Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Poloska avagy vezetéknélküli mikrofon
Lapozás: OK   24 / 48
(#) hackerfish válasza kadarist hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Jobban megcsinálom az érintkezőket is, mert szerintem az is bezavar a mérésnél.

Széthúztam a tekercset. Az áramfelvétel 10,38 ról 10,43 ra változott. Amikor újra összetoltam, 10,49 lett. Totál rendszertelen. Lehet, hogy csak a multiméter érintkezői moognak...
(#) hackerfish válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

És a tápom most ment tönkre! Elszakadt az egyik forrasztás a trafó előtt, szikrázot is szépen.

De már meg van rendelve a 3V-os gombelem, meg a többi kacat, talán az lesz a legjobb, ha most abbahagyom a dolgot, majd hétfőn újra nekiállok.
(#) proba válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

A te közelítésed,a műszerzsinór helyzete .... meg még sok minden egyéb befolyásolja a működést.Ha a tekercset mozgatod csak műanyag hosszú pálcával (min 10cm) és lehetőség szerint a panelt se kézzel fogd le.A műszerzsinórt állandó helyen vezesd tőled,a paneltől minél távolabb.
Legjobban jársz, ha alaposan pontosan fixen megépíted a kapcsolást ,a tekercset a lehető legszorosabbra,az elemet a lehető legrövidebb vezetékkel (max 1-2cm) ,ezután hosszú pálcával próbálod szétpiszkálni a tekercset úgy hogy a rádió közben be van kapcsolva 90-100Mhz között valahol.
Ha így nem találod meg, szerintem nem sok esélyed van.
(#) hackerfish válasza proba hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Jó, épp ezért inkább megvárom, hogy megjöjjön a megrendelt trimmerkondi, hátha azzal több szerncsém lesz.
Ha az sem segít, megépítem a kapcsolást egy kicsit nagyobb kivitelben, áttekinthetőbb nyáktervvel.
(#) gaben62 válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Ez 1 szabadonfutó ozscillátor,a kollektoráramot állitsd be 3-4mA re,ez bőven elég hogy rezegjen.
A tápfesz.t 3V ra,pl.2db.ceruza elem,biztositsd.
Amennyiben sikerül behangolnod,pár m.ről veszi,fm.vevő.
A mikrofonnak hiányzik az előerősítő!
(#) skero válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Üdv! Én sem vagyok egy vérprofi ,de nemtúl szép a forrasztásod. Ezt nem is rosszból mondom de ilyen rádiófrekis cuccoknál bizony számít az is ,bár nem hinném ,hogy ezértnincs semmi adás. Viszont lemerült elemekkel nem próbálkoznék mert kis terhelésre is nagy lehet a feszültségesés. Az nem nagyon álja meg 3V -nak ,hogy egy 9V -os elemet addig merítünk még enyit nem mutat a műszer. Saját tapasztalat ,hogy a merülő elemnél már csak rádiófrekis zavart fogtam az adómról pedig a műszer azt mutatta ,hogy majdnem megfelelő feszültségem van mikor az elemre mértem ,mihánt belekerült az új ismét rengeteg ideig kifogástalan volt.
(#) hackerfish válasza gaben62 hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Pedig ez a kapcsolás állítólag "így jó".
De megköszönném, ha kiegészítenéd a már feltöltött kapcs. rajzot egy miki erősítővel.
Remélem holnap már mehetek is a megrendelt cuccokért, majd megírom, hogy az új 3V-s gombelemmel + trimme kondival működik -e a dolog!
(#) hackerfish válasza skero hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Igazad van, az lesz a legjobb, ha úrjakezdem az egészet egy másik nyákon, kevésbé miniatűr kivitelben. Ha működőképesnek bizonyul a dolog, majd megcsinálom kicsiben is.
(#) skero válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Itt már előttem leírták ,hogy három tranzisztor szükséges legalább egy stabil adó elkészítéséhez. Ha annyira fontos ,hogy kicsi legyen lehet használni smd alkatrészeket így kis ügyességgel a Te egytranzisztorosodnál is kisebb lesz egy ilyen adó ,ráadásul sokkal stabilabb és nagyobb hatótávú. Azért a tiednek is működni kellene mert bátyám régen ugyanolyant csinált és ott is bc547 -es volt és ahozképest nem volt rossz. Megtaláltam az egyik régi adómat ami több 100 méterig jól működik (elvileg 1 km ig ideális antennával) hátha kedvetkapsz egy több tranyóshoz. Sajnos nincs itthon a digitális gépem és csak telóval fotóztam. Látszik az egyik tranzisztornál a trimmer kondi az a kis barna ,a frekiért felelős kondit azzal váltottam ki így én állíthattam be az adó frekit. Az ellenálások nem nagyon látszanak a rossz minőségű képen mert smd-k és a fóliaoldalon vannak. A kis méretű mikrofon egy headset -ből származik.

Nekem sem túl szépek a forrasztésok (bár a kép is hátrányosan torzít. És az smd-k is forrasztásnak tünnek ) De ez nem mai darab. Egy kép lemaradt ,most itt van! Üdv!

3..JPG

(#) hackerfish válasza skero hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Egyenlőre nem szeretnék még egy adóba belekezdeni, de ha befejeztem a mostanit, szívesen építek majd egy komolyabbat is.
A nyák jobb oldalán lévő rész antenna?

A rajzon fel van tüntetve az antenna. Az én NYÁK-omon a fehér kábel az antenna. A kapcs rajzon az a csigavonalszerű az a induktivitást (tekercset) helyettesíti.
(#) hackerfish válasza skero hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

Jé, tényleg, most hogy mondod, nincs is rajta "hagyományos" tekercs. Gondolom ez a fajta sokkal jobb, mert nem állítódik el, és pontos. De akkor itt a nyák méretére is kell figyelni nem?

Már alig várom, hogy megérkezzenek a cuccok a hestoreból.
(#) hackerfish válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 28, 2010 /

Sajna a trimmerkondi még mindig "visszaigazolásra vár".
Talán holnap már mehetek a cuccokért...
(#) hackerfish válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 29, 2010 /

Megjöttek az alkatrészek ( elmentem értük ) és összeraktam az egészet egy másik nyákra. Kicsit nagyobb lett mint az előző. A gombelem 3V-os, a mérés szerint 3,2V. A gombelemfoglalat is a nyákra került. A trimmerkondi 2,2 - 22pF. A BC547 (NPN) tranyót is kicseréltem egy újra.
Az áramfelvételt most csak úgy tudom lemérni, ha a mikrotolókapcsolót kikapcsolom, és a multiméterrel rövidrezárom. A multimétert sajna bekapcsolva felejtettem, szóval eléggé le van merülve benne az elem, gondolom így nem olyan pontos.
Áramfelvétel: 0,21-1,9 méréshatár: 200mA, tekercs mozgatására mintha változna egy kicsit.
A trimmerkondit hogy kell beállítani? Nincs kapacitás mérőm. A kondiban két félkör alakú rész mozog egymáson, ha tekergetem, ezeknek hogy kell állniuk?
Már csak be kellene hangolni...

És végül néhány kép:

És itt a módosított kapcsrajz:

modositva.jpg

A tranyó emittere Gnd-hez képest 0,64 V, de hangra változik. Ez az érték normális? A leírt dolgok, mérések alapján szerintetek most működk a kütyü?
(#) hackerfish válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Nem működik :no:
NEm sikerül fogni az adást a rádióval, és nem "zizzen be" amikor piszkálom a tekercset. Mi lehet a probléma?
(#) kadarist válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Én annak idején az ebben az Ezermester-számban szereplő URH-adót építettem meg. A tranzisztort cseréld ki BC182-re és fordítsd meg a telep polaritását.
Ebben a lapszámban egy másfajta megoldás van.
Eredeti kapcsolásodhoz annyit tennék hozzá, hogy a mikrofon nélkül próbáld meg éleszteni az adódat.
(#) hackerfish válasza kadarist hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

A tranyó kicserélése, és az elem polaritásának megfordítása az ezermesterben levő kapcsolásra vonatkozik?
Hogyan tudom mikrofon nélkül éleszteni az adót? simán rövidrezárom a mikit? És akkor mit kellene hallanom, ha sikerül fogni az adást? Szóval ezt hogyan kell?
(#) hackerfish válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Gondoltam, ha lenne egy ilyenem, ami működik, könnyen "leutánozhatnám", megérthetném a működését, továbbfejleszthetném. Mert hát a sajátommal nem sokra megyek. HEStoreben a KIT-en belül hol? ultkor kerestem, de nem találtam. Tudnál küldeni linket?

Jah, megvan:
http://www.hestore.hu/termek_10027676.html
De ennek nem jó a frekije. Nincs hozzá vevőm.

Mondjuk van FM is, kicsit drágábban:
http://www.hestore.hu/termek_10027666.html

Hát, nem tudom. Kicsit még próbálkozom az építéssel, ha végképp nem sikerül, talán veszek egy ilyet.

Az elsőt (http://www.hestore.hu/termek_10027676.html) nem lehet úgy "megberhelni" hogy FM rádióval is fogni lehessen?
(#) pucuka válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Miért kellene továbbfejleztened? Van egy kapcsolásod, amit megépítettél. Ezt kellene működésre bírnod. (amit kadarist linkelt az gyakorlatilag ugyanez a kapcsolás)
Tanulgass rajta. Tanulj meg áramot, feszültséget, a tranzisztor munkapontját mérni, értelmezni. Töltsd le a tranzisztor adatlapját, tanulmányozd, hogy mi mit jelent. Tanuld meg a munkapontot beállítani.
(mondjuk, erre nem a legalkalmasabb áramkör egy nagyfrekvenciás oszcillátor, mert nincs műszered amivel eldönthetnéd hogy rezeg-e, és ha igen, akkor hol)
Mint említettem, ez nem egy egyszerű, hanem összetett áramkör, minden alkatrésze egyidőben több funkciót lát el, ha változtatsz valamin, akkor olyan paraméter is megváltozik, aminek nem kéne. Mondjuk a visszacsatolás, vagy ha nem rakod be a mikrofonkapszulát, a tranzisztor munkapontja.
Szóval én helyedben egyszerűbb áramkörrel kezdenék, mondjuk egy hangfrekis erősítővel.
Az RF áramköröket elég nehéz leutánozni, mert nagyon függenek a környezeti paraméterektől is.

Meglehetne, ha értenél hozzá, és lennének műszereid. Ezt a régi OIRT normás FM vevővel foghatod.
(#) hackerfish válasza pucuka hozzászólására (») Jún 30, 2010 /

Milyen az az OIRT vevő? (Szerintem nincs ilyenem)
De a kapcsolásban nem elég kicserélni a tekercset és/vagy a trimmert, hogy FM legyen (min 87,50MHz) ?

Az OIRT normás vevő is FM vevő, csak az a 66 - 73 MHz tartományban vesz, ehhez készült a KIT. A hangolt kör(ök) át konstruálásával lehet az EBU sávra 87.5 - 108 MHz re átépíteni, de akkor ezzel ugyanott vagy ahol most.

Ezzel mért lennék ugyanott mint most?
Az én szerkezetem nem biztos, hogy működik, de ha igen, nem tudom milyen frekvencián.
Ha vennék egy olyat, legalább az tuti lenne, hogy működik, csak a frekvenciát kéne megnövelnem.
Ehez a tekecs összehúzása nem lenne elég?
Letölthető fájl nem volt, de gondolom papírt adnak hozzá, amin lesz kapcs rajz is nem? Az alapján meg ki lehetne számolni, hogy milyen trimmer kell bele nem?

Tégy belátásod szerint. (ilyen, hogy tuti, nem létezik)

Az a gond, hogy az én kütyümmel nem nagyon tudok mit kezdeni. Hiába huzigatom a tekercset, nem találom a rádióval. Lehet, hogy inkább megveszem a hestorebol az URH mikrofont, de még nem döntöttem el.
Következő: »»   24 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem