Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni a hozzáértőket - mit gondoltok a PIC hangtechnikai felhasználásáról? Még nem láttam ennek megfelelő topikot, ezért merészeltem újat nyitni. A PIC-be be van építve az előerősítő, a teljesítmény-erősítő, a programozás pedig "mindenre" lehetőséget ad. Első lépésben építettem egy kéthangu szirénát, amit a program a PWM kimeneten keresztül visz a hangszóróra. Nem túl bonya a kapcsolás ![]() Most tervezek egy programot, ami egy rövid kis előre beprogramozott zenét tud lejátszani. Sajnos a PIC korlátaival tisztában vagyok, az idő és amplitúdó felbontás igencsak kevés, de talán erősítőnek, hangtárolónak, hangszernek lehet majd használni. Sajnos csak egy éve foglalkozom PIC-kel, ezért kíváncsi vagyok, hátha van valakinek ebben is tapasztalata, esetleg az újabb PIC-ek már talán többet tudnak és jobb minőségű hangokat lehetne belőle kicsikarni.
Nagyon köszönöm, pont ilyen dolgokra gondoltam!
Annyira adja magát a lehetőség, hogy csodálkoztam volna, ha nincs pár száz ilyen megoldás. Most már csak arra lennék kíváncsi, hogy itt a fórumon is lát-e benne valaki fantáziát. Mindenesetre átrágom magam rajta. Csodálattal nézem a propelleres óráidat, szeretnék egyet megkisérelni
Szia!
Érdemes még az ISD hangtárolókat is megnézni, esetleg egyszerűbb azokat vezérelni pic segítségével. Köszönöm a pontokat. A propeller óra építésében is segítek, vágj bene nyugodtan...
Üdvözlöm a téma iránt érklődőket !
Nem akartam új témát nyitni, talán ide is belefér. Segíséget szeretnék kérni a PICAXE microkontroller, más hobby-ágban való alkalmazhatóságához. Egy angol modellhajó-építő klub elektronikával foglalkozó tagja, 2008-ban ,három (benzin, diesel, gőz hajómodell mozgásarányos hangeffektjét előállító picaxe 8m-el megvalósítható áramkör leírását tette közzé . Bővebben: Link A hajótestbe épített hangmodul, a működtető berendezések szervóival együtt, távírányítással működik. Az én problémám is ebből fakad. Szeretném a hangmodult analóg vasútmodellezésben alkalmazni. A vonójárműben lévő DC motort működtető,váltózó értékű feszültséget kellene szinkronba hozni a programban lévő hangelemekkel. Az eredeti PCM működtetésű kapcsolást mellékelem. Segítségeteket előre is köszönöm ! A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2012
Hali
A PICAXE egy sima PIC (8-40 labas) amibe egy bootloader van beegetve. A programot sorosan lehet beirni. Eleg draga, es nem tudom MO-n lehet-e kapni. Viszont ha jol emlekszem BASIC nyelven lehet programozni. Ehhez viszont van tobb fordito. A meglevo BASIC listat at lehet alakitani pl. PBPPro forrassa. A Te problemadra megoldas lehet egy PIC ami tartalmaz AD atalakitot. Nem tudom hany voltos a motorod, de ha nagyobb mint 5 V, egy feszultsegosztoval ha kisebb siman (RC szures!!) ra kell kotni a PIC AD csatornajara es gyi!. Ha jol tevedek a BASIC rendelkezik sound parancssal, tehat az AD erteketol fuggoen valami hangot ki lehet csikarni a PIC-bol. Utana mar csak a kepzeletedtol fugg, hogyan alakitod ki a hangot. Ebben a hsz.-ben egy hang eloallito megoldast talalsz. Udv Vili
Köszi a tanácsokat, megfogadom. A hangkeltés nem probléma mert a vezérlő jeltől függő hanghatásokat az alapkacsolás második PIC-jébe töltött utasítássorozatok végzik.
Üdv és köszi a választ
Sikerült a propelleres órát elkészíteni az ottani csapat segítségével, visszaállok a PIC-es hangtechnikára.
Ez a kis "zenegép" a 16F690-es PWM kimenetét használja (CCP1), ami elég egy hangszóró meghajtására. Persze lehet tovább erősíteni, vagy egy tranyóval, vagy a PWM félhídban, vagy hídban FET-eket hajt meg. PICKit2 klón (Szilva féle) mint tápegység, elég neki. A zenét feltettem a "Ki mit épített" topikra. Sajnos az abszolút hallásomból csak ennyire futotta, de elkezdem majd kiszámolni a frekvenciákat, akkor talán hamisabb lesz ![]() A program nem szinuszos, hanem háromszög jeleket állít elő, ezért torz egy kicsit. A hang adatok beírásával akármilyen zenét le lehet játszani, a hosszát is lehet változtatni a megfelelő programrészek módosításával. Itt gondoltam a vasútmodellezésre is, csak a hanghatásokat is neked kellene kitalálni és beprogramozni. Elég egyszerű, bár a programot biztos szebben is meg lehetett volna írni...
Szia enree!
Ez jó ötlet! Lehet dallamcsengőt csinálni, rém egyszerűen: a PIC 5-ös lábára egy 470 Ohmos ellenálláson keresztül rákötöd egy NPN tranyó bázisát. Emitter földre, a kollektor a hangszóróra (aminek a másik fele a tápra). Olyan hangja lesz, hogy a vak is meghallja ![]() A programot csak úgy kell átírni, hogy annyi hangot adjon ki, amennyit te akarsz, a hangmagasságot meg a hangkódokkal kell kikisérletezni.
Sziasztok!
Karácsony alkalmából szeretnék építeni egy kis zenélő karácsonyfadíszt. Úgy terveztem, hogy RTTTF csengőhangokat játsszon le. Talltam is egy ilyen programot. Bővebben: Link Ezzel az a baj, hogy HITECH-C-ben íródott, amit nekem eddi nem sikerült feltelepítenem. Nem tudtok ilyenről, ami CCS C vagy Assembly nyelven vín írva?
Üdvözletem! Azt szeretném megtudakolni hogy PIC-el meglehetne oldani compressor, limitert esetleg még aktív hangváltót?
Ez nagyon jó kis program! Rengeteg zenét lehet letölteni és biztos sokkal jobb minőségben lejátszani, mint az enyémben.
![]() Megpróbáltam beégetni, de nekem sem ment. Igaz, hogy 887-esre: beírtam az #include-ot, beállítottam a config biteket, de a hangszóró csak kattog, zenét nem játszik le. Valamit biztos kihagytam. A PICC compiler rendesen föltelepült, az égetésnél a felépítés sikeres aztán mégsem megy. Na még próbálkozom azért, de hátha ismeri valaki a problémát. ![]()
Jó, hogy kipróbáltad én még mindig a programmal szenvedek.
Én peig úgy veszem ki a szövegből, hogy ez egy működőképes kapcsolás. Érdekes. Megfelelő órajelről járatod a PIC-et?
Persze, 20 MHz. A configban HS-re állítottam. Úgy érzem, megy a PIC, mert kb 20-at kattog, azután leáll. Tehát mintha működne, csak zene helyett kattogás van.
![]()
Milyen PIC-ed van? 877-es?
Áttanulmányoztam a programot, nekem már elkezdett zenélni, de csak egy hang jön. Szerintem, ha a hex fájlt beégeted, akkor működnie kell. Lehet, hogy a konfigurációs fájlokat módosítani kell, nézd meg, hogy mi a beállítás. Van MPLAB + HITECH ? Sajnos csak 887-esem van, még bogarászom az adatlapot, hogy mi a különbség ![]()
Én is ezek után kutakodom, de a neten nem találtam még hasonló dolgokat.
![]()
Sajnos most jelenleg egy közelítő típus sincs és a programozóm is rosszalkodik, beszerzés alatt van egy gyári PICKit 2.
Köszi, hogy megtaláltad és feltetted ezt a jó kis oldalt a netről. Sikerült zenére bírni a programot, bár át kellett néhány dolgot alakítani, hogy más PIC-en is fusson.
Szerintem most már bármelyik PIC jó, amelyikben van Timer0 és Timer1, csak a konfig bitekkel és a port vezérlésekkel kell játszogatni. Tehát a progi nyugodtan maradhat HITECH C-ben. Jelenleg 887-essel próbáltam, de áttérek kisebbekre, valamint megpróbálok saját zenét szerezni ![]()
Esetleg az megoldható lenne, hogy a program fusson 12F629 vagy hasonló 8 lábú PIC-en? Az is elég, ha csak egy rövidebb dallam fér el benne. Ha nem, akkor melyik az a legkisebb teljesítményű PIC, amivel még működne?
Én már készítettem ilyet. Egy dallam (Für Elise) a PIC12F629-en. Egy darab piezzo hangszóróval. Ha nagyon kell, előkotrom.
Nekem is jöhet. Én karácsonyi dallamokat szeretnék lejátszani vele. Milyen módon tárolja a dallamot?
Csatoltam. Nyomógombhoz már nem volt kedvem ezért a táp ráadásakor játsza le a dallamot. A hangszóró egy kerámia csipogó.
Kíváncsi vagyok, de nagyon! :yes:
Nem tudnál segíteni, hogy kell a hangokat előállítani RTTTL formában saját zenéhez? Akkor bármit le lehetne játszani. Esetleg MIDI, vagy mp3 konvertert ismersz?
Van egy sokkal bonyolultabb kapcsolásom is ami LCD-n kiírja a számot és kb 10 ismert karácsonyi dallam van benne. Az pl. RTTTL (telefon csengőhang) formátumot használ.
Megosztanád velünk? Pont ilyen zenegépre gondoltam.
![]()
Még nem raktam össze egyszer sem. A terv is csak nagyjából van meg. Ezek vannak benne, egyenlőre:
Jolly Old St. Nicholas Mommy kiss santa Let it Snow Away in a Manger O Christmas Tree Merry Christmas Santa Claus Is Coming To Town O Come All Ye Faithful Deck The Halls Sleigh Ride Rudolph the red-nosed reindeer TWELVE DAYS OF CHRISTMAS FROSTY THE SNOWMAN SILENT NIGHT JINGLE BELLS Sokat kéne drótoznom, hogy összeálljon, de sajna kevés az időm, a munka meg sok. |
Bejelentkezés
Hirdetés |