Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Szia!
Hidd el, optocsatolóval kell csinálni!!! Annak a tranyója biztosan nem nyit ki akkor sem, ha csak a távir. kap tápot. Egyébként ha akkuról jár, akkor elmegy 2,7V zenerről is. Pl.:BZX85C2V7 zener, 100ohm 1W! ellenállás 1000µF/6.3V kondi. Rajzot csatoltam, de nem javaslom a kozös GND-t. Jobb az, ha galvanikusan le van választva a két rendszer. A másik és tényleg korrektebb, olcsóbb, kisebb helyen elférő, csak elemről is járatható, jobb megoldás szilva javaslata, bár egy ilyen progi megírásához én még kevés vagyok. Üdv!
Rendben, köszönöm mindenkinek a választ, és igaza van szilva-nak, tényleg nem ebbe a topikba tartozik.
Gondolkodtam ezen a PIC-ről közvetlen vezérlésen is, de ahhoz tudni kellene milyen infra jeleket bocsát ki az adó de nem találtam hozzá semmilyen leírást vagy kapcsolást, meg hát ez egy elég új távirányító.
Hellosztok, igazából nem tudtam hova írjak, az lenne a gondom, hogy vettem egy Tower Pro MG996 szervót a napokban. Sajnos előtte nem próbáltam ki, de gondoltam nagy gondja nem lehet. Szóval elvittem egy szakértőhöz és kiszedtük belőle a kis pöcköt, ami nem engedi tovább forogni a fogas kereket, (amugy azt akartam hogy 360 fokban és tovább forduljon) A srác már nem először csinált ilyet, amúgy, szóval leszedtük a pöcköt, és a poti végét és levágtuk, hogy ne tekergesse a szervó, beállítottuk középre gyors, majd picit megragasztottuk, hogy ne forogjon el. A gond a következő, a szervot rákötötem egy PIC16F887-re, más szervokkal nem volt gondja, szóval programban elindítottam, tudtam vezérelni mind2 irányba, nem volt gond. De nem bírom leállítani. Ha nem kap vezérlő jelet akkor is forog Sőőt, ha leállítom a programot akkoris tovább forog, és csak akkor áll le, ha lehúzom róla a tápot, vagy leszedem a csatlakozójáról. ugyan azzal a programmal más szervót lazán kezeltem, de ez nem akar megállni. Van ötletek, hogy mi lehet a gondja?
Szaisztok!
Egy PIC16F690 timer2 modulját próbálom életre kelteni, 8 MHz-es belső oszcillátort használva, a következő beállításokkal: ANSEL:=0x00; ANSELH:=0x00; TRISA:=0xFF; TRISB:=0x00; TRISC:=0x00; PORTB:=0x00; PORTC:=0x00; PR2:=0x64; T2CON:=0x07; TMR2:=0x00; PIE1.TMR2IE:=1; INTCON:=0xC0; szimulátorban ellenőrizve a TMR2ON bit átvált 1-re, de a TMR2 regiszter értéke egyáltalán nem változik. Valaki megtudná mondani mit csinálok rosszul? Előre is köszönöm!
Hali
Most vettem egy pickit 2-t és egy 16F877A pic-et. Az alábbi programot próbáltam ráírni: Bővebben: Link de nem sikerült, csatoltam 2 képet ami alapján segíthetnétek mit csináltam rosszul. ui.: a 2. kép
Hali!
Próbáld meg úgy, hogy VDD PICkit2 alatt lévő ON elől kiveszed a pipát.
Próbáltam már, sok mindent kipróbáltam de eddig csak ezt a hibaüzenetet kaptam..
Nem csak nem vársz eleget a szimulátorban? Prescalert eleve nagyra állítottad, meg én egyszer találtam egy olyan hibát a szimulátorban, hogy ha a T2CON végét 11-re állítod, az az adatlap szerint 1:16 prescaler lesz, szimulátor viszont 1:64-el számolt ebben az esetben. Ha 10-ra állítod, akkor 1:16-al számol a szimulátor is.
Szia!
A programodban be van állítva a kódvédelem és az adatvédelem (ld. piros All protect). A programozás során előbb felprogramozza a kontrollert, ellenőrzi a programozást, majd a konfigurációs biteket is beprogramozza. Ezután a program illetve az adat memória kiolvasása már nem lehetséges, csak a teljes törlés. Megoldás: - A konfigurációs bitekből ki kell venni a kód ás adatvédelmet - ha a forrás megvan, akkor a konfigurációs bitek megadásánál - Ha nincs meg a forrás, csak a hex, akkor is van megoldás...
Kód és adatvédelem a forrásban ki van kapcsolva, de így sem jó. Már számtalan módon próbáltam de még mindig nem bírja olvasni és nem is csinálja azt a pic amit kellene.
A mikrovezérlőben is ki kellene kapcsolni a kódvédelmet az Erase gombra történő kattintással a PICkit2 kezelőprogramjában.
Az erase gomb megnyomása után se változik a helyzet.. vagy én csinálok valamit rosszul...
Mindenféleképpen kipróbáltam de nem akar működni.
Van valami ötletetek?
Az Erase gomb megnyomása után van hibajelzés?
Az előfordulhat, hogy a törlés után ki kell lépni a PICKit2 kezelőprogramjából, és a PICKit2 USB csatlakozóját is ki kell húzni, de ha visszakapcsolás és felismertetés után még mindig nem tűnik el az "All protect" piros felirat, akkor valami alapvető probléma van. Addig ne is próbálkozz felprogramozással, amíg az "All protect" kiírás el nem tűnik.
Még mindig nem tűnik el a védelem. Ma vettem a pic-et nem értem mi baja lehet.
Szia!
A PicKit2 programban van egy hiba, amiről már írtam... - Csatlakoztasd a PicKit2 programozót az USB porthoz, - Indítsd el a programot, - Csatlakoztasd a pic-et, ismertesd fel, töröld, - Csatlakoztasd le a pic-et, - Lépj ki a programból, - Indítsd el a programot, - Csatlakoztasd a pic-et, ismertesd fel, - Olvasd ki.... Ha minden jól megy a piros felirat nem jelenik már meg...
A kapcsolást is jó volna látni! Tettél 100 nF-os kondenzátort a VDD és VSS lábak közé? Be van kötve mindegyik VDD és VSS láb? Van 10 kohm-os felhúzás az MCLR lábon? Csatlakozik valami a PICKit2-n kívül a PGC/PGD lábakra?
Még mindig nem jó.
Az gáz hogy magától nem ismeri fel a pic-et, nekem kell beállítanom hogy milyen pic ? Igen van 100nF-os kondi -be van kötve mindegyik Vdd Vss -van 10k ohm-os ellenállás -semmi mást nem kötöttem a pic-re. kapcsolás
A 100nF valójában nincs. Annak ott kell lennie a PIC mellett közvetlenül. Ez így majdnem olyan, mintha nemis lenne. Dugd át, tegyél a pic mindkét oldalára egyet, a mostani helyére meg dugj egy 100µF-os elkót.
Szia!
Most próbálkozom egy 16F88-cal, és nekem is problémás a programozás, felismertetés és az ellenőrzés. A konfiguráció szerint a MCLR digitális bemenet, az RB7 (PGD) és RB6 (PGC) digitális kimenet, belső oszcillátorról jár... - Eddig nem volt hiba a programozáskor, mert nem állítottam át a 32kHz -ről az órajelet. - Most, hogy a program elején átállítom az órajelet 4MHz-re, előjöttek a hibák. Az MpLab programmal nem megy a programozása csak a legelső... A probléma az, hogy a MCLR tiltása miatt elindul a program és hamar kimenetté állítja a programozási lábakat. A programozó már nem tudja vezérelni... Hasonló a helyzet akkor is, ha a Timer1 oszcillátorát engedélyezzük. Más, hasonló típusoknál (MCLR tiltható, belső órajel) is előjöhet a hiba. Megoldás: - PicKit2 programmal kell programozni: - A PicKit2-nek kell a tápot adnia, ha a cél áramkör ezt nem teszi lehetővé, külön áramkörben kell programozni. (Smd -s tervezésnél figyelembe kell venni.) - Be kell állítani a Tools meüben a "Use Vpp First Program Enrty" módot - sajnos nem jegyzi meg. - Be kell importálni a lefordított programot. - Igy a PicKit2 már hibátlanul programozza, olvassa, ellenőrzi. - A kód elejére egy késleltető ciklust kell tenni, a timer1 oszcillátorának engedélyezése vagy a RB7 ill RB6 kimenetté való beállítása elé. Ez a módszer főleg az smd kivitelnél lehet jó - Még nem próbáltam. Az MpLab pickit2 beállító tábláján miért nincs a "Use Vpp First Program Enrty" -nak megfelelő beállítási lehetőség? - Talán a Programmer menüben be van állítva a "Manual device select". Ha nincs és mégsem ismeri fel, próbáld meg a fenti módszert. - A Microchip fórumán azt javasolják, hogy vigyük le a Vdd-t 3.0V-ra és úgy próbálkozzunk. Ha nem megy a felismerés, csökkentsük a Vdd 0.1V -onként...
Be kell kapcsolni a Power-Up-Timert a konfig biteknél, akkor nem indul el a program idő előtt a kontrollerben és menni szokott az égetés.
Szia!
Be van kapcsolva, mégsem megy csak a "Vpp first" -tel...
Sziasztok. Még új fiú vagyok PIC terén, most építettem meg az első égetőpanelemet saját tápegységgel. A tápban 78L05 IC szolgáltatná a stabil 5V-ot, de akárhogy is mérem a műszer 6,6 V-ot mutat az IC kimenetén. Szerintetek használhatom így, vagy próbáljam meg 7805-el megoldani a problémát? (16F84 PICem van, az adatlapján 2-6V tápfeszt írnak)
Terheld megy mondjuk 1k ellenállással és mérd meg úgy is. Ha akkor is marad ennyi, akkor valószínűleg valami hibás kötés van. Bemenetén mekkora a feszültség? Kerámiakondenzátorok vannak közvetlenül a szabályzónál bemenet-gnd és kimenet-gnd között?
A bemeneti fesz 15 V, és fóliakondenzátorokat használtam. Köszi a gyors választ, kipróbálom terheléssel és leírom mit tapasztaltam.
Azt tudod, hogy a 78L05-nek ha olvasod a feliratát, akkor a jobboldali lábára kell kötni a bemenő feszültséget? Pont ellentétesen, mint ahogy a 7805-nél kell.
2k-s ellenállás volt kéznél, azzal 4.8Vot mértem a kimenetén. megnéztem a bekötést is, az jónak tűnik...
Köszi a segítséget mindenkinek, sikerült elhárítani a problémát.
Nem tudom hogy ezt jó topicba írom-e, de a következő problémám az hogy nem csinál semmit-se a pic... ha hozzáérek a kristályhoz akkor az első led el kezd világítani és ennyi... Ezt kellene csinálnia: Bővebben: Link kapcsolás
Hellosztok, igazából nem tudtam hova írjak, az lenne a gondom, hogy vettem egy Tower Pro MG996 szervót a napokban. Sajnos előtte nem próbáltam ki, de gondoltam nagy gondja nem lehet. Szóval elvittem egy szakértőhöz és kiszedtük belőle a kis pöcköt, ami nem engedi tovább forogni a fogas kereket, (amugy azt akartam hogy 360 fokban és tovább forduljon) A srác már nem először csinált ilyet, amúgy, szóval leszedtük a pöcköt, és a poti végét és levágtuk, hogy ne tekergesse a szervó, beállítottuk középre gyors, majd picit megragasztottuk, hogy ne forogjon el. A gond a következő, a szervot rákötötem egy PIC16F887-re, más szervokkal nem volt gondja, szóval programban elindítottam, tudtam vezérelni mind2 irányba, nem volt gond. De nem bírom leállítani. Ha nem kap vezérlő jelet akkor is forog Sőőt, ha leállítom a programot akkoris tovább forog, és csak akkor áll le, ha lehúzom róla a tápot, vagy leszedem a csatlakozójáról. ugyan azzal a programmal más szervót lazán kezeltem, de ez nem akar megállni. Van ötletek, hogy mi lehet a gondja?
A kvarcra csatlakozó kondenzátorok a lehető legrövidebb úton legyenek a pic gnd lábára kötve. Próbapanelen ez azt jelenti, hogy dugd a másik végüket a kvarc melletti gnd lábhoz (ha nincs elég lyuk, dugd a két kondenzátort egy lyukba).
MCLR lábon mi van? Ha ott van az a dióda, mint a cikkben, azt vedd ki és zárd rövidre a helyét. Csak egy 10k ellenállás kösse össze a Vdd-vel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |