeltél, az analóg
Deprez műszereset szeretnél? Ide nézz be hátha kapsz jó ötletet, nekem sajnos nincs. Én is a napokban üzemeltem be egy olyan kopp. gátlót. Szinte majdnem minden alkatrész eltérő értékű az eredetitől és mégis jól működik. Valami nyákhiba lehetett nálad.
(#) ODU hozzászólása Ápr 18, 2010 /

Hello!
Szeretnék feltenni egy egyszerű kérdést. A képen látható ellenállások miért pont 0,47 Ohm-osak? Lehet helyettesíteni 1 Ohm-osokkal? 5W-os elég?
És még az lenne a kérdésem hogy a képen elhelyeztem még 2 erősítőt, ez ugye működne így? csak akkor 2 Ohm-ra lenne 6×70W?
a kiegészítés csak elméleti szinten érdekel, viszont az eredeti 4 IC-s hidat tervezem megépíteni.
(#) ptesza válasza ODU hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Most nincs kedvem visszakeresni , de kb 1-2 hónapon belül kellene visszaolvasnod , és megfogod találni . Részletesen ki lett tárgyalva a 7294 párhuzamos kapcsolása , és az is ,hogy miért van szükség azokra az ellenállásokra , és miért pont akkorák.

:yes:
(#) ODU válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Igen még korábban én kérdeztem a párhuzamosítással kapcsolatba, és meg is kaptam a választ hogy a szórás kiküszöbölésére vannak az ellenállások. Szeretném megtudni hogy hogy lehet azt kiszámolni, mert láttam kapcsolásokat más ellenállás értékkel is. A másik kérdés meg csak annyi hogy az általam elhelyezett +2 IC helyesen van-e bekötve
(#) deny-g hozzászólása Ápr 19, 2010 /

Sziasztok valaki tudna nekem adni olyan kapcs rajzot 7294 hez amihez nem kell dupla trafó hanem szimpla 12v-on is el menne kocsiban ?
Következő: »»   166 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem